FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Taylor James Quizzes, Trivia and Puzzles
Taylor James Quizzes, Trivia

James Taylor Trivia

James Taylor Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z

Fun Trivia
7 James Taylor quizzes and 80 James Taylor trivia questions.
1.
  How Sweet James Taylor Is   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I'll give you words from a James Taylor song; you match that set to the title of the song in which that set is found. For example, given "down", "brighten", "call", "name", "running", you would match these with "You Got a Friend".
Average, 10 Qns, alaspooryoric, Mar 17 20
Average
alaspooryoric gold member
Mar 17 20
493 plays
2.
  Fire and Rain   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In an era when inward-looking singer/songwriters were prolific, James Taylor stood amongst the tall. Rather than looking at the man, this quiz looks at his influences and collaborations.
Average, 10 Qns, pollucci19, Apr 25 18
Average
pollucci19 gold member
Apr 25 18
371 plays
3.
  The Lyrics of James Taylor   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
I will give you lyrics from JT's songs. Figure out which song you can find it in. Enjoy.
Average, 15 Qns, i_love_adam, Apr 14 07
Average
i_love_adam
2533 plays
4.
  James Taylor   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
James Taylor has been recording since the 1960s and is still going strong. Here is a quiz about him and his music.
Average, 10 Qns, alirho17, Nov 16 08
Average
alirho17
1654 plays
5.
  James Taylor Lyrics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
James Taylor is my hero largely due to the lyrics of his songs. Try and guess the missing words from some of his well-known and not so well-known songs. Please rate it for me!
Tough, 10 Qns, cozy-wozy, May 28 07
Tough
cozy-wozy
818 plays
6.
  James Taylor Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I often feel like JT's biggest fan. Here are a few questions about his music and lyrics and his life. If you, too, are a fan then they shouldn't be too hard. Have fun with this quiz!
Tough, 10 Qns, gatsby722, Oct 12 03
Tough
gatsby722 gold member
2111 plays
7.
  James Taylor's "October Road" Album    
Multiple Choice
 15 Qns
This album, his first since 1997, came out towards autumn of 2002. I've been a JT fan since the early 70s when I saw him perform in a small L.A. club with Carole King. In my opinion, "October Road" is just fabulous.
Tough, 15 Qns, robynraymer, Jun 25 03
Tough
robynraymer
432 plays
trivia question Quick Question
James had a brother who was also a singer, but not so famous. What was his name?

From Quiz "James Taylor Quiz"





James Taylor Trivia Questions

1. Which song did James Taylor record with his then wife, Carly Simon, that had the multiple benefits of being a hit and helping Simon overcome the fear of live performance?

From Quiz
Fire and Rain

Answer: Mockingbird

Taylor and his sister Kate used to sing this song for its novelty factor when they were teenagers. After hearing it in concert by its original artists, Inez and Charlie Foxx, Taylor figured it would suit as a medley for he and Carly (Simon). They recorded the track for Simon's fourth studio album "Hotcakes", which was released in 1974 but, despite Taylor making considerable adjustments to the lyrics, the writing credits were in Simon's name only. As a duet, it presented Simon with an opportunity to venture on stage with a partner in a bid to overcome her fear of performing in front of large scale audiences. To this end she accompanied James on his 1975 tour to promote his (then) current album "Gorilla". The pair would later perform the song in front of a massive audience at Madison Square Gardens in September of 1979 as part of the "No Nukes Concert". This composition has been put together by Phoenix Rising team member pollucci19.

2. What word has been left out from the lyrics? The song is; "Enough To Be On Your Way" "The last time I saw Alice, she was leaving Santa Fe, with a bunch of round-eyed _____ in a killer Chevrolet."

From Quiz James Taylor Lyrics

Answer: Buddhists

This track is from the cd "Hourglass", on which JT collaborated with, amongst others Sting, Stevie Wonder and Yo-Yo Ma.

3. Which song includes the following lyrics? "Everything I did was just a bore. Everywhere I went it seems I'd been there before."

From Quiz The Lyrics of James Taylor

Answer: How Sweet It Is (To Be Loved By You)

"How Sweet It Is (To Be Loved By You)" was originally recorded by Marvin Gaye in the mid-1960s.

