FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dave Clark Five Quizzes, Trivia and Puzzles
Dave Clark Five Quizzes, Trivia

Dave Clark Five Trivia

Dave Clark Five Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G

Fun Trivia
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  The Music of The Dave Clark Five   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Dave Clark Five were apparently yet another rival to The Beatles in the USA. Play this quiz and see how well you remember their records. UK chart:The Guinness book of British Hit Singles. US chart:Joel Whitburn's book of Billboard Top Pop Singles.
Average, 10 Qns, shipyardbernie, Mar 14 14
Average
shipyardbernie gold member
511 plays
2.
  The Dave Clark Five Forever   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Dave Clark Five were an integral part of the British Invasion which dominated the U.S. pop music charts in the mid 1960s. How much do you know about this popular group? Enjoy this quiz about a Hall of Fame band!
Tough, 10 Qns, mrgrouchy, May 08 09
Tough
mrgrouchy
803 plays
3.
  The Dave Clark Five "Because"    
Multiple Choice
 10 Qns
This was one of the best 'slow dance' songs from the 60's. The Dave Clark five went on to be a very big part of the original "British Invasion."
Easier, 10 Qns, kabel, Oct 27 08
Easier
kabel
977 plays

Dave Clark Five Trivia Questions

1. From which British city did the Dave Clark Five hail?

From Quiz
The Dave Clark Five Forever

Answer: Tottenham (London)

Tottenham is located in the northern section of London. Dave Clark was an ardent supporter of the football team Tottenham Hotspur.

2. "It's ____ that I should"...

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: right

I bought this song on a 45rpm an album and would you believe, on 8 track! Dave Clark formed this group in 1961.

3. Can you name the only UK number one hit The Dave Clark Five had from these lyrics? "You Say That You Love Me (say you love me) All of The Time (all of the time) You say that you need me (say you need me) You'll always be mine (always be mine)"

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Glad All Over

"Glad All Over" was number one for two weeks on the UK chart in 1964. It reached number six on the US pop chart the same year. Written by Dave Clark/Mike Smith (not to be confused with "Glad All Over" by Carl Perkins). The DC5 from Tottenham, London (the Tottenham sound) were (after many personnel changes) Dave Clark (drums), Mike Smith (keyboard & lead vocals), Lenny Davidson (lead guitar), Rick Huxley (rhythm guitar) and Denny Payton (tenor & baritone sax, harmonica and guitar).

4. Which instrument did Dave Clark play?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: drums

The Dave Clark Five had a rather unusual stage setup- Clark and his drum kit were placed front and center, while the other band members remained on the side of the stage.

5. Who sang lead vocals on most of the DC5's big hits?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Mike Smith

Mike Smith had a deep, driving voice, which was perfect for the band's "wall of sound" image. Tragically, he died of pneumonia in 2008, shortly before the band was inducted into the Rock 'n Roll Hall of Fame.

6. "and try to make you _____..."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: happy

I played this song for a girl I had a crush on. In 1964 The Dave Clark Five had 17 hits in the top 40.

7. Which Dave Clark Five hit knocked the Beatles from the top of the British charts in 1964?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Glad All Over

When "Glad All Over" climbed to the number one position in Britain, several music pundits claimed that "Beatlemania" was dead! The Dave Clark Five were considered chief rivals of the Fab Four.

8. The Dave Clark Five starred in a British pop movie in 1965. The title in the US was "Having A Wild Weekend", can you name the UK title?

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Catch Us If You Can

"Catch Us If You Can" from the movie of the same name reached number five on the UK chart in 1965. It reached number four on the US pop chart in the same year. Don't ask me why the movie was titled "Having A Wild Weekend" in the US or how the company exec's decided these things. If anyone has the answer let me know. "Every Day's A Holiday" 1965, starred John Leyton, Freddie & The Dreamers and Mike Sarne. "Ferry 'Cross The Mersey" 1965, starred Gerry and The Pacemakers, Cilla Black and The Fourmost. "What A Crazy World" 1963, starred Joe Brown, Marty Wilde and Susan Maughan.

9. Which U.S TV host invited the band to play on his show more than a dozen times?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Ed Sullivan

Sullivan, based in New York city, supposedly liked the Dave Clark Five because of the band members' good looks and clean-cut image.

10. "it's right, it's right to _____..."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: feel

Every one in the 'make out' spot knew my car. The Dave Clark Five were considered the group to beat out the Beatles for the number one position in the 60's.

11. Although different songs, The Dave Clark Five had two chart hits on both the UK & US charts with the same title. Can you name that title?

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Everybody Knows

"Everybody Knows" was a number 37 hit on the UK chart in 1965. It reached number 15 on the US pop chart in 1964. A different song "Everybody Knows" was a number two hit on the UK chart in 1967. It reached number 43 on the US pop chart in 1968 and was The DC5's last US chart hit. The DC5 were one of the most popular of the '60s British invasion groups in the US rivaling The Beatles momentarily along with Herman's Hermits. "No One Can Break A Heart Like You" reached number 28 on the UK chart in 1968. It did not chart in the US. "I've Got To Have A Reason" did not chart in the UK. It reached number 44 on the US pop chart in 1967. "You Must Have Been A Beautiful Baby" did not chart in the UK. It reached number 35 on the US pop chart in 1967.

