FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Police The Quizzes, Trivia and Puzzles
Police The Quizzes, Trivia

The Police Trivia

The Police Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P

Fun Trivia
14 The Police quizzes and 185 The Police trivia questions.
1.
  "Zenyatta Mondatta"--Album Quiz #3   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Allow The Police to arrest your attention long enough to take this third quiz in a series of quizzes about Police albums. This one asks questions about their third album--"Zenyatta Mondatta".
Average, 15 Qns, alaspooryoric, Aug 07 10
Average
alaspooryoric gold member
391 plays
2.
  The Police - Lyrics From Their Singles   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Hearing "Can't Stand Losing You" recently, I was reminded of the great lyrics The Police recorded. To commemorate them reforming in 2007, here's some of their lyrics; can you identify the songs they're from? All British chart hits between 1978 and 1983.
Average, 10 Qns, lizzbett, Mar 11 08
Average
lizzbett
2234 plays
3.
  Ghost in the Machine--Album Quiz #4   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
"Ghost in the Machine" is The Police's fourth studio album, and this quiz is the fourth in a series of quizzes about the albums by The Police. Have fun!
Average, 15 Qns, alaspooryoric, Sep 03 10
Average
alaspooryoric gold member
352 plays
4.
  Outlandos d'Amour--Album Quiz #1    
Multiple Choice
 15 Qns
How well do you know The Police? How well do you know their first album--"Outlandos d'Amour"? Take this quiz and find out!
Average, 15 Qns, alaspooryoric, Jul 06 10
Average
alaspooryoric gold member
325 plays
5.
  Synchronicity--Album Quiz #5    
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to the fifth quiz about the albums recorded by The Police! See how much you know about "Synchronicity," their fifth studio album (I have trouble saying their "final" album).
Average, 15 Qns, alaspooryoric, Dec 22 10
Average
alaspooryoric gold member
443 plays
6.
  Reggatta de Blanc-- Album Quiz #2    
Multiple Choice
 15 Qns
This is the second in a series of quizzes concerning the studio albums of The Police. How much do you know about their second production--"Reggatta de Blanc"?
Average, 15 Qns, alaspooryoric, Jul 06 10
Average
alaspooryoric gold member
315 plays
7.
  The Police: Lyrics and More   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
My favorite band! In some cases, I just give you a lyric, and you tell me which song it's from. There are some other general questions near the end. Enjoy!
Average, 15 Qns, enfranklopedia, May 26 17
Average
enfranklopedia
3132 plays
8.
  The Police First Lines Quiz    
Multiple Choice
 20 Qns
I'll give you the first line, you pick the song. Sound easy? Guess again! Mwa haa haa haa haaa!
Average, 20 Qns, cannedcorn, Jul 22 03
Average
cannedcorn
1691 plays
9.
  Police Lyrics 01    
Multiple Choice
 15 Qns
The Police were my favourite band back in high school. I hope you have as much fun with this as I had putting it together.
Tough, 15 Qns, oberon, Feb 19 06
Tough
oberon
1472 plays
10.
  Tough Police Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
This is my all-time favorite band so I've devised some questions that only true fans will do well on! Good luck!
Tough, 10 Qns, DamianT, Sep 04 12
Tough
DamianT
236 plays
trivia question Quick Question
On which song from the "Outlandos d'Amour" album can you hear over the beginning of the song a discordant combination of notes followed by laughter?

From Quiz "Outlandos d'Amour--Album Quiz #1"




11.
  Sting and The Police Lyrics Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
Sting is a lyrical genius...are you? Take this Sting and The Police lyrics quiz and find out.
Average, 10 Qns, vermiciouskinid, Aug 02 18
Average
vermiciouskinid
Aug 02 18
2945 plays
12.
  Who Sang That Lyric?    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you a lyric from a Police song; you tell me the band member who sang it. Answers are based on versions of songs from studio recordings only. Think of the song first; then think of whose voice is singing the words.
Difficult, 10 Qns, alaspooryoric, Jun 25 08
Difficult
alaspooryoric gold member
589 plays
13.
  Sting and the Police II    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some more questions on the Police. This is part two to my other police quiz entitled 'Sting and the Police' and this one is more difficult. Good Luck!
Tough, 10 Qns, policesting, May 25 01
Tough
policesting
1446 plays
14.
  For Police Fans    
Multiple Choice
 10 Qns
How well do you know these guys?
Average, 10 Qns, Catrione, Dec 28 17
Average
Catrione
Dec 28 17
2170 plays
Related Topics
  Sting [Music] (20 quizzes)


The Police Trivia Questions

1. The Police released how many studio albums?

From Quiz
Tough Police Trivia

Answer: 5

In order: "Outlandos D'Amour", "Reggatta De Blanc", "Zenyatta Mondatta", "Ghost In The Machine", and "Synchronicity".

