FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Buckley Jeff Quizzes, Trivia and Puzzles
Buckley Jeff Quizzes, Trivia

Jeff Buckley Trivia

Jeff Buckley Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music A-C

Fun Trivia
6 Jeff Buckley quizzes and 65 Jeff Buckley trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "Hallelujah"   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This song, familiar to so many from being used in 'Shrek', is so beautiful that I felt compelled to write one of the quizzes inspired by FussBudget's 'Anatomy of a Song' series.
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Mar 07 08
Average
Quiz_Beagle gold member
1097 plays
2.
  For the Sadly Departed    
Multiple Choice
 10 Qns
Jeff Buckley, was a singer of supreme quality. Sadly, on May 29, 1997, Buckley drowned in the Mississippi River, in Memphis. Here is a quiz on the lyrics from his album, "Grace".
Average, 10 Qns, SankMister, Dec 06 05
Average
SankMister
477 plays
3.
  The Ultimate Jeff Buckley Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
Jeff Buckley's 'Grace' was critically acclaimed as one of the best debut albums of the 1990s and is a sonic landscape drenched with the most beautiful singing voice I've ever heard. Take my little quiz and then go pick up the CD!
Difficult, 15 Qns, fooldramaqueen, Sep 22 16
Difficult
fooldramaqueen
964 plays
4.
  Jeff Buckley Quiz for Experts    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge on one of the greatest, most talented musicians of all time, Jeff Buckley. Good luck and have fun!
Tough, 10 Qns, ktchicky, Jul 11 07
Tough
ktchicky
321 plays
5.
  "Grace" by Jeff Buckley    
Multiple Choice
 10 Qns
"Grace" was the only complete album released by the late, great Jeff Buckley. This is a quiz on the ten magnificent tracks contained within it. You have to have listened to some other Buckley releases to answer all questions.
Average, 10 Qns, matwandless, Oct 17 09
Average
matwandless
615 plays
6.
  Jeff Buckley Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
Perhaps one of the greatest lyricist/musicians to ever "grace" this Earth...Jeff Buckley's words and music are the only things we have to remember him by.
Average, 10 Qns, Andreeza3417, Nov 27 04
Average
Andreeza3417
701 plays
trivia question Quick Question
When did Jeffery Scott Buckley die?

From Quiz "Jeff Buckley"





Jeff Buckley Trivia Questions

1. Who played the secret chord that pleased the Lord?

From Quiz
Anatomy of a Song: "Hallelujah"

Answer: David

"I heard there was a secret chord that David played and it pleased the Lord" Although 'Hallelujah' was written by Leonard Cohen, I have chosen to put this quiz in the Jeff Buckley sub-category, even though the version in 'Shrek' was by Rufus Wainwright, because my version is by Jeff Buckley. The song has been covered by numerous artists, including Bono, Bon Jovi and Bob Dylan - and that's just the Bs.

2. Which song contains these lyrics? "Well I feel too young to hold on, And I'm much too old to break free and run. Too deaf, dumb, and blind to see the damage I've done."

From Quiz For the Sadly Departed

Answer: Lover, You Should've Come Over

"Lover, You Should've Come Over", is off the 1994 released, "Grace". Jeff was the son of legendary musician, Tim Buckley, who died of a drug overdose when Jeff was just eight. The most recognisable line from that track is "It's never over, my kingdom for a kiss upon her shoulder."

3. Where and when was Jeffery Scott Buckley born?

From Quiz Jeff Buckley

Answer: In Orange County, CA on November 17, 1966

Jeff was born in the OC, on November 17, 1966, but later moved to New York where he played numerous gigs at a tiny club in New Yorks' east village. After making it big, he toured Australia on his "Hard Luck Tour" and began rehearsing and preparing for his new record in 1997 in Memphis, Tennessee.

4. On the 'Live at Sine' EP, Buckley tells us what 'Mojo Pin', is about. He says: 'This is a song about a _______'?

From Quiz "Grace" by Jeff Buckley

Answer: Dream

If you're a fan of 'Grace' and haven't heard 'Live at Sine' you really should put it high up on your purchase list. It contains original recordings from a cafe where Buckley used to go and play by himself. What I like to call the good old days.

5. "I am your failed husband contender..."

From Quiz Jeff Buckley Lyrics

Answer: Vancouver

The song, "Vancouver" started out as an instrumental song, played during Jeff's "Mystery White Boy" tour. It was included (with lyric) on "Skecthes: For My Sweetheart, The Drunk".

6. Jeff was born on:

From Quiz Jeff Buckley

Answer: November 17, 1966

7. What was the state of mind of the king composing Hallelujah?

From Quiz Anatomy of a Song: "Hallelujah"

Answer: Baffled

"The baffled king composing Hallelujah" There are many, many websites out there discussing the meaning of these lyrics. Please look them up if you'd like to see lots of incoherent ramblings about God, love and the Bible. I am not going to be presumptuous enough to attempt to do so, especially as the original Leonard Cohen version apparently had 15 verses. All I will say on the first verse is that in the Bible, David's harp playing soothed King Saul (1 Sam. 16:23).

