FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Kinks The Quizzes, Trivia and Puzzles
Kinks The Quizzes, Trivia

The Kinks Trivia

The Kinks Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K

Fun Trivia
14 The Kinks quizzes and 160 The Kinks trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "Lola"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about The Kinks' classic "Lola"? Pit yourself against ten questions about the song and/or associated facts. Song #34 in the 'Anatomy' series.
Easier, 10 Qns, FussBudget, Jan 09 09
Easier
FussBudget gold member
2151 plays
2.
  Song by Song: "Waterloo Sunset"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Rolling Stone magazine ranked "Waterloo Sunset" the 42nd greatest song of all time on its 2004 list. Test your knowledge of this song by the Kinks, or learn a little more about it.
Average, 10 Qns, skylarb, Nov 05 21
Average
skylarb
Nov 05 21
247 plays
3.
  Kinky Opening Lines   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the opening line of a Kinks song and you just give me the name of the song!
Average, 10 Qns, dagrune, Jul 10 17
Average
dagrune
1726 plays
4.
  The Kinks Kuiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A short and ill-conceived yet somehow alluring quiz on those illustrious boys of British beat, The Kinks.
Average, 10 Qns, Lofgeornost, Jan 23 03
Average
Lofgeornost
2352 plays
5.
  Kinks Lyrics A-Z   great trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
This one's designed for the true Kinks' fan, but a modest Kinks fan should score fairly well. And remember, it's almost never 'None of the Above'. Enjoy.
Average, 25 Qns, miamisammy29, Jul 07 13
Average
miamisammy29
1875 plays
6.
  The Kinks are Underrated- Part II: 1970s    
Multiple Choice
 10 Qns
In the spirit of one of the great, long lasting, most underrated, but admittedly uneven rock bands of all time, I submit Part II of this Kinks concept quiz series before Part I.
Average, 10 Qns, Nealzineatser, Dec 16 18
Average
Nealzineatser gold member
Dec 16 18
145 plays
7.
  A Bit Kinky    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about one of the most underrated groups of the 1960s; they didn't do too well in the States but were well known in the UK.
Average, 10 Qns, DaveH1960, Oct 28 14
Average
DaveH1960
417 plays
8.
  Kinks Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
These are lyrics to some of my favorite Kinks songs. You must choose which song they belong to. Some are well known songs, others not so well known.
Average, 10 Qns, cbushman, Feb 26 23
Average
cbushman gold member
Feb 26 23
692 plays
9.
  The Most Underrated Band of All Time:The Kinks    
Multiple Choice
 10 Qns
I Think The Kinks were a truly amazing band and have not recieved the respect they deserve. So if you don't know much about them, here's a quiz that hopefully will teach you a thing or two about The Kinks and allow you to still get a good score.
Average, 10 Qns, davies67, Feb 26 11
Average
davies67
1407 plays
10.
  Kinks, Those Muswell Hillbillies    
Multiple Choice
 15 Qns
Since there is only one quiz on the Kinks, from Lofgeornost, I think we deserve another one. Some of these questions are fill ins, some are multiple choice.
Average, 15 Qns, Contrarycon, Nov 19 09
Average
Contrarycon
997 plays
trivia question Quick Question
The Kinks are known to be very influential in which 70's genre of music?

From Quiz "The Most Underrated Band of All Time:The Kinks"




11.
  See My Friends    
Multiple Choice
 10 Qns
In 2010, Ray Davies, songwriter and ex-lead singer of The Kinks, released an album "See My Friends". On it, he duets with 15 singers and bands from around the world on songs he wrote and released either as part of The Kinks or as a solo artist.
Average, 10 Qns, Bazingstoke, Feb 19 18
Average
Bazingstoke
Feb 19 18
125 plays
12.
  The Kinks: Songs and Albums    
Multiple Choice
 10 Qns
Based mostly on their 60s albums, I'll either give you some song titles, or an album title, and you select the matching part. Good luck.
Tough, 10 Qns, davies67, Nov 20 09
Tough
davies67
566 plays
13.
  The Socially Conscious Kinks    
Multiple Choice
 10 Qns
Ray Davies, the lead composer of The Kinks, has chosen most of the time to write heavy lyrics about socially conscious issues rather than fluffy lyrics about love and happiness. This is not meant to be a tough quiz, just a tribute to a unique band!
Tough, 10 Qns, hank2001, Mar 15 14
Tough
hank2001
695 plays
14.
  Kinky Kinks Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my first ever quiz, and of course it must be about the greatest band of all time; the Kinks
Tough, 10 Qns, dagrune, Jul 04 04
Tough
dagrune
827 plays

The Kinks Trivia Questions

1. On Track five, "You Really Got Me", Ray collaborated with one of the greatest thrash metal bands in the world. Name the band.