2. Which member of The Police sang the following lines: "Your uniform don't seem to fit You're much too alive in it You've been letting your feelings show"?

From Quiz Who Sang That Lyric?

Answer: Sting

The lyrics are from "Miss Gradenko," which, although composed by the drummer Stewart Copeland, was sung by Sting on the "Synchronicity" album, released in June of 1983.

3. Which song includes the line; "There's a blind man looking for a shadow of doubt"?

From Quiz The Police - Lyrics From Their Singles

Answer: King of Pain

Released in January 1984, "King of Pain" spent five weeks on the chart, peaking at number 17. It was the fourth and final single to be released from the album "Synchronicity".

4. 'The factory belches filth into the sky'

From Quiz The Police: Lyrics and More

Answer: 'Synchronicity II'

From 1983's 'Synchronicity,' The Police's fifth and final album of original material.

5. Which band member's brother was the band's manager?

From Quiz For Police Fans

Answer: Stewart Copeland

Miles Copeland can also be seen in 'Bring On The Night' as Sting's manager.

6. In what song does someone 'shake like an incurable'?

From Quiz Police Lyrics 01

Answer: 'Hole in My Life'

One of many good songs from the very first Police album, 'Outlandos D'Amour'

7. What popular hit did critics say the Police stole the beat from for its own hit 'So Lonely'?

From Quiz Sting and the Police II

Answer: 'Bob Marley - No Woman, No Cry'

Sting admitted to it in an interview as well. The chord changes and the beat are almost identical

8. Complete the following Police lyric: 'Roxanne, you don't have to put on the ______'

From Quiz Sting and The Police Lyrics Trivia

Answer: Red light

From 'Roxanne'

9. What is the name of the live concert filmed in Buenos Aires, Argentina on their reunion tour?

From Quiz Tough Police Trivia

Answer: Certifiable

Taking a cue from The Eagles (who named their reunion tour "Hell Freezes Over" after Don Henley often said that that's when they would reunite), Sting had repeatedly said that he would have to be certifiable for even considering a reunion of the Police.

10. What is on the cover of The Police's fifth album "Synchronicity"?

From Quiz Synchronicity--Album Quiz #5

Answer: Three different colored paint stripes, each one containing images of a different band member

In Ray Nikart's 1984 book "Sting and The Police," Sting says, ". . . [W]e each have our own contributions to make. That was brought out on the album cover, where my idea was for each of us to have a separate strip and have the freedom photographically to do whatever we as individuals wanted, without knowing what the other two had planned. We'll find out when the album comes out it it's synchronistic or not." Usually, the album's cover was a white or black background with three stripes--one red, one yellow, and one blue--that looked as though they were three different strokes from a wide paint brush. Each stripe or stroke contained various images of only one member from the band--Stewart, Andy, and Sting. Furthermore, "each copy of the LP had a unique color scheme and a distinct arrangement of photographs randomly placed together in the 'synchronous' fashion Sting had described." The colors are significant because they are, of course, the primary colors; the mixture of these three colors creates all the other colors, and in terms of light, the combination of all colors is white light. In other words, three unique people from three different backgrounds merged in one place to create the magic that is called The Police.

11. What is on the album cover of The Police's "Ghost in the Machine"?

From Quiz Ghost in the Machine--Album Quiz #4

Answer: Red LED images similar to dashes on a digital alarm clock

In Sting's 2007 book "Lyrics," Sting explains this strange cover: "The album cover showed our three faces [the faces of Andy, Sting, and Stewart] transposed into digital images, red LED lights on a black background. We were the ghosts in the machine, and while some of the songs are a plea for sanity, others are an expression of that malevolent darkness that haunts us all." According to Wikipedia, the album cover is ranked at number 45 on VH1's 50 Greatest Album Covers.

12. On the cover of the "Zenyatta Mondatta," The Police's third album, the three heads of Sting, Stewart Copeland, and Andy Summers are all neatly fit into which geometric shape?