12. Which DC5 single topped the Billboard USA hits chart in late 1965?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Over and Over

"Over and Over" reached the top spot in late December 1965, replacing "Turn! Turn! Turn!" by the Byrds. A week later, "Over and Over" was toppled from the number one spot by Simon & Garfunkel's "The Sounds of Silence".

13. "the way ___ do."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: I

I remember telling her that I liked Mary Tyler Moore's haircut so she had cut her long blonde hair to look like MTM. I hated it but never said anything. MIke Smith was the lead singer of the group.

14. "You Got What It Takes" was the last US Top 10 hit by The Dave Clark Five, it was a cover version of a US Top 10 hit in 1960. Who sang the 1960 hit?

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Marv Johnson

The DC5 cover version of "You Got What It Takes" was a number 28 hit on the UK chart in 1967. It reached number seven on the US pop chart the same year. Written by Bobby Parker but sometimes credited to Gordy/Davis/Gordy, it was a number ten hit on the US pop chart for Marv Johnson in 1960. It reached number seven on the UK chart the same year. UK Rock'n'Roll revival group Showaddywaddy reached number two on the UK chart with the song in 1977. They had no hits in the US.

15. Which feature film from the band was released in the USA in 1965?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Having a Wild Weekend

In Britain, the film was released under the name "Catch Us If You Can". Despite the title's name, the film was actually rather introspective and tame.

16. "_______ because I love you."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: because

We had just arrived in the 'make out' spot when the police drove in trying to catch us doing something wrong. Dave Clark as the producer and drummer.

17. What colour is missing from the title of The Dave Clark Five's UK Top 10 hit "_____ Balloon"?

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Red

"Red Balloon" was a number seven hit on the UK chart in 1968. It did not chart in the US. Written and originally recorded by UK singer/songwriter Raymond Froggatt (Froggy) in 1968. His version titled "Callow-La-Vita" failed to chart in the UK but did reach number three in Holland. Although many singers and groups have had hits with his songs he has never made the UK chart.

18. Which future director of the movie "Deliverance" directed the Dave Clark Five's feature film?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: John Boorman

Boorman, born in 1933, achieved world-wide fame for his work on "Deliverance". He would receive an Academy Award nomination for the 1972 movie. Lester and Shenson, of course, worked with the Beatles on "A Hard Day's Night".

19. "It's wrong to say I don't ____ of you."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: think

Since I had been 'busted' there before the police came right to my car and made us get out. The band went their seperate ways in 1970.

20. The Dave Clark Five's short UK renaissance continued with this medley of '50s Rock'N'Roll hits. Do you know the title of this single?

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Good Old Rock 'N' Roll

"Good Old Rock'N'Roll" was a number seven hit on the UK chart in 1969. It did not chart in the US. The song was a medley of these '50s hits, "Sweet Little Sixteen" by Chuck Berry, "Long Tall Sally" by Little Richard, "Chantilly Lace" by The Big Bopper, "Whole Lotta Shakin' Goin' On" by Jerry Lee Lewis and "Blue Suede Shoes" by Carl Perkins.

21. Who played the saxophone on most of the group's smash singles?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Dennis Payton

Payton also played the harmonica, sang background vocals and contributed to some of the songwriting. He died of cancer in 2006.

22. " ' cause when you say these things you know they make me _____."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: blue

I remember wondering why this one police officer kept staring so hard at my date. They were from Tottenham, London England.

23. The Dave Clark Five had their last UK Top 10 hit with "Everybody Get Together" This brought their total UK Top 10 hits to the same number as US Top 10 hits. Do you know how many?

From Quiz The Music of The Dave Clark Five

Answer: Eight

"Everybody Get Together" reached number eight on the UK chart in 1970. It did not chart in the US. After this record which was their last UK Top 10 hit, they had the same number of number one hits (1) and Top 10 hits (8) in the UK & US. The group disbanded in 1970, Dave Clark & Mike Smith formed Dave Clark & Friends which lasted until 1973. In 2003 Mike Smith was paralyzed from the waist down after a fall at his home in Spain. Despite the success of The DC5 he was in financial difficulty and various appeals were launched for his treatment, particularly by Peter Noone (Herman of Herman's Hermits). After years of treatment he was released from hospital in 2007 but died from pneumonia in February 2008, eleven days before the induction into the Rock and Roll Hall of Fame of The Dave Clark Five. At the end his estate was worth only £66,000.

24. In the USA, which record label released the group's singles and albums?

From Quiz The Dave Clark Five Forever

Answer: Epic

In Britain, the DC5's songs were released by Columbia Records. Epic singles had a distinctive yellow and black design which made them look bright on the turntable.

25. "Give me one _____ and I'll be happy."

From Quiz The Dave Clark Five "Because"

Answer: kiss

Well, as it turned out the police officer was her dad! He took a dislike to me like I have never had before. That was our first and last date and we never got to hear the end of the song together. She went on to marry a friend of mine and I became a police officer and guess who was my first supervisor. Yup, you're right. He really gave me the 'blues'.

This is category 18498
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.