FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1960s Quizzes, Trivia and Puzzles
1960s Quizzes, Trivia

1960s Country Music Trivia

1960s Country Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music by Year

Fun Trivia
7 quizzes and 85 trivia questions.
1.
  Crossover Country Songs of the Sixties   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Many country artists had occasional success on the pop charts. This quiz is about some of the successful sixties country crossover songs.
Average, 10 Qns, shanteyman, Feb 27 22
Average
shanteyman
Feb 27 22
825 plays
2.
  Who Sang This in 1965?    
Multiple Choice
 15 Qns
The year 1965 saw 18 songs reach the number one spot on the Billboard U.S Hot Country Singles chart. I'll supply a lyric sample of 15 of them. Your job is to choose the artist(s)who recorded it.
Difficult, 15 Qns, luckytrim, Jun 12 16
Difficult
luckytrim gold member
469 plays
3.
  Who Sang This in 1967?    
Multiple Choice
 20 Qns
The year 1967 saw 22 songs reach number one on the Billboard Hot Country Singles chart. I'll give you a lyric sample of each song. Your chore is to choose the artist(s) who recorded it.
Tough, 20 Qns, luckytrim, Feb 10 17
Tough
luckytrim gold member
326 plays
4.
  Who Sang This in 1962?    
Multiple Choice
 10 Qns
The year 1962 saw ten songs reach number one on the Billboard Hot Country Singles Chart. I'll give you a lyric sample for each of them, and you'll tell me the artist(s) who recorded it.
Difficult, 10 Qns, luckytrim, May 18 16
Difficult
luckytrim gold member
360 plays
5.
  Who Sang This in 1964?    
Multiple Choice
 10 Qns
The year 1964 saw ten songs reach number one on the Billboard Hot Country Singles chart. I'll give you a lyric sample of each song. Your chore is to choose the artist(s) who recorded it.
Difficult, 10 Qns, luckytrim, Jun 06 16
Difficult
luckytrim gold member
377 plays
6.
  Who Sang This in 1960/1961?    
Multiple Choice
 10 Qns
The years 1960/61 saw 12 songs reach number one on the Billboard Hot 100 Country Chart. I'll give you a lyric sample for ten of them, and you tell me the artist(s) who recorded the chart-topper.
Tough, 10 Qns, luckytrim, May 11 16
Tough
luckytrim gold member
442 plays
7.
  Who Sang This in 1963?    
Multiple Choice
 10 Qns
The year 1963 saw ten songs reach number one on the Billboard Hot Country Singles Chart. I'll give you a lyric sample for each of them, and you'll tell me the artist(s) who recorded it.
Tough, 10 Qns, luckytrim, May 26 16
Tough
luckytrim gold member
428 plays
Related Topics
  Music from 1960 [Music] (26 quizzes)

  1960s World Series [Sports] (6 quizzes)

  Died in the 1960s [People] (9 quizzes)

  NFL 1960s [Sports] (6 quizzes)

  1960s History [History] (30 quizzes)

  1960s Lyrics [Music] (50 quizzes)

  1960s Movies [Movies] (37 quizzes)

  1960s Music [Music] (458 quizzes)

  1960s Nostalgia [History] (53 quizzes)

  1960s TV [Television] (49 quizzes)

  MLB 1960s [Sports] (23 quizzes)

  One Hit Wonders - 1960s [Music] (27 quizzes)

  Super Bowl 1960s [Sports] (10 quizzes)

  1960s Entertainment [Entertainment] (12 quizzes)

  USA by Year: 1960s Sports [Sports] (8 quizzes)


1960s Country Music Trivia Questions

1. Which Country song by Marty Robbins was the first Number One hit of the sixties on the Pop Chart, hitting Number One on the US charts the first week of January, 1960?

