FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Diamond Neil Quizzes, Trivia and Puzzles
Diamond Neil Quizzes, Trivia

Neil Diamond Trivia

Neil Diamond Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G

Fun Trivia
5 Neil Diamond quizzes and 75 Neil Diamond trivia questions.
1.
  Neil Diamond Lyrics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Neil Diamond, still going strong. I will give you lyrics. You give me the name of the song.
Average, 20 Qns, sharlou, Dec 18 23
Average
sharlou
Dec 18 23
5779 plays
2.
  Ladies and Gentlemen: Mr. Neil Diamond   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Neil Diamond has been entertaining us for decades with his distinctive voice and style, but how much do you actually know about the man and his music? What do you say, let's find out, shall we?
Average, 10 Qns, paulmallon, Nov 06 12
Average
paulmallon gold member
634 plays
3.
  Neil Diamond's Music   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you know Neil Diamond's music then this quiz will be a piece of cake... or will it?
Average, 10 Qns, Haydos9, Dec 18 23
Average
Haydos9
Dec 18 23
764 plays
4.
  Neil Diamond    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a basic knowledge quiz of Neil Diamond. This should not be too difficult for the die-hard Neil fans, like myself. Good luck! Chart placings refer to the Billboard Top 100.
Tough, 10 Qns, jgmacv, Nov 27 20
Tough
jgmacv
Nov 27 20
1520 plays
5.
  Neil Diamond and His Music   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz contains questions about Neil Diamond's career and his lyrics. He is one of the greatest showmen of all time and still consistantly sells out all arenas he performs at.
Tough, 25 Qns, addytude, Nov 27 09
Tough
addytude
1630 plays

Neil Diamond Trivia Questions

1. "And I look at the night and it don't seem so lonely." What song is this?

From Quiz
Neil Diamond's Music

Answer: Sweet Caroline

"Sweet Caroline" is one of Neil Diamond most famous songs and is traditionally played in many Major League Baseball stadiums. "Sweet Caroline" was inspired by John F. Kennedy's daughter Caroline Kennedy.

2. Which song did Neil break into the Billboard Top One Hundred, in 1966?

From Quiz Neil Diamond

Answer: Solitary Man

1966 was a good year for Neil. Not only did his own recordings do well, but his "I'm a Believer", by the Monkees, was the top song of the year.

3. 'I've been misunderstood for all of my life.'

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: Girl, 'You'll be a Woman Soon'

This song was written for all the teenage girls that made up his audience in 1966 and 1967.

4. From what high school did Neil graduate?

From Quiz Ladies and Gentlemen: Mr. Neil Diamond

Answer: Abraham Lincoln H.S.

While in the first high school he attended, Erasmus High, he sang in a 100 member glee club that also included a young girl singer you may have heard about named Barbra Streisand. Later he collaborated with Alan and Marilyn Bergman on "You Don't Bring Me Flowers" which had originally been a 45 second theme song for a forgettable TV show called "All That Glitters" (1977). He would release it as a solo on his 1977 album "I'm Glad You're Here with Me Tonight". Babs would sing it on her 1977 "Songbird" album and again in a duet with Neil on his CD "The Very Best of Neil Diamond" (2011). Interesting fact: Ms. Streisand also sang it at the 1979 Grammy Awards.

5. In the song "Cracklin' Rosie", what is Diamond singing about?

From Quiz Neil Diamond's Music

Answer: A type of wine drunk by a native Canadian tribe

Neil Diamond visited the tribe on a trip to Canada and found that "Cracklin' Rosie" was the nickname of a homemade alcoholic drink. "Cracklin' Rosie" was released in August 1970.

6. What was Neil's first top-ten hit in the US?

From Quiz Neil Diamond

Answer: Cherry, Cherry

"Cherry, Cherry", released in 1966, reached number six on the US billboard chart.

7. 'She was a lady as deep as the river.'

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: 'Longfellow Serenade'

This song is off the album 'Serenade' released in 1974.

