FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Seeger Pete Quizzes, Trivia and Puzzles
Seeger Pete Quizzes, Trivia

Pete Seeger Trivia

Pete Seeger Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Q-S

Fun Trivia
2 Pete Seeger quizzes and 25 Pete Seeger trivia questions.
1.
  Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer    
Multiple Choice
 15 Qns
Pete Seeger is a member of the generation where music and activism mixed throughout their lives. See what you know about one of the more famous of the politically controversial.
Tough, 15 Qns, lfhaines, Aug 19 13
Tough
lfhaines
299 plays
2.
  Where Have All The Flowers Gone?    
Multiple Choice
 10 Qns
"Where have all the flowers gone?, long time passing..." The opening words of Pete Seeger's inspirational song. Here are ten questions in the latest in my 'Story Of A Song' series. Major source: 'How Can I Keep From Singing?', by David King Dunaway.
Very Difficult, 10 Qns, darksplash, May 19 08
Very Difficult
darksplash
481 plays

Pete Seeger Trivia Questions

1. "Where Have All The Flowers Gone?" is a song intrinsically associated with the US folkie Pete Seeger. Which novel was a source for the song?

From Quiz
Where Have All The Flowers Gone?

Answer: And Quiet Flows the Don

Seeger had read Mikhail Sholokhov's 'And Quiet Flows the Don' and noted a reference to the lines "Where are the flowers?, the girls have plucked them. Where are the girls?, they've all taken husbands. Where are the men?, they're all in the army", attributed to a Ukrainian folk song. 'And Quiet Flows the Don' was written in 1934 and is an epic tale of Cossack life in the years leading up to WWI. The book has been filmed three times, the most recent in 1993, and was the basis of an opera. Mikhail Sholokhov was awarded a Nobel Prize in 1945.

2. When Pete Seeger was born in 1919; his parents were involved in what occupation(s)?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Faculty members of the Julliard School in New York.

Pete Seeger's family was quoted in the Philadelphia Inquirer newspaper as one "whose chromosomes fairly burst with music."

3. "Where Have All The Flowers Gone?" has been recorded many times by many different artistes. Which was the first group to have a chart hit with the song?

From Quiz Where Have All The Flowers Gone?

Answer: The Kingston Trio

Their version reached number 21 in the US charts in 1962. The Kingstons recorded it the day after they heard Peter Paul and Mary sing it in concert. PP&M included it on their eponymous first album, which was a huge hit, charting in the Billboard Top 10 for 10 months.

4. What instrument did Pete Seeger play in his high school jazz band?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: The tenor banjo.

In 1935 Pete Seeger was sixteen years old and playing tenor banjo in the school jazz band. He was uninterested in the classical music which his parents taught at Julliard. That summer, he visited a square dance festival in Ashville, North Carolina, and fell in love with the old fashioned five-string banjo, as he said "rippl[ed] out a rhythm to one fascinating song after another."

5. A European singer made an early recording of "Where Have All The Flowers Gone?", singing in French. Who was that singer?

From Quiz Where Have All The Flowers Gone?

Answer: Marlene Dietrich

Marlene Dietrich first sang the song in French, as "Qui peut dire vont les fleurs?" in 1962. It also had an big impact when she sang it in German: "Sag mir, wo die Blumen sind, wo sind sie geblieben? Sag mir, wo die Blumen sind, was ist geschehn? Sag mir, wo die Blumen sind, Mädchen pflückten sie geschwind. Wann wird man je verstehn, wann wird man je verstehn?"

6. Where did Pete Seeger attend boarding school and college?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Avon and Harvard.

Pete Seeger attended boarding school at Avon Old Farms in Avon, Connecticut. He dabbled in music, journalism and Marxism. He did well enough at Avon to be accepted at Harvard University. Pete Seeger left college in the middle of his sophomore year, and decided to absorb American folk music firsthand by traveling the United States.

7. In 1972, a band more usually associated with soul and funk music included "Where Have All The Flowers Gone?" on a studio album. What was the name of that band?

From Quiz Where Have All The Flowers Gone?

Answer: Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire released 'Days And Time' as their first album on the CBS label. It consisted mostly of original songs, plus "Where Have All The Flowers Gone?" and "Make It With You", which had earlier been a hit for Bread.

8. After leaving college how did Pete Seeger afford to travel the United States learning "a little something from everybody."

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: He traded watercolor paintings for food and shelter.

Pete Seeger did quite well with half a Harvard education. As he traveled the United States mastering the five-string banjo and internalizing the folk traditions he had come to love, on the road he met Huddie Ledbetter and Woody Guthrie. These musicians collaborated with him in his early career.

9. The first version of the song "Where Have All The Flowers Gone?" was written by the US folkie Pete Seeger. Who shares the writing credits with him?

From Quiz Where Have All The Flowers Gone?

