FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Music from 1983 Quizzes, Trivia and Puzzles
 Music from 1983 Quizzes, Trivia

Music from 1983 Trivia

Music from 1983 Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. 1980s Music

Fun Trivia
13 quizzes and 155 trivia questions.
1.
  My Favourite 45s of the Year: 1983   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
1983 was as bad for me as 1982 had been, but I managed to find a job that I enjoyed doing - data management on three-dimensional databases, very advanced for 1983 - and things were looking on the up. And it proved to be an extra-special year for music!
Easier, 10 Qns, Southendboy, Dec 13 23
Easier
Southendboy gold member
Dec 13 23
448 plays
2.
  BRI's Top Ten Hits of 1983   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The BRI (Bathroom Readers' Institute), in consultation with DJ Bob Shannon of WCBS-FM has published lists of the top ten hits for various years. If I give you some lyrics, can you identify the songs on their list for 1983?
Easier, 10 Qns, skunkee, Jun 16 22
Easier
skunkee editor
Jun 16 22
9891 plays
3.
  Music of 1983   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you remember the hits from 1983? Here is a great quiz from the top hundred songs of that year.
Easier, 10 Qns, mphsbanker, Sep 07 10
Easier
mphsbanker
14332 plays
4.
  Multiple Choice Quiz about Hits of 1983   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you remember the music of the 1980s? This quiz covers some of the hits of 1983. I will give you a song and you tell me who sang it. Good luck!
Easier, 10 Qns, Velvet_Rain, Jun 30 23
Easier
Velvet_Rain
Jun 30 23
11013 plays
5.
  Billboard Number One Hits of 1983   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Chart information is from "Billboard Book of Number One Hits".
Average, 10 Qns, shanteyman, Jul 16 11
Average
shanteyman
5566 plays
6.
  Match Song to Artist - US Top 15 of 1983    
Match Quiz
 15 Qns
Here are the US Top 15 songs in order for 1983 according to Billboard Magazine. Match the song and artist.
Very Easy, 15 Qns, jcmttt, Nov 13 21
Very Easy
jcmttt gold member
Nov 13 21
1095 plays
7.
  Pop Music Hits of 1983   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Please take a quiz on some popular songs from 1983. Good luck and have fun.
Easier, 10 Qns, mrgrouchy, Feb 05 10
Easier
mrgrouchy
2547 plays
8.
  Top of the UK Pops: 1983   great trivia quiz  
Match Quiz
 15 Qns
Match the 15 top-selling singles of the year in the UK in 1983 to the artists who sang them.
Very Easy, 15 Qns, darksplash, Feb 22 21
Very Easy
darksplash
Feb 22 21
574 plays
9.
  Music from the 80s - 1983   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Continuing my series of quizzes about music from the 80s, 1983 was a good year for me; I turned 16 and left school. I think it was a vintage year for music too, which is why I have gotten carried away and put 25 questions in this quiz!
Tough, 25 Qns, lizzbett, May 20 08
Tough
lizzbett
2118 plays
10.
  Take this Hits of 1983 Quiz    
Match Quiz
 10 Qns
Each song title is missing a word. Can you match the missing word from each song title?
Very Easy, 10 Qns, mrjamal, Apr 15 19
Very Easy
mrjamal
Apr 15 19
881 plays
trivia question Quick Question
Toto had a hit about a geographical location that went to number one on February 5, 1983. What place were they singing about?

From Quiz "Billboard Number One Hits of 1983"




11.
  1983 KROQ Top Ten Songs   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Name the song or artist from L.A. radio station KROQ's 106.7 year-end countdown. Ironically, none of the bands are from the US; eight are from the UK. Have fun with a "new wave" nostalgic journey.
Easier, 10 Qns, Alepcot, Oct 02 13
Easier
Alepcot
703 plays
12.
  Albums of 1983    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge on some of the classic albums released in 1983.
Average, 10 Qns, Dizart, Oct 23 17
Average
Dizart gold member
Oct 23 17
640 plays
13.
  Who Sings What In 1983    
Multiple Choice
 10 Qns
Hits from 1983. Each question gives you a title. Do you know the right artist?
Tough, 10 Qns, Vermic, Dec 08 18
Tough
Vermic
Dec 08 18
6359 plays

Music from 1983 Trivia Questions

1. What was the title of the 1983 Pink Floyd album that was inspired by the Falklands War?

From Quiz
Albums of 1983

Answer: The Final Cut

"The Final Cut" was the last Pink Floyd album to feature Roger Waters, and the only one that didn't include keyboardist Richard Wright. The entire album has an anti-war theme, with the 1982 Falklands War being a huge inspiration. The album reached number one in the UK.

