FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about What is the Name of the Backup Group
Quiz about What is the Name of the Backup Group

What is the Name of the Backup Group? Quiz


The lead singer gets top billing, but the backup band or backup group deserves credit too! So, you can have the name of the lead singer, just provide the backups.

A multiple-choice quiz by Kablooey1. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Bands and Musical Acts
  8. »
  9. Backup Artists

Author
Kablooey1
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
380,576
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
15 / 20
Plays
766
Last 3 plays: xchasbox (11/20), heidi66 (19/20), Guest 67 (18/20).
- -
Question 1 of 20
1. Bill Haley is revered as one of the big innovators of that startling, new sound of the 50s called "Rock & Roll". His backup band got mentioned many times also. Who were they? Hint


Question 2 of 20
2. Gene Vincent had his big hit with "Be Bop A Lula". Do you remember his backup band? Hint


Question 3 of 20
3. Hank Ballard joined the music and dance craze known as "The Twist". Hank's big contribution was "Do You Know How To Twist?" So, tell me, who was his backup band? Hint


Question 4 of 20
4. The lead of a great instrumental group went by the name of "B. Bumble". Often, his backup group name was mentioned during an "on-air" introduction. Who was this backup band? Hint


Question 5 of 20
5. Billy J. Kramer, aka BJ Kramer, had such hits as "Bad To Me" and "Little Children" among others. What was the name of the backup band? Hint


Question 6 of 20
6. Billy Ward, with a smooth bass voice, had many hits. He is perhaps most remembered for "Sixty Minute Man" and reviving the old classic "Stardust". Along with his own powerful and resonant voice, he had great backup vocalists. Who was his backup group? Hint


Question 7 of 20
7. A big Bob Seger hit recording was "That Old Time Rock And Roll". The lyrics claimed it was "that kind of music just soothes the soul". What was the name of his backup band? Hint


Question 8 of 20
8. Bobby "Boris" Pickett (real name Robert George Pickett) made his fame with the recording of "The Monster Mash", which was intended to spoof the dance crazes of the 60s. The record has long been associated with Halloween; his backup band had an appropriate "Halloween-ish" name. What was the name of the group? Hint


Question 9 of 20
9. Ray Charles, who needs no introduction, had a long and successful career making hit recordings and going on tour. Ray had an occasional backup group that added much to his arrangements. He reportedly was very demanding of how they sang with him. What was this group's name" Hint


Question 10 of 20
10. Booker T. Jones, better known as just "Booker T" had quite a talent for creating organ and piano instrumental top hits. He also played for many other well-known musicians during his recording career. What was the name of his own backup band? Hint


Question 11 of 20
11. "Cookie" (real name Huey Thierry) was regarded as a major player in the "Louisiana swamp pop" genre in the late 50s and early 60s. He hit the charts big with his lead vocals on the song "Mathilda". What was the name of his backup band? Hint


Question 12 of 20
12. Dr. Feelgood (Willie "Piano Red" Perryman), not to be confused with Dr Feelgood in the UK, hit the music scene with a novelty hit "Right String, But The Wrong Yo-Yo". True to his nickname of "Piano Red", his driving piano is at the heart of the novelty-nonsense lyrics. Dr Feelgood had an appropriate backup group name. Who were they? Hint


Question 13 of 20
13. Dion DiMucci, better known as simply "Dion", had formed his singing group in the Bronx, New York. After a slow start, he and his backup group got recognition for "A Teenager In Love" and later, "Where Or When". What was the name of Dion's backup? Hint


Question 14 of 20
14. Elvis Presley needs no introduction, of course. But in his earlier days, some of his hits songs were greatly enhanced by the silky voices of a male vocal group. Do you remember the group that once sang in the background? Hint


Question 15 of 20
15. "Sam the Sham" turned a children's tale into a fab hit called "Little Red Riding Hood". The lyrics didn't entail love, hate, breaking up or getting back together again. It was just a great musical arrangement that hit the charts. But Sam shouldn't get all the credit. Who was his backup group? Hint