From Quiz "Zenyatta Mondatta"--Album Quiz #3

Answer: a triangle

Inside the blue triangle, Sting's and Andy's heads rest at the foundation of the triangle while Stewart's head appears above and between the heads of the other two. Across the top of the apex of the triangle, "The Police" is written in gray letters with criss-crossing lines inside the letters. The background is a horizontal spectrum of colors--yellow, orange, red, and violet.

13. Whose face is the largest and center-most face on the cover of the album "Reggatta de Blanc"?

From Quiz Reggatta de Blanc-- Album Quiz #2

Answer: Sting's face

The faces of the three band members--Stewart, Andy, and Sting--appeared bathed in a blue light and were sandwiched between wide blue (or sometimes black)upper and lower borders. "The Police" was written in grey and cater-cornered in the upper left while "Reggatta de Blanc" was written in cursive at a slant in the lower black border.

14. While the color of the lettering in the band's name varies, the background for the cover of the album is always what color?

From Quiz Outlandos d'Amour--Album Quiz #1

Answer: Black

Depending on the version of the album one owns, "The Police" may appear in red, blue, green, orange, or yellow in the upper left corner. However, the band's name and the heads of Stewart, Andy, and Sting always rest on a background of black. An interesting note about the three musicians' images--they all appear with blond hair on the album's cover, but only Sting is naturally blond. Sting landed a job for the band as the cast for a Wrigley's chewing gum commercial, but the director wanted all three of them to have blond hair. Agreeing to the arrangement, they applied peroxide.

15. Which Police-Man voiced the following words: "I needed inspiration, a brand new start in life Somewhere to place affection, but I didn't want a wife"?

From Quiz Who Sang That Lyric?

Answer: Andy Summers

The lyrics are from "Be My Girl--Sally" from the 1978 "Outlandos D'Amour" album. Sting does sing the refrain at the beginning and the end of the song, but Andy chants the verses sandwiched between. The music and lyrics were composed by Andy, by the way.

16. The lyric "I loved you since I knew you; I wouldn't talk down to you" features in which Police hit?

From Quiz The Police - Lyrics From Their Singles

Answer: Roxanne

"Roxanne" reached number 12 on the UK chart in the spring of 1979. The single was taken from the band's first studio album, "Outlandos D'Amour". The Police recorded five studio albums and "Outlandos D'Amour" is the only one that did not top the charts.

17. 'I shake like an incurable...God help me, please'

From Quiz The Police: Lyrics and More

Answer: 'Hole In My Life'

From 1978's 'Outlandos D'Amour,' their first full album. This song has perhaps the most memorable discordant ending in history.

18. What was the name of their first full-length album?

From Quiz For Police Fans

Answer: Outlandos D'Amour

19. Complete this Police lyric: 'I guess you'd call it _______, but I'm not prepared to go on like this...'

From Quiz Sting and The Police Lyrics Trivia

Answer: Cowardice

From 'Can't Stand Losing You'

20. Andy released two albums with this person while with the Police.

From Quiz Tough Police Trivia

Answer: Robert Fripp

The albums are "I Advance Masked" and "Bewitched".

21. In what year was The Police's fifth studio album "Synchronicity" released?

From Quiz Synchronicity--Album Quiz #5

Answer: 1983

According to Ray Nikart in his 1984 book "Sting and The Police," the band felt that their "sound had been imitated so widely at this point" that "they had to come up with something unique." Sting reportedly said, "It is important that this album be different . . . The new album is about having a personal voice. All of us got the chance to say things quietly and quite emotionally. I think these lyrics are the best I've done." Sting wrote many of these songs in Golden Eye, Ian Fleming's old home in Jamaica, and the album was recorded on the island of Montserrat. It would achieve praise from both public and critics alike. "The New York Times" even compared it to The Beatles' "Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band." The album went on to knock Michael Jackson's "Thriller" out of first place in both Billboard's Pop Albums and Top 200 charts. It won a Grammy for Best Rock Performance by a Duo or Group with Vocal. VH1 ranked "Synchronicity" as the 50th greatest album of all time, and it placed number 455 on "Rolling Stone" magazine's "500 Greatest Albums of All Time.