2. In the 1983 David Bowie hit song "Let's Dance", what color were the dancing shoes?

From Quiz Pop Music Hits of 1983

Answer: Red

David Bowie sang these lyrics to open the song "Let's Dance": "Let's dance, put on your red shoes and dance the blues Let's dance to the song they're playing on the radio..." Bowie had huge success in several countries with this tune. In the U.S., "Let's Dance" was released in late March 1983 and climbed to the top of the Billboard charts in the late spring.

3. Who invited us to "Speak Like A Child" in the spring of 1983?

From Quiz Music from the 80s - 1983

Answer: The Style Council

"Speak Like A Child" by The Style Council was released 19 March 1983. It spent eight weeks on the chart and reached number four. The Style Council were formed by Paul Weller (formerly the front man of The Jam) and keyboardist Mick Talbot. The band also included Weller's then wife Dee C Lee. The band enjoyed considerable chart success in the UK from 1983 through to 1989. Paul Weller then went on to pursue a solo career.

4. The year 1983 started off with an import from Australia topping the charts. Which song and artist was number one on January 13th, 1983?

From Quiz Billboard Number One Hits of 1983

Answer: "Down Under"/Men at Work

"Down Under" introduced Americans to Vegemite sandwiches. In a "Billboard" interview Men at Work keyboardist Greg Ham related that the band is proud of their Australian roots. He added that the Australian press is not kind to Australians who forsake their heritage. The original version of "Down Under" was a sparse arrangement using only flute and guitar. Producer Peter McIan added additional instruments to give the song a more commercial sound. Their first hit, "Who Can it Be Now?", was still in the top ten when "Down Under" entered the charts at number 79 and began climbing. The band won a Grammy for Best New Artist and continued releasing hits with their next album, "Cargo". "Physical" topped the charts on November 21, 1981. "Making Love Out of Nothing at All" was a top five for Air supply in October, 1983. "Heart Attack" reached number three in November, 1982.

5. "Sweet Dreams (Are Made of This)" was a hit for which UK musical duo?

From Quiz Hits of 1983

Answer: Eurythmics

"Sweet Dreams (Are Made of This)" is from the Eurythmics album of the same name. It was their breakthrough single after having previous singles fail to chart. It went to number one in the US and France, number two in the UK and number six in Australia.

6. What Beatle teamed up with Michael Jackson for the hit "Say, Say, Say"?

From Quiz Music of 1983

Answer: Paul McCartney

Paul McCartney also teamed up with Michael Jackson that year for "The Girl is Mine".

7. Who had a hit in 1983 with the song: "All Night Long"?

From Quiz Who Sings What In 1983

Answer: Lionel Richie

8. "Seven and the Ragged Tiger" was UK number one album in 1983 for which New Romantic band?

From Quiz Albums of 1983

Answer: Duran Duran

Duran Duran were one of the biggest-selling acts in the UK in the 1980s. Although best known as a singles band, they had three UK top three albums between 1981 and 1983, with "Seven and the Ragged Tiger" hitting the top spot. The album spawned three hit singles - "Union of the Snake", "New Moon on Monday" and "The Reflex".

9. Number nine: The song is titled "Union of the Snake". Simon Le Bon wrote the song lyrics for this British group. Name the group that recorded this song.

From Quiz 1983 KROQ Top Ten Songs

Answer: Duran Duran

The song was on the album "Seven and the Ragged Tiger". It reached number three on both the UK singles chart and the US Billboard Hot 100 chart. Drummer Roger Taylor stated that the drum track was based on David Bowie's "Let's Dance".

10. In 1983, Bonnie Tyler topped the U.S. Billboard charts with her song "Total Eclipse of the Heart." Please complete the following line from this single: "Turnaround, ________ eyes..."

From Quiz Pop Music Hits of 1983

Answer: Bright

"Turnaround, bright eyes..." Welsh pop singer Bonnie Tyler soared to the top of the international pop singles charts in 1983 with her song "Total Eclipse of the Heart." In the U.S., this tune was released in July 1983 and spent about one month at the number one position on the Billboard charts. Tyler belted out these lyrics: "And I need you now tonight And I need you more than ever And if you'll only hold me tight We'll be holding on forever..."

11. Name the number two hit from 1983 that opens with this lyric: "I've never been closer I've tried to understand That certain feeling Carved by another's hand"

From Quiz Music from the 80s - 1983

Answer: "Temptation" by Heaven 17

Heaven 17 formed in Sheffield, England in the early 1980s after musicians Ian Craig Marsh and Martyn Ware split from The Human League and recruited Glenn Gregory as their lead singer. Released on 16 April 1983, "Temptation" spent 13 weeks on the UK singles chart, peaking at number two. From the album "The Luxury Gap" which spent 36 weeks on the UK album chart and achieved a highest placing of number four. Incorrect answers: "Sweet Dreams (Are Made of This)" by Eurythmics was released in February 1983, spent 14 weeks on the UK singles chart and reached number two. "The Cutter" by Echo and The Bunnymen was released in January, spent eight weeks on the chart and peaked at number eight. "Waterfront" by Simple Minds was released in November 1983 and reached number 13.

