FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Temptations The Quizzes, Trivia and Puzzles
Temptations The Quizzes, Trivia

The Temptations Trivia

The Temptations Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music T-Z

Fun Trivia
4 The Temptations quizzes and 40 The Temptations trivia questions.
1.
  The Temptations - Message in their Music   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the classic songs by the Temptations, there was alway a message in their music. Do you recall the advise or answers they offered? Take this quiz and you will see.
Average, 10 Qns, AirBossJohnson, Nov 26 15
Average
AirBossJohnson
2346 plays
2.
  The Temptations    
Multiple Choice
 10 Qns
I just saw the Temptations perform at the Albany, NY fireworks and after 45 years they're still awesome, so I decided to make this quiz. The first five questions are about the members themselves. The last five deal with song lyrics.
Average, 10 Qns, ilona_ritter, Oct 19 09
Average
ilona_ritter gold member
2368 plays
3.
  Tempting Temptations Songs    
Multiple Choice
 10 Qns
If you're a big Temptations fan this will be easy for you!
Difficult, 10 Qns, upsidedowngirl, Feb 19 19
Difficult
upsidedowngirl
Feb 19 19
2085 plays
4.
  The Classic Temptations    
Multiple Choice
 10 Qns
The Temptations were one of the hottest singing group of the 60s. They had a string of hits in that decade. If you are as big of a fan as I am, this quiz will be a breeze.
Impossible, 10 Qns, motowngirl, Jul 06 08
Impossible
motowngirl
1012 plays
trivia question Quick Question
The song is "Get Ready" and the lyrics say "I"m gonna try to make you ____________ me too." What word goes in the blank?

From Quiz "The Temptations"





The Temptations Trivia Questions

1. Which member of The Temptations was the oldest?

From Quiz
The Classic Temptations

Answer: Paul

Paul Williams was born July 2, 1939. Eddie Kendricks was born December 17, 1939. David Ruffin was born January 18, 1941. And Otis Williams was born October 30, 1941.

2. The neon sign outside said, "Come in and take a look at your mind". It was "Right around the corner, just across the track. What was it called?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: The Psychedelic Shack

This single by the Temptations can be found on the "Psychedelic Shack" album released in 1970 on the Gordy Record label. The single reached the number seven position on the US Billboard Pop Charts, and the number two position on the US Billboard R&B Charts. The single told of an establishment in the urban neighborhood where people could go to "enhance their minds" through art, music, and mind-altering drugs.

3. What was the name of the group when the song, 'Come On', was recorded?

From Quiz Tempting Temptations Songs

Answer: Otis Williams and The Distants

In 1960, after fusing the members of two groups, The Primes and Otis Williams and the Distants, they became the Elgins. The following year, before signing with one of Barry Gordy's recording labels, they became the Temptations.

4. What was the title of The Temptations' second album?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: The Temptations Sing Smokey

"The Temptations Sing Smokey" album was the second album recorded by The Temptations and of course produced by Smokey Robinson.

5. According to Melvin Franklin, even with so world facing daily turmoil and difficulties, what always happened?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: the band played on

The 1970 hit single "Ball of Confusion (That's What The World Is Today)" was originally released on the Gordy Record Label. The song sent a strong message of the multitude of problems faced by the world of 1970. At the end of the lyrics. Melvin Franklin's final comment (in his typical deep bass voice) was, "and the band played on". The single reached the number three position on the US Billboard Pop Charts, and the number two position on the US Billboard R&B Charts. "Ball of Confusion" written by Norman Whitfield and Barrett Strong "1, 2, ... 1, 2, 3, 4, Ow! People moving out, people moving in. Why, because of the color of their skin, Run, run, run, but you sure can't hide. An eye for an eye, a tooth for a tooth, Vote for me and I'll set you free, Rap on, brother, rap on. Well, the only person talking about love thy brother is the preacher, and it seem, nobody's interested in learning, but the teacher. Segregation, determination, demonstration, integration, aggravation, humiliation, obligation to our nation, Ball of confusion, That's what the world is today Woo, hey hey. The sale of pills are at an all time high, Young folks walking round with the heads in the sky. Cities aflame in the summer time, and oh, the beat goes on, Evolution, revolution, gun control, sound of soul, Shooting rockets to the moon, kids growing up too soon, Politicians say, "more taxes will solve everything", And the band played on. So, around and around, and around we go, Where the world's headed, nobody knows. Oh, great googalooga can't you hear talking to you Just a Ball of confusion, that's what the world is today. Woo, hey, hey. Fear in the air, tension everywhere. Unemployment rising fast, the Beatles new record's a gas. And the only safe place to live is on the Indian reservation, And the band played on. Eve of destruction, tax deduction, city inspectors, bill collectors, Mod clothes in demand, population out of hand. Suicide, too many bills, hippies moving to the hills, People all over the world are shouting "end the war", And the band played on."