8. Finish the lyrics from this song. "The fourth, the fifth, the minor fall and the major lift. The baffled king composing_________."

From Quiz For the Sadly Departed

Answer: Hallelujah

"Hallelujah" is a cover of the original song of the same name, done by Leonard Cohen. It is one of Buckley's most famous songs. Many regard the version of the song done by Buckley as the best and most touching. kd Lang is another who has covered the song.

9. What was the name of the tiny club that Jeff played at often in New Yorks east village?

From Quiz Jeff Buckley

Answer: Sin-e

Jeff performed live at Sin-e throughout his entire career, never forgetting his roots. He performed at the Daydream Cafe, Mercury Lounge and The Supper Club, but it was easy to see that Sin-e was his favourite. "Live at Sin-e" was Jeffs first EP.

10. In the album's title track, 'Grace', what does Jeff say he can feel 'them' do to his name? The lyric comes in the last verse.

From Quiz "Grace" by Jeff Buckley

Answer: Drown

'Grace' is a track that one should really see performed live if possible. Unfortunately I've had to settle for the recording of him playing live in Chicago. Those of you who actually managed to see him play before he died will be forever on my jealousy list.

11. "________ beauty I love you so..."

From Quiz Jeff Buckley Lyrics

Answer: Black

12. Jeff's birth name is:

From Quiz Jeff Buckley

Answer: Jeffrey Scott Buckley

Jeff's mom, Mary, wanted to name her son Scott Jeffrey Buckley but thought 'Jeffrey Scott' had a nicer ring to it than 'Scott Jeffrey'. Throughout his childhood Jeff was known as 'Scotty'. Ron Moorhead was Jeff's stepfather.

13. What was the lady doing on the roof?

From Quiz Anatomy of a Song: "Hallelujah"

Answer: Bathing

"Your faith was strong but you needed proof You saw her bathing on the roof" Once again I shall merely note from the Bible (2 Sam. 11:2) "And it came to pass in an eveningtide, that David arose from off his bed, and walked upon the roof of the king's house: and from the roof he saw a woman washing herself; and the woman [was] very beautiful to look upon." (KJV) This relates David's first sight of Bathsheba, who was married to Uriah at the time. The passage has inspired many artists, including Raphael, Rubens, Jacopo Zucchi, Rembrandt and William Blake. Or maybe they just liked painting woman in their baths?

14. From which song do these lyrics come? "I couldn't awake from the nightmare, It sucked me in and pulled me under, Pulled me under, oh, that was so real."

From Quiz For the Sadly Departed

Answer: So Real

Looking back, these lyrics are much more powerful now. When you consider the fact that Buckley drowned, the lyrics take on a new meaning. Thursday, May 29, Buckley and a friend were listening to a stereo and playing songs on their guitar. Buckley, as if to demonstrate his free spirit, moved into the water fully clothed, and began singing. As he sang he lay back on the water, until a boat passed, causing waves to flow ashore. His friend then turned his back to move the stereo from the water, only to turn back and find nothing but water. Buckley had disappeared.

15. What four songs featured on Jeffs first EP, "Live at Sin-e"?

From Quiz Jeff Buckley

Answer: "Je N'en Connais Pas Le Fin", "The Way Young Lovers Do", "Mojo Pin" and "Eternal Life"

His first commercial recording, the four-song EP "Live At Sin-e", was released in December 1993. It included two original songs ("Mojo Pin" and "Eternal Life") and two covers (Edith Piaf's "Je N'en Connais Pas Le Fin" and Van Morrison's "The Way Young Lovers Do").

16. The song 'Last Goodbye' was used as part of the soundtrack in which film starring Tom Cruise?

From Quiz "Grace" by Jeff Buckley

Answer: Vanilla Sky

This is the only time I can recall hearing a Buckley song used in a film. If anyone has heard another one I'd appreciate a note.

17. "And the rain is falling, and I believe my time has come...It reminds me of the pain I might leave behind."

From Quiz Jeff Buckley Lyrics

Answer: Grace

18. After high school, Jeff received formal music training from which renowned California school:

From Quiz Jeff Buckley

Answer: Musician's Institute

At MI, Jeff spent all his waking time practicing {guitar;} few of his classmates knew he could sing.

19. What did the lady do to "you"?

From Quiz Anatomy of a Song: "Hallelujah"

Answer: All the answers are correct

"She tied you To a kitchen chair She broke your throne, and she cut your hair And from your lips she drew the Hallelujah" As far as I know, none of these antics were performed by Bathsheba, but the hair-cutting may refer to Samson and Delilah. Or it may not. Jeff Buckley was born in California in 1966 and released his first EP, the four-song 'Live At Sin-é' in 1993.

