FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
British Invasion Quizzes, Trivia and Puzzles
British Invasion Quizzes, Trivia

British Invasion Trivia

British Invasion Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. UK Music

Fun Trivia
22 British Invasion quizzes and 240 British Invasion trivia questions.
1.
  British Invasion 1966-69 - The Waning Days   best quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
The British Invasion, a monstrous wave in 1964-1965, becomes a mere trickle in the latter days of the 1960s. Some old favorite artists linger on and a few new exciting acts make their mark!
Easier, 15 Qns, maddogrick16, Nov 18 21
Easier
maddogrick16 gold member
Nov 18 21
1150 plays
2.
  British Invasion: Out of the '60s, Into the '70s   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
With one notable exception, these "British Invasion" heavyweights formed in the 1960s, survived, and scored major albums in the 1970s. If you know your '70s albums well, this could be a snap. The clue is in the question.
Easier, 10 Qns, Nealzineatser, Nov 18 21
Easier
Nealzineatser gold member
Nov 18 21
904 plays
3.
  The British Invasion Rocks the Ed Sullivan Show   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
For more than two decades, "The Ed Sullivan Show" was a feature of the CBS television schedules in the USA. Over those years he introduced many acts, including those that spearheaded the British music "invasion" of the 1960s. Find these 10 musical acts.
Easier, 10 Qns, darksplash, Jul 30 20
Easier
darksplash
Jul 30 20
528 plays
4.
  Opening Salvos from the British Invasion   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Match the opening line of the British Invasion song to the song title.
Easier, 10 Qns, Nealzineatser, Nov 18 21
Easier
Nealzineatser gold member
Nov 18 21
1089 plays
5.
  My Cousin Vinyl    
Match Quiz
 10 Qns
When I was young, we bought our music on records, sometimes referred to as vinyl. One of the most influential facets of music at that time was the "British Invasion". Can you match these great songs with their groups?
Easier, 10 Qns, dcpddc478, Jun 02 16
Easier
dcpddc478
802 plays
6.
  Interesting Facts About British Invasion Bands   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The British Invasion era of the early sixties resulted in many bands making it big on the US charts. This quiz deals with some of the interesting and little-known facts about some of the UK bands.
Average, 10 Qns, shanteyman, Jul 05 10
Average
shanteyman
752 plays
7.
  One More Look at the British Invasion   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All of a sudden in the 1960s we found out there was a lot more to British music than Lonnie Donegan and his problems with chewing gum. Let's have another look at the lyrics and bands of the "British Invasion".
Average, 10 Qns, CmdrK, Jul 30 12
Average
CmdrK gold member
1419 plays
8.
  Lyrics of the British Invasion   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Oh yeah, I'll ask you something, I hope you'll understand. Then you give me the answer, that's how this quiz is planned. That's how this quiz is pla-a-anned-a-a-anned. That's how this quiz is planned.
Tough, 10 Qns, matriplex, Nov 30 08
Tough
matriplex
2426 plays
9.
  1963: the Merseybeat Explosion   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Pop music changed forever in 1963 and fortunately I was there to witness the change! This quiz is about the defining musical genre of that year: Merseybeat! Note that all the Hit Parade placings cited are from UK charts.
Average, 10 Qns, Southendboy, Jul 20 20
Average
Southendboy gold member
Jul 20 20
291 plays
10.
  Not "The Beatles" #2    
Multiple Choice
 10 Qns
Here we go again. More 60's British invasion artists to discover through cornball clues. Most will be easy if you're a "boomer", or a fan of the era.
Average, 10 Qns, KUZIN KEITH, Jul 09 19
Average
KUZIN KEITH
Jul 09 19
4537 plays
trivia question Quick Question
What was the name of the session musician who lent his sweet and colorful harmonica to some of the "Some Girls" songs?