6. This member was a Marine and served in Vietnam. Which member am I talking about?

From Quiz The Temptations

Answer: C.G. Cameron

C.G. was a member of the group The Spinners before he joined the Temptations in 2003.

7. Who wrote the song 'Just My Imagination'?

From Quiz Tempting Temptations Songs

Answer: Norman Whitfield-Barrett Strong

After writing hit songs like 'Psychedelic Shack' and 'Runaway Child, Running Wild', this 1970s hit was a notable return to ballad form for the talented Norman Whitfield.

8. Which two members were related?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: David and Melvin

David Ruffin and Melvin Franklin were actually distant cousins.

9. In the single, "I Can't Get Next To You", what power is not listed as something that could be done?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: let the Jones' get you down

The hit song, "I can't Get Next To You" was a single from the 1969, on the album, "Puzzled People" released on the Gordy Record label. The song features members of The Temptations trading verses about how having all the powers in the world means nothing if a man cannot impress the woman he loves. A portion of the song states, (Dennis Edwards) - "I can turn the grayest blue..." (Melvin Franklin)- "I can make it rain, whenever I want it to..." (Eddie Kendrick) - "I can build a castle from a single grain of sand" (Paul Williams) - "I can make a ship sail, on dry land" (Dennis Edwards) - "But my life is incomplete, and I'm so blue, Cause I, can't get next to you ..." The single was the best selling single in the groups history. The song held the number one position on the US Billboard Pop Singles charts for two weeks in October of 1969, and was number one for five weeks on the US Billboard R&B Charts.

10. In 2006, who was the bass singer for the group?

From Quiz The Temptations

Answer: Joe Herndon

Joe Herndon was born January 5, 1949 in Washington, DC. He joined the Temptations in 2003.

11. Which member's middle name is James?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: Eddie

Eddie Kendricks real full name is Edward James Kendrick. He legally added the "s" a little while after signing with Motown, but changed it back to just Kendrick in the 80s.

12. They say, "Papa Was a Rollin Stone, wherever he laid his hat was his home". On what date did he die?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: September 3rd

In this song, Temptation singers Dennis Edwards, Melvin Franklin, Richard Street, and Damon Harris alternate vocal lines, taking the role of siblings questioning their mother about their now-deceased father, asking increasingly pointed question and negative rumors they had heard about him. Their mother repeats the same response, "Papa was a rollin stone, wherever he laid his hat was his home, and when he died, all he left us was alone". The single reached the number one position on the US Billboard Pop Charts on December 2, 19772, and the number five position on the US Billboard R&B Charts. The song also won three Grammy Awards in 1973. One point of controversy arose when singer Dennis Edwards was angered by the song's first verse, "It was the third of September, that day I'll always remember, because that was the day that my father died". Edward's real-life father had died on the same day as the fictional father in the song. Although the song was written for another group to perform (The Undisputed Truth) Edwards was convinced that producer Norman Whitfield assigning him the line was intentional. Although Whitfield denied the accusation, he used it to his advantage by making Edwards record the disputed line over and over until Whitfield finally got the angered, bitter grumble he desired out of the usually fiery-toned Edwards. This however was one of the reasons Whitfield was eventually fired as the group producer.

13. Which song writer did not write a song for the Temptations?

From Quiz Tempting Temptations Songs

Answer: Danny Elfman

Danny Elfman composed many musical film scores for movies like 'Batman', 'Men In Black' and 'Planet of the Apes' (2001).

14. Which song from their album "With A Lot O' Soul" was written by one of Motown's greatest writing teams, Holland-Dozier-Holland?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: Just One Last Look

"Just One Last Look" was a song with David Ruffin singing lead on. It was written by Brian Holland, Lamont Dozier, and Edward Holland Jr.. They were better known as Holland-Dozier-Holland and one of Motown's most successful writing teams.

15. If it rained, what would the rain drops hide?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: tears & teardrops & tear drops

In their 1969 hit, "I Wish It Would Rain", the portion of the lyric that provides the answer and explanation is, "Day in, Day out, my tear stained face, Pressed against the window pane" "My eyes search the skies, desperately for rain." "'Cause raindrops will hide my teardrops, and no one will ever know, That I'm crying, crying, crying, crying, when I go outside". "To the world outside my tears, I refuse to explain, I wish it would rain (Oh how I wish that it would rain") The song was released in December of 1967, and became a 1968 hit for the group. This was one of the most melancholy songs in The Temptation's repertoire, with the lead singer, David Ruffins, delivering in a pained voice, the story of a heart-broken man who wants to hide his sorrow. His woman has just left him and he wishes that it would start raining, to hide the tears falling down his face because, "a man ain't suppose to cry. The song reached the number for position on the US Pop charts and number one on the US R&B charts.

