Quiz about The Police Lyrics and More
Quiz about The Police Lyrics and More

The Police: Lyrics and More Trivia Quiz


My favorite band! In some cases, I just give you a lyric, and you tell me which song it's from. There are some other general questions near the end. Enjoy!

A multiple-choice quiz by enfranklopedia. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. The Police

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
56,666
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
3117
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: akira44 (13/15), Guest 73 (8/15), Guest 98 (15/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. 'The factory belches filth into the sky' Hint

'Dead End Job'
'Canary In a Coalmine'
'Synchronicity II'
'Invisible Sun'

2. 'I shake like an incurable...God help me, please' Hint

'Bring On the Night'
'Hole In My Life'
'King Of Pain'
'Darkness'

3. 'How can you say that you're not responsible?' Hint

'Rehumanize Yourself'
'Miss Gradenko'
'Driven To Tears'
'Truth Hits Everybody'

4. 'You stay -- I may as well play' Hint

'Voices Inside My Head'
'Tea In the Sahara'
'Walking On the Moon'
'Born in the 50's'

5. 'Caught between the Scylla and Charybdis' Hint

'Wrapped Around Your Finger'
'Man In a Suitcase'
'Does Everyone Stare'
'Too Much Information'

6. 'I strained to understand him...I chased his thoughts like birds' Hint

'Behind My Camel'
'Demolition Man'
'Secret Journey'
'Masoko Tanga'

7. 'I won't share you with another boy' Hint

'Hungry For You'
'Every Breath You Take'
'Be My Girl Sally'
'Roxanne'

8. 'I resolved to call her up a thousand times a day' Hint

'Every Little Thing She Does Is Magic'
'I Burn For You'
'So Lonely'
'Bring On the Night'

9. 'Living on my own was the least of my fears' Hint

'When the World Is Running Down, You Make the Best Of What's Still Around'
'Bombs Away'
'Murder By Numbers'
'The Bed's Too Big Without You'

10. 'Logic so inflexible' Hint

'Too Much Information'
'Truth Hits Everybody'
'Synchronicity I'
'Murder By Numbers'

11. 'They subjugate the meek...but it's the rhetoric of failure' Hint

'O My God'
'Nothing Achieving'
'Spirits In the Material World'
'Driven To Tears'

12. Finish this line from 'Don't Stand So Close To Me': 'Wet bus stop -- she's waiting -- ___________________'

Answer: (Six Words -- no punctuation, please)
13. The Police's manager was a blood relative of which member of the band? Hint

the bass player
the drummer
the guitarist
He wasn't related to any member of the band

14. When Sting went solo, he included on one of his albums a revamped version of a lesser-known Police song. Which one was it? Hint

'Born In the 50's'
'Mother'
'One World (Not Three)'
'Shadows In the Rain'

15. At the very end of 'O My God,' the third track of 'Synchronicity,' we hear some familiar lyrics 'ghosted' in from an earlier Police hit. Which one is it? Hint

'Every Little Thing She Does Is Magic'
'Don't Stand So Close To Me'
'Roxanne'
'Message In a Bottle'


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. 'The factory belches filth into the sky'

Answer: 'Synchronicity II'

From 1983's 'Synchronicity,' The Police's fifth and final album of original material.
2. 'I shake like an incurable...God help me, please'

Answer: 'Hole In My Life'

From 1978's 'Outlandos D'Amour,' their first full album. This song has perhaps the most memorable discordant ending in history.
3. 'How can you say that you're not responsible?'

Answer: 'Driven To Tears'

The opening line of 'Driven To Tears,' from 1980's 'Zenyatta Mondatta.' 'Driven To Tears' leads directly into 'When the World Is Running Down, You Make the Best Of What's Still Around,' which must be one of the longest track titles I've ever seen.
4. 'You stay -- I may as well play'

Answer: 'Walking On the Moon'

From 1979's 'Regatta De Blanc.'
5. 'Caught between the Scylla and Charybdis'

Answer: 'Wrapped Around Your Finger'

From 'Synchronicity.' Sting no doubt fell back on his classical education to come up with this reference. Scylla and Charybdis, in Greek mythology, were two monsters who waited on opposite sides of the Strait of Messina (between Italy and Sicily) for ships to pass between them. If savvy sailors somehow avoided being killed by one of the monsters, the other would prove inescapable. Only Jason and the Argonauts ever made it through the Strait safely, and that was only because they had help from one of the Nereids (sea goddesses).
6. 'I strained to understand him...I chased his thoughts like birds'

Answer: 'Secret Journey'

From 1981's 'Ghost In the Machine.'
7. 'I won't share you with another boy'

Answer: 'Roxanne'

From 'Outlandos D'Amour.' Figured an easy one was warranted. =)
8. 'I resolved to call her up a thousand times a day'

Answer: 'Every Little Thing She Does Is Magic'

Okay, two easy ones. This one's from 'Ghost In the Machine,' and it's easily one of my favorite Police songs.
9. 'Living on my own was the least of my fears'

Answer: 'The Bed's Too Big Without You'

From 'Regatta De Blanc.' Yep, that queen-size can sometimes feel pretty big, all right...
10. 'Logic so inflexible'

Answer: 'Synchronicity I'

The opening track of 'Synchronicity.'
11. 'They subjugate the meek...but it's the rhetoric of failure'

Answer: 'Spirits In the Material World'

Another politically charged number from 'Ghost In the Machine.'
12. Finish this line from 'Don't Stand So Close To Me': 'Wet bus stop -- she's waiting -- ___________________'

Answer: his car is warm and dry

A cautionary tale for young teachers from 'Zenyatta Mondatta.' Since Sting spent part of his pre-superstar career being called 'Mr. Sumner' by classrooms full of high school students, one has to wonder if there's an autobiographical slant to this song.
13. The Police's manager was a blood relative of which member of the band?

Answer: the drummer

Miles Copeland III is the brother of drummer extraordinaire Stewart Copeland.
14. When Sting went solo, he included on one of his albums a revamped version of a lesser-known Police song. Which one was it?

Answer: 'Shadows In the Rain'

'Shadows In the Rain' originally appeared as a fairly laborious track on 'Zenyatta Mondatta.' Sting whipped it into an upbeat number on his first solo album, 'The Dream Of the Blue Turtles.'
15. At the very end of 'O My God,' the third track of 'Synchronicity,' we hear some familiar lyrics 'ghosted' in from an earlier Police hit. Which one is it?

Answer: 'Every Little Thing She Does Is Magic'

'O My God' ends with the same words 'Every Little Thing She Does Is Magic' does: 'Do I have to tell the story of a thousand rainy days since we first met? It's a big enough umbrella, but it's always me that ends up getting wet...' Years later, as a solo artist, Sting 'ghosted' these closing lines into yet another song: 'Seven Days,' from 1993's 'Ten Summoner's Tales.' Accuse him of redundancy if you must, but hearing those lines always makes me smile.
Source: Author enfranklopedia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 19 2023 : akira44: 13/15
Jan 13 2023 : Guest 73: 8/15
Jan 13 2023 : Guest 98: 15/15

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us