From Quiz "The Rolling Stones - "Some Girls""




11.
  The British Are Coming!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hello, music lovers. Please take a trip down memory lane with me, back to the halcyon days when British pop groups dominated the U.S. top 40 music charts. I hope that you have fun with this quiz!
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Nov 30 08
Average
mrgrouchy
2225 plays
12.
  Not "The Beatles" #1   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Beatles were not the only group to invade America's shores in the 60's. See if you can identify these artists or songs from my corny clues. And have fun - yeah, yeah, yeah!
Average, 10 Qns, KUZIN KEITH, Jan 29 11
Average
KUZIN KEITH
6381 plays
13.
  British Invasion Band Songs-Cover or Original?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Facts about cover songs and original releases from British Invasion bands.
Tough, 10 Qns, shanteyman, Mar 01 18
Tough
shanteyman
Mar 01 18
389 plays
14.
  The British Invasion: Mix and Match   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know your British invasion groups? I'll give you some of the song lyrics, you pick the right combination of song and group. US chart: Joel Whitburn's Billboard book of Top Pop Singles. UK chart: Guinness book of British Hit Singles.
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Nov 30 13
Average
shipyardbernie gold member
525 plays
15.
  The British Invasion - 1960s   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Beatles led the way... but so many great performers followed. Maybe you remember some of these.
Average, 10 Qns, JRooowe, Aug 25 11
Average
JRooowe gold member
789 plays
16.
  Mid 60s British Invasion    
Multiple Choice
 20 Qns
The Beatles started quite an invasion of British-bands when they arrived in America with their energetic and catchy songs like 'She Loves You' and 'Can't Buy Me Love.' How much do you know about this and other British Invasion bands of the mid '60s?
Average, 20 Qns, reishi9154, Jan 15 21
Average
reishi9154
Jan 15 21
2593 plays
17.
  The Merseybeat Years (a prelude to invasion).    
Multiple Choice
 10 Qns
The '60s British invasion of the US charts was formed in many UK cities. The Merseybeat was the spearhead to the UK and US charts. How much do you know about these Liverpool groups?
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Feb 11 17
Average
shipyardbernie gold member
519 plays
18.
  The British Invasion - 1960s II    
Multiple Choice
 10 Qns
So many great songs and performers during the "British Invasion" years. Perhaps this quiz will jog some memories. Enjoy!
Tough, 10 Qns, JRooowe, Sep 08 11
Tough
JRooowe gold member
728 plays
19.
  The British Invasion   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz covers the 1960s British groups who made it big in the US.
Difficult, 10 Qns, sunfloweruk23, Nov 30 08
Difficult
sunfloweruk23
1664 plays
20.
  British Invasion    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz about the music and personalities of The British Invasion. Any one who grew up in that time should find it pretty easy and hopefully interesting.
Tough, 15 Qns, Contrarycon, Oct 27 19
Tough
Contrarycon
Oct 27 19
1203 plays
21.
  The British Invasion - 1960s III    
Multiple Choice
 10 Qns
There was a lot of great music during the British Invasion years. Perhaps this quiz will jog some memories.
Tough, 10 Qns, JRooowe, Oct 06 11
Tough
JRooowe gold member
641 plays
22.
  British Invasion 60s Music    
Multiple Choice
 10 Qns
After the Beatles came the British Invasion. Do you remember - or know about - these artists?
Average, 10 Qns, robert362, May 10 17
Average
robert362
2521 plays
Related Topics
  1960s Music [Music] (460 quizzes)

  Animals, The [Music] (4 quizzes)

  Beatles, The [Music] (394 quizzes)

  Classic Rock [Music] (96 quizzes)

  Gerry and the Pacemakers [Music] (2 quizzes)

  Herman's Hermits [Music] (5 quizzes)

  Rock and Roll [Music] (401 quizzes)

  Rolling Stones [Music] (50 quizzes)


British Invasion Trivia Questions

1. Which British Invasion band had a hit song which included the lyrics: "I was born in a cross-fire hurricane/And I howled at my ma in the driving rain"?