From Quiz
Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: El Paso

"El Paso" was recorded for Marty Robbins' "Gunfighter Ballads and Trail Songs" in 1959. The song reached Number One on the Country and Pop charts the first week of January, 1960. "El Paso" also earned Robbins a Grammy Award for Best Country and Western Recording the following year. Grady Martin played the Spanish style guitar on the recording while Bobby Sykes and Jim Glaser blended their voices with Marty's to provide the haunting harmonies. In 1966 Robbins recorded a sequel titled "Feleena (From El Paso)" and ten years later he followed with "El Paso City". Marty's "Devil Woman" reached Number 16 on the Pop Charts in 1962. "Big Iron" made it to Number 26. "Don't Worry" was a 1961 Top Ten by Marty Robbins.

2. Who sang these lyrics in 1967? "Where does the good times go? Where does the river flow? Where does the north wind blow? Where does the good times go?"

From Quiz Who Sang This in 1967?

Answer: Buck Owens

"Where Does the Good Times Go?" was Buck's thirteenth number-one hit on the Billboard Hot Country Singles chart. It remained in the top spot for four weeks. Buck was inducted into the Country Music Hall of Fame in 1996. He died in 2006 at the age of 76.

3. Do you recall who sang this chart-topper from 1965? "Well, this is it, That day is here, The day I knew would come When you would leave me dear. Well, here I sit, while teardrops fall And wonder why I care When you don't care at all"

From Quiz Who Sang This in 1965?

Answer: Jim Reeves

Written by Cindy Walker and produced by Chet Atkins, this was the second post-humous number one for Jim. "This Is It" spent three weeks at number one and a total of 23 weeks on the Country Hot 100.

4. A huge hit in 1960 was this gem; who sang it? "Please help me I'm falling in love with you Close the door to temptation, don't let me walk through Turn away from me darling I'm begging you to Please help me I'm falling in love with you"

From Quiz Who Sang This in 1960/1961?

Answer: Hank Locklin

"Please Help Me I'm Falling" was Hank's second number one hit, the first being "Let Me be the One", seven years earlier. During his long career, Hank charted with 33 singles, but got to the number one position with these two only.

5. Which Country artist had a Number 12 hit on the Pop charts in 1961 with "Hello Walls"?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: Faron Young

"Hello Walls" topped the Country charts for Faron Young in 1961 and reached an impressive Number 12 on the Pop charts. Willie Nelson composed "Hello Walls" and recorded it the following year on his "And Then I Wrote" album. Webb Pierce discovered Faron Young while Young was performing at a local club in Shreveport, Louisiana. By the time Young was graduating from high school he was performing on the "Louisiana Hayride" radio broadcast. In 1952 "Goin' Steady" was released and became a Number two Country hit. In 1955 "Live Fast, Love Hard, Die Young" became his first Number One Country single. "Hello Walls" was Faron's only Top Forty Pop crossover single. "I Dreamed Of A Hillbilly Heaven" was a 1961 crossover release by Tex Ritter. "Three Hearts in a Tangle" was a 1961 Top Forty Pop single by Roy Drusky and Leroy Van Dyke went to Number Five on the Pop charts with "Walk On By".

6. Who sang this number one hit from 1964? "I loved a girl in Saginaw, Michigan. The daughter of a wealthy, wealthy man. But he called me: "That son of a Saginaw fisherman." And not good enough to claim his daughter's hand."

From Quiz Who Sang This in 1964?

Answer: Lefty Frizzell

"Saginaw, Michigan" garnered a Grammy nomination for Lefty, but turned out to be his last top ten effort.

7. Who rode this classic to the top of the chart in 1963? "(Still) Though you broke my heart (Still) Though we're far apart (I love you still) (Still) After all this time (Still) You're still on my mind (I love you still)"

From Quiz Who Sang This in 1963?

Answer: Bill Anderson

"Still" is my favorite song by "Whispering" Bill Anderson. Bill charted 80 times during his long recording career, chalking up seven number one hits in the mix.