Question 16 of 20
16. Otis Williams will long be remembered for his #1 hit, "Hearts of Stone". He and his group also recorded "Ivory Tower", a real favorite of the "slow dancers". His backup group employed the classic "doo wop" sound. Do you remember his backup group? Hint


Question 17 of 20
17. The song "Little GTO" sounded so much like a typical Beach Boys recording, but it wasn't. It was recorded by John Wilkin (aka "Ronny") with the help of some great backup vocals. So, who was the backup group that put this song high on the charts? Hint


Question 18 of 20
18. Ruth Brown was often referred to as the "Queen of R&B" and made her mark with many hit recordings in the 50s, most notably "5-10-15 Hours" and "Mama, He Treats Your Daughter Mean". Ruth was still doing shows in her 70s. Now, who was her backup group? Hint


Question 19 of 20
19. Huey "Piano" Smith gave the US a case of "High Blood Pressure" and the "Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu". He was a legend in New Orleans. Born in New Orleans, Huey was connected with other local artists such as Dave Bartholomew, Fats Domino, Irma Thomas, Allen Toussaint,Ernie K-Doe, and Eddie Bo. So, who was Huey's backup band? Hint


Question 20 of 20
20. Singer Kathy Young made fame with her plaintive song, "Happy Birthday Blues", appealing to every broken-hearted teenager back in the '60s. Her backup group was an existing California pop group. So, who is the backup group? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 31 2024 : xchasbox: 11/20
Mar 28 2024 : heidi66: 19/20
Feb 24 2024 : Guest 67: 18/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Bill Haley is revered as one of the big innovators of that startling, new sound of the 50s called "Rock & Roll". His backup band got mentioned many times also. Who were they?

Answer: His Comets

"Rock Around The Clock" was a ground-breaking hit, but it's popularity didn't take off until the song appeared in the movie "The Blackboard Jungle". Haley's band was formed in 1952. Bill Haley died in 1981 at age 55.
2. Gene Vincent had his big hit with "Be Bop A Lula". Do you remember his backup band?

Answer: The Bluecaps

Vincent Eugene Craddock, otherwise known as Gene Vincent, had a top ten hit with "Be Bop A Lula". Listen for the phrase "Go Cat Go" in the song; it became a standard cry in the early years of rock and roll.
3. Hank Ballard joined the music and dance craze known as "The Twist". Hank's big contribution was "Do You Know How To Twist?" So, tell me, who was his backup band?

Answer: The Midnighters

Hank Ballard wrote and recorded the first version of the mega-hit "The Twist". Chubby Checker covered it and it became a historical recording under his name instead of Ballard. Ballard had other hits, most notably "Work With Me Annie", a very catchy melody indeed. Ballard died in Los Angeles at age 75.
4. The lead of a great instrumental group went by the name of "B. Bumble". Often, his backup group name was mentioned during an "on-air" introduction. Who was this backup band?

Answer: The Stingers

This instrumental group's claim to fame was taking old classics and putting a whole new high-powered spin on them. Most notable are "Nut Rocker" (1962) and "Bumble Boogie" (1962). Their recordings did well on both sides of the Atlantic.
5. Billy J. Kramer, aka BJ Kramer, had such hits as "Bad To Me" and "Little Children" among others. What was the name of the backup band?

Answer: The Dakotas

BJ Kramer was managed by Brian Epstein, the famous manager of the Beatles. Yes, he was part of the "British Invasion". The song, "Bad to Me" was written by John Lennon. It was released in 1963 and it became their first #1 UK hit. His autobiography is entitled, "Do You Want To Know A Secret?".
6. Billy Ward, with a smooth bass voice, had many hits. He is perhaps most remembered for "Sixty Minute Man" and reviving the old classic "Stardust". Along with his own powerful and resonant voice, he had great backup vocalists. Who was his backup group?

Answer: The Dominoes

Clyde McPhatter, one of the greatest R&B artists, was a member of the backup group. McPhatter left the Dominoes and signed a contract with Atlantic Records and proceeded to cut a string of hits. One of his best known is "A Lover's Question. He died in 1972.
7. A big Bob Seger hit recording was "That Old Time Rock And Roll". The lyrics claimed it was "that kind of music just soothes the soul". What was the name of his backup band?

