FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Animals The Quizzes, Trivia and Puzzles
Animals The Quizzes, Trivia

The Animals Trivia

The Animals Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
4 The Animals quizzes and 40 The Animals trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "Sky Pilot"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about The Animals' classic "Sky Pilot"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts. Song #13 in the 'Anatomy' series.
Average, 10 Qns, FussBudget, May 13 05
Average
FussBudget gold member
1414 plays
2.
  Animals of Music    
Multiple Choice
 10 Qns
The Animals were one of the most influential bands to come out of the 1960s. Their music was a combination of rock, blues, and maybe jazz.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Dec 09 18
Average
dcpddc478
Dec 09 18
248 plays
3.
  The Animals!    
Multiple Choice
 10 Qns
At the height of their short career, The Animals even rivaled the popularity of the Rolling Stones. Unfortunately, today they remain generally unknown. See how much you remember about The Animals.
Average, 10 Qns, Teej417, Sep 01 16
Average
Teej417
2210 plays
4.
  You Animals!    
Multiple Choice
 10 Qns
The Animals, featuring Eric Burdon, were a British rock band which recorded several international hits during the 1960s. Please test your knowledge on this legendary group by taking this quiz. Enjoy!
Tough, 10 Qns, mrgrouchy, Jan 31 09
Tough
mrgrouchy
724 plays
trivia question Quick Question
Although they only caught fire once in the U.S.A., this band refused to burn out after striking it rich with "Pictures Of Matchstick Men".

From Quiz "Not "The Beatles" #1"




Related Topics
  British Invasion [Music] (22 quizzes)


The Animals Trivia Questions

1. What city is The Animals' song "House of the Rising Sun" about?

From Quiz
Animals of Music

Answer: New Orleans

This song about New Orleans was a hit for the group in 1964. The person who wrote this song is unknown. This song is a sad ballad that has many variations.

2. From which city did the Animals come?

From Quiz You Animals!

Answer: Newcastle

The Animals played no-nonsense blues and rock music- a perfect style for an industrial, working-class city such as Newcastle.

3. What is the "Sky Pilot"?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: A military chaplain

There are numerous references in the song as to the occupation of the "Sky Pilot", including: "He blesses the boys as they stand in line" "He's there to help them all that he can To make them feel wanted he's a good holy man Sky pilot, sky pilot How high can you fly? You'll never, never, never reach the sky" "He mumbles a prayer and it ends with a smile" "He feels good, with God you're never alone He feels tired and he lays on his bed Hopes the men will find courage in the words that he said"

4. The Animals began gaining popularity in 1964, when they released their debut single 'Baby Let Me Take You Home.' But before 1964, a few of the members had been in a band under a different name. What name did the band originally go by until 1963?

From Quiz The Animals!

Answer: The Kansas City Five

"Baby Let Me Take You Home" rose to number 21 on the British charts. Eric Burdon, Alan Price, and John Steel were all part of The Kansas City Five. In 1962, Price left the band and joined The Kontours, where he met Chas Chandler, the future bassist for The Animals.

5. Who was the lead singer for The Animals?

From Quiz Animals of Music

Answer: Eric Burdon

Eric Burdon is an English singer who was well-known for his powerful voice and his stage presence. He has toured all over both as a member of this band, of the band War, and as a solo singer.

6. Who was the drummer for the Animals between 1962 and 1966?

From Quiz You Animals!

Answer: John Steel

John Steel and Eric Burdon had already played in several different bands before the Animals were formed. In 1966, Steel was replaced at drums by Barry Jenkins. Hilton Valentine was the original guitarist for the band; Vic Briggs joined the Animals as a guitar player in 1966.

7. What smell pervades the air as the Sky Pilot addresses the soldiers?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: Gun grease

"He blesses the boys as they stand in line The smell of gun grease and the bayonets they shine"

8. "Strobe light beam, creates dreams, Walls move, minds do too" are the first words of which Animals song?

From Quiz Animals of Music

Answer: San Franciscan Nights

"San Franciscan Nights" was a 1967 hit song written by the band members. It was in honor of the city and was also a Vietnam War protest song. It supposedly was also about an evening with Janis Joplin.

9. "Chas" Chandler was the original bass player for the Animals. Please supply his first name.

From Quiz You Animals!

Answer: Bryan

Bryan "Chas" Chandler was born in 1938. His bass was prominent on such songs as "We Gotta Get Out of Place" and "It's My Life." After Chandler left the Animals, he achieved considerable success by managing and producing the Jimi Hendrix Experience.

10. And as "the boys...stand in line", what "shine(s)"?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: Their bayonets

"He blesses the boys as they stand in line The smell of gun grease and the bayonets they shine" I can think of nothing worse than preparing for a battle with the prospect of using a bayonet. Bullets somehow seem so much less 'personal'.

11. "Don't Let Me Be Misunderstood" was first recorded in 1964 by which jazz singer?

From Quiz Animals of Music

Answer: Nina Simone

"Don't Let Me Be Misunderstood" was a hit for Nina Simone in 1964. It was an even bigger hit for The Animals in 1964, also. This blues-rock song was heard in a 2012 commercial for H&M that aired during NBC's coverage of Super Bowl XLVI.

12. What words of encouragement does the Sky Pilot offer to the troops?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: He tells them it's all right

"He smiles at the young soldiers Tells them it's all right He knows of their fear in the forthcoming fight" According to www.songfacts.com: "In the movie *M*A*S*H*, from which the TV series was based, Hawkeye and his friends refer to Major Frank Burns as a bible-toting 'Sky Pilot'".