8. Country singer Ned Miller had his biggest Country Crossover hit in 1962 with "From A Jack to A_______"?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: King

"From a Jack to a King" was originally released in 1957 and failed to chart on either the US Country or Pop charts. When it was re-released in 1962 it became Miller's highest charting single on either chart. "From a Jack to a King" made it to Number Two on the Country charts and Number Six on the Pop charts. Ned Miller gained fame as a songwriter before charting singles himself. He co-wrote "Dark Moon" which became a hit for Gale Storm and Bonnie Guitar. He composed several other hits for various artists and when he had Fabor Records re-release his composition "From a Jack to a King" he had his biggest hit. Miller struggled with stage fright and gave up performing in the seventies. Ricky Van Shelton had a Number One hit when he recorded a version of "From a Jack to a King" in the eighties.

9. Can you name the singer of this 1967 love song? "Walk through this world with me, Go where I go Share all my my dreams with me, I need you so In life we search and some of us find I've looked for you a long, long time"

From Quiz Who Sang This in 1967?

Answer: George Jones

"Walk Through This World with Me" settled in at number one on the Billboard Hot Country Singles chart on April Fool's Day, 1967. The single was released off an album by the same name. It was George's 24th album, and the single was his first number-one on that chart since "She Thinks I Still Care", five years earlier.

10. Do you recognize these lyrics from 1965? Can you guess who sang them? "What's he doing in my world? What's he doing holding my world? If he's not more than just friend Why were you kissing him? And what's he doing in my world?"

From Quiz Who Sang This in 1965?

Answer: Eddy Arnold

"What's He Doing in My World?" was a come-back hit for Eddy. It was his 20th chart-topper, but his first in a decade. Eddy landed on the Hot Country Singles chart an amazing 146 times over a 63-year recording career.

11. Which city-themed song was a Number 15 1963 Pop crossover hit for Country singer George Hamilton IV?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: Abilene

After putting singles on the charts since 1956 "Abilene" finally topped the Country charts for George Hamilton IV and became his first and only hit to chart on both Country and Pop charts. He released "Fort Worth, Dallas or Houston" the following year. George Hege Hamilton IV began his music career while a college student at University of North Carolina at Chapel Hill. He relocated to Nashville in the late fifties where he enjoyed Country chart success. In the sixties George's music began leaning toward a Folk style then later began singing Gospel songs. In 2011 he released his "In The Heart Of Texas" LP. Trini Lopez's version of "Kansas City" went to Number 23 in 1963. "Detroit City" by Bobby Bare was a Number 16 hit on the Pop charts. "Twenty Four Hours From Tulsa" was a Top Twenty by Gene Pitney in 1963.

12. Who sang this number one hit from 1965? "Clouds are gathering over my head That kill the day and hide the sun That shroud the night when day is done Ribbon of darkness over me"

From Quiz Who Sang This in 1965?

Answer: Marty Robbins

"Ribbon of Darkness" was written by Gordon Lightfoot, who also recorded it in 1965. Connie Smith covered it in 1968. Her version also made the Hot Country Singles chart, peaking at number 13, and going to number one on Canada's RPM Country Tracks chart.

13. Can you come up with the singer of this next number one hit from 1964? "And my heart skips a beat when we walk down the street I feel a trembling in my knees And just to know you're mine until the end of time Makes my heart skip a beat"

From Quiz Who Sang This in 1964?

Answer: Buck Owens

"My Heart Skips a Beat" was the fourth chart-topper for Buck, but nowhere near the last! He went on to reach the top with another nineteen singles, finishing up with the duet with Dwight Yoakam, "Streets of Bakersfield", in 1988.

14. Can you identify the singer of this 1963 Number One hit? "They're gonna put me in the movies They're gonna make a big star out of me We'll make the film about a man that's sad and lonely And all I gotta do is act naturally"

From Quiz Who Sang This in 1963?

Answer: Buck Owens

"Act Naturally" was Buck's sixth top-ten single, and the first to reach the number one spot. "Act Naturally" has been covered often, most notably by the Beatles.

15. Who sang these lyrics in 1967? "I need you oh, how I need you The nights are lonely since we're apart I miss you oh, how I miss you Come back my darlin' and mend my heart"

From Quiz Who Sang This in 1967?

Answer: Sonny James

"Need You" only spent two weeks at number one on the Billboard Hot Country Singles chart, but it has the distinction of being the first in an amazing sixteen consecutive Sonny James singles to reach number one on that chart. The streak ran from February, 1967 all the way to October, 1971.

