FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Chapin Harry Quizzes, Trivia and Puzzles
Chapin Harry Quizzes, Trivia

Harry Chapin Trivia

Harry Chapin Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
16 Harry Chapin quizzes and 200 Harry Chapin trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "Cat's In The Cradle"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about Harry Chapin's classic "Cat's In The Cradle"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts. Song #23 in the 'Anatomy' series.
Average, 10 Qns, FussBudget, Sep 29 17
Average
FussBudget gold member
Sep 29 17
6077 plays
2.
  Cat's in the Cradle   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is in response to a challenge by heidi66 and is all about one of the most iconic songs of all time. How well do you know this classic? The original title was "Cat's In The Cradle" but cover version by Ugly Kid Joe omitted the apostrophe.
Easier, 10 Qns, Bob9491, May 01 17
Easier
Bob9491
May 01 17
377 plays
3.
  Anatomy of a Song: "Sequel"   top quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Just how much do you know about Harry Chapin's classic "Sequel"? Pit yourself against fifteen questions about the song and/or associated facts. Song #27 in the 'Anatomy' series.
Easier, 15 Qns, FussBudget, Jun 05 07
Easier
FussBudget gold member
791 plays
4.
  Anatomy of a Song: "Taxi"   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about Harry Chapin's classic "Taxi"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts. Song #7 in the 'Anatomy' series.
Average, 10 Qns, FussBudget, Jan 15 06
Average
FussBudget gold member
2790 plays
5.
  Around America With Harry Chapin   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Harry Chapin was noted for his "story songs". Rarely did he produce a fascile three-minute happy love song. Instead he brought tales of real people, complete with their hangups. Match places in the USA with the songs in which they featured.
Tough, 10 Qns, darksplash, Jul 14 17
Tough
darksplash gold member
Jul 14 17
147 plays
6.
  The Harry Chapin Story: Part 3 - Sequel   best quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
This is my third and concluding quiz about the life and music of the singer, songwriter and humanitarian, Harry Chapin. See how much you know about the man behind songs like "Taxi", "W*O*L*D" and "Cat's In The Cradle"
Tough, 20 Qns, darksplash, Mar 18 09
Tough
darksplash gold member
329 plays
7.
  Anatomy of a Song: "Bummer"   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Harry's Chapin's song "Bummer" was the a story of one man's life from cradle to grave. This quiz is offered with due deference to Quiz_Beagle and FussBudget, the Queen and King of the 'Anatomy' genre
Average, 10 Qns, darksplash, Mar 19 09
Average
darksplash gold member
201 plays
8.
  Remembering Harry Chapin   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Singer of songs, teller of tales...a quiz about the man and his music.
Average, 15 Qns, Oddball, Jan 05 19
Average
Oddball
Jan 05 19
1273 plays
9.
  Harry Chapin Classic "Taxi" Lyrics   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Harry Chapin's "Taxi" song is a classic storyteller's delight: a gut-wrenching song about lovers, the decisions we make, and the regrets we live with, sometimes long after we have left that love behind. How well do you remember his lyrics?
Easier, 10 Qns, mrbondskin, Jul 05 04
Easier
mrbondskin
1886 plays
10.
  The Story Songs of Harry Chapin   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Harry Chapin left this world at much too young an age, but he left behind a wealth of great music. He liked to refer to his songs as "Story Songs", and, indeed, that's what they are. I will give you a partial lyric...see if you can identify the song.
Average, 10 Qns, LeeRoyBoy, Dec 12 04
Average
LeeRoyBoy
901 plays
trivia question Quick Question
In the song 'Taxi', what was the name of Harry's fare?