12. Toto had a hit about a geographical location that went to number one on February 5, 1983. What place were they singing about?

From Quiz Billboard Number One Hits of 1983

Answer: Africa

Sixteen-year-old David Paich got together with 13-year-old Jeff Porcaro and formed a Jimi Hendrix style band called Rural Still Life. That was the early nucleus of Toto. By the time they graduated from high school their band was headlining at high school functions. Jeff left to play with Sonny and Cher but David kept the band going. Jeff eventually became an in-demand session player and worked with Steely Dan on the "Katy Lied" LP. Meanwhile Paich and Porcaro were also working steadily as session players. In 1973 they decided to form a band. They were signed as Toto to Columbia and soon had a hit with "Hold the Line". Despite the superb musicianship critics were not kind to the band. The boys persevered and released the number two "Rosanna" and finally had a number one with "Africa". They garnered six Grammy awards after it was released and proved the critics wrong. "Rio" is a 1982 hit for Duran Duran, "Berlin" is a 1973 Lou reed release and "China" is a more recent Tori Amos song.

13. Which band had a hit with "Down Under"?

From Quiz Hits of 1983

Answer: Men at Work

Men at Work were an Australian rock band who were very successful in the early 1980s. "Down Under" is from their album "Business as Usual" and reached number one in the US, UK and Australia.

14. Who sang the duet "Islands In The Stream" with Dolly Parton?

From Quiz Music of 1983

Answer: Kenny Rogers

Kenny Rogers and Dolly Parton's song was in the top ten for the year.

15. Who had a hit in 1983 with the song: Feel the love?

From Quiz Who Sings What In 1983

Answer: 10cc

16. Which David Bowie album, whose tracks include "China Girl", topped the UK album chart in 1983?

From Quiz Albums of 1983

Answer: Let's Dance

"Let's Dance" spent three weeks atop the UK album chart in the spring of 1983. The album's title track also topped the UK singles chart, whilst "China Girl" and "Modern Love" both made it to number two.

17. Number eight: German artist Peter Schilling did the song at number eight. From the title, it would seem the song has ties to David Bowie's song "Space Oddity", though not officially. What is the title of this song by Schilling?

From Quiz 1983 KROQ Top Ten Songs

Answer: Major Tom (I'm Coming Home)

The song was originally recorded in German. It reached number 14 on the US Billboard Hot 100 in late 1983. "Ziggy Stardust" was done by David Bowie. "Spaceman" was done By Nilsson in the 1970s. "She Blinded Me With Science" was done by Thomas Dolby in the 1980s.

18. Which 1983 song was an international hit for the British band Kajagoogoo?

From Quiz Pop Music Hits of 1983

Answer: Too Shy

The English group Kajagoogoo released its hit song "Too Shy" in the USA in late April 1983. This single got as high as number five in the Billboard charts. Lead singer Chris (Limahl) Hamill sang the following words: "Too shy shy Hush hush, eye to eye Too shy shy Hush hush, eye to eye..." "Twilight Zone" was performed by Golden Earring, "Puttin' On the Ritz" was done by Taco, and "I Know There's Something Going On" was recorded by Frida.

19. Who invited us to "Rip It Up" in 1983?

From Quiz Music from the 80s - 1983

Answer: Orange Juice

"Rip It Up" by Orange Juice was released in February 1983, spent 11 weeks on the chart and reached number eight. The band's lead singer, Edwyn Collins later went on to enjoy a solo career.

20. On February 19, 1983, Patti Austin had a duet hit number one titled "Baby, Come to Me". Who shared singing credits with her on the duet?

From Quiz Billboard Number One Hits of 1983

Answer: James Ingram

"Baby, Come to Me" is another of the string of hits made possible by the daytime drama "General Hospital". In 1982 "Baby, Come to Me" had peaked at number 73 and dropped off the charts. Enter music director for "General Hospital", Jill Phelps. She selected the song to be used during a love scene between the character of Luke and his new love interest after Laura left the show. When it was used on the show the switchboards lit up asking about the song. "Baby, Come to Me" was then re-released with a new catalog number by Warner Brothers. Patti was a show biz veteran, starting at the Apollo at age five working with such greats as Sammy Davis and Bobby Darin and then doing numerous commercials. James Ingram was already familiar to the song's producer, Quincy Jones, who thought he would be perfect with Patti for "Baby, Come to Me". The pair teamed up again for the "Best Friends" movie theme "How Do You Keep the Music Playing". Marvin Gaye charted the number three "Sexual Healing" in February, 1983. Joe Cocker teamed up with Jennifer Warnes for 1982's "Up Where we Belong". Neil Diamond had a number five with "Heartlight" in 1982.