From Quiz
One More Look at the British Invasion

Answer: The Rolling Stones

The Rolling Stones were hated by parents as a bunch of outcasts more influenced by rhythm and blues than pop music. They released "Jumpin' Jack Flash" in September, 1968. It was a top three hit everywhere in the world. The Stones usually use it as the opening number at their concerts.

2. It was The Silkie who gave us the Top Ten hit "You've Got To Hide Your Love Away". What motion picture was the song from?

From Quiz The British Invasion - 1960s III

Answer: Help!

Not the classic that "A Hard Day's Night" was, but an enjoyable film. It was filmed in 1965 on a budget of approximately $1,500,000. United Artists didn't really think much of the movies prospects (beyond the soundtracks) and agreed to give producer Walter Shenson all rights to the films after fifteen years.

3. Which Liverpool group was the first to have a UK number one hit? These lyrics might help. "You give me a feeling in my heart Like an arrow passin' through it"

From Quiz The Merseybeat Years (a prelude to invasion).

Answer: Gerry and The Pacemakers

Gerry and The Pacemakers spent three weeks at number one on the UK chart with "How Do You Do It" in 1963. It reached number nine on the US pop chart in 1964. Gerry and The Pacemakers were Gerry Marsden, his older brother Freddie Marsden, Les Maguire and Les Chadwick. They were the first artists to have three UK number one hits with their first three record releases. The Hollies, Freddie and The Dreamers and Herman's Hermits were all from Manchester.

4. In 1964 "Have I the Right" by the Honeycombs reached Number Five on the US charts. What was unique about this British-Invasion era band?

From Quiz Interesting Facts About British Invasion Bands

Answer: They had a female drummer.

The Honeycombs had a female drummer named Honey Lantree. The band was performing around the club scene when songwriters Ken Howard and Alan Blaikley heard them and arranged a meeting with producer Joe Meek. Howard and Blaikley composed "Have I the Right" and also began managing the group. Joe Meek used unusual microphone techniques such as recording the band stomping their feet and speeding up the final mix. Their debut single, "Have I the Right", fared well on the charts in several countries. Honey's brother, John, was also one of the forming members of the original five-piece band. They released follow-up singles that failed to equal the success of "Have I the Right" and split up in 1966. The band has occasionally reformed, with Honey being a constant member.

5. Which British river was immortalized by Gerry & the Pacemakers in a 1964 hit single?

From Quiz The British Are Coming!

Answer: Mersey

"Ferry Cross the Mersey" was a top ten hit for Gerry & the Pacemakers in the USA. This song and the Beatles' "Penny Lane" are two of the best-known tunes about the city of Liverpool.

6. This folk singer tried to "Catch the Wind" but he saw too many "Colours".

From Quiz Not "The Beatles" #2

Answer: Donovan Leitch

Donovan always claimed that "Mellow Yellow" was not about smoking banana peels. In 1967, after studying with Maharishi Mahesh Yogi, Donovan renounced all drug use.

7. It was easy to "Keep On Running" with this group that featured a young Stevie Winwood on vocals and keyboards.

From Quiz Not "The Beatles" #1

Answer: The Spencer Davis Group

Steve Winwood was a teenager in the Spencer Davis Group, and went on to found "Traffic" and "Blind Faith". And as his success continued on with his solo career, he has been a star for five decades.

8. Paul McCartney wrote which group's debut US No1 single?

From Quiz The British Invasion

Answer: Peter and Gordon - A World Without Love

Peter Asher and Gordon Waller. Paul McCartney's then-girlfriend was Peter's sister, the actress Jane Asher.

9. Sadly, the wonderful singer Dusty Springfield died in 1999. What song of hers was featured in the movie "Pulp Fiction"?

From Quiz British Invasion

Answer: Son of a Preacher Man

Dusty was well-respected in her milieu and she did the original version of "I Only Want To Be With You".

10. The Beatles arrived in America in what year?

From Quiz Mid 60s British Invasion

Answer: 1964

The group that started it all! 1964 will forever be remembered as *the year the Beatles* invaded and changed our lives forever.

