Quiz about Pop Music Hits of 1983
Quiz about Pop Music Hits of 1983

Pop Music Hits of 1983 Trivia Quiz


Please take a quiz on some popular songs from 1983. Good luck and have fun.

A multiple-choice quiz by mrgrouchy. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. 1980s Music
  8. »
  9. Music from 1983

Author
mrgrouchy
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
322,240
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
2175
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Jamesy6470 (7/10), Guest 174 (9/10), Guest 73 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the 1983 David Bowie hit song "Let's Dance", what color were the dancing shoes? Hint

Red
Gold
Black
White

2. In 1983, Bonnie Tyler topped the U.S. Billboard charts with her song "Total Eclipse of the Heart." Please complete the following line from this single:

"Turnaround, ________ eyes..."
Hint

Bright
Sad
Dark
Wide

3. Which 1983 song was an international hit for the British band Kajagoogoo? Hint

Twilight Zone
Too Shy
Puttin' On the Ritz
I Know There's Something Going On

4. Billy Joel reached the top ten on the Billboard charts in 1983 with his song "Tell Her About It." Which 1983 album contained this single? Hint

An Innocent Man
The Nylon Curtain
Glass Houses
Storm Front

5. "All alone I have cried silent tears full of pride
In a world made of steel, made of stone..."

Which 1983 hit song contained the above lyrics?
Hint

Flashdance...What a Feeling
Maneater
Sexual Healing
She Works Hard for the Money

6. Which singer accompanied Kenny Rogers on the 1983 crossover hit song "We've Got Tonight"? Hint

Jennifer Warnes
Laura Branigan
Sheena Easton
Dionne Warwick

7. In 1983, the artist Eddy Grant reached the top ten of the U.S. singles charts with a song entitled "__________ Avenue." Hint

Perfect
Heartbreak
Electric
London

8. In 1983, the group Madness had success with the song "Our House." According to the opening verse of this tune, what did "Father always wear"? Hint

His purple vest
His Sunday best
His family crest
His trousers pressed

9. In 1983, the Pretenders had a U.S. hit single with "Back on the Chain Gang." Who was the lead vocalist for this band? Hint

Martin Chambers
Chrissie Hynde
Billy Bremner
Tony Butler

10. In 1983, Annie Lennox and Eurythmics achieved success with the song "Sweet Dreams." Who was Lennox's partner in Eurythmics? Hint

Toni Basil
Bob Seger
David A. Stewart
Adam Ant


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the 1983 David Bowie hit song "Let's Dance", what color were the dancing shoes?

Answer: Red

David Bowie sang these lyrics to open the song "Let's Dance":

"Let's dance, put on your red shoes and dance the blues
Let's dance to the song they're playing on the radio..."

Bowie had huge success in several countries with this tune. In the U.S., "Let's Dance" was released in late March 1983 and climbed to the top of the Billboard charts in the late spring.
2. In 1983, Bonnie Tyler topped the U.S. Billboard charts with her song "Total Eclipse of the Heart." Please complete the following line from this single: "Turnaround, ________ eyes..."

Answer: Bright

"Turnaround, bright eyes..." Welsh pop singer Bonnie Tyler soared to the top of the international pop singles charts in 1983 with her song "Total Eclipse of the Heart." In the U.S., this tune was released in July 1983 and spent about one month at the number one position on the Billboard charts. Tyler belted out these lyrics:

"And I need you now tonight
And I need you more than ever
And if you'll only hold me tight
We'll be holding on forever..."
3. Which 1983 song was an international hit for the British band Kajagoogoo?

Answer: Too Shy

The English group Kajagoogoo released its hit song "Too Shy" in the USA in late April 1983. This single got as high as number five in the Billboard charts. Lead singer Chris (Limahl) Hamill sang the following words:

"Too shy shy
Hush hush, eye to eye
Too shy shy
Hush hush, eye to eye..."

"Twilight Zone" was performed by Golden Earring, "Puttin' On the Ritz" was done by Taco, and "I Know There's Something Going On" was recorded by Frida.
4. Billy Joel reached the top ten on the Billboard charts in 1983 with his song "Tell Her About It." Which 1983 album contained this single?