21. Which British pop band sang "Too Shy"?

From Quiz Hits of 1983

Answer: Kajagoogoo

"Too Shy" was the first single that Kajagoogoo released from their debut album "White Feathers". It went to number one in the UK and number five in the US.

22. What former soap hunk hit the top of the charts with "Affair Of The Heart"?

From Quiz Music of 1983

Answer: Rick Springfield

Ricky Springfield was on the soap "General Hospital".

23. What was the #8 hit of the year 1983? "It can cut you like a knife, If the fight becomes the fire, On a wire between will and what will be. She's a maniac, maniac on the floor. And she's dancing like she's never danced before."

From Quiz BRI's Top Ten Hits of 1983

Answer: Maniac

Michael Sembello started his professional music career playing guitar for Stevie Wonder. He released his first solo album, "Bossa Nova Hotel", in 1983. "Maniac" was written and performed by Sembello for the movie "Flashdance", winning him an Oscar nomination for Best Original Song.

24. Who had a hit in 1983 with the song: I Like Chopin?

From Quiz Who Sings What In 1983

Answer: Gazebo

25. Released in 1983, "Piece of Mind" was the fourth studio album by which giants of Heavy Metal?

From Quiz Albums of 1983

Answer: Iron Maiden

Iron Maiden released their eponymous debut album in 1980. "Piece of Mind" was their fourth outing and the second with Bruce Dickinson on lead vocals. It reached number three in the UK, and spawned two singles, "The Flight of Icarus" and "The Trooper".

26. Billy Joel reached the top ten on the Billboard charts in 1983 with his song "Tell Her About It." Which 1983 album contained this single?

From Quiz Pop Music Hits of 1983

Answer: An Innocent Man

The single "Tell Her About It" appeared on Billy Joel's 1983 album "An Innocent Man." The album cover showed Joel dressed in 1950s clothes; indeed, doo-wop style music dominated this album. "Tell Her About It" climbed to the top of the U.S. Billboard charts in the summer of 1983. Joel sang these lyrics: "Tell her about it, tell her everything you feel Give her every reason to accept that you're for real..." "Glass Houses" was released in 1980, "The Nylon Curtain" came out in 1982, and "Storm Front" appeared in 1989.

27. Which 1983 top ten hit does this lyric come from? "I've made my reservation I'm leaving town tomorrow"

From Quiz Music from the 80s - 1983

Answer: "Breakaway" by Tracey Ullman

Comedienne Tracey Ullman made a number of forays into the UK charts in the early 80s, but this was the only one of her songs that I really liked. The first of her six singles, "Breakaway" was released in March 1983 and spent 11 weeks on the UK singles chart, peaking at number four. Info about incorrect answers: "The Story of The Blues" by Wah! (sometimes known as The Mighty Wah!, but not on this particular track) was released in December 1982 and eventually reached number three. "Drop The Pilot" by Joan Armatrading was released in February 1983, and peaked at number 11. "This Charming Man" by The Smiths was released in November 1983, spent 12 weeks on the UK singles chart and peaked at number five.

28. Michael Jackson and Paul McCartney teamed up for a number one hit that peaked on December 10, 1983. Which duet topped the charts for this pair on that date?

From Quiz Billboard Number One Hits of 1983

Answer: Say, Say, Say

Jackson and McCartney co-wrote this hit. In an interview recorded for "Paul McCartney: The Beatles and Beyond" on the Mutual Radio Network, Paul related he didn't believe it was Michael on the line when he called him on Christmas Day. Jackson informed Paul that he was coming to London on a vacation and was interested in writing some material with him. Paul said he admired Michael's singing and dancing and quickly agreed. They first recorded "The Girl is Mine" which peaked at number two on January 15, 1983, right behind "Down Under". "Say, Say, Say" fared better and reached number one. Paul went on later that year to produce his movie, "Give My regards to Broad Street" and Michael kept the hits from his "Thriller" album coming. "Ebony and Ivory" spent seven weeks at number one in 1982 for Paul and Stevie Wonder. "Billie Jean" was a solo number one for Michael in March, 1983.

29. Who had a number one hit with "Let's Dance"?

From Quiz Hits of 1983

Answer: David Bowie

"Let's Dance" is from David Bowie's 1983 album of the same name. It was a number one hit in both the UK and US.

30. What hit song did the Greg Kihn Band have in 1983 that was also the name of a popular quiz show?

From Quiz Music of 1983

Answer: Jeopardy

In the music video there was a spoof of the popular television show.

This is category 14447
Last Updated Apr 22 2024 11:02 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.