13. This next song goes "Baby, do you understand me now? Sometimes I get a little mad. But don't you know that no one alive can always be an angel. When things go wrong I feel real bad." Which song is this?

From Quiz The Animals!

Answer: Don't Let Me Be Misunderstood

'Don't Let Me Be Misunderstood' was another top ten hit.

14. "House of the Rising Sun" was the Animals' biggest hit. According to the lyrics, what did the singer's mother do for a living?

From Quiz You Animals!

Answer: She was a tailor.

The lyrics say, "My mother was a tailor / She sewed my new blue jeans." "House of the Rising Sun" became a number one hit song in several countries in 1964. The song featured the gritty vocals of Eric Burdon and the majestic, swirling organ sounds of Alan Price.

15. Complete this lyric: "Soon there'll be blood and many will die ______ back home they will cry"

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: Mothers and fathers

"Soon there'll be blood and many will die Mothers and fathers back home they will cry" I am sure the rest would have shed a tear as well...

16. Finish the lyric: "We gotta get out of this place if it's the last thing we ever do. We gotta get out of this place 'cause ______"?

From Quiz The Animals!

Answer: Girl, there's a better life for me and you.

This is from the song "We Gotta Get Out Of This Place." This song was also a top ten hit for The Animals.

17. "I'm Crying" was a hit from which album?

From Quiz Animals of Music

Answer: The Animals on Tour

"I'm Crying" was the second hit for the Animals. It was written by Eric Burdon and is a song about having a broken heart. This song showed up on "The Animals on Tour" album.It was redone by Tom Petty and by Bobby Sherman, among others.

18. Which Goffin-King composition gave the Animals a top 40 hit single in 1966?

From Quiz You Animals!

Answer: "Don't Bring Me Down"

Legendary songwriters Gerry Goffin and Carole King wrote "Don't Bring Me Down." The song featured the organ sounds of Dave Rowberry, who had replaced Alan Price. It climbed into the top 20 U.S. singles charts in the summer of 1966.

19. Which Animals song lasted 7.27 minutes and took up both sides of the single and was recorded in 1967?

From Quiz Animals of Music

Answer: Sky Pilot

"Sky Pilot" was a long song about being military chaplain. It explores a chaplain and his feelings waiting for his boys to come back after battles. It has the sounds of battle and bagpipes. It has a lot of symphonic instruments, which was unusual for rock music at that time. The other three are by Steppenwolf, a Canadian-American rock band founded in 1967.

20. Which member of the Rolling Stones was mentioned in the lyrics to Eric Burdon & the Animals' song "Monterey"?

From Quiz You Animals!

Answer: Brian Jones

The lyrics to the song "Monterey" read, "His majesty, Prince Jones moved among the crowd." Brian Jones, Rolling Stones' guitarist, served as an emcee for some of the acts at the Monterey Pop Festival, held in California in 1967.

21. As the Sky Pilot lies down, what is it that he "hopes the men will find...in the words that he said"?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: Courage

"He feels tired and he lays on his bed Hopes the men will find courage in the words that he said"

22. After almost a complete lineup change, what did Eric Burdon change the band name to?

From Quiz The Animals!

Answer: Eric Burdon and the New Animals

The new lineup still featured Eric Burdon's vocals, but the rest of the band was completely different. Barry Jenkins was now on drums, John Weider played guitar, Danny McCulloch was on bass guitar, and Vic Briggs played guitar, too.

23. The Sky Pilot tells the troops: "You're ______ of God, you must understand The fate of your country is in your young hands"

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: Soldiers

"You're soldiers of God, you must understand The fate of your country is in your young hands" According to www.songfacts.com: "Burdon received an angry letter from the British government for his use of the pipe music. The tune he used was "All The Bluebonnet's Are Over The Border," which is a classic Scottish war piece...written during the Scottish Jacobite rising".

24. After even more lineup changes, Burdon finally pulled the plug on The Animals. What year was it when they finally broke up?

From Quiz The Animals!

Answer: 1971

After The Animals officially broke up, Burdon joined the band War.

25. What song was a hit for The Animals as well as for The Ramones?

From Quiz Animals of Music

Answer: When I Was Young

"When I Was Young" was a hit for The Animals in 1967. It was a song about being young and the singers father being young. It was written by the members of the band as well. This song was used by many other bands in later years including The Ramones in the 1970s.

26. Which airline was mentioned in the beginning of Eric Burdon and the Animals' song "San Franciscan Nights"?

From Quiz You Animals!

Answer: Trans Love

"San Franciscan Nights" was Eric Burdon's love song to the City by the Bay. In 1967, the song was a top ten hit in the U.S. and the U.K. In the beginning of the song, Burdon says, "European residents, save up all your bread and fly Trans Love Airways to San Francisco, USA."

27. What kind of "stench" is mentioned as "(drifting) up to the skies"?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sky Pilot"

Answer: Death

"In the morning they return With tears in their eyes The stench of death drifts up to the skies"

28. What band did Burdon join after the Animals?

From Quiz The Animals!

Answer: War

Burdon quit in 1971, claiming to be exhausted.

29. In 1968, Eric Burdon & the Animals released a single called "Sky Pilot." What was the main character's job in this song?

From Quiz You Animals!

Answer: military chaplain

The song "Sky Pilot" depicts scenes before, during, and after a fierce battle. The chaplain's job is to offer comfort and spiritual encouragement to the troops before the battle begins. "Sky Pilot" was a top 20 hit on the U.S. singles charts.

This is category 13425
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.