From Quiz
See My Friends

Answer: Metallica

"You Really Got Me" was the first big hit for the Kinks, topping the UK charts and getting to number seven in the USA. Featuring some great power chords from Ray's brother Dave, it and its follow-up, "All Day And All Of The Night" are regularly quoted as great influences on many heavy metal and punk bands.

2. Which song is the following lyric from? "I bless the light, I bless the light that shines on you believe me. And though you're gone, you're with me every single day believe me."

From Quiz Kinks Lyrics

Answer: Days

Before becoming the Kinks they started off as the Ravens. The original line-up of the Kinks were Ray Davies (guitar, lead vocals), Dave Davies (lead guitar, vocals), Pete Quaife (bass guitar), and Mick Avory (drums).

3. In the song's lyrics, where do we first meet Lola?

From Quiz Anatomy of a Song: "Lola"

Answer: In a club in Soho

The opening line states: "I met her in a club down in old Soho". Oh boy! Was the singer's life about to change or what? When testing this quiz on my daughter, her suggested answer was (verbatim): "In an alley behind an elephant"! In her defence, she had just recently awoken. Just goes to show, no matter how strange the song may have been, there was potential for it to be much stranger!

4. Who are The Kinks? The kinky drummer was Mick Avory. Pete Quaife played bass. Dave Davies was the lead guitarist. But who was that other guy?

From Quiz The Most Underrated Band of All Time:The Kinks

Answer: Ray Davies

Ray Davies was the genius behind most of The Kinks material. In the 80's, he and Pretender Chrissie Hynde had a child.

5. This album has some great unknown Kink songs such as 'Nothin' in the World can Stop Me Worryin' 'Bout that Girl,' and 'Come on Now.' What Album is it?

From Quiz The Kinks: Songs and Albums

Answer: Kinda Kinks

Also on the album, the classic hit single 'Tired of Waiting for You,' which, at the time, was the quickest single ever to knock off the Beatles from the top of the Charts. Those Kinky Kinks knocked off the fab four just after a mere two weeks.

6. How is this for a pick-up line? "Girl, you really got me going" Which song is it from?

From Quiz Kinky Opening Lines

Answer: You Really Got Me

This was their first number one hit in the UK, and it was their third single. According to Ray Davies, just before the fabulous guitar solo played by brother Dave, you can hear the latter telling Ray to...well...beat it (Only his choice of words were a bit on the harsher side)

7. Can you give me the name of the lead singer?

From Quiz Kinky Kinks Questions

Answer: Ray Davies

His full name is Raymond Douglas Davies

8. One of The Kinks more famous songs is "Lola". What is this bizarre song about?

From Quiz The Socially Conscious Kinks

Answer: Transvestism

Knowing that this would be a hit song, they made an entire album around it called "Lola versus Powerman and the Money-go-round" about the recording of the song.

9. "The only time that I feel at ease, is swinging up and down in a coconut tree. Oh, what a life of luxury..."

From Quiz Kinks Lyrics A-Z

Answer: Apeman

From the album "Lola Versus Powerman and the Money-Go-Round", originally released in 1970.

10. What Kinks' frontman composed "Waterloo Sunset"?

From Quiz Song by Song: "Waterloo Sunset"

Answer: Ray Davies

Ray Davies composed the song and supplied lead vocals and acoustic guitar. Mick Avory was on drums, while Pete Quaife was on bass. Roger Hodgson is the frontman for Supertramp. "Waterloo Sunset" is considered as belonging to the orchestral pop and psychedelic pop genres.