22. In what year was The Police's fourth album "Ghost in the Machine" released?

From Quiz Ghost in the Machine--Album Quiz #4

Answer: 1981

In June of 1981, The Police began recording "Ghost in the Machine" at Montserrat, an island in the Caribbean, to make use of AIR Studios, created by George Martin, producer for The Beatles. It would become the first Police album to rely heavily on other instrumentation beyond the guitars, bass, and drums The Police had traditionally used; there is significant use of synthesizers, keyboards, saxophones, and effects pedals. Andy Summers has said conflicting things about the album. In Ray Nikart's "Sting and The Police," Summers is quoted as saying, "I think it [the album] is very strong. It has a supple quality I really like, and a very positive vibe I feel was lacking on the last album." However, on Wikipedia, he is quoted as saying in retrospect, "I have to say I was getting disappointed with the musical direction around the time of 'Ghost in the Machine.' With the horns and synth coming in, the fantastic raw-trio feel-all the really creative and dynamic stuff-was being lost. We were ending up backing a singer doing his pop songs." Nevertheless, the album reached number one on the United Kingdom charts and number 2 on the American charts. Also according to Wikipedia, "Ghost in the Machine" ranked number 76 in "Q" magazine's 100 Greatest British Albums Ever, number 322 on Rolling Stone's 500 Greatest Albums of All Time, and number 86 in Pitchfork Media's 100 Greatest Albums of the 1980s.

23. In what year was "Zeyatta Mondatta," the third studio album by The Police, released?

From Quiz "Zenyatta Mondatta"--Album Quiz #3

Answer: 1980

"Zenyatta Mondatta" reached number one on the UK charts and number five on the US charts; thus, it was The Police's most successful album at that time. According to many sources, however, the band members were never really happy with the album's sound. According to Wikipedia, Stewart Copeland said, "We had bitten off more than we could chew. We finished the album at 4 am on the day we were starting our next world tour. . . . It was cutting it very fine." In Ray Nikart's book "Sting and The Police," Andy Summers said, concerning the rushed recording of the album, "The last night we were putting the tracks in order until four in the morning and we had to leave at eight . . . to go to Belgium to play a gig. We literally had to rush out of the studio, without getting a chance to really think about what we had done or see the tapes through and make sure it was right."

24. In what year was The Police's second album "Reggatta de Blanc" published?

From Quiz Reggatta de Blanc-- Album Quiz #2

Answer: 1979

The Police released "Reggatta de Blanc" on October 5, 1979, and it eventually reached number one on the UK charts and number 25 in the US. "Rolling Stone" ranked the album as number 369 in its list of its 500 Greatest Albums of all time.

25. In what year was The Police's first album released?

From Quiz Outlandos d'Amour--Album Quiz #1

Answer: 1978

The single "Fall Out" was released in May 1977 with "Nothing Achieving." "Roxanne" and "Peanuts" were released in April of 1978. "Can't Stand Losing You"/"Dead End Job" were released in September of 1978. However, "Oulandos d'Amour", the band's first full-length studio album, was released in November of 1978.

26. Which band member chanted these words: "The telephone is screaming Won't she leave me alone"?

From Quiz Who Sang That Lyric?

Answer: Andy Summers

These words are from "Mother," composed by Andy Summers and found on the "Synchronicity" album. While singing, Andy sounds as if he is a deranged paranoid, a tone of voice that fits perfectly with the words of a frustrated man who is obviously obsessed with a possessive mother.

27. "I don't want to spend the rest of my life looking at the barrel of an Armalite" is the opening lyric to which Police song?

From Quiz The Police - Lyrics From Their Singles

Answer: Invisible Sun

Taken from the number one album "Ghost In The Machine", "Invisible Sun" reached number two on the British charts in the autumn of 1981. The song is about the troubles in Northern Ireland during the 70s and 80s. At the time of writing the song, Sting was married to Belfast born actress Frances Tomelty. "Invisible Sun" spent eight weeks on the UK chart.

28. "Someone told me yesterday"

From Quiz The Police First Lines Quiz

Answer: "So Lonely"

"So Lonely" was a single from The Police's first album "Outlandos D'Amour," which was released in 1978.

29. 'How can you say that you're not responsible?'

From Quiz The Police: Lyrics and More

Answer: 'Driven To Tears'

The opening line of 'Driven To Tears,' from 1980's 'Zenyatta Mondatta.' 'Driven To Tears' leads directly into 'When the World Is Running Down, You Make the Best Of What's Still Around,' which must be one of the longest track titles I've ever seen.

30. The album title 'Synchronicity' came from whose ideology?

From Quiz For Police Fans

Answer: Carl Jung

This is category 1565
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.