16. This member of the Temptations spent eight years in the Air Force before joining the group. What is his name?

From Quiz The Temptations

Answer: Terry Weeks

Terry Weeks grew up in Alabama.

17. Who wrote the song 'Standing On The Top'?

From Quiz Tempting Temptations Songs

Answer: Rick James

Rick James, the nephew of Temptations member Melvin Franklin, became a Motown staff songwriter in the late sixties. He's also known for funky hits like, 'Super Freak' and 'Mary Jane'.

18. After a few failed singles, what other name did The Temptations record under?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: The Pirates

After some of their singles failed to make the Billboards Hot 100, Berry Gordy decided to try something new. He gave them the name The Pirates and recorded a couple of songs with them to see if it would catch on. But after their single flopped, Berry went back to just The Temptations.

19. In reflection, what did I realize was "running away with me"?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: my imagination

This romantic ballad was released in 1971, as a single from the group's 1971 "Sky's The Limit" album. "Just My Imagination (Running Away With Me)" is a tender song relating the bittersweet story of a young man who is too shy to approach the woman he loves, and settles instead to daydream and imagine a relationship with her. The song is now considered by many to be one of The Temptation signature songs, and is notable for recalling the sound of the group's 1960's recordings. It was also the final Temptation single to feature founding members Eddie Kendricks and Paul Williams. The single spent two week in the number one position on the US Billboard Charts in 1971, and was number eight on the UK Singles Charts.

20. The song is "Just My Imagination". What is the very first word of the song?

From Quiz The Temptations

Answer: Each

"Just My Imagination" can be found on many of the CDs that the group has out. It is one of their biggest songs. One particular album that this song is on is "At Their Very Best."

21. What female group did the Temptations make an album with?

From Quiz Tempting Temptations Songs

Answer: The Supremes & Diana Ross and The Supremes

The Temptations and the Supremes collaborated on hit songs like, 'I'm Gonna Make You Love Me' and 'I'll Try Something Else New'. They also appeared in television specials together.

22. What year did The Temptations sign with Motown?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: 1961

They were signed to Motown's Miracle label in 1961 but didn't have a hit until 1964 with "The Way You Do The Things You Do".

23. The song starts with Dennis Edwards singing, "People gather round me, and to whom it may concern, I'm not trying to run your life", then Melvin Franklin chimes in, "But you're never too old to learn". What are they cautioning people about?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: the Joneses

The single "Don't Let The Joneses Get You Down" was released on the "Puzzled People" album by The Temptations in 1969. The message on this single was simple. Be happy with what you have. If you try to keep up with the neighbor in acquiring material things, it could lead to financial problems. Besides, the neighbors may not be as well off as you think.

24. The song is "Treat Her Like a Lady". According to the song, what isn't dead?

From Quiz The Temptations

Answer: chivalry

The Temptations are very chivalrous men, which may account for the fact that after all these years, women of all ages still love them.

25. Which female group from Motown sung background on The Temptations single "It's Growing"?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: The Adantes

The Adantes were a female group from Motown that sang background on thousands of Motown recordings including songs by Stevie Wonder, Marvin Gaye, The Temptations, The Four Tops and many more. The Adantes were also used as substitutes for Cindy Birdsong and Mary Wilson on many of the Diana Ross and the Supremes recordings done in 1968 and 1969.

26. He got caught playing hooky from school one day. His mother punished him by not letting him go out to play. What solution did he come up with?

From Quiz The Temptations - Message in their Music

Answer: to run away

The plight of the young runaway was chronicled in the single, "Runaway Child Running Wild". The single was the third song, om side one of the album, "Cloud Nine", released in 1969 by The Temptations. The single reached the number six position on the US Billboard Pop Charts, and the number one position on the R&B Charts.

27. The song is "I Wish It Would Rain". What is the reasoning for wishing it would rain?

From Quiz The Temptations

Answer: My girl has found another and gone away

The Temptations' original name when the group was formed in 1960 was "the Elgins". (from wikipedia.com)

28. What song did Otis Williams sing lead in?

From Quiz Tempting Temptations Songs

Answer: 'Don't Send Me Away'

29. On the album "The Temptations Sing Smokey", how many songs does David Ruffin sing lead on?

From Quiz The Classic Temptations

Answer: 4

He sang lead on "My Girl", "You'll Lose A Precious Love", "It's Growing", and "Who's Loving You".

This is category 12969
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.