From Quiz "Remembering Harry Chapin"




11.
  The Harry Chapin Story: Part 1 - Taxi   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Singer, songwriter, humanitarian activist: Harry Chapin packed a lot into his 38 years. See how much you know about the man behind songs like "Taxi", "W*O*L*D" and "Cat's In The Cradle"
Difficult, 20 Qns, darksplash, Mar 15 09
Difficult
darksplash gold member
422 plays
12.
  The Harry Chapin Story: Part 2 - Circle   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This is my second quiz about the life and music of the singer, songwriter and humanitarian, Harry Chapin. See how much you know about the man behind songs like "Taxi", "W*O*L*D" and "Cat's In The Cradle".
Difficult, 15 Qns, darksplash, Mar 16 09
Difficult
darksplash gold member
262 plays
13.
  "Taxi" -The Song    
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz deals with the song "Taxi".
Average, 15 Qns, Ken1260, Dec 29 12
Average
Ken1260
2000 plays
14.
  Songs by Harry Chapin    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you a line from one of Harry Chapin's songs; see if you can name the song.
Average, 10 Qns, bionic4ever, Aug 08 06
Average
bionic4ever gold member
515 plays
15.
  Fun With Harry's "Stories"    
Multiple Choice
 10 Qns
Part of the fun of listening to "Greatest*Stories*Live" by Harry Chapin is hearing his light-hearted comments and banter with the band and audience. Most of the questions are about that, but not all.
Average, 10 Qns, dobbywestham, Sep 04 09
Average
dobbywestham
419 plays
16.
  30,000 Pounds Of Bananas   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This was my favorite Harry Chapin song. Do you know the words?
Average, 10 Qns, bionic4ever, Aug 04 06
Average
bionic4ever gold member
651 plays

Harry Chapin Trivia Questions

1. In the opening line of the song, how does the singer say the child arrived?

From Quiz
Cat's in the Cradle

Answer: He came to the world in the usual way.

Harry Chapin was born December 7, 1942 and died tragically on July 16, 1981 in a horrific automobile crash while on his way to perform at a free concert. He was a champion of the fight against world hunger. The song chronologically takes the listener from the child's birth ("just the other day") to adulthood.

2. The 'hero' of Harry Chapin's song "Bummer" had a musician as a father. What instrument did he play?

From Quiz Anatomy of a Song: "Bummer"

Answer: Drums

"His mama was a midnight woman His daddy was a drifter drummer One night they put it together Nine months later came the little black bummer" Ironically, Harry Chapin's father was a professional jazz drummer.

3. "I got into town a little early..." In the Harry Chapin song "Sequel", what mode of transport did the storyteller use to go visit his former lover?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 3 - Sequel

Answer: Taxi

"I thought about taking a limousine Or at least a fancy car But I ended up taking a taxi "Because that's how I got this far..." The album "Sequel" was released on Boardwalk Records in October 1980. The title song picked up and concluded the story of 'Harry' and 'Sue' that was begun in "Taxi". The single reached Number 23 on the Billboard charts.

4. What was the name of the kids' television show for which Harry Chapin wrote the song "Circle"?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 2 - Circle

Answer: Make A Wish

"All my life's a circle, sunrise and sundown The moon rose through the nighttime 'Til the daybreak comes around..." Chapin's brother, Tom, was chosen to host the "Sesame Street"-rival, partly on the strength of Harry's songwriting. He produced 160 songs over the show's five-year existence. Only "Circle" was ever recorded, and it became a signature tune.

5. The singer/songwriter Harry Chapin was brought up on the Lower West Side of Manhattan in the 1940s. To one side and the rear of the family home was a parking lot used by trucks for a confectionery company. Which one?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 1 - Taxi

Answer: M&M

The family lived at 352 West 11th Street in Greenwich Village. He later said: "In the 1940s, the Lower West Side of Manhattan was a schizophrenic place for growing up." [As told to Peter Morton Coan in "Taxi: The Harry Chapin Story" (Citadel Press, 2001), main source for many of these questions].

6. How many hours did Harry have to kill before the show?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sequel"

Answer: Eight

"I got into town a little early, Had eight hours to kill before the show" It seems, reading the lyrics, that this is Harry's own show. Eight hours to kill? Has the man never heard of soundchecks? And when will he get to eat the tub of green M&M's that his contract insists on?

7. "The sheets show their struggles, the glasses their fears..." Can you name this song?