16. Which Country singer who had a crossover hit in 1965 with "Queen of the House" had a US Pop Number 25 single with "Home of the Brave" the same year?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: Jody Miller

Western actor Dale Robertson is credited with discovering Jody Miller while she was singing Folk songs in Los Angeles. In 1964 she recorded her first LP for the Capitol label and had a minor hit with "He Walks Like a Man". When Roger Miller had a hit with "King of the Road" Jody released "Queen of the House". The song was a hit and eventually became Jody's signature song. The following year she earned a Grammy award for Best Female Country Vocal Performance for the song. Although she released several Top Twenty Country hits until 1979 "Queen of the House" was her highest charting US Pop single. Patti Page had a US Top Ten Pop single with "Hush Hush Sweet Charlotte" in 1965. Brenda Lee released the Number 12 "Too Many Rivers" in 1965. Barbara Lewis had a Top Twenty hit with "Make Me Your Baby".

17. Who sang this number one hit from 1963? "I fell into a burning ring of fire, I went down, down, down and the flames went higher And it burns, burns, burns, The ring of fire, the ring of fire"

From Quiz Who Sang This in 1963?

Answer: Johnny Cash

"Ring of Fire" was written by Anita Carter, sister to June, but it was her brother-in-law Johnny who made it into a number one hit. Randy Howard's cover in 1988 rose to number 66.

18. "The Last Word In Lonesome Is Me" (1966) and "Make the World Go Away" (1965) were two Country crossover Top Forty Pop hits by Eddy Arnold. What was his nickname?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: The Tennessee Plowboy

Richard Edward "Eddy" Arnold charted several Number One hits on the Country charts over four decades. He was born in Henderson, Tennessee, and became known as The Tennessee Plowboy. "The Last Word In Lonesome Is Me" was his second crossover hit in two years. In 1965 his recording of "Make the World Go Away" topped the US Country charts and went to Number Six on the Pop charts. "The Last Word In Lonesome Is Me" was a Number Two Country hit but stalled at Number 40 on the Pop charts in 1966. It would be Eddy's final Pop chart Top Forty hit of the sixties. Arnold began his singing career on radio at age 16 and in 1944 signed a management contract with Colonel Tom Parker. Ernest Tubb was known as The Texas Troubadour. Ray Price was called The Cherokee Cowboy and Roy Acuff became known as The King of Country Music.

19. Name the artist who sang this classic in 1967. "It's such a pretty world today, look at the sunshine And every day's the same since I met you It's such a pretty world today, knowing that you're mine And happiness is being close to you"

From Quiz Who Sang This in 1967?

Answer: Wynn Stewart

"It's Such a Pretty World Today" was Wynn's only single to reach the top of the Billboard Hot Country Singles chart, and it only stayed there for two weeks. His 1959 hit, "Wishful Thinking", came closest, reaching number five and remaining on the chart for 22 weeks.

20. The eighth number one hit of 1964 was sung by whom? "I guess I'm crazy for loving you You tell me many ways that I won't do My heart keeps sayin' that I'm a fool I guess I'm crazy for loving you"

From Quiz Who Sang This in 1964?

Answer: Jim Reeves

Jim Reeves was already dead from a plane crash when this tune became a number one hit. He would have another five posthumous number ones. The song was originally recorded in 1955 by Tommy Collins, who rode it to number 13 on the chart that year.

21. What was the last name of Billie Joe in Bobbie Gentry's 1967 US Pop Number One hit "Ode to Billy Joe"?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: McAllister

A verse in the song related "Billie Joe McAllister jumped off the Tallahatchie Bridge". Bobbie Gentry wrote and recorded the hit song that spawned a movie. Gentry won three of the eight Grammy Awards for which she was nominated. She was born Roberta Lee Streeter in Chickasaw County, Mississippi. She relocated to California and in 1967 she released "Mississippi Delta" with "Ode to Billie Joe" on the flip side. When "Ode to Billie Joe" began getting airplay the song sold over three million copies. Brother Taylor was the name of the preacher in the song. Becky Thompson was mentioned in the last verse. Carroll was the county mentioned in the song.

