FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 German Music Quizzes, Trivia and Puzzles
 German Music Quizzes, Trivia

German Music Trivia

German Music Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music

Fun Trivia
12 German Music quizzes and 125 German Music trivia questions.
1.
  Neue Deutsche Welle Lyrics and Factoids   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Neue Deutsche Welle was a unique movement in the German pop music of the 1980s. Largely influenced by punk and New Wave elements combined with the unique sound of the German language, it used minimalistic techniques in lyrics, melody and rhythm.
Tough, 10 Qns, WesleyCrusher, Mar 18 10
Tough
WesleyCrusher editor
234 plays
2.
  Wir Fahren Auf Der Autobahn - Krautrock Das Erste!    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz, one of a series examining musical genres, looks at the avant-garde 'Krautrock' movement which arose during the late 1960s and which had an enormous influence on the club music scene during the 1990s and today.
Average, 10 Qns, SisterSeagull, Feb 27 16
Average
SisterSeagull gold member
198 plays
3.
  German Christmas Carols   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'm getting that Christmas feeling. Here are ten of my favorite German Christmas carols. Maybe you're familiar with some of them. Have fun! I am using capitalization rules from the German style for song titles.
Tough, 10 Qns, shvdotr, Nov 19 15
Tough
shvdotr gold member
217 plays
4.
  German Bands and Singers    
Multiple Choice
 10 Qns
This is about a few quite successful German bands and singers you might have heard of as well. Give it a try. Good luck!
Average, 10 Qns, PearlQ19, Nov 17 15
Average
PearlQ19 gold member
568 plays
5.
  Translate That German Lyric    
Multiple Choice
 10 Qns
For this quiz I've taken the lyrics from some German songs. Your task is to try and figure out the correct English translation for the lyric. Good Luck!
Average, 10 Qns, beee, Dec 09 04
Average
beee
561 plays
6.
  German Bands and Their Songs    
Match Quiz
 10 Qns
Match each German language song with the band that released it. The song titles are given as originally released, some in English and some in German and range from well-known to fairly obscure to English speakers.
Average, 10 Qns, AlexT781, Apr 04 19
Average
AlexT781
Apr 04 19
169 plays
7.
  Krautrock - A Quickie Quiz To Pass The Time    
Match Quiz
 15 Qns
There haven't been a lot of music quizzes lately so here's a pretty easy Krautrock match quiz for those with nothing better to do. I'll list some bands and some albums. You match them together. I'm genuinely trying hard to not make this one TOO difficult
Difficult, 15 Qns, UglyPancake, Jan 17 17
Difficult
UglyPancake
109 plays
8.
  German Bands 1969-2003    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you really know about Kraftwerk, Grobschnitt, Tangerine Dream or Rammstein?
Difficult, 10 Qns, hexaChord, Feb 20 03
Difficult
hexaChord
328 plays
9.
  Blümchen trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
Blümchen is very popular in Germany, and has also had a few hits in Norway, so this might be tough for some of you. Good luck!
Average, 10 Qns, stargirl1982, Nov 10 02
Average
stargirl1982
187 plays
10.
  More German Bands 1969-2003    
Multiple Choice
 10 Qns
Another ten steps to German music knowledge.
Tough, 10 Qns, hexaChord, Jan 30 13
Tough
hexaChord
257 plays
trivia question Quick Question
In spite of being considered part of the Neue Deutsche Welle, which of the following bands is not actually from Germany?

From Quiz "Neue Deutsche Welle Lyrics and Factoids"




11.
  More Legendary German Volksmusik    
Multiple Choice
 10 Qns
Yes, more German Volksmusik (folk music). Take a guess who sings these legendary European tunes. Do you take the challenge.....? If you play the game, I give you the English translation of the German title.
Difficult, 10 Qns, Vermic, Mar 27 05
Difficult
Vermic
245 plays
12.
  Legendary German Volksmusik    
Multiple Choice
 10 Qns
Something for the fans: German Volksmusik, or as you say it in English: folk music. But do you know who are the artist behind these songs? Come on, take a guess...! If you make the quiz, I give you the translations for the German titles!
Difficult, 10 Qns, Vermic, Apr 09 04
Difficult
Vermic
311 plays
Related Topics
  Germany Government [World] (5 quizzes)

  German Football [Sports] (11 quizzes)

  Mixed Germany [General] (9 quizzes)

  German Language [World] (29 quizzes)

  German History [History] (104 quizzes)

  German Films [Movies] (3 quizzes)

  German Foods [Hobbies] (6 quizzes)

  German Literature [Literature] (7 quizzes)

  Germans: Famous & Historical [People] (4 quizzes)

  Germany [Geography] (37 quizzes)

  KMFDM [Music] (2 quizzes)

  Kraftwerk [Music] (2 quizzes)


German Music Trivia Questions

1. Perhaps the most famous German Christmas carol of all, at least in the USA, is this one that was first performed by Joseph Mohr, accompanied by guitar, at a small church in Oberndorf, Austria, on Christmas Eve in 1818. Name that tune!