11. In the 1960s, the "Ed Sullivan Show" broadcast an "invasion" of British pop groups and soloists. But which British star could have danced all night in beating them by almost a decade?

From Quiz The British Invasion Rocks the Ed Sullivan Show

Answer: Julie Andrews

Ed Sullivan was an admirer of musical shows and devoted an entire evening to the music of Alan Jay Lerner and Frederick Lowe. On July 15 1956, Julie Andrews sang "I Could Have Danced All Night" and "Show Me" from the musical "My Fair Lady". And again on March 19, 1961, Andrews sang songs from "Brigadoon" and reprised "I Could Have Danced All Night". She and Richard Burton sang a duet, "Camelot". In her autobiography, Andrews credited her appearances on the show as having exposed her to a wider audience.

12. The Merseybeat sound developed further in a basement club in Liverpool, where crowds of young people went for the lunchtime gigs. What was the quite appropriate name of this club?

From Quiz 1963: the Merseybeat Explosion

Answer: The Cavern Club

The Cavern Club opened in 1957 and saw the rise of Merseybeat until it eventually closed in 1973; it has since been reconstructed. A statue of John Lennon stands outside.

13. Making the news again in a big way because of a 2018 movie, which band featured a flamboyant lead singer and an album bearing the same title as a Marx Brothers movie?

From Quiz British Invasion: Out of the '60s, Into the '70s

Answer: Queen

Freddy Mercury was the lead singer of Queen, and Rami Malik's portrayal of him in 2018's "Bohemian Rhapsody" earned Malik a best acting Oscar. Although taking criticism for some historical inaccuracies, the film provided realistic and dramatic insights into a fascinating story of the ascent of a superstar rock legend. Mercury died at age 45 in 1991 from AIDS related complications. His huge talent as a singer, performer and songwriter are unquestionable, as his place in the Rock & Roll Hall of Fame attests. The album referenced in the question is "A Night at the Opera" from 1975. It contained the hit single "Bohemian Rhapsody" which was the number one song in Britain for nine weeks. Queen's compilation album, "Greatest Hits," was the all-time best selling album in the UK as of February 2019.

14. The Dave Clark Five burst onto the US charts in 1964 with a string of hits. Which song was a cover song?

From Quiz British Invasion Band Songs-Cover or Original?

Answer: Do You Love Me

"Do You Love Me" was recorded by The Contours in 1962. The song was written by Motown's Berry Gordy, Jr. It was the Contours' only US Top 40 hit record. Gordy wrote the song with the intention of having The Temptations record it. Other British Invasion artists to record a version include Brian Poole and the Tremeloes and The Hollies. "Glad All Over" (1964) was the band's first US Top Ten single. It was written by drummer Dave Clark and vocalist/organ player Mike Smith. Clark and Smith also wrote "Bits and Pieces" (1964) and "Can't You See That She's Mine" (1964).

15. Which song and five piece group fit these lyrics? "I don't hear your knock upon my door I don't have your lovin' anymore Since you been gone I'm a-hurtin' inside Well I want you baby by my side, Yeah"

From Quiz The British Invasion: Mix and Match

Answer: I'm Crying/The Animals

"I'm Crying" written by Eric Burden/Alan Price, was a number 19 hit on the Billboard Hot 100 for The Animals in 1964. It peaked at number eight on the UK singles chart the same year. The Animals from Newcastle upon Tyne, England, were Eric Burden (vocals), Chas. Chandler (bass guitar), Alan Price (keyboards), John Steele (drums) and Hilton Valentine (lead guitar). They were formed in 1962-63 by Alan Price but he left the group in 1965 because of personnel and musical differences and his fear of flying. "The House Of The Rising Sun" was their only US & UK number one hit, it was also their only Top 10 hit on the Billboard Hot 100. In the UK they reached the Top 10 on the singles chart seven times. The Animals were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 1994.