Answer: The Silver Bullet Band

In 1973, Bob Seger put together a group of Detroit musicians and formed The Silver Bullet Band. Seger was noted for shouting and raspy vocals. Seger won a Grammy award in 1981.

Originally released in 1976, "Night Moves" was Bob Seger's first studio album with the Silver Bullet Band. Much of the album was recorded in Muscle Shoals, Alabama. Per media outlet PRNewswire of Los Angeles, "Night Moves" made its next debut on 180-gram vinyl on June 16, 2015.
8. Bobby "Boris" Pickett (real name Robert George Pickett) made his fame with the recording of "The Monster Mash", which was intended to spoof the dance crazes of the 60s. The record has long been associated with Halloween; his backup band had an appropriate "Halloween-ish" name. What was the name of the group?

Answer: The Crypt Kickers

Pickett's "Monster Mash" remains a perennial Halloween favorite. The song charted in 1962 and again in 1973. Bobby Pickett died in Los Angeles at the age of 69 in 2007.
9. Ray Charles, who needs no introduction, had a long and successful career making hit recordings and going on tour. Ray had an occasional backup group that added much to his arrangements. He reportedly was very demanding of how they sang with him. What was this group's name"

Answer: The Raelettes (Raelets)

The Raelettes can be heard on the mega-hits "What I'd Say" and "I Can't Stop Loving You" among others. A movie on the life of Ray Charles, blind since seven years of age, was released in 2004. It starred Jamie Foxx.
10. Booker T. Jones, better known as just "Booker T" had quite a talent for creating organ and piano instrumental top hits. He also played for many other well-known musicians during his recording career. What was the name of his own backup band?

Answer: The MGs

Booker T & the MGs had a big hit with "Green Onions" and produced a very catchy version of "Winter Wonderland". You can find many of their recordings on the STAX label.
11. "Cookie" (real name Huey Thierry) was regarded as a major player in the "Louisiana swamp pop" genre in the late 50s and early 60s. He hit the charts big with his lead vocals on the song "Mathilda". What was the name of his backup band?

Answer: The Cupcakes

Besides having a great US Southern appeal, Cookie & the Cupcakes toured with the likes of Jerry Lee Lewis and Fats Domino. Huey Thierry died in 1997.
12. Dr. Feelgood (Willie "Piano Red" Perryman), not to be confused with Dr Feelgood in the UK, hit the music scene with a novelty hit "Right String, But The Wrong Yo-Yo". True to his nickname of "Piano Red", his driving piano is at the heart of the novelty-nonsense lyrics. Dr Feelgood had an appropriate backup group name. Who were they?

Answer: The Interns

Dr Feelgood was born into a farm family; he did not have formal piano lessons. He started his musical journey by playing in southern US juke joints. It was said that he developed his strong percussive piano style in order to be heard over the customers. "Piano Red" also worked as a disc jockey and was a popular fixture in his Atlanta hometown. He recorded for OKEH records.
13. Dion DiMucci, better known as simply "Dion", had formed his singing group in the Bronx, New York. After a slow start, he and his backup group got recognition for "A Teenager In Love" and later, "Where Or When". What was the name of Dion's backup?

Answer: The Belmonts

Dion escaped the tragedy of a small plane accident that took the lives of Buddy Holly, Ritchie Valens, and JP Richardson. Dion gave up a seat on that fatal night; he didn't like the price of a ticket.
14. Elvis Presley needs no introduction, of course. But in his earlier days, some of his hits songs were greatly enhanced by the silky voices of a male vocal group. Do you remember the group that once sang in the background?

Answer: The Jordanaires

The Jordanaires were originally a gospel group doing well on their own in Nashville, TN. When Elvis heard them, he wanted them to sing backup for him. They performed with Elvis from 1956 to 1972. When Elvis accepted long engagements in Las Vegas, the Jordanaires remained in Nashville. You can hear them singing on "I Was The One" and "I Want You, I Need You, I Love You" as the backups.
15. "Sam the Sham" turned a children's tale into a fab hit called "Little Red Riding Hood". The lyrics didn't entail love, hate, breaking up or getting back together again. It was just a great musical arrangement that hit the charts. But Sam shouldn't get all the credit. Who was his backup group?