11. He "met her in a club down in old Soho..." Whom did he meet?

From Quiz The Kinks are Underrated- Part II: 1970s

Answer: Lola

The good news about the United States ban was that it focused Ray Davies more on his songwriting and studio recording techniques. In reality, it was only some of the American audience who lost touch with the Kinks; the group continued to be internationally viable, producing solid albums as they moved from being mostly hard rockers to a much wider repertoire of songs. Davies was finding his voice as a social commentator. With the mega-hit "Lola," from the 1970 album "Lola Versus Powerman and the Moneygoround," the Kinks were back on the scene in every sense. Ask a Rock & Roll music fan today to name a Kinks song, and this one tends come up first. The smoky tale of an encounter with a transvestite in a bar captures the Kinks' essence and lives up to the "classic" label. The song was controversial for two reasons. The subject matter caused some UK stations to fade out the record before the end supposedly revealed Lola's true identity as a man. Australia eventually banned it in December of 1970 for a brief time because of content. In the UK the song came in for more arcane scrutiny. The rest of the first line is "...where you drink champagne and it tastes just like Coca-Cola." Because of BBC laws concerning product placement, for the single released in the UK the group had to record another version where "cherry cola" was substituted for "Coca-Cola."

12. On the opening track, "Better Things", Ray duetted with one of the biggest names in rock music - who was this giant of rock?

From Quiz See My Friends

Answer: Bruce Springsteen

Named as Best Break-up Song by "American Songwriter" in 2011, "Better Things" was released as a single by The Kinks in 1981. Ray and The Boss make a great job of the song, as did The Fountains of Wayne on a tribute album to Ray and The Kinks, "This Is Where I Belong".

13. The first UK number one by The Kinks was released in 1964. Reaching number seven on the Billboard charts what was the title?

From Quiz A Bit Kinky

Answer: You Really Got Me

It has been claimed by Robert Walser, an American musicologist, that 'You Really Got Me' was "the track which invented heavy metal" (Wikipedia reference to Running with the Devil: Power, Gender, and Madness in Heavy Metal Music, p.9.). In 2005 the track was voted as the best British song of 1955-1965 in a poll of BBC listeners. 'Rolling Stone' listed it at number four in their list of '100 Greatest Guitar Songs of All Time' *Useless Information*: The distinctive guitar sound on this track was created by Dave Davies who slit the cone of his amplifier and poked it with a pin.

14. The lyric,"Here's wishing you the bluest sky, and hoping something better comes tomorrow", comes from which Kinks' song?

From Quiz Kinks Lyrics

Answer: Better Things

This song was from the 1981 album "Give the people what they want". The album reached number 15 in the US but failed to chart in the UK.

15. What type of drink is mentioned in the song's first verse?

From Quiz Anatomy of a Song: "Lola"

Answer: Champagne

"Where you drink champagne...". Everything was going along quite nicely at this point!

16. What Kink album included the songs 'Harry Rag,' 'Tin Soldier Man,' and 'Situation Vacant'?

From Quiz The Kinks: Songs and Albums

Answer: Something Else

This album gave the world one of the most beautiful ballads of all time, 'Waterloo Sunset.'

17. "'Cause he gets up in the morning, and he goes to work at nine" Who can this be?

From Quiz Kinky Opening Lines

Answer: A Well-Respected Man

The single hit UK #13 in February 1966. There's a great line in the song where Ray goes "...he goes the the regatta....cause he's dying to get at her" What a rhyme!

18. What was the name of their first ever single?

From Quiz Kinky Kinks Questions

Answer: Long Tall Sally

B-side was "I Took My Baby Home", written by Ray Davies

19. "Just came back where I came from, looks the same as something's wrong. And all my friends that used to be, have gone and turned their backs on me."

From Quiz Kinks Lyrics A-Z

Answer: Back to Front

From the album "Give the People What They Want", originally released in 1981.

20. The Kinks hail from what city in England?

From Quiz Kinks, Those Muswell Hillbillies

Answer: London

The Kinks are real Londoners. Beatles, Searchers, Gerry and the Pacemakers and others are from Liverpool. Mott the Hoople are (is?) from Birmingham, and I don't know anyone from York.

21. While The Kinks went through a few drummers in the early days before settling on Mick Avory (working out the kinks, eh?), who, along with the Davies brothers, was an original member of the band?

From Quiz The Kinks Kuiz

Answer: Pete Quaife

Pete Quaife remained with the band off and on until finally quitting in 1969. John Dalton was his replacement. Nash, a member of The Hollies, shared many venues with The Kinks in the early days. Arthur Lee was a member of the American band Love.

22. "Dirty old river, must you keep rolling / Flowing into the night?" To what river was the writer of this song alluding?

