FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Left Handed Quizzes, Trivia and Puzzles
Left Handed Quizzes, Trivia

Left Handed Trivia

Left Handed Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Other People

Fun Trivia
8 Left Handed quizzes and 80 Left Handed trivia questions.
1.
  This Is A Left Hand Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you guess who these 10 left-handed people are from the clues given? All 10 are famous in their own way and have accomplished extraordinary things. Good luck.
Easier, 10 Qns, BigTriviaDawg, Nov 29 19
Easier
BigTriviaDawg gold member
Nov 29 19
644 plays
2.
  Who's Left?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten famous left-handers from ten widely different fields - from what they tell you about themselves, can you identify them?
Easier, 10 Qns, Jennifer5, Nov 12 12
Easier
Jennifer5 gold member
1540 plays
3.
  Left Handed Legends    
Multiple Choice
 10 Qns
Over the years there have been many famous left handed people. Can you guess who they are?
Very Easy, 10 Qns, Danweber, Mar 07 23
Very Easy
Danweber
Mar 07 23
926 plays
4.
  Notable Left Handers    
Multiple Choice
 10 Qns
It is believed that around ten percent of the population are left handed, here is a quiz on some of the world's most notable left handed people.
Average, 10 Qns, emmco, Feb 03 18
Average
emmco
Feb 03 18
557 plays
5.
  When Left is Always Right    
Multiple Choice
 10 Qns
The vast majority of the world's population is right-handed. Here are some interesting facts about lefties and some famous people who never feel "left out".
Tough, 10 Qns, Coonielady, Oct 04 13
Tough
Coonielady
739 plays
6.
  Southpaws    
Multiple Choice
 10 Qns
Pick the correct answers for these questions about left-handed people.
Tough, 10 Qns, nyirene330, Aug 09 16
Tough
nyirene330
251 plays
7.
  Famous Left Handers    
Multiple Choice
 10 Qns
Many famous people thoughout history have been left handed. How many of these questions can you get left? Oops,I mean get right?
Average, 10 Qns, chrismac1017, Dec 02 13
Average
chrismac1017
539 plays
8.
  Go Left    
Multiple Choice
 10 Qns
If you are left-handed, you're in good company.
Difficult, 10 Qns, stardaisy, Apr 23 11
Difficult
stardaisy
630 plays

Left Handed Trivia Questions

1. He was the first left-handed U.S. President.

From Quiz
Famous Left Handers

Answer: James A. Garfield

Although each of these U.S. Presidents was left handed, James A. Garfield was the first, serving in 1881. President Garfield spent a little over 6 months in office before dying exactly 2 months before his 50th birthday from complications of a gunshot wound on September 19, 1881. This wound was the result of an assasination attempt by a rejected federal office seeker, Charles J. Guiteau.

2. Which president of the United States of America was assassinated in Ford's Theatre?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Abraham Lincoln

President Abraham Lincoln was assassinated by John Wilkes Booth at Ford's Theater in Washington D.C on 15 April 1865.

3. The first left-handed person is a world famous tennis player from Spain. They won the French Open four times between 2005 and 2008 as well as winning the Australian Open in 2009 and Wimbledon in 2008. Who is the tennis star?

From Quiz Notable Left Handers

Answer: Rafael Nadal

Rafael Nadal, commonly known as Rafa, was born on the island of Majorca in June 1986. In addition to the achievements listed above he also won a gold medal for men's singles tennis at the 2008 Beijing Olympic Games.

4. Which Supreme Court Justice uses/used his/her left hand? Hint: #2

From Quiz Southpaws

Answer: Ruth Bader Ginsburg

Unlike recent US presidents, the US Supreme Court is extremely right-centric, that is, of the nine justices who were appointed between 1986 and 2010, only Ruth Bader Ginsburg and Anthony Kennedy are southpaws. However, that still exceeds the 10% ratio. Ginsburg is an Associate Justice of the Supreme Court, having been appointed by President Bill Clinton, and only the second woman on the Supreme Court (after Sandra Day O'Connor). She took the oath of office on August 10, 1993.

5. This famous left-handed cross-dresser was executed for heresy.

From Quiz Famous Left Handers

Answer: Joan of Arc

Joan of Arc was burned at the stake in 1431 at the age of 19 for heresy because she wore male clothing and claimed to receive visions from God. Twenty-five years after her death, the Catholic Church pronounced her innocent and declared that she was a martyr. She was canonized in 1920, that is, made a Roman Catholic Saint.

6. Who was the lead singer of Nirvana?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Kurt Cobain

Kurt Cobain was the tortured lead singer of Nirvana who committed suicide in 1994. After his death drummer, Dave Grohl founded the Foo Fighters whilst Novoselic formed Sweet 75 and Eyes Adrift.

7. Which former member of the bands The Beatles and Wings was left-handed?

From Quiz Notable Left Handers

Answer: Paul McCartney

Paul has admitted in a number of interviews that he is left-handed and plays the guitar left-handed. He was born in Liverpool, England in 1942. When he was 15 years old he met John Lennon and they later formed the band The Beatles. After the band separated in 1970 he recorded solo albums and later formed another band, Wings, with numerous other people including his first wife Linda.

8. Across the pond, which British Royal is a southpaw? Hint: Don't Tell!

From Quiz Southpaws

Answer: Prince William

Of the above royals, only Prince William of Cambridge is a lefty. William is first in line to succeed his father, King Charles III, on the British throne. However, the British royal bloodline does include such notable royals as Queen Victoria (now second longest reigning British Monarch), King George VI, and the Queen Mother. It is also likely that Prince George of Cambridge will follow in his father's footsteps (er, handedness).