16. Which British Invasion group was responsible for the lyrics: "I'm her eighth old man, I'm Henry/Henry the eighth I am"?

From Quiz One More Look at the British Invasion

Answer: Herman's Hermits

Herman's Hermits were not a showy band (a bit like watching Buddy Holly and the Crickets) but they had several hit records. They released "Henry VIII, I Am" in 1965. Among their other hits were "Mrs. Brown, You've Got a Lovely Daughter" (1965) and "I'm Into Something Good" (1964).

17. In their 1967 classic "Waterloo Sunset", who did the Kinks observe meeting on Friday nights?

From Quiz The British Invasion - 1960s III

Answer: Terry and Julie

The Terry and Julie referred to in the song are movie stars Terrance Stamp and Julie Christie. Before the single was released Ray Davies revisited Waterloo Bridge at sunset to be sure "the atmosphere was right".

18. Georgie Fame had an interesting sound. What was the name of the back-up group on his earlier hits?

From Quiz The British Invasion - 1960s II

Answer: The Blue Flames

Though Georgie first saw U.S. chart action with his 1965 hit "Yeh, Yeh", he's probably best known for his 1968 Top Ten winner "The Ballad of Bonnie and Clyde" (without the Blue Flames). In the early '70s Georgie and Alan Price (of The Animals) had their own U.K. TV series called "The Price of Fame."

19. There was one British Invasion group which actually didn't have any Brits in it at all! Who were these guys?

From Quiz The British Invasion - 1960s

Answer: The Walker Brothers

California lads The Walker Brothers (not really brothers and not really Walker) relocated to the UK to further their musical careers. They scored with several hits, the biggest being "The Sun Ain't Gonna Shine Anymore." John Maus (John Walker) was married to Kathy Young ("A Thousand Stars") from 1965-1969.

20. Which Liverpool group was the first to have a US number one hit? These lyrics will help if you need any. "It's such a feeling that my love I can't hide, I can't hide, I can't hide"

From Quiz The Merseybeat Years (a prelude to invasion).

Answer: The Beatles

The Beatles spent seven weeks at number one on the US pop chart with "I Want To Hold Your Hand" in 1964. It reached number one for five weeks on the UK chart in 1963. The Beatles were John Lennon, Paul McCartney, George Harrison and Ringo Starr. They were the first artists to hold the top three positions on the US pop chart in the same week and then to hold the top five positions on the US pop chart in the same week. The Dave Clark Five, The Kinks and The Who were all from London. The Billboard chart for April 4th 1964 1.Can't Buy Me Love 2.Twist And Shout 3.She Loves You 4.I Want To Hold Your Hand 5.Please Please Me

21. Who was the lead singer for Herman's Hermits?

From Quiz The British Are Coming!

Answer: Peter Noone

Noone grew up near Manchester and achieved stardom with Herman's Hermits. Hopwood and Leckenby were guitar players for the band; Whitwam played the drums. Peter Noone would later star in several London theatrical productions.

22. A more conventional lyric from a more conventional pair of songwriters. What 60s pop hit contained the following couplet? "We only danced for a minute or two Then she stuck close to me the whole night through."

From Quiz Lyrics of the British Invasion

Answer: I'm Into Something Good

Herman's Hermits had a hit with this irresistible Carole King/Gerry Goffin tune. A tad too cuddly for my taste, the Hermits nonetheless knew how to choose their material and they usually performed it with their own unique blend of whimsy and a certain unthreatening, asexual charm. Scoff all you want, but when this or a handful of other Hermits' tunes crackle through the cheap speakers in your VW Bus, I bet you find yourself tappin' your toes and singing along. Go on, admit it.

23. This group sounded like they were from Motown, and struck gold in the U.S. and the U.K. with "Baby, Now That I've Found You" in 1967.

From Quiz Not "The Beatles" #2

Answer: The Foundations

This short-lived group boasted a singer from Trinidad, 2 members from Jamaica & 1 from Ceylon. Their follow-up hit "Build Me Up Buttercup" was co-written by Mike D'Abo of Manfred Mann.