From Quiz Songs by Harry Chapin

Answer: Vacancy

This song, from 'Verities and Balderdash' was the flipside of the 'Cat's in the Cradle' single.

8. What time of day was it when the truck began its final journey?

From Quiz 30,000 Pounds Of Bananas

Answer: just after dark

Maybe he'd have had a safer trip if he'd left earlier in the day!

9. In the early part of the song, what is the son's goal in life?

From Quiz Anatomy of a Song: "Cat's In The Cradle"

Answer: To be just like his dad

"He learned to walk while I was away And he was talkin' 'fore I knew it, and as he grew He'd say "I'm gonna be like you dad You know I'm gonna be like you" Oh oh! Big mistake kiddo! Keep singing the song, and you'll find out why.

10. In what city is the song taking place?

From Quiz Anatomy of a Song: "Taxi"

Answer: San Francisco

This becomes evident in the very first line: "It was raining hard in 'Frisco I needed one more fare to make my night"

11. From which Chapin classic does this lyric come? "He also was a baritone, who sang while cleaning clothes He practiced scales while pressing tails, and sang at local shows"

From Quiz The Story Songs of Harry Chapin

Answer: Mr. Tanner

From the LP "Short Stories", "Mr. Tanner" told the tale of a dry cleaner who dreamed of stardom as a singer. The song's chorus, originally sung in counterpoint by bassist John Wallace, contains a passage from the Christmas carol, "O Holy Night". Interesting listening, indeed.

12. In what city does the song take place?

From Quiz Harry Chapin Classic "Taxi" Lyrics

Answer: San Francisco

The initial line starts with "It was raining hard in 'Frisco", a common abbreviation for San Francisco, California, USA.

13. Who recorded the song "Taxi"?

From Quiz "Taxi" -The Song

Answer: Harry Chapin & Chapin

Harry Chapin was born in Greenwich Village, New York on December 7, 1942.

14. In what city does the song 'Taxi' take place?

From Quiz Remembering Harry Chapin

Answer: San Francisco

'It was rainin' hard in 'Frisco'...

15. According to the lyrics, why didn't the singer spend much time with his son?

From Quiz Cat's in the Cradle

Answer: There were planes to catch and bills to pay.

The song goes on to say that the son "grew up while I was away". "Cat's In The Cradle" reached number one on the "Billboard Hot 100" chart in December, 1974. Harry Chapin once stated that the song "scares me to death" because he didn't want the same experience with his own son Josh.

16. In "Bummer", by Harry Chapin, what happened the baby when he cried?

From Quiz Anatomy of a Song: "Bummer"

Answer: He was punched

"He was a laid back lump in the cradle Chewing the paint chips that fell from the ceiling Whenever he cried he got a fist in his face So he learned not to show his feelings" It is estimated that in the USA alone, more than three million children are victims of violence. Source: www.loveourchildrenusa.org

17. The singer/songwriter Harry Chapin was signed to the Elektra label in 1972 in the biggest cash deal in the company's history to that point. How much was it worth?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 3 - Sequel

Answer: $600,000

The contract was for nine albums in five years plus a $40,000 dollars advance. Columbia Records had offered an $80,000 advance, but Chapin felt that Jac Holzman, the Elektra chief, would look after his interests better. Holzman had given up producing records when he became company boss, but he returned to the sound desk for Chapin's first album. Chapin owed that to the persistence of an Elektra executive called Ann Purtill, who fought his corner vociferously and persuaded Holzman to sign Harry. In succeeding years, Chapin named Purtill in the dedications on his albums.

18. After failing to make his way at two universities in the 1960s, the singer/songwriter Harry Chapin got a job editing movie shorts. He also made TV advertisements. What was the name of the airline for which he made two commercials?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 2 - Circle

Answer: United

It turned out he had a talent for the job and was paid $250 dollars a week. He made the commercials in California. "I had never been to LA before and it seemed as glamorous as hell to me," he said later. In fact, Chapin did not last long on the West Coast, he quit the job and drove home to New York.

