FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Lynyrd Skynyrd Quizzes, Trivia and Puzzles
Lynyrd Skynyrd Quizzes, Trivia

Lynyrd Skynyrd Trivia

Lynyrd Skynyrd Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
9 Lynyrd Skynyrd quizzes and 105 Lynyrd Skynyrd trivia questions.
1.
  Anatomy of a Song: "Sweet Home Alabama"   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Just how much do you know about Lynyrd Skynyrd's immortal "Sweet Home Alabama"? Pit yourself against 10 questions about the song and/or associated facts.
Average, 10 Qns, FussBudget, Feb 27 05
Average
FussBudget gold member
8090 plays
2.
  Original Lynyrd Skynyrd   best quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
This quiz is about a Southern Rock group from Florida. The questions will start out very easy and progressively get harder. Good luck.
Average, 25 Qns, Uga76, Mar 24 10
Average
Uga76
4455 plays
3.
  Skynyrds' Ynyrds   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
October 20, 2002 marked the 25th anniversary of the day the Free Bird fell from the sky!
Average, 15 Qns, bigsouthern, Oct 14 08
Average
bigsouthern
4110 plays
4.
  'Gimme Three Steps'   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I personally wasn't into Lynyrd Skynyrd but this song is one that you can't help but get hooked on the beat. How well do you remember the lyrics?
Average, 10 Qns, NalaMarie, Jan 08 19
Average
NalaMarie gold member
Jan 08 19
6945 plays
5.
  Thirty Years of Lynyrd Skynyrd   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Once in a while a musical force will burst on the scene and forever change that scene. Lynyrd Skynyrd was such a force. The power that rested in Allen Collins, Gary Rossington and Ronnie VanZant and the rest of the band can never be forgotten.
Average, 10 Qns, pinky021090, May 25 08
Average
pinky021090
2009 plays
6.
  Leh-nerd Skin-nerd   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"The definitive Southern rock band, fusing the overdriven power of blues-rock with a rebellious, Southern image and a hard rock swagger." -Stephen Thomas Erlewine. Lynyrd Skynyrd is one of my favorite bands and this quiz is mostly band trivia. Enjoy!
Average, 10 Qns, stlcards09, Aug 01 06
Average
stlcards09
1938 plays
7.
  Lynyrd Skynyrd: From the Beginning    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll ask some questions about the band, and you answer them. I'll ask about members, songs, and a little of the members' personal lives. Have fun!
Average, 10 Qns, 97rs24, Jan 19 12
Average
97rs24
532 plays
8.
  Lynyrd Skynyrd    
Multiple Choice
 5 Qns
Lynyrd Skynyrd is my favorite band, here are some fairly easy questions.
Tough, 5 Qns, nater, Aug 21 02
Tough
nater
4328 plays
9.
  Lynyrd Skynyrd (Pronounced 'Leh-'Nérd 'Skin-'Nérd)    
Multiple Choice
 10 Qns
I love rock music. It can be from the 1950s - 2010s. It can be hard or soft. It can be from One Hit Wonders or Super Groups. I love it all. One of my favorites is Lynyrd Skynyrd. How much do you know about the band and their music?
Tough, 10 Qns, Daddyjaxx66, Mar 20 18
Tough
Daddyjaxx66
Mar 20 18
256 plays
trivia question Quick Question
What famous group did Lynyrd Skynyrd open for during the 1973 Quadrophenia tour?

From Quiz "Original Lynyrd Skynyrd"




Related Topics
  Southern Rock [Music] (10 quizzes)


Lynyrd Skynyrd Trivia Questions

1. Out on tour in 1973 after signing a contract with MCA, for what established British band did Lynyrd Skynyrd open the show?

From Quiz
Lynyrd Skynyrd (Pronounced 'Leh-'Nérd 'Skin-'Nérd)

Answer: The Who

Lynyrd Skynyrd toured with The Who on their U.S leg of the "Quadrophenia" tour. At the time, The Who was also signed with MCA. This tour helped establish Skynyrd's fan base into 1974.

2. What was the original drummer's name?

From Quiz Lynyrd Skynyrd: From the Beginning

Answer: Bob Burns

Yes, Burns was drummer beginning in 1964 until he quit and was replaced by Artimus Pyle in 1974. He was there when the band started up, left the group and was replaced by Rickey Medlocke for a short period of time, then re-joined just to make it for the first album.

3. Lynyrd Skynyrd hailed from what city?

From Quiz Original Lynyrd Skynyrd

Answer: Jacksonville, Florida.

In 1964 Ronnie Van Zant, Bob Burns, Gary Rossington, Allen Collins, and Larry Junstrum, all from Jacksonville, formed a group called My Backyard. Later, after several names changes, they'd settle on Lynyrd Skynyrd. The group would continue performing together until October 20, 1977.

4. In which year was the band Lynyrd Skynyrd formed?

From Quiz Leh-nerd Skin-nerd

Answer: 1965

In 1964 Allen Collins and Gary Rossington formed a group called My Backyard. After a few months the band added Leon Wilkeson and Billy Powell and changed their name to Lynyrd Skynyrd.