22. This artist is definitely no stranger to my year-by-year quizzes. Who sang this one in 1964? "Well, I don't care if the sun don't shine I don't care if the bells don't chime Just as long as you love me"

From Quiz Who Sang This in 1964?

Answer: Buck Owens

"I Don't Care (Just as Long as you Love Me)" was Buck's third top hit in 1964.

23. What was the title of Jeannie C. Riley's US Number One Country Crossover in 1968?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: Harper Valley P.T.A.

Tom T. Hall composed "Harper Valley P.T.A.". When Jeannie C. Riley recorded the song she became the first female to top both the US Country and Pop charts. It was her first single and sold over six millions copies. Skeeter Davis declined an offer from Hall to record the song. Because other Country artists were scrambling to record the tune Plantation Records quickly recorded and released Riley's rendition. Riley received a Grammy Award for Best Female Country Vocal Performance. "Harper Valley P.T.A." would be Jeannie's only crossover hit and her only Number One Country song. After failing to equal the success of the song Jeannie C. Riley began recording Gospel music in the seventies and released "Return to Harper Valley" in 1984. "Hitch It to the Horse" by The Fantastic Johnny C went to Number 34 on the Pop charts. The New Colony Six released the Number 22 "I Will Always Think About You" in 1966 and "Pickin' Wild Mountain Berries" by Peggy Scott and Jo Jo Benson made it to Number 27 the same year.

24. Here's our final chart-topping single of 1965. Guess who sang it! "Only you can make my dreams come true Only you can turn my skies to blue Love like ours should not be far apart Only you can break my heart"

From Quiz Who Sang This in 1965?

Answer: Buck Owens

Buck wrote "Only You (Can Break my Heart)", and the song became his seventh single in a row to peak at the top of the chart. It stayed at number one for only one week, but lingered on the chart for 17 weeks.

25. Which song went to Number Two on the US Pop charts for Country legend Johnny Cash in 1969?

From Quiz Crossover Country Songs of the Sixties

Answer: A Boy Named Sue

Although "A Boy Named Sue" topped the Country charts in 1969, "Honky Tonk Women" by The Rolling Stones kept the song from topping the Pop charts. Johnny Cash recorded "A Boy Named Sue" live while performing a concert at San Quentin State Prison in February, 1969, and released it as a single from his "At San Quentin" album in July. The song stayed at the Number Two position for three weeks. Cash had previously placed songs on the US Pop charts, however, "A Boy Named Sue" would be Cash's only US Top Ten crossover hit. "Folsom Prison Blues" made it to Number 34 and "Daddy Sang Bass" was Number 42 on the Pop charts in 1968. "Ring of Fire" topped the Country charts in 1963.

26. Who sang this 1965 top hit? "Kiss me goodbye and write me while I'm gone, Goodbye, sweetheart and hello Vietnam"

From Quiz Who Sang This in 1965?

Answer: Johnny Wright

"Hello Vietnam" was written by Tom T. Hall. It was sung by Johnny Wright, one-half of the duo Johnny & Jack, with Johnny's wife Kitty Wells providing back-up vocal. Jack Anglin, the other half of Johnny & Jack, was killed in a car crash on March 8, 1963, on his way to a memorial service for Patsy Cline, who had been killed in a plane crash three days earlier.

27. Who recorded this number one song from 1965? "May the bird of paradise fly up your nose, May an elephant caress you with his toes, May your wife be plagued with runners in her hose, May the bird of paradise fly up your nose"

From Quiz Who Sang This in 1965?

Answer: Little Jimmy Dickens

One of my favorite Country Novelty songs, "May the Bird of Paradise Fly up Your Nose" was Jimmy's only chart-topping single. He was a gifted comedian, and most of his recording work was in the Novelty genre. A slightly-built man, he would perform with a GuitarrĂ³n Mexicano (the Spanish name of a "big Mexican guitar"), which highlighted his short stature, to great comedy effect.

This is category 17382
Last Updated Feb 25 2024 9:11 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.