FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Backup Artists Quizzes, Trivia and Puzzles
Backup Artists Quizzes, Trivia

Backup Artists Trivia

Backup Artists Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Bands and Musical Acts

Fun Trivia
15 Backup Artists quizzes and 165 Backup Artists trivia questions.
1.
Theyre Behind You
  They're Behind You   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
It's not pantomime villains we're thinking of, but the back up bands that give an artist their distinctive sound.
Easier, 10 Qns, 480154st, Jan 29 21
Easier
480154st gold member
Jan 29 21
371 plays
2.
  Lead Singers and their Backing Bands    
Match Quiz
 10 Qns
See if you can match the lead vocalists in the column on the left with their supporting groups.
Easier, 10 Qns, darksplash, Feb 27 22
Easier
darksplash
Feb 27 22
823 plays
3.
  Who Did They Sing With?   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match up the name of the lead singer with the rock or pop group he or she performed with.
Easier, 10 Qns, CmdrK, Aug 06 16
Easier
CmdrK gold member
747 plays
4.
  Backing Bands for Fifties and Sixties Artists   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz concerning lesser known backing groups for various artists.
Average, 10 Qns, shanteyman, May 26 18
Average
shanteyman
May 26 18
235 plays
5.
  More Lead Singers and their Backing Bands    
Match Quiz
 10 Qns
So, a coda to my first quiz on the subject. Match the lead singer to their band. See if these stretch the depths of your musical knowledge - or just your ability to guess.
Average, 10 Qns, darksplash, Feb 27 22
Average
darksplash
Feb 27 22
653 plays
6.
  Artists and their Backing Groups    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a ten-question quiz about artists and the names of their backing groups. The questions are not all in the same format. Good luck!
Average, 10 Qns, Joko24, Nov 19 21
Average
Joko24
Nov 19 21
1874 plays
7.
  What is the Name of the Backup Group?    
Multiple Choice
 20 Qns
The lead singer gets top billing, but the backup band or backup group deserves credit too! So, you can have the name of the lead singer, just provide the backups.
Average, 20 Qns, Kablooey1, Apr 26 16
Average
Kablooey1
774 plays
8.
  I Get By With A Little Help From My Friends   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Some songs become famous because of the artist as well as the lyrics. In the case of the following questions it is the background vocals or instrumentals that made these songs special. See how many you can guess from the clues given. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, RAgamer51, Feb 23 08
Difficult
RAgamer51
2368 plays
9.
  Classic Rockers Introduce Their Backup Groups    
Multiple Choice
 10 Qns
A panel of ten pop and rock artists (some in rock 'n roll heaven) are here to talk about their act and their backup groups. Participate with them in recalling the full name of their act.
Average, 10 Qns, oscarguy, Jun 08 23
Average
oscarguy
Jun 08 23
1690 plays
10.
  We Need Backup    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many famous artists with not so famous backup singers or musicians. This quiz will try to shine the spotlight on these groups, if only for a short time.
Average, 10 Qns, ticky100, May 09 10
Average
ticky100 gold member
317 plays
trivia question Quick Question
What is the name of this pop rock group? Ronny and:

From Quiz "We Need Backup"




11.
  Who's That Singing Backup?    
Multiple Choice
 10 Qns
Have you ever listened to a song and thought you heard a familiar voice in the background? Sometimes artists get their famous friends to join them in the recording studio. See how many of these backing vocal guest appearances you can identify.
Tough, 10 Qns, ltc717, Feb 23 08
Tough
ltc717
1544 plays
12.
  We Need Backup Vol. II    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a follow up to my original quiz with more musicians and singers who make the stars shine.
Average, 10 Qns, ticky100, May 31 10
Average
ticky100 gold member
323 plays
13.
  Backing Bands - Odd Member Out    
Multiple Choice
 10 Qns
Pick which of these people were NOT a member of a famous rock and roll backing band. These bands are from the UK and US early rock and roll era 1953-1963.
Average, 10 Qns, mnbates, Feb 23 08
Average
mnbates
417 plays
14.
  Guest Musicians    
Multiple Choice
 10 Qns
Unlike most session musicians that remain faceless to the general public, there are many well-known musicians that perform on other artist's songs in a session capacity.
Tough, 10 Qns, EddieDrums, Dec 14 12
Tough
EddieDrums
302 plays
15.
  Session Musicians    
Multiple Choice
 15 Qns
When you listen to a recording by your favorite classic rock band, are you really hearing the band? Or are you hearing hired session men playing the instruments? Don't be too sure until you've played this quiz!
Tough, 15 Qns, astorian, Nov 15 09
Tough
astorian
483 plays

Backup Artists Trivia Questions

1. Bill Haley is revered as one of the big innovators of that startling, new sound of the 50s called "Rock & Roll". His backup band got mentioned many times also. Who were they?