8. What was the name of Neil Diamond's debut album?

From Quiz Neil Diamond's Music

Answer: The Feel of Neil Diamond

"The Feel of Neil Diamond" was first released in 1966. The album included some of Neil Diamond's biggest hits including "Solitary Man" and "Cherry Cherry".

9. Where was Neil's live album "Gold", recorded?

From Quiz Neil Diamond

Answer: The Troubadour

Neil also introduced Elton John when he made his first US public appearance at this location in 1970.

10. Where was Neil Diamond born?

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: Brooklyn

He graduated from Brooklyn's 'Abraham Lincoln High School'.

11. "Suddenly you find you're out there walking in a storm." What song is this?

From Quiz Neil Diamond's Music

Answer: Love On The Rocks

This song was written by Neil Diamond and Gilbert Becaud and appeared in the movie "The Jazz Singer" starring Neil Diamond. The song was released in 1980.

12. Neil is from the New York City area. Which borough did he grow up in?

From Quiz Neil Diamond

Answer: Brooklyn

Neil attended the same high school as Barbra Streisand and Neil Sedaka.

13. 'If it lasts for an hour well, that's alright, we got all night.'

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: 'Cracklin Rosie'

This song was written about men on an Indian reservation in Canada. On weekends they would drink 'Crackling Rose' wine and that was their woman for the night.

14. Which band famously covered Neil Diamond's "Red Red Wine"?

From Quiz Neil Diamond's Music

Answer: UB40

UB40's version of "Red Red Wine" topped the US and UK singles charts whilst Diamond's version reached 63 in the Billboard Hot 100 chart. UB40's version was in the style of reggae.

15. What was Neil's first number one hit?

From Quiz Neil Diamond

Answer: Cracklin' Rosie

Song was on "Taproot Manuscript". Opposite side of the "African Trilogy".

16. 'Nothing ever seems to turn out the way it should.'

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: 'Thank the Lord for the Nighttime'

Neil Diamond felt that this song was the closest he could ever get to being a gospel singer.

17. Neil wrote and performed many songs in 1966, and one was given the distinction of being selected for the honor of "Pop Song of the Year." Can you pick it out from the following choices?

From Quiz Ladies and Gentlemen: Mr. Neil Diamond

Answer: I'm a Believer

"I'm a Believer" was recorded by The Monkees with Mickey Dolenz as the lead vocalist. For seven consecutive weeks starting December 31, 1966, it hit the number one spot on the U.S. "Billboard Hot 100 Chart". Interesting fact: It was the best selling record for the year of 1967.

18. "Tell your mamma girl I can't stay long we got things we gotta catch up on." What song is this?

From Quiz Neil Diamond's Music

Answer: Cherry Cherry

"Cherry Cherry" first appeared on Neil Diamond's debut album "The Feel of Neil Diamond". "Cherry Cherry" was Neil Diamond's first big hit.

19. Which Neil song describes an imaginary childhood friend?

From Quiz Neil Diamond

Answer: Shilo

Neil had two different versions of this song. The original was on the album titled "Shilo", the later version was released on the "Taproot Manuscript" album.

20. When was Neil Diamond born?

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: January 24, 1941

His parent's names are Kieve and Rose.

21. "Don't know that I will but until I can find me a girl who'll stay" is from which song?

From Quiz Neil Diamond's Music

Answer: Solitary Man

"Solitary Man" was Neil Diamond's first song as a recording artist."Solitary Man" was released in April 1966 and first appeared on Neil Diamond's debut album "The Feel of Neil Diamond".

22. What is Neil Diamond's birthday?

From Quiz Neil Diamond

Answer: 24 January 1941

Gets better with age!

23. 'I think about you every night when I'm here alone.'

From Quiz Neil Diamond and His Music

Answer: 'Hello Again'

Knowing that he had 'The Jazz Singer' project coming up, Neil Diamond offered Columbia a choice between this song and 'September Morn' for his next alsum. They chose 'September Morn' so this song was used for 'The Jazz Singer'.

This is category 8445
Last Updated Feb 21 2024 1:58 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.