Answer: The Pharaohs

Sam the Sham and the Pharaohs were known for their breakthrough hit song,
"Woolly Bully" on MGM records. It sold three million copies in its first release. But Domingo "Sam" Samudio left the music business later and was quoted as saying "Rock 'n' roll is not for the faint-hearted."
16. Otis Williams will long be remembered for his #1 hit, "Hearts of Stone". He and his group also recorded "Ivory Tower", a real favorite of the "slow dancers". His backup group employed the classic "doo wop" sound. Do you remember his backup group?

Answer: The Charms

Williams named his group after a popular brand of candy. Their big hit, "Hearts Of Stone" was released in the mid-50s. It hit the top of the R&B charts and was a national seller for DeLuxe Records. Otis Williams also worked as an arranger and producer for such other great artists of the 50s such as Little Willie John and Hank Ballard.
17. The song "Little GTO" sounded so much like a typical Beach Boys recording, but it wasn't. It was recorded by John Wilkin (aka "Ronny") with the help of some great backup vocals. So, who was the backup group that put this song high on the charts?

Answer: The Daytonas

Ronny & the Daytonas originated in Nashville, TN. John "Bucky" Wilkin was the lead singer. Allegedly, Wilkin wrote "G.T.O." as a senior in high school while sitting in his physics class. Nashville producer Bill Justis set up the recording session. Justis is often associated with his hit recording of "Raunchy".
18. Ruth Brown was often referred to as the "Queen of R&B" and made her mark with many hit recordings in the 50s, most notably "5-10-15 Hours" and "Mama, He Treats Your Daughter Mean". Ruth was still doing shows in her 70s. Now, who was her backup group?

Answer: The Rhythm Makers

Ruth Brown is credited with making the Atlantic record label famous. "The Cues" was the actual backup group for her, but Jesse Stone, the Atlantic Records arranger, used the name "Rhythm Makers. Thus, The Cues did not get the recognition they perhaps deserved.

Their vocals added a strong R&B touch to "Oh, What A Dream". Ruth Brown was also known for fighting for musicians' rights and royalties. She holds both Tony and Grammy awards. She died in 2006.
19. Huey "Piano" Smith gave the US a case of "High Blood Pressure" and the "Rockin' Pneumonia And The Boogie Woogie Flu". He was a legend in New Orleans. Born in New Orleans, Huey was connected with other local artists such as Dave Bartholomew, Fats Domino, Irma Thomas, Allen Toussaint,Ernie K-Doe, and Eddie Bo. So, who was Huey's backup band?

Answer: The Clowns

Huey "Piano" Smith was a "home boy" and didn't really want to tour, but they did appear at the Apollo in New York and on the Dick Clark show. Huey Smith and the Clowns are a classic example of New Orleans R&B and rock & roll sound in the 50s and beyond.
20. Singer Kathy Young made fame with her plaintive song, "Happy Birthday Blues", appealing to every broken-hearted teenager back in the '60s. Her backup group was an existing California pop group. So, who is the backup group?

Answer: The Innocents

Kathy Young didn't start off with a backup band. The Innocents chose her as their lead singer. The Innocents were already making recordings before she came along. They were a Sun Valley, California harmony trio. Together, they achieved fame with "Happy Birthday Blues" and "A Thousand Stars".
Source: Author Kablooey1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series While the Cat is sleeping on your lap:

You could do with a nice quiz list written by cat people member. And considering that cats sleep a long time, here are some longer quizzes. If you find another Cat people quiz qualifying napping in a comfy card box, please tell me about it!

  1. A Smattering of Generalities Tough
  2. Clues for the Clueless Average
  3. What is the Name of the Backup Group? Average
  4. Who's That Boy? Average
  5. You Want a Piece of Me? Average
  6. Events of the 20th Century -- Did You Know? Average
  7. Blind Vision Average
  8. The Secret Life of Beagle Snoopy Difficult

4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us