From Quiz
German Christmas Carols

Answer: Stille Nacht, heilige Nacht

Of course it's "Silent Night," as we say in English. In 2011 it was declared an intangible cultural heritage by the United Nations Educational, Social, and Cultural Organization. Mohr's beautiful lyrics were set to music by Franz Gruber.

2. This German composer's experiments in Paris with tone generators during the 1950s had a profound influence on many of the German musicians that succeeded him. Who was he?

From Quiz Wir Fahren Auf Der Autobahn - Krautrock Das Erste!

Answer: Karlheinz Stockhausen

Karlheinz Stockhausen was born on the 22nd of August 1928 in the small town of Moedrath near Cologne. Between 1947 and 1951 he studied at the State Conservatory at the University of Cologne. His own compositions were first performed in public in 1951 and in 1952 he studied under the French composer Olivier Messiaen; it was here, with the group known as 'Musique Concrète', that Stockhausen first experimented with electronically generated tones. During his career, Stockhausen had produced a total of 376 works. These were pieces written for the orchestra, choral works and purely electronic works, many of which would take an entire evening to perform. Stockhausen passed away on the 5th of December 2007 at Kuerten, Germany.

3. In the song 'Frösche Weinen Nie' who or what doesn't cry?

From Quiz Translate That German Lyric

Answer: Frogs

This slightly strange song by 'Die Schröders' is about someone who buys a sack full of frogs and kills them in various ways, only to find out at the end of the song that frogs have no tear glands.

4. Tangerine Dream released their first album in 1970. What was its title?

From Quiz More German Bands 1969-2003

Answer: Electronic Meditation

At this time electronic music pioneer Klaus Schulze was drummer with Tangerine Dream!

5. Which band is famous for its opus "Solar Music"?

From Quiz German Bands 1969-2003

Answer: Grobschnitt

Grobschnitt worked on this masterpiece of music for more than 20 years, giving it new shapes every tour. It was released on many albums, most known is the full album length live version from 1978 simply called "Solar Music - Live".

6. What is "Blümchen's" third album called (the same as her real name)?

From Quiz Blümchen trivia

Answer: Jasmin

"Blümchen" has also recorded numerous songs in English...

7. Who had a big hit with a song called: Patrona Bavaria?

From Quiz More Legendary German Volksmusik

Answer: Original Naabtal Duo

8. Who had a big hit with a song called: Spiel Nie Mit Dem Feuer?

From Quiz Legendary German Volksmusik

Answer: Nockalm Quintett

Translated: Don't Play With The Fire.

9. Considered to be early pioneers of the Krautrock movement, which word completes this band's name; ____ Düül?

From Quiz Wir Fahren Auf Der Autobahn - Krautrock Das Erste!

Answer: Amon

Unlike any other band of this genre, Amon Düül was not just a collection of musicians, it was also a lifestyle choice with the band members living together as a family in a commune. Interestingly, the members of Amon Düül lived in the same Berlin commune that gave rise to the Red Army Faction/Baader-Meinhof gang but were not connected in any way to the terrorist group! Before they moved to Berlin, the band were living together in Munich and were invited to play in the northern industrial city of Essen before travelling onward to Berlin to record an album. The day before their appearance an argument erupted which led to a split; one group wanted to use their performances to promote the commune's left-leaning ideology, the other wanting more bias towards the music and freedom of expression. This split gave rise to the band Amon Düül II which is the band that still exists today.

10. "Ich hab' doch nie gesagt, dass du mir fehlst." What have 'Die Ärzte' never said?

From Quiz Translate That German Lyric

Answer: I miss you

"Ich hab(e) doch nie gesagt, dass du mir fehlst" means "I've never said that I miss you." After repeating this twice the next line in the song is "Du fehlst mir." (I miss you) This line is from a song called 'Nie Gesagt.'

11. While Tangerine Dream and Kraftwerk formed different styles of electronic music in the 70's, most bands from Germany were known for sophisticated rock music, later called "Krautrock". Which band is NONE of them?

From Quiz More German Bands 1969-2003

Answer: Lacrimosa

Lacrimosa is a well known gothic band from Switzerland. Their singer and founder Tilo Wolff was born in Germany.

12. This famous punk band released an album called "Learning English" in 1991 containing many punk classics.

From Quiz German Bands 1969-2003

Answer: Die Toten Hosen

The song "Carnival In Rio" features Ronald Biggs the famous robber!

13. Where is "Blümchen" from?

From Quiz Blümchen trivia

Answer: Germany

Blümchen was born in 1980! Her real name is Jasmin Wagner!

14. Who had a big hit with a song called: Weine Nicht Um Ihn?

From Quiz More Legendary German Volksmusik

Answer: Nockalm Quintett

Translated: Don't Weep For Him.

15. Who had a big hit with a song called: Herzilein?

From Quiz Legendary German Volksmusik

Answer: Die Wildecker Herzbuben

Translated: Lovely One.