5. Which member of Lynyrd Skynyrd was with the band from 1964 on?

From Quiz Thirty Years of Lynyrd Skynyrd

Answer: Gary Rossington

As a founding member of Lynyrd Skynyrd, he helped usher in the Southern rock scene in the 1970s. Leading the Rossington-Collins Band, he defined the unmistakable sound in the 1980s. Back at the helm of Lynyrd Skynyrd, guitarist Gary Rossington advances the legendary music even further into the millenium.

6. What famous hotel gets a mention in the song?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sweet Home Alabama"

Answer: Watergate

In the middle of the song, Lynyrd Skynyrd sing: "In Birmingham they love the governor Now we all did what we could do Now Watergate does not bother me Does your conscience bother you? Tell the truth"

7. 'I was cuttin' a rug, down at a place called The Jug, with a girl named __ __'. What is the girl's name?

From Quiz 'Gimme Three Steps'

Answer: Linda Lou

'I was cuttin' a rug, down at a place called The Jug, With a girl named Linda Lou, When in walked a man, with a gun in his hand, Lookin' for you-know-who...'

8. Who was the original bassist for Lynyrd Skynyrd?

From Quiz Lynyrd Skynyrd

Answer: Larry Junstrom

Larry Junstrom was the first bassist but did not stay with the band long after they found Leon Wilkinson.

9. What was the last name of the band before they settled on the final version of "Lynyrd Skynyrd"?

From Quiz Lynyrd Skynyrd (Pronounced 'Leh-'Nérd 'Skin-'Nérd)

Answer: One Percent

My Backyard was the original name in 1964. They soon changed the name to the Nobel Five in 1965. In 1968, after seeing a Hell's Angel's jacket, they became One Percent. Every Skynyrd fan should know that the name Lynyrd Skynyrd was from the gym teacher at their high school that hated boys with long hair; Leonard Skinner. That is what Gary Rossington named the band. That changed to Lynard Skynard and then finally to what we know today.

10. Featuring Ed King on bass instead of guitar to cover for Leon Wilkeson, what was Lynyrd Skynyrd's first album titled?

From Quiz Lynyrd Skynyrd: From the Beginning

Answer: (Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)

As Bob Burns had just re-joined the band, Leon Wilkeson quit--right before the first album '(Pronounced 'Lĕh-'nérd 'Skin-'nérd)' was released. The album featured key songs, such as 'Simple Man', 'Gimme Three Steps', and the most famous song of all, 'Free Bird'.

11. Who was lead singer for the group during the '60s and '70s?

From Quiz Original Lynyrd Skynyrd

Answer: Ronnie Van Zant

Ronald Wayne Van Zant was born on January 15, 1948. He was the founding member of this legendary group. Allen Collins and Gary Rossington played guitar, and Larry Junstrom played bass for Skynyrd.

12. What year did the tragic plane crash occur in?

From Quiz Leh-nerd Skin-nerd

Answer: 1977

Carrying the band between shows from Greenville, SC to LSU in Baton Rouge, LA, the chartered plane crashed near a forest in McComb, Mississippi.

13. Which band member joined the band playing bass after the death of Leon Wilkenson?

From Quiz Thirty Years of Lynyrd Skynyrd

Answer: Ean Evans

Ean Evans was a long time friend of the band and joined after the death of Leon Wilkeson.

14. Complete this lyric: "Sweet home Alabama Where the skies are so blue Sweet Home Alabama ___________"

From Quiz Anatomy of a Song: "Sweet Home Alabama"

Answer: Lord, I'm coming home to you

The verse closes with "Lord, I'm coming home to you".

15. The name of the band just prior to being changed to Lynyrd Skynyrd was

From Quiz Skynyrds' Ynyrds

Answer: One Percent

According to Ronnie, only one percent of musicians make a living in the music business and he planned to be one of them; hence the name! "Street Survivors" was the last album released before the plane crash that killed Ronnie, Cassie, Steve, and Dean. The King James Version was the band Leon Wilkeson quit to join Lynyrd Skynyrd, and The Whiskey Band is my old southern rock tribute band that played in NJ-NY-Ct.-Pa.!

16. 'Said 'Hey there, fella, with the hair coloured yella, What you tryin' to prove?, That's my woman there, and I'm a __ __ __, This might be all for you'.

From Quiz 'Gimme Three Steps'

Answer: man who cares

17. How many VanZant brothers are there?

From Quiz Lynyrd Skynyrd

Answer: 3

Donnie plays for .38 Special and Johnnie now sings for Lynyrd Skynyrd.

18. What high school did the original members attend in Jacksonville, Florida?

From Quiz Lynyrd Skynyrd (Pronounced 'Leh-'Nérd 'Skin-'Nérd)

Answer: Robert E. Lee High

Robert E. Lee High school was on the west side of Jacksonville, Fl. Gary Rossington got tired about being chastised about his long hair, so he dropped out of school.

19. What odd connection did Steve Gaines have to Ed King?

From Quiz Lynyrd Skynyrd: From the Beginning

Answer: They were born on the same exact day.