Answer: An Innocent Man

The single "Tell Her About It" appeared on Billy Joel's 1983 album "An Innocent Man." The album cover showed Joel dressed in 1950s clothes; indeed, doo-wop style music dominated this album. "Tell Her About It" climbed to the top of the U.S. Billboard charts in the summer of 1983. Joel sang these lyrics:

"Tell her about it, tell her everything you feel
Give her every reason to accept that you're for real..."

"Glass Houses" was released in 1980, "The Nylon Curtain" came out in 1982, and "Storm Front" appeared in 1989.
5. "All alone I have cried silent tears full of pride In a world made of steel, made of stone..." Which 1983 hit song contained the above lyrics?

Answer: Flashdance...What a Feeling

Irene Cara had a major hit single in the USA with the song "Flashdance...What a Feeling." This song was released in the U.S. in April 1983 and vaulted to the top of the Billboard charts for several weeks. "What a Feeling" formed part of the successful "Flashdance" movie soundtrack. Most of the action in this film took place in Pittsburgh, known as the "Steel City."
6. Which singer accompanied Kenny Rogers on the 1983 crossover hit song "We've Got Tonight"?

Answer: Sheena Easton

Kenny Rogers and Sheena Easton teamed up to sing "We've Got Tonight." This single was released in the USA in late January 1983 and rose to the number six position on the Billboard charts. Rogers and Easton climbed all the way to the top of the Billboard Country Music charts, as they sang these words:

"We've got tonight; who needs tomorrow?
We've got tonight, baby
Why don't you stay?"
7. In 1983, the artist Eddy Grant reached the top ten of the U.S. singles charts with a song entitled "__________ Avenue."

Answer: Electric

Eddy Grant, born in Guyana, climbed to the number two position in the U.S. Billboard singles charts with his song "Electric Avenue." This tune was released Stateside in April 1983. Grant sang the following lyrics from the chorus:

"We gonna rock down to Electric Avenue
And then we'll take it higher..."
8. In 1983, the group Madness had success with the song "Our House." According to the opening verse of this tune, what did "Father always wear"?

Answer: His Sunday best

"Father wears his Sunday best
Mother's tired, she needs a rest...
Our house in the middle of the street..."

With these lyrics, the British band Madness achieved top ten status in the USA. This song was released Stateside in May 1983 and climbed to the number seven spot on the Billboard charts.
9. In 1983, the Pretenders had a U.S. hit single with "Back on the Chain Gang." Who was the lead vocalist for this band?

Answer: Chrissie Hynde

Chrissie Hynde of Ohio was the lead vocalist for the Pretenders on the hit single "Back on the Chain Gang". Hynde gave a distinctive vocal style to this song. On this tune, the Pretenders consisted of Martin Chambers (drums), Billy Bremner (guitar), and Tony Butler (bass). Hynde also played guitar for the group.
10. In 1983, Annie Lennox and Eurythmics achieved success with the song "Sweet Dreams." Who was Lennox's partner in Eurythmics?

Answer: David A. Stewart

David Allan Stewart and Annie Lennox were partners of the dynamic duo known as Eurythmics. Stewart, born in Sunderland, England, produced "Sweet Dreams." The Scottish born Lennox lent powerful vocals to Stewart's pulsating beat. The result was a number one hit song in the USA during the late spring / early summer of 1983. Lennox sang these lyrics:

"Sweet dreams are made of this
Who am I to disagree?
Travel the world and the seven seas
Everybody's looking for something..."
Source: Author mrgrouchy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 03 2022 : Jamesy6470: 7/10
Nov 29 2022 : Guest 174: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 73: 8/10
Nov 16 2022 : Guest 108: 5/10
Nov 12 2022 : Guest 24: 5/10
Nov 02 2022 : Guest 213: 7/10
Oct 21 2022 : Guest 84: 10/10
Oct 09 2022 : Turkeylady1212: 8/10

Score Distribution

quiz
12/6/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us