16. British singer Arthur Brown, who enjoyed success with his 1968 hit song 'Fire', appeared as guest vocalist on the track 'Shadows of Ignorance', a song released on the 1979 album 'Dune' which was recorded by which electronic composer?

From Quiz Wir Fahren Auf Der Autobahn - Krautrock Das Erste!

Answer: Klaus Schulze

One of the lesser known proponents of Krautrock is drummer and composer Klaus Schulze. After appearing briefly as a member of Tangerine Dream during 1969, he left and began composing and recording his own material; sometimes under the name Richard Wahnfried but more usually under his own name. Other works by Schulze include the albums 'Blackdance' (1974), 'Timewind' (1975) and 'En=Trance' (1988).

17. In the song 'Es Gibt Keinen Weihnachtsmann" who do Echt tell us doesn't exist?

From Quiz Translate That German Lyric

Answer: Father Christmas

'Der Weihnachtsmann' is the German for Father Christmas or Santa Claus. "Es gibt keinen Weihnachtsmann" = There is no Santa.

18. The 80's were full of German metal bands. One of them shared their name with an anthem by Birth Control. Which one?

From Quiz More German Bands 1969-2003

Answer: Gamma Ray

Gamma Ray founder Kai Hansen was a member of Helloween before starting his own band.

19. One band is NOT from Germany.

From Quiz German Bands 1969-2003

Answer: Gotthard

Gotthard is a hard rock band from Switzerland which hit the scene in the early 90's. Their music is often discribed as being similiar to Deep Purple or Whitesnake.

20. Which single was "Blümchen's" breakthrough in Norway?

From Quiz Blümchen trivia

Answer: "Boomerang"

The song "Achterbahn" is called "Rollercoaster" in English!

21. Who had a big hit with a song called: Ich War Noch Nie In Den Bergen?

From Quiz More Legendary German Volksmusik

Answer: Bergfeuer

Translated: I Have Never Been To The Mountains.

22. Who had a big hit with a song called: Ciao d'Amore?

From Quiz Legendary German Volksmusik

Answer: Klostertaler

Translated: Goodbye My Love. It is a German song, but with an Italian title.

23. '____ Dream'... Which vibrant colour completes the name of this band formed by multi-instrumentalist Edgar Froese in Berlin in 1969?

From Quiz Wir Fahren Auf Der Autobahn - Krautrock Das Erste!

Answer: Tangerine

Tangerine Dream, also commonly referred to as 'TD', are perhaps the best known of the Krautrock bands after Kraftwerk. The body of work produced by this band over the decades is impressive to say the least. TD was formed in 1967 in Berlin by Edgar Froese who, until his untimely and sudden death in 2015, had been its only continuous member. A number of former members of the band have gone on to enjoy successful careers in their own right. The most famous line-up, consisting of Froese, Chris Franke and Peter Baumann which existed during a period known as the 'Virgin Years' (1973-1983) saw the release of some of the band's most popular works; the albums 'Stratosfear', 'Exit' and the live album 'Encore' all being some of TD's top selling recordings.

24. In the 1981 song "Goldener Reiter", Joachim Witt sets to music the disjointed reflections of a person being transported to which kind of institution?

From Quiz Neue Deutsche Welle Lyrics and Factoids

Answer: A mental hospital

"Goldener Reiter" was a number two hit in Germany. The song consists of the ramblings of a formerly successful person who has gone mad and is now being transported to a mental institution described as newly built and extremely large (having the capacity of all shopping malls in the city). It is a very dark reflection on how today's society negatively affects people's mental health.

25. "Du hast mich Tausend mal belogen" sings Andrea Berg. What has the person in question doen 1000 times?

From Quiz Translate That German Lyric

Answer: Lied to her

By lying to her you could argue that he's also betrayed her, but I was looking for the translation of the word, not the sense of what sh says. 'Belogen' is the past tense of the verb 'belügen' meaning to tell a lie. If she had said 'betrogen' (the past tense of betrügen) the answer would have been something more like betrayed.

26. In 1985 Trevor Horn mixed and produced Propaganda`s masterpiece "A Secret Wish". Which author was it inspired by?

From Quiz More German Bands 1969-2003

Answer: Edgar Allan Poe

"Dream Within A Dream" opens that wonderful record. The high-point is the (not Poe-related) "Dr. Mabuse" which was a big hit for the band. Ralf Dörper of Propaganda later joined "Die Krupps".

27. Which band made their debut as "Organisation" in 1970?

From Quiz German Bands 1969-2003

Answer: Kraftwerk

Ralf Hütter and Florian Schneider made this album together with three colleagues but it was no success. Shortly after they renamed and reformed the group as Kraftwerk.

28. Which "Blümchen" album contains the songs "Achterbanh", "Verrückte Jungs" and "SOS"?

From Quiz Blümchen trivia

Answer: "Verliebt"

The album "Jasmin" is named for herself!

29. Who had a big hit with a song called: Trompettenecho?

From Quiz More Legendary German Volksmusik

Answer: Slavko Avsenik u.s. Original Oberkrainer

Tranlated: Trumpet-echo.

This is category 2021
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.