4. What album contains "Only a Dream in Rio," "Going 'Round One More Time," and "Everyday"?

From Quiz James Taylor

Answer: That's Why I'm Here

This album was released in 1985.

5. JT mentions several months of the year on this album. Besides October, what are they?

From Quiz James Taylor's "October Road" Album

Answer: July, September, and December

One song is called "September Grass", another is "On the 4th of July", and December is mentioned in "Caroline I See You." Then of course there's the title song, "October Road."

6. James had a brother who was also a singer, but not so famous. What was his name?

From Quiz James Taylor Quiz

Answer: Livingston

While not as recognized as his brother James, Livingston is still doing well musically. He is an esteemed staff member of Berklee College Of Music in Boston and has racked up an astonishing 25+ albums.

7. What James Taylor lullaby, covered later by Sting, Linda Ronstadt, and Carly Simon, was released in May 1971 as the flip side to Taylor's single "You've Got a Friend"?

From Quiz Fire and Rain

Answer: You Can Close Your Eyes

"You Can Close Your Eyes" was originally recorded by Taylor's sister, Kate, on her "Sister Kate" album, released in January of 1971. Taylor says he regards it as a "secular hymn" written for one-time girlfriend Joni Mitchell. Taylor had been playing and performing for a few years before he experienced commercial success in the early 1970s. An accomplished musician, he played the cello before switching to guitar. This song was plucked by Phoenix rising member VegemiteKid.

8. Guess the missing word from the song "Line Them Up". "Oh I've seen corn in Kansas, and I've seen picket fences and certain _____dances"

From Quiz James Taylor Lyrics

Answer: cowboy

Also from "Hourglass", which, after seven years away from the recording studio was a comeback of sorts for JT.

9. From which JT song do these words appear? "Now the thing about time is that time isn't really real. It's just your point of view."

From Quiz The Lyrics of James Taylor

Answer: Secret O' Life

"Secret O' Life" was written by James Taylor, and was featured on his album "JT".

10. "I thought I was in love a couple of times before with the girl next door" is a line from which song?

From Quiz James Taylor

Answer: Your Smiling Face

"...but that was long before I met you, now I'm sure that I won't forget you" From the album "JT" released in 1977.

11. There are two songs on the album that JT did not write. One is about a holiday. Which one is it?

From Quiz James Taylor's "October Road" Album

Answer: Christmas

It's "Have Yourself a Merry Little Christmas", of all things! The songwriters were Hugh Martin and Ralph Blane. (Judy Garland sang it in "Take Me to St. Louis.") JT does a quiet, sweet version of the song.

12. James was married for a while to another favorite of mine, Carly Simon. How many kids did they have together?

From Quiz James Taylor Quiz

Answer: two

A son and a daughter----a son, by the way, who looks and very much sounds like his Dad!

13. Which 1981 James Taylor single, dealing with a marriage break-up, had the distinction of being one of the few songs to break into Billboard's Hot 100 Top Forty in its first week and then fail to reach the Top Ten?

From Quiz Fire and Rain

Answer: Her Town Too

The track was recorded in partnership with J.D. Souther who, along with renowned session musician "Waddy" Wachtel, share the writing credits with Taylor. As noted above the track made an impressive debut on the charts but stalled at number eleven. Because of the subject matter of the song there has been a lot of conjecture that the track was somewhat autobiographical though, for whom, remains unclear. At the time, Souther's brief relationship with Linda Ronstadt was dissolving and Taylor's marriage to Carly Simon was in serious trouble. This question was recorded by Phoenix Rising team member pollucci19.

14. The song is "Up From Your Life" but what word is missing? "So much for your moment of prayer _____ not at home, there is no better there."

From Quiz James Taylor Lyrics

Answer: God's

Another song from "Hourglass". The cd won a Grammy for best pop album in 1998.

15. "And I thank my lucky stars that you are who you are, and not just another lovely lady sent down to break my heart," are from what song?

From Quiz The Lyrics of James Taylor

Answer: Your Smiling Face

"Your Smiling Face" was released in 1977 as a hit single, off of the album "JT".

16. Which James Taylor album has a wolf on the cover?

From Quiz James Taylor

Answer: Never Die Young

"Never Die Young" has songs like "T-Bone", "Baby Boom Baby" and "Sweet Potato Pie" as well as the title track. It was released in 1988.