From Quiz
What is the Name of the Backup Group?

Answer: His Comets

"Rock Around The Clock" was a ground-breaking hit, but it's popularity didn't take off until the song appeared in the movie "The Blackboard Jungle". Haley's band was formed in 1952. Bill Haley died in 1981 at age 55.

2. Which jazz trumpeter played on the Billy Joel song "Zanzibar"?

From Quiz Guest Musicians

Answer: Freddie Hubbard

"Zanzibar" was released in 1979 on Billy Joel's "52nd Street" LP.

3. Bob Seger had two backup groups. What was the name of the first group to back him up?

From Quiz We Need Backup Vol. II

Answer: System

The System was formed in 1968 and he had one big hit with them ("Ramblin' Gamblin' Man"). He formed The Silver Bullet Band in 1976 their first big song being "Still the Same" in 1977.

4. What is the name of R&B singer Maurice Williams' backup group?

From Quiz We Need Backup

Answer: The Zodiacs

They had a #1 Billboard hit with "Stay" in 1960. The Charioteers were a group from 1930 to 1950, Billy Williams was the lead singer. The Gladiolas were the group, with Maurice Williams as the singer, who in 1959 became the Zodiacs. They hit the Billboard Charts in 1957 with a rendition of "Little Darlin'". The Romantics are part of Ruby & The Romantics who scored big with "Our Day Will Come" in 1963.

5. In 1984, Kenneth William Gordy (son of Motown founder and CEO Barry Gordy) recorded a single under the stage name Rockwell entitled "Somebody's Watching Me". What superstar singer's voice can be heard on the chorus?

From Quiz I Get By With A Little Help From My Friends

Answer: Michael Jackson

During the Motown career of the Jackson 5, Gordy became childhood friends with Michael and Jermaine. Later on Jermaine married Gordy's sister Hazel and he knew he could get the record promoted if he could persuade Michael to provide the background vocals, especially since Michael at the time was in the height of his solo career. The song was Rockwell's only charted hit, however it did soar up the charts peaking at number two.

6. Who was NOT an original member of The Pacemakers, Gerry Marsden's backing band?

From Quiz Backing Bands - Odd Member Out

Answer: Freddie Garrity

Gerry and the Pacemakers were, and are an enormously popular Liverpool band with hits such as "I Like It", "How Do You Do It", "You'll Never Walk Alone" and "Ferry Cross the Mersey". Freddie Garrity was the lead singer of Freddie and the Dreamers.

7. What nickname was given to the hired session musicians who played on most of Motown's hits in the 1960's?

From Quiz Session Musicians

Answer: The Funk Brothers

The story of the Funk Brothers is told in the award-winning documentary "Standing in the Shadows of Motown." Those gentlemen played on literally hundreds of Top Ten singles, but most people don't even know their names.

8. Hi, Frankie Lymon here. You may remember me and my backup group from such hits as "Why Do Fools Fall in Love?" and "I Want You to Be My Girl". Give a big hand to me and four great guys! We call ourselves Frankie Lymon and the _________.

From Quiz Classic Rockers Introduce Their Backup Groups

Answer: Teenagers

The Teenagers are Herman Santiago, Jimmy Merchant, Joe Negroni and Sherman Garnes. Behind the scenes production chaos eventually separated Frankie from The Teenagers. They went on to meet with only minimal success. Confirmed deceased are Negroni (cerebral hemorrhage 1978) and Garnes (died in prison, cause unknown 1977). Regrettably, the enormously influential Lymon died of a drug overdose in 1968. He influenced a number of performers including Ronnie Spector who sounded quite a bit like him.

9. Who did The Tremeloes back until he left to pursue a solo career in 1966?

From Quiz Backing Bands for Fifties and Sixties Artists

Answer: Brian Poole

Brian Poole and the Tremoloes formed in Essex, England, in 1958. They began performing locally and their close harmonies brought them a wide audience. In 1962 Decca Records was looking for a Beat group to sign and chose Brian Poole and the Tremoloes over The Beatles. The following year both groups released a cover of "Twist and Shout" with Brian Poole and the Tremoloes' version reaching Number Four in England. When Brian Poole left to pursue a solo career The Tremeloes switched to CBS Records and began a string of hits in 1967 with their rendition of a Cat Stevens song titled "Here Comes My Baby". The Tremeloes continued to perform for several decades. Poole never achieved solo recording success. Ian Page was with Secret Affair. Dick James was a London singer and publisher who co-founded Northern Songs. Alexis Korner was associated with Blues Incorporated in the sixties.

10. Gene Vincent had his big hit with "Be Bop A Lula". Do you remember his backup band?

From Quiz What is the Name of the Backup Group?

Answer: The Bluecaps

Vincent Eugene Craddock, otherwise known as Gene Vincent, had a top ten hit with "Be Bop A Lula". Listen for the phrase "Go Cat Go" in the song; it became a standard cry in the early years of rock and roll.