20. From which song are these lyrics taken? "And she weeps on my arm, Walking to the bright lights in sorrow, Oh drink a bit of wine we both might go tomorrow."

From Quiz For the Sadly Departed

Answer: Grace

"Grace" is the title track of Jeff Buckley's debut album. It is also a single off the album. Despite the fact that Buckley disappeared on May the 29th, he was not found until June the 4th. His friend, who was with him at the time, searched before calling the police. It appeared that Buckley had literally vanished, until a passenger on a boat spotted a body whilst travelling. The deceased was wearing the same clothes as Buckley, and after being identified, Buckley was pronounced dead.

21. On Jeff's first album, "Grace", what three songs are covers?

From Quiz Jeff Buckley

Answer: "Hallelujah", "Lilac Wine" and "Corpus Christi Carol"

"Grace" was comprised of 7 original songs ("Mojo Pin", "Grace", "Last Goodbye", "So Real", "Lover", "You Should Have Come Over", "Eternal Life", "Dream Brother") and 3 covers ("Lilac Wine", Leonard Cohen's "Hallelujah" and Benjamin Britten's "Corpus Christi Carol").

22. 'Lilac Wine' was originally performed by which legendary jazz and blues singer?

From Quiz "Grace" by Jeff Buckley

Answer: Nina Simone

When I first started playing guitar I thought this would be an easy Buckley track to learn. I looked at the sheet music and discovered not only is the song in a different tuning than normal, but it also has about a million different chord shapes. I still can't play it three years later.

23. "...like I waited for mine, and nobody ever came."

From Quiz Jeff Buckley Lyrics

Answer: Dream Brother

Some say the lyrics contained in the song "Dream Brother" are a reference to Jeff's estranged and late father, troubadour Tim Buckley. (Ex: the lyric in the question). However, Jeff claimed the song was about his friend.

24. Where did Jeff make his 'official' New York City debut?

From Quiz Jeff Buckley

Answer: the 'Greetings from Tim Buckley' tribute

Record-label interest in Jeff grew out of his performance of some of his late father's material at a tribute concert at St. Ann's in New York, 1991. It was also on this occasion that Jeff first met Rebecca Moore, for whom many believe much of Grace was written.

25. Which song do these lyrics come from? "Don't wanna weep for you, I don't wanna know, I'm blind and tortured, the white horses flow "

From Quiz For the Sadly Departed

Answer: Mojo Pin

"Mojo Pin", is the opening track off "Grace". It automatically gives you a taste of the power and range of Buckley's voice. Buckley was born in California's Orange County in 1966, meaning he was only 31 when he passed away. Buckley's first commercial recording was a four song EP called "Live at Sin-e'. It was released late in 1993, through Columbia Records and was simply Buckley with his guitar, in a tiny café in New York.

26. "Stay with me under these waves tonight."

From Quiz Jeff Buckley Lyrics

Answer: Nightmares by the Sea

Ironically, Jeff died in a drowning accident. The above lyric is only one of many ironic phrases sang by Jeff that could have possibly been a subconscious reference to his unfortunate death. (Ex: "...sucked me in and pulled me under" - "So Real")

27. Jeff was accused of shoplifting while employed at which retail store?

From Quiz Jeff Buckley

Answer: Banana Republic

To support himself after moving to NYC, Jeff took a series of odd jobs, including salesperson at a Banana Republic store. The story goes that Jeff was blamed after a woman's blouse went missing. He was forced to sign a release admitting he stole it or face the police and prosecution. Although he always vehemently denied the accusation, he was scared into signing the release and was fired.

28. Where was "your" flag seen?

From Quiz Anatomy of a Song: "Hallelujah"

Answer: On the marble arch

"I've seen your flag on the marble arch" Marble Arch is a famous London landmark. At the western end of Oxford Street (a famous shopping thoroughfare), it was designed by John Nash and built of Carrera marble. A marble arch was also built by Mussolini between Benghazi, Tunisia and Tripoli, Libya. I'm sure the arch in the song refers to neither of these!

29. Which Jeff Buckley song contains these lyrics? "This is our last embrace, Must I dream and always see your face. Why can't we overcome this wall, Well, maybe it's just because I didn't know you at all

From Quiz For the Sadly Departed

Answer: Last Goodbye

"Last Goodbye" is a single from "Grace", and is probably the song that received the most radio play out of all of Jeff Buckley's music. For "Grace", Buckley teamed up with Mick Grondahl, on bass, Matt Johnson, drummer, and had Andy Wallace as his producer. Guitarist Michael Tighe also joined Buckley to help on the track "So Real", just prior to the release of the album.

30. 'Hallelujah' was originally written by Leonard Cohen and Jeff Buckley is not the only one to have covered it. Rufus Wainwright had his version used at the end of an animated movie. Which one?

From Quiz "Grace" by Jeff Buckley

Answer: Shrek

Buckley really made the song his own when he covered it. Recently I heard Damien Rice perform it live as well.

This is category 12811
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.