24. Many a British bird had a "Wild Thing" for this group and its lead singer, Reg Presley.

From Quiz Not "The Beatles" #1

Answer: The Troggs

"Wild Thing" was penned by American songwriter Chip Taylor, who also wrote "Angel of the Morning" among others. He is also Jon Voight's brother.

25. Which group took their name from a Muddy Waters song?

From Quiz The British Invasion

Answer: Rolling Stones

'Rolling Stone' was a major blues hit for Muddy Waters in the late 40s.

26. Female British Invasion star Petula Clark achieved great success with what 1965 song as her first hit?

From Quiz Mid 60s British Invasion

Answer: 'Downtown'

Petula Clark, in my opinion the gem of the 1960s British Invasion, was one of the most successful female solo artists of the entire decade. With songs topping the charts in countries around the world and numerous appearances on such shows as Ed Sullivan, Hullabaloo, and others, she truly was Queen of the British Invasion. Her breakthrough hit Downtown went to number one in 1965 and was immediately followed by I Know A Place.

27. Which British pop band were glad all over when they made an appearance on "The Ed Sullivan Show" on March 8, 1964?

From Quiz The British Invasion Rocks the Ed Sullivan Show

Answer: Dave Clark Five

The Dave Clark Five were fresh from seeing "Glad All Over" knock The Beatles off the top of the UK charts. They were perhaps a little lucky. After turning down one invitation, they accepted it at second time of asking and went on to make 12 appearances on the show.

28. Banned from touring the USA in the late 1960s, which group returned to achieve cult status in the States with a 1970 album centering on a song about a confused relationship with a transvestite?

From Quiz British Invasion: Out of the '60s, Into the '70s

Answer: The Kinks

The album is "Lola Versus Powerman and the Moneygoround." Many of the songs exhibit bandleader Ray Davies' love/hate relationship with the music industry and his struggles balancing commercial success with his artistic leanings. The title song "Lola" has become a rock classic. In the opening stanza, the narrator describes meeting his new "girlfriend." It's in a Soho club where "you drink champagne and it tastes just like Coca-Cola." The stuffy and staid BBC refused to play the song not because of the questionable subject matter, but because of rules about product placement; so the Kinks had to re-record that section replacing the offending words with "cherry cola."

29. Which song and Liverpool group match these lyrics? "You don't need anybody to hold you, Here I stand with my arms open wide, Give me love and remember what I told you"

From Quiz The British Invasion: Mix and Match

Answer: I'll Keep You Satisfied/Billy J Kramer with The Dakotas

"I'll Keep You Satisfied" written by Lennon/McCartney was a number 30 hit on the Billboard Hot 100 for Billy J Kramer with The Dakotas in 1964. It peaked at number four on the UK singles chart in 1963. Billy J Kramer with The Dakotas were Billy J Kramer (vocals), Ray Jones (bass guitar), Robin MacDonald (rhythm guitar), Tony Mansfield (drums) and Mike Maxfield (lead guitar). Billy J Kramer (from Liverpool) and The Dakotas (from Manchester) were brought together by Brian Epstein but with separate recording contracts. They had six Billboard Hot 100 hits between 1964 and 1965 two of which "Little Children" and "Bad To Me" reached the Top 10. They had six hits on the UK singles chart between 1963 and 1965. Five reached the Top 10 and included two number one hits, "Bad To Me" and "Little Children".

30. "You say that you love me, all of the time/You say that you need me, you'll always be mine". Those are lyrics from a song by which British Invasion band?

From Quiz One More Look at the British Invasion

Answer: The Dave Clark Five

The Dave Clark Five had a hit with "Glad All Over". It was a number one hit in the UK in 1963 and reached number six on the US "Billboard Hot 100" in 1964. They were one of the first British rock bands to make a name for themselves in America.

This is category 18603
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.