11. On Paul McCartney's 1997 release "Flaming Pie", what American rocker dueted with him?

From Quiz Guest Musicians

Answer: Steve Miller

Paul and Steve co-wrote and traded lines on "Used To Be Bad", with Steve on guitar and Paul playing bass and drums. Almost 30 years earlier, in 1969, as Paul Ramon, Paul played on Steve Miller's "Brave New World" LP, performing on "Celebration Day" and "My Dark Hour".

12. Booker T. Jones was a session musician from Stax Records. What was the name of the rest of the band?

From Quiz We Need Backup Vol. II

Answer: The MGs

The group had 18 top 100 Billboard hits between 1962 and 1971, the biggest hit being "Green Onions" in 1962. MG stands for Memphis Group.

13. What is the name of pop singer Billy J. Kramer's backup group?

From Quiz We Need Backup

Answer: The Dakotas

Billy J. Kramer with the Dakotas had a string of hits in 1964 & 1965, including "Little Children". Union Station is the backing band for Alison Krauss who had a very minor hit with "When You Say Nothing at All" in 1995. The Rhythm Orchids were the backup band for Buddy Knox. They topped the Billboard Charts in 1957 with "Party Doll". The Pips are, of course, the other members and relatives of Gladys Knight's group, who were named after their manager and another relative James "Pip" Woods.

14. What superstar rock singer can be heard in the background of Dire Strait's number one smash, "Money For Nothing" (1985)?

From Quiz I Get By With A Little Help From My Friends

Answer: Sting

Sting co-wrote the song with Dire Strait's lead guitarist Mark Knopfler. Sting can be heard in the background of the song proclaiming those famous words, "I want my MTV" which was by the way to the tune of the Police's "Don't Stand So Close To Me" (1980). The idea for the song came from Knopfler's visit to an appliance store where he noticed several employees were moving refrigerators and microwaves and commenting on the music videos which were on MTV. It became one of the biggest hits of 1985 hitting number one for three weeks.

15. Who was NOT an original member of The Dreamers, Freddie Garrity's backing band?

From Quiz Backing Bands - Odd Member Out

Answer: Billy J Kramer

Freddie and the Dreamers were a popular Manchester band, Roy Crewdson completed the line up, they had such hits as "I'm Telling You Now" and "You Were Made For Me". Billy J Kramer was the lead singer of Billy J Kramer and the Dakotas.

16. Who played the drums on the Beatles first single, "Love Me Do"?

From Quiz Session Musicians

Answer: Andy White

Ringo Starr tapped on a tambourine, but session drummer Andy White played the drums on the Beatles' first single.

17. An artist, along with his backing group the Mysterians, had a hit in the 60s with their best-known song "96 Tears." To which symbol did the lead singer change his name?

From Quiz Artists and their Backing Groups

Answer: ?

? and the Mysterians signed away the rights to all their songs by mistake, but they are still working together.

18. Which songstress contributed her vocal talents to Neil Young's "Heart of Gold"?

From Quiz Who's That Singing Backup?

Answer: Linda Ronstadt

James Taylor also sings backup on "Heart of Gold."

19. Chubby Checker had a smash hit in 1960 with "The Twist". Who backed Hank Ballard earlier the same year with the original version?

From Quiz Backing Bands for Fifties and Sixties Artists

Answer: The Midnighters

Hank Ballard was born John Henry Kendricks and fronted Hank Ballard and the Midnighters beginning in the early fifties. They had a Number 22 US single in 1954 with "Work With Me, Annie". They landed some songs on the Rhythm and Blues charts but didn't enjoy Billboard Top Forty Pop success until 1959 when "The Twist" reached Number 28. The song was originally the "B" side of "Teardrops on Your Letter" but when Chubby Checker's version topped the charts a few months later the original version by Hank Ballard and the Midnighters also climbed the charts. The group had other minor hits until disbanding in 1965. Hank's cousin Florence Ballard was a founding member of The Supremes. In the eighties Hank reformed The Midnighters and they performed until 2002. Hank passed the following year from throat cancer. The Imperials backed Little Anthony. The Five Keys and The Ravens did not feature a front man in their name.

20. Hank Ballard joined the music and dance craze known as "The Twist". Hank's big contribution was "Do You Know How To Twist?" So, tell me, who was his backup band?

From Quiz What is the Name of the Backup Group?

Answer: The Midnighters

Hank Ballard wrote and recorded the first version of the mega-hit "The Twist". Chubby Checker covered it and it became a historical recording under his name instead of Ballard. Ballard had other hits, most notably "Work With Me Annie", a very catchy melody indeed. Ballard died in Los Angeles at age 75.