On September 14, 1949, both Steven Earl Gaines and Edward C. King were born. Both of these men helped write signature songs for Lynyrd Skynyrd, including 'Sweet Home Alabama', 'Saturday Night Special', 'Whiskey Rock-a-Roller', 'Workin' for MCA (All King's Helpings)', 'I Know a Little' (written by Steve), and 'You Got That Right' (actually featuring him singing with Ronnie Van Zant).

20. The group was named after Leonard Skinner; however, what relation did he have with the members of this group?

From Quiz Original Lynyrd Skynyrd

Answer: gym coach

Leonard Skinner was Rossington and Burns' gym coach, at Robert E. Lee High School. He was a disciplinarian who enforced the school's dress code. Burns was expelled for having his hair too long; males weren't allowed to have hair touching the collar or sideburns below the ear. Legend has it that while still going under the moniker "One Percent" Ronnie Van Zant joked, while performing on stage, that they were now called "Leonard Skinner." This name would stick, only with a different spelling.

21. What band members died in the plane crash?

From Quiz Leh-nerd Skin-nerd

Answer: Ronnie Van Zant, Cassie Gaines and Steve Gaines

The crash killed Ronnie Van Zant, Steve Gaines, vocalist Cassie Gaines and the pilot and copilot of the plane. Other band members were also injured. Artimus Pyle crawled out of the plane with several broken ribs, and then he ran nearly a mile to a farmhouse to try to get help. The farmer "on first seeing the wild-haired blood- and mud-encrusted drummer babbling incoherently" greeted him with a shotgun blast to his shoulder. The blast was not fatal.

22. Name this Lynyrd Skynyrd song: Saw a man the other day Had it made in every way Till his greed brought him down He was blinded by the city lights Now he shivers in the cold at night Who will save the lifeguard When he's about to drown.

From Quiz Thirty Years of Lynyrd Skynyrd

Answer: "Hell or Heaven"

These lyrics are from the band's 2003 album "Vicious Cycle".

23. Neil Young had cheesed off Lynyrd Skynyrd by writing a less than complimentary song about the south. Young's song gets a mention in "Sweet Home Alabama". What is the name of Neil's song?

From Quiz Anatomy of a Song: "Sweet Home Alabama"

Answer: Southern Man

The song "Southern Man" is referred to in the last line of this verse, with a little message to Neil Young thrown in for good measure: "Well, I heard mister Young sing about her Well, I heard ol' Neil put her down Well, I hope Neil Young will remember A Southern man don't need him around anyhow"

24. Lacey and Marion Van Zant's three sons all went on to make major contributions to southern rock music. Who was not a Van Zant brother?

From Quiz Skynyrds' Ynyrds

Answer: Steven

Keyport, NJ's own "Little" Steven Van Zandt [note the spelling], best known as Bruce Springsteen's guitar-playing "gypsy"-garbed sideman with the E-Street band and the actor that portrays the skeevy capo Silvio on "The Sopranos", is no relation. Oldest brother Ronnie was, of course, the founder and leader of Lynyrd Skynyrd; singer/songwriter Donnie, the middle brother, is the founder and front-man of .38 Special; and youngest brother Johnny is the singer/songwriter for the Johnny Van Zant band and Lynyrd Skynyrd.

25. 'I said, __ __!' What did he say?

From Quiz 'Gimme Three Steps'

Answer: 'Excuse me'

26. What year did the plane crash happen?

From Quiz Lynyrd Skynyrd

Answer: 1977

The plane crash happened October 20, 1977.

27. Lynyrd Skynyrd disbanded after the tragic plane crash in 1977. What year did they reunite officially as Lynyrd Skynyrd again?

From Quiz Lynyrd Skynyrd (Pronounced 'Leh-'Nérd 'Skin-'Nérd)

Answer: 1991

The band did reunite in 1987 as the Lynyrd Skynyrd Tribute Band for the album "Southern By The Grace Of God" and a tour to support the album. They continued to tour until 1991 when Lynyrd Skynyrd could be officially used. As part of the legal settlement with the widows of Ronnie Van Zant and Steve Gaines, the name Lynyrd Skynyrd could not be used unless three of the members were part of the pre-crash band.

28. What terrible incident happened to Lynyrd Skynyrd on October 20, 1977?

From Quiz Lynyrd Skynyrd: From the Beginning

Answer: Their plane crash en route to Baton Rouge, Louisiana.

I could drone on for hours accounting the events of the crash, but rather I'll shorten it. The plane crashed in Gilsburg, Mississippi. Ronnie (lead singer), Steve (one of their really good guitarists), Cassie (backup), the manager, and a few more were on the airplane. The pilots both died in the crash.

29. After the devastating plane crash, what year did the band reunite?

From Quiz Leh-nerd Skin-nerd

Answer: 1987

1964-1977 marked the beginning for the band. Ten years later they reunited with new faces.

30. In 1974 the band embarked on the "Torture Tour", that same year two members left the band. Who are the two departed members?

From Quiz Thirty Years of Lynyrd Skynyrd

Answer: Bob Burns and Ed King

The band released their second album "Second Helping", produced by Al Kooper. The album hit number twelve and the single "Sweet Home Alabama" reached number eight.

This is category 2166
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.