17. One song is like a lullaby. What kind of baby is mentioned in it?

From Quiz James Taylor's "October Road" Album

Answer: a baby buffalo

This is a really lovely tune, a lullaby/cowboy song. The chorus goes: "Where'd you go Baby Buffalo? What's become of old Cotton Eyed Joe? Holed up, lying low. Long gone come a summertime snow."

18. As of September 2001, how old is James Taylor?

From Quiz James Taylor Quiz

Answer: 53

Born March 12, 1948.

19. Here's another missing word, this time from the song "Wandering". "Snakes in the ocean, _____ in the sea, I let a red-headed woman make a fool out of me."

From Quiz James Taylor Lyrics

Answer: eels

Taken from the cd "Gorilla", which is where the song "How Sweet It Is To Be Loved By you" first featured, a song he sang together with his then wife Carly Simon.

20. In which song does James Taylor say, "Keep your head together and call my name out loud, and soon I will be knocking upon your door"?

From Quiz The Lyrics of James Taylor

Answer: You've Got A Friend

Even though "You've Got A Friend" is a Carole King original, James Taylor made it into a hit on the Billboard Charts in 1971.

21. What song did James Taylor have a hit singing a duet with his then wife Carly Simon?

From Quiz James Taylor

Answer: Mockingbird

They both released "My Funny Valentine" but they didn't sing it together. "You're so Vain" is Carly's hit, and "Her Town Too" was with JD Souther.

22. One song is called "Caroline I See You." Who is Caroline?

From Quiz James Taylor's "October Road" Album

Answer: Taylor's wife

Caroline is Caroline "Kim" Smedvig Taylor. The Taylors had twin boys, Henry David and Rufus Logan Taylor, in 2001.

23. In one of JT's song lyrics, the tune begins 'If I keep on talking now....' What line comes next?

From Quiz James Taylor Quiz

Answer: I'll only start repeating myself

From the 'JT' album. 'And All I Can Say Is I Love You, etc.'.

24. A well-known song, but do you know what word is missing from "Fire And Rain"? "I've seen fire and I've seen rain, I've seen ______ days that I thought would never end"

From Quiz James Taylor Lyrics

Answer: sunny

From the album "Sweet Baby James". This song is about JT's experience in an asylum and the suicide of a friend, Suzanne Schnerr, hence the line "Suzanne, the plans they made put an end to you" which starts off the song.

25. In what song can you find the following lyrics? "Every now and then the things I lean on lose their meaning, and I find myself careening into places where I should not let me go."

From Quiz The Lyrics of James Taylor

Answer: Something In The Way She Moves

"Something In The Way She Moves" was re-recorded, along with "Carolina In My Mind", for James Taylor's "Greatest Hits" album.

26. What song originally written and recorded by Carole King has become JT's signature tune?

From Quiz James Taylor

Answer: You've Got a Friend

Carole King wrote it and recorded it first. "Up on a Roof" was recorded by the Drifters. James Taylor wrote "Fire and Rain" and "Shower the People."

27. Who wrote the other song on the album that JT did NOT write?

From Quiz James Taylor's "October Road" Album

Answer: a friend named John Sheldon

It's the first song on the album, "September Grass." The first three songs have month titles.

28. Back to his marriage to Simon. During the course of it, what was his father-in-law's claim to fame?

From Quiz James Taylor Quiz

Answer: He was a publisher.

He was the Simon in Simon and Schuster.

29. Fill in the missing word from the lyrics to "Letter In The Mail" "Guess it never was much to look at, just a ______ town, the kind of place young people wanna leave today"

From Quiz James Taylor Lyrics

Answer: one-horse

From the cd "Never Die Young". This CD was released in 1988 and was certified platinum.

30. The words, "Karen, she's a silver sun, you best walk her way and watch it shinin'. Watch her watch the mornin' come," appear in what song by James Taylor?

From Quiz The Lyrics of James Taylor

Answer: Carolina In My Mind

Since "Carolina" was released on James Taylor's only Apple Records album, you can hear George Harrison and Paul McCartney singing backing vocals on this song.

This is category 3002
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.