21. What legendary country singer took the solo lead vocal when he sang with U2 on "The Wanderer"?

From Quiz Guest Musicians

Answer: Johnny Cash

Johnny Cash recorded his vocals in Dublin where this song appeared on U2's "Zooropa" CD. Cash even performed it live once with his band before he passed away.

22. Dave Clark fronted the group The Dave Clark Five. What was the name of the lead singer in the band?

From Quiz We Need Backup Vol. II

Answer: Mike Smith

Mike Smith also played keyboards. Dave Clark was the drummer,Rick Huxley was the bassist, Lenny Davidson played guitar, and Denny Payton blew on the saxophone. The group had 24 charted Billboard hits including "Over and Over" which reached #1 in 1965.

23. What is the name of the group who backed Wayne Fontana?

From Quiz We Need Backup

Answer: The Mindbenders

They were a short lived group who topped the Billboard Charts in 1965 with "The Game of Love". Fontana left in October 1965 but the group went on to score a #2 hit with "A Groovy Kind of Love" in 1966. The Shadows were the backup band for Cliff Richard, they disbanded in 1969 but he kept on going. The Mechanics were Mike & the Mechanics an English group consisting of Mike Rutherford and Paul Carrack among others, their biggest hit being "The Living Years" in 1989. The Casual Teens aka The Casuals were Brenda Lee's backup band.

24. Who was NOT an original member of The Dakotas, Billy J Kramer's backing band?

From Quiz Backing Bands - Odd Member Out

Answer: Hank Marvin

Billy J Kramer and the Dakotas were a popular Manchester band who had hits with "Do You Want to Know a Secret" and "Little Children". Ray Jones was replaced in July 1964 with Robin MacDonald. Hank Marvin was the lead guitarist with The Shadows.

25. Drummer Hal Blaine was the leader of a team of session musicians who played on hundreds of the biggest hits of the 1960's. What was this team called?

From Quiz Session Musicians

Answer: The Wrecking Crew

Hal Blaine and the Wrecking Crew played for artists of every imaginable genre, from Frank Sinatra to Elvis Presley to the Byrds to the Partridge Family to John Denver. And while Micky Dolenz pretended to play the drums on the TV sitcom "The Monkees", Blaine was usually the one playing the drums on the Monkees' records.

26. Jimmy Gilmer on the line here. Along with a group who happened to have an instrumental hit in 1963, we collaborated on "Sugar Shack" which became the biggest hit of the same year. The records show we were Jimmy Gilmer and the _________.

From Quiz Classic Rockers Introduce Their Backup Groups

Answer: Fireballs

The Fireballs were George Tomasco, Stan Lark, and Eric Budd. The group had a cool instrumental hit entitled "Torquay". After the success of "Sugar Shack" neither Gilmer or The Fireballs made much further impact, except for the Fireballs release of 'Bottle of Wine' in 1969.

27. The group Glass Tiger had the vocal help of which fellow Canadian artist on their hit "Don't Forget Me (When I'm Gone)"?

From Quiz Who's That Singing Backup?

Answer: Bryan Adams

Bryan Adams's songwriting partner, Jim Vallance, co-wrote several songs for Glass Tiger, including "Don't Forget Me (When I'm Gone)."

28. Johnny Paris formed a band and had a US Number Five single in 1959 with "Red River Rock". The band was called Johnny and the________________.

From Quiz Backing Bands for Fifties and Sixties Artists

Answer: Hurricanes

Johnny and the Hurricanes originally formed in Toledo, Ohio, as The Orbits in 1957. Saxophonist Johnny Paris was born John Matthew Pocisk and adopted his stage name while in a band in school backing a Rockabilly singer. They signed a deal with Twirl Records and recorded a song titled "Crossfire" in an empty theater to enhance the reverb sound. The record reached Number 23 in the US. They followed with "Red River Rock" which became a Top Ten single beginning a succession of Rock Instrumentals. Their last Top Forty single was "Beatnik Fly" based on "Blue Tail Fly". The band developed a following in Europe and in 1962 their opening act in Germany was The Beatles. They toured Europe frequently with various members until 2005. Paris passed the following year.

29. The lead of a great instrumental group went by the name of "B. Bumble". Often, his backup group name was mentioned during an "on-air" introduction. Who was this backup band?

From Quiz What is the Name of the Backup Group?

Answer: The Stingers

This instrumental group's claim to fame was taking old classics and putting a whole new high-powered spin on them. Most notable are "Nut Rocker" (1962) and "Bumble Boogie" (1962). Their recordings did well on both sides of the Atlantic.

30. Which Yardbird recorded with The Beatles?

From Quiz Guest Musicians

Answer: Eric Clapton

One-time Yardbird Eric Clapton played uncredited lead guitar on George Harrison's "While My Guitar Gently Weeps" from the "The Beatles".

This is category 18009
Last Updated Jul 20 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.