19. For how long does Harry say "W*O*L*D" snuck on the charts?

From Quiz Fun With Harry's "Stories"

Answer: Fifteen Minutes

"W*O*L*D" is about a life in radio travelling around being a radio DJ. It shows a person sorry for pursuit of a career instead of paying more attention to personal relationships. He tries to convince someone he's "such a happy man." Tom Chapin, a fine singer/songwriter sings a verse in the song, "I've been making extra money doing high school sock hops, I'm a big-time guest MC. You should hear the little children, this is what they say to me. I've got a spot on the top of my head just begging for a new toupee, and a tire round my gut from sitting on my ...., but it's never going to go away." Tom also wrote the next song on the CD, "Saturday Morning."

20. "I could hear both of our heartbeats, but there was no place to hide." Which song is this taken from?

From Quiz Songs by Harry Chapin

Answer: I Wanna Learn a Love Song

"The silence kept on building, her eyes grew much too wide, and I could hear both of our heartbeats, but there was no place to hide."

21. He started down a hill leading to what city?

From Quiz 30,000 Pounds Of Bananas

Answer: Scranton, Pennsylvania

Hard to believe that city wanted 30,000 pounds of anything!

22. At what location did the woman hail the cab?

From Quiz Anatomy of a Song: "Taxi"

Answer: At the light

"A lady up ahead waved to flag me down She got in at the light" And the fare meter got turned on in a flash!

23. What is the weather condition in the city that night?

From Quiz Harry Chapin Classic "Taxi" Lyrics

Answer: Rain

The song begins with the atmospheric conditions and the place: "It was raining hard in 'Frisco". Also, the taxi driver laments in front of his fare, "It's a shame you ruined your gown in the rain."

24. What is the name of the taxi driver in the song?

From Quiz "Taxi" -The Song

Answer: Harry

Chapin started singing while in high school and formed a band with his brothers Tom and Stephen.

25. In the song 'Taxi', what was the name of Harry's fare?

From Quiz Remembering Harry Chapin

Answer: Sue

...and she said, 'How are ya, Harry?' I said 'How are ya, Sue'...

26. When his son turned ten what gift did the singer give him?

From Quiz Cat's in the Cradle

Answer: A ball

The boy thanked him for the ball and said "Come on let's play". Then he asked "Can you teach me to throw?" But the singer responded with "Not today. I've got a lot to do". The son said "That's ok".

27. How many times had the child in Harry Chapin's song "Bummer" been left back by the seventh grade?

From Quiz Anatomy of a Song: "Bummer"

Answer: Twice

According to US National Assessment of Adult Literacy, tests 14% of US residents "have extreme difficulty with reading and written comprehension". "These people can legally be defined as illiterate." [Source: caliteracy.org]

28. Which was the first album to be released by Harry Chapin on the Elektra label in 1972?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 3 - Sequel

Answer: Heads & Tales

The album was recorded in Los Angeles and was heavily hyped by Elektra, but did not reach the sales levels the company had hoped.

29. In the song "I Wanna Learn A Love Song", how much per hour did Harry Chapin say he was paid?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 2 - Circle

Answer: $10

"I come fresh from the street, fast on my feet, kind a lean and lazy; not much meat on my bones, and a whole lot alone, and more than a little bit crazy. The old six string was all I had to keep my belly still, and for each full hour lesson I gave I got a crisp ten dollar bill" The song was, in fact, the true story of how he met his wife-to-be, Sandy Cashmore (nee Gaston). She was a bored, rich housewife eight years older than Chapin. She had advertised in newspaper for someone to teach her guitar, and Chapin answered the advert.

30. The singer/songwriter Harry Chapin came from a musical family. What instrument did his father play professionally?

From Quiz The Harry Chapin Story: Part 1 - Taxi

Answer: Drums

Jim Chapin was a jazz drummer who had played in many big bands in the 1930s and 1940s, including those of Woody Herman and Tommy Dorsey. He later wrote a book "Advanced Techniques for Modern Drummers", which became something of a standard for the instrument.

This is category 12141
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.