FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 300
Quiz about 300

The Ultimate 300 Quiz | Movies


Leonidas and his 300 Spartans embarked on a journey to their death. To defend their home of Sparta, they had to head off the Persian army.

A multiple-choice quiz by Moose356. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. Movies Q-T
  8. »
  9. t. 300

Author
Moose356
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
277,741
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1317
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (8/10), Guest 66 (10/10), Guest 50 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Who was Leonidas' wife? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the narrator and one-eyed Spartan soldier? Hint


Question 3 of 10
3. What were the elite bodyguards to the King Xerxes called? Hint


Question 4 of 10
4. Where did this famous battle take place? Hint


Question 5 of 10
5. What was the Spartan military formation, that Leonidas explained to the the Spartan deformed outcast? Hint


Question 6 of 10
6. Who was the traitorous, deformed, Spartan outcast who led the Persians to the hidden goat path behind the Spartans? Hint


Question 7 of 10
7. The narrator told the story of Leonidas and the 300 Spartans right before they charged at the Battle of______________. Hint


Question 8 of 10
8. What remark did Leonidas say to Xerxes, at the end of the first conversation between them? Hint


Question 9 of 10
9. Who were the corrupt priests who told Leonidas that he could not go to war in respect of the Carneian festival? Hint


Question 10 of 10
10. Theron, the politician, was proven to be a traitor before the council by what thing? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 29 2024 : Guest 86: 8/10
Jun 16 2024 : Guest 66: 10/10
May 28 2024 : Guest 50: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was Leonidas' wife?

Answer: Gorgo

Queen Gorgo was the daughter of Leonidas' half-brother, Cleomenes I. She, like most Spartan women, was known for her strong will and toughness.
2. Who was the narrator and one-eyed Spartan soldier?

Answer: Dilios

Dilios, whose actual name was Aristodemus, was the only Spartan from the 300 to survive in the movie. In actuality, he was one of the three Spartan soldiers who was dismissed from the battle. Due to his eye injury, he left with his comrade Eurytus. Eurytus, turned back around to help fight in the battle which led him to his death.
3. What were the elite bodyguards to the King Xerxes called?

Answer: The Immortals

The Immortals, in the movie and in history, accounted for most of the 300 Spartans' deaths. The Immortals were the Persians in the movies who wore the silver masks, and killed the first Spartans in the movie.
4. Where did this famous battle take place?

Answer: Thermopylae

The pass of Thermopylae, or the "Hot Gates", was the only way to get to lower Greece. The battle took place in 480 B.C. when the Spartans held them off for three days. The narrow corridor, between the mountains and the sea, made it hard for the Persians to get by the well-trained Spartans.
5. What was the Spartan military formation, that Leonidas explained to the the Spartan deformed outcast?

Answer: a phalanx

The phalanx was one of the most popular military tactics during that time. It was a disciplined wall of soldiers who were armed with either spears and/or pikes. Phalangos, which means finger, is where the word, phalanx, originated.
6. Who was the traitorous, deformed, Spartan outcast who led the Persians to the hidden goat path behind the Spartans?

Answer: Ephialtes

Ephialtes, in the movie, was angered by King Leonidas' reason that he was not allowed to fight in the battle. In anger, he went to King Xerxes and was bribed with wealth and women if he told King Xerxes of the secret pass' location.
7. The narrator told the story of Leonidas and the 300 Spartans right before they charged at the Battle of______________.

Answer: Plataea

Dilios says at the end of the movie "..on this land of Plataea...". To rouse up the troops he tells them the story of Leonidas and the 300 Spartans and boasts of their ability to hold off the mass of Persians at Thermopylae. Where he also comments on the number of Spartans and what terror they will bring to the Persian army.

The Battle of Plataea was the last and final major battle of the Greek and Persian Wars. The Greek alliance won the decisive battle.
8. What remark did Leonidas say to Xerxes, at the end of the first conversation between them?

Answer: "... even a god-king can bleed."

Xerxes tried to bribe Leonidas with glory and riches. Leonidas, in return, turned down the offer, which upset Xerxes. The quote was never actually proven to be said by King Leonidas.
9. Who were the corrupt priests who told Leonidas that he could not go to war in respect of the Carneian festival?

Answer: the Ephors

No Spartan warrior went to battle with out a blessing from the Ephors. Xerxes told the Ephors if they told Leonidas not to go to war that they would receive riches and fresh female oracles.
10. Theron, the politician, was proven to be a traitor before the council by what thing?

Answer: his gold coins

Right after Gorgo killed Theron, she cut open his bag of gold, which scattered all over the court room floor. When one of the coins were picked up it had the face of the Persian King, Xerxes.
Source: Author Moose356

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Knowledge of "300" Easier
2. 300 Easier
3. 300 Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us