Answer: Joe Hickerson

Quoted in 'How Can I Keep From Singing?', by David King Dunaway, Seeger recalled: "When I came out to Camp Woodland the next time, I gave the words to a counselor, Joe Hickerson, and he sang it with his kids. That gave it more rhythm." Hickerson added two verses and set up the pattern of repeating the first verse at the end. [Woodland is a Christian camp and retreat centre in West Georgia]. Interestingly, although Seeger's politics were Communist -and he was blacklisted for them during the McCarthy era - he found inspiration for many songs from the Bible and Christian teachings. Examples include "Turn, Turn Turn" and "My Father's Mansions".

10. What job did Pete Seeger hold at the Library of Congress?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Assistant to the Archive of American Folk Song.

Pete Seeger, like many artists and musicians during the depression found work with the Federal government working in their chosen fields while creating a lasting legacy for historians.

11. What was the name of Pete Seeger's first music group?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: The Almanac Singers.

Woody Guthrie and Pete Seeger formed the Almanac Singers in 1940. The traveled throughout Mexico and the United States as singer-activists supporting labor movements.

12. Was Pete Seeger ever in the United States military?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Yes, he joined the Army.

In 1942, as World War II was raging, Pete Seeger joined the Army and continued to sing and play his beloved banjo. He was discharged in 1945 as a corporal.

13. Which artistes sang "Where Have All The Flowers Gone?" on a tribute album of Pete Seeger songs released in 1998?

From Quiz Where Have All The Flowers Gone?

Answer: Tommy Sands and Dolores Keane

The Irish singers Tommy Sands and Dolores Keane were joined by the Bosnian cellist Vederan Smailovic and a choir of Protestant and Catholic children from Belfast for a truly haunting version of the song. The others mentioned also sang on the album, which was entitled, naturally, "Where Have All The Flowers Gone?"

14. In 1948, what group did Pete Seeger co-found?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: The Weavers.

The Weavers was a folksinging quartet. They recorded "Kisses Sweeter than Wine", "On Top of Old Smokey" and "If I Had a Hammer." Seeger also toured on his own and helped to establish the Newport Folk Festival.

15. Peter Seeger has recorded and sung "Where Have All the Flowers Gone?" many times. On which of his albums did it first appear?

From Quiz Where Have All The Flowers Gone?

Answer: The Rainbow Quest

In the authorised biography, 'How Can I Keep From Singing?', David King Dunaway noted: "At first the song seemed too short to be serviceable, with only three verses. Pete sang it once in a medley of short tunes (released on a fascinating though obscure disc 'The Rainbow Quest') and then forgot about it." 'The Rainbow Quest' was released in 1960 on the Folkways label.

16. What award did Pete Seeger receive on the occasion of his 75th birthday?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Kennedy Center Honors Award

After receiving the award when asked by the New York Times if his politics had changed, Pete Seeger said: "I like to say I'm more conservative than Goldwater. He just wanted to turn the clock back to when there was no income tax. I want to turn the clock back to when people lived in small villages and took care of each other. My father, Charles Seeger, got me into the Communist movement. He backed out around '38. I drifted out in the 50s. I apologize [in his recent book] for following the parry line so slavishly, for not seeing that Stalin was a supremely cruel misleader. I still call myself a communist, because Communism is no more what Russia made of it than Christianity is what the churches make of it. But if by some freak of history Communism had caught up with this country, I would have been one of the first people thrown in jail. As my father used to say: "The truth is a rabbit in a bramble patch. All you can do is circle around and say it's somewhere in there." I've been trying to write a song for years on the general theme of "don't give up." Now I just quote the bumper sticker: 'There's no hope, but I may be wrong.' I've been saying it so much that people think it's mine, but it's not."

17. What other musical instrument did Pete Seeger master later in life?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Steel drums.

Pete Seeger continued to play regardless of his controversial political stands. He recorded "Turn, Turn, Turn" and "Where Have All the Flowers Gone?" He has been very popular as an entertainer.

18. What project did Pete Seeger raise over $60,000 for in order to address pollution concerns?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: The Hudson River Sloop Restoration.

The project built a genuine Hudson River sloop called the Clearwater. The Clearwater currently participates in "sloop festivals" where residents of the Hudson River get together to address pollution in the river and elsewhere.

19. Where did Pete Seeger meet Woody Guthrie?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: At a "Grapes of Wrath" migrant-worker benefit concert.

Folklorist Alan Lomax said that March 3, 1940 can be celebrated as the beginning of modern folk music when the duo first met and formed the Almanac Singers. The group also included Sis Cunningham, Sonny Terry, Lee Hays, Brownie McGhee and Millard Lampell.

20. What is the name of Pete Seeger's wife whom he married in the 1940s?

From Quiz Pete Seeger: Songwriter and Folk Singer

Answer: Toshi Ohta.

They met during Pete Seeger's first leave from the Army. Their friends almost all agreed that Toshi was crucial in helping Seeger manage his finances and organize his career.

This is category 14276
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.