From Quiz Song by Song: "Waterloo Sunset"

Answer: The Thames

Songfacts.com quotes Ray Davies: "I was in St Thomas' Hospital there when I was really ill as a child, and I looked out on the Thames. Later I used to go past the [Waterloo] station when I went to art college on the train. And I met my first girlfriend, who became my first wife, along the Embankment at Waterloo."

23. What group of people, representing the home neighborhood of the Davies brothers, gives title to a Kinks album from the early 1970s?

From Quiz The Kinks are Underrated- Part II: 1970s

Answer: Muswell Hillbillies

The album's title track has Ray proudly and defiantly celebrating his roots as a "Muswell Hillbilly boy." The brothers grew up in the Muswell Hill section of North London, and it was there they formed the band. The album was a commercial disappointment after the success of "Lola," failing to chart in England and reaching only Number 48 position in the USA. However, music critics and hard core fans for the most part loved it. Ray Davies was honing his message. The album effectively and honestly distilled the angst of regular people trying to make a go of life in the increasingly complicated and technological late 20th century ("Here Come the People in Grey" and "20th Century Man'); and at the same time it good-naturedly satirized British society ("Have a Cuppa Tea" and "Skin and Bone"). By the way, the picture on the album cover is the Archway Tavern in Islington, a few kilometers from Muswell Hill. Because of the Kinks connection, the pub and the building became something of an historic landmark in the 1980s. Local district officials would like to see the presently shuttered location, which had a brief recent interlude as a live music venue, reopened as a public house.

24. On Track seven, Ray recreates one of The Kinks' most iconic tracks, "Waterloo Sunset" and duets with another brilliant singer-songwriter and Rock and Roll Hall of Fame inductee. Who was he?

From Quiz See My Friends

Answer: Jackson Browne

Released in 1967, "Waterloo Sunset" is one of The Kinks' best-known and best-loved songs. Ray performed it at the closing ceremony of the London 2012 Olympics. For decades it was believed that Terry and Julie, mentioned in the song, were the actors Terence Stamp and Julie Christie, who were making "Far From The Madding Crowd" at the time, but in later life Ray denied this.

25. Kirsty MacColl reached number twelve in the UK singles charts in July 1989 with a version of which Kinks song originally released in 1968?

From Quiz A Bit Kinky

Answer: days

Whilst The Kinks version of 'Days' did not chart on the US Billboard 100 it did reach number 12 in the UK. Coincidentally Kirsty MacColl's version also charted at number twelve in the UK, exactly 21 years later, also without reaching the American charts.

26. Which song is the following lyric from? "I won't take all that they hand me down,and make out a smile though I wear a frown.And I won't take it all lying down,'cause once I get started I go to town."

From Quiz Kinks Lyrics

Answer: I'm Not Like Everybody Else

Lead singer Ray Davies was romantically linked with the Pretenders Chrissie Hynde. Though never married they had a daughter together.

27. What kind of Cola drink is mentioned in the song?

From Quiz Anatomy of a Song: "Lola"

Answer: Cherry Cola

"Where you drink champagne and it tastes just like Cherry Cola". Originally, the lyrics named a different drink, but the BBC refused to play it on the grounds that it constituted free advertising, so The Kinks were forced to re-record the lyrics with a different drink inserted.

28. Where are The Kinks from?

From Quiz The Most Underrated Band of All Time:The Kinks

Answer: London

Most of them grew up in Muswell Hill, a suburb of London.

29. What album had these classics? 'Do you Remember Walter,' and 'The Big Sky.'

From Quiz The Kinks: Songs and Albums

Answer: The Village Green Preservation Society

This was Ray Davies masterpiece, or at least that's what he wanted it to be. The album sold poorly in the US and broke Ray's heart.

30. Here's a little tale of the forbidden: "I met her in a club down in old Soho" Which song is it?

From Quiz Kinky Opening Lines

Answer: Lola

Lola, is it about a transvestite or isn't it? The line at the end of the song goes: "I'm glad I'm a man, and so is Lola" Does this mean that Lola is glad I'm a man, or that Lola is also a man? "Lola" was a UK #2 hit and stayed 14 weeks on the charts. On the single version Ray sings "Cherry Cola" and not "Coca Cola". The BBC wouldn't play any songs that could be an advertisment for a product, so Ray flew from New York to London just to change the lyrics.

This is category 7672
Last Updated Jun 22 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.