9. This left-handed astronaut is the only person to fly in each of America's first three space programs.

From Quiz Famous Left Handers

Answer: Wally Schirra

Wally Schirra loved to play practical jokes and pranks. On one mission, Schirra told Mission Control that he'd seen "some kind of UFO" consisting of "a command module and eight smaller modules in front. The pilot of the command module is wearing a red suit". He then played Jingle Bells on a harmonica and a set of sleigh bells the crew had smuggled aboard with them.

10. According to an August 2013 "Time, Health & Family" article, what percentage of the world's population is left-handed?

From Quiz When Left is Always Right

Answer: Approximately 10%

Numerous studies have been conducted and statistics range between 8 and 12 percent, with most estimates around 10. Many cultures believed left-handedness to be a negative trait, and until recently it was common practice to discourage children from using their left hands for common tasks.

11. Who painted the Mona Lisa?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci painted the Mona Lisa. He wasn't only a great artist but was also a noted inventor. The Mona Lisa is a portrait of a woman thought to be Lisa Gherardini, the wife of Francesco del Gioncondo. It is permanently on display at the Musée du Louvre in Paris.

12. A number of presidents of the United States of America have been left handed. What is the name of the left-handed president that was in office from 1945 to 1953?

From Quiz Notable Left Handers

Answer: Harry S. Truman

Harry S. Truman was the 33rd President of the United States. He was born in Missouri in 1884 and died in the same state in 1972. Prior to becoming president he was in the army, had a haberdashery business and was a farmer. A number of other presidents were left handed including Barack Obama, Bill Clinton and Herbert Hoover.

13. This left-handed U.S. politician is arguably the most famous former resident of the Hanoi Hilton.

From Quiz Famous Left Handers

Answer: John McCain

Senator McCain spent nearly 5 1/2 years in captivity suffering from routine beatings, malnutrition and dysentery. Although offered an early release from captivity because his father was an admiral, he refused any special treatment.

14. Which rock legend was reputed to play guitar upside down due to his left handedness?

From Quiz When Left is Always Right

Answer: Jimi Hendrix

Considered by many to be the greatest rock guitarist of all time, Jimi was introduced to the instrument by his father, who was right handed. Al Hendrix believed left handedness to be a sign of the devil, which prompted Jimi to use his right hand when his father was present.

15. Which famous leftie founded Microsoft with Paul Allen?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Bill Gates

Bill Gates founded Microsoft together with Paul Allen. Microsoft is the biggest personal-computor software company in the world; they most famous product being Microsoft Windows.

16. Which author born with the name Samuel Langhorne Clemens was left handed?

From Quiz Notable Left Handers

Answer: Mark Twain

Mark Twain was born in Florida, Missouri, in 1835 and died in 1910. Some of his most famous works include "The Adventures of Tom Sawyer" and "Adventures of Huckleberry Finn". He made a number of quoted comments in the course of his life time about being left handed.

17. Which Head of State or government signs (or signed) with his/her left hand? Hint: "Frankly, my dear, I don't give a damn."

From Quiz Southpaws

Answer: Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu has served as Israel's Prime Minister, having assumed office in 2009, and is a member of the Knesset and Chairman of the Likud Party. Netanyahu is the only prime minister in Israel's history to have been elected three times in a row. Other great left-handed statesmen in history have included: Aristotle, Alexander the Great, Julius Caesar, Charlemagne and Napoleon, Mahatma Gandhi, Simon Bolivar and Winston Churchill.

18. This famous left-hander was a pioneer of grunge rock and is considered by many to be a musical genius and Generation X icon.

From Quiz Famous Left Handers

Answer: Kurt Cobain

Kurt Cobain was the lead singer of Nirvana. He died of an apparent suicide at his Seattle home in 1994 at the young age of 27. To this day, many people are skeptical as to the circumstances of his death.

19. Which Brazilian Formula 1 driver was tragically killed in the Italian Grand Prix at Imola in 1994?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Ayrton Senna

Ayrton Senna won 41 grand prix in his career. He was killed at the San Marino Grand Prix at Imola on 01 May 1994. This particular Grand Prix will also be remembered for the death of Roland Ratzenberger who was killed in qualifying.

20. Hello, and a brillig day to you too! I wrote about a little girl who followed a white rabbit down a hole and had lots of adventures in a place called Wonderland. I'm sure you must know who I am.

From Quiz Who's Left?

Answer: Lewis Carroll

Lewis Carroll was the pen name of English writer Charles Lutwidge Dodgson (1832-1898). 'Alice's Adventures in Wonderland' was first published in 1865 and has been in print ever since. Its sequel 'Through the Looking-Glass, and What Alice Found There', generally shortened to 'Through the Looking-Glass', was first printed in 1871 and includes the much-loved 'nonsense' poem 'Jabberwocky'. There have been many film and television renderings of Lewis Carroll's famous works, and his wonderful stories and characters remain enduringly popular.

21. Which left-handed British prime minister first became Prime Minister in 1940 and was later awarded the Nobel Prize for Literature?

From Quiz Notable Left Handers

Answer: Winston Churchill

Winston Leonard Spencer-Churchill was born in Oxfordshire, England in 1874. He was active in public life from 1900 till his death in 1965. He was first prime minister between 1940 and 1945 and regained his position between 1951 and 1955. In addition to being prime minister he was also a writer and wrote books and opinion pieces for newspapers and magazines. He won the Nobel Prize for Literature in 1953 for his collection of published works. After his death in 1965 he was honoured with a state funeral.

22. Which U.S. Vice President was left-handed?

From Quiz Go Left

Answer: Nelson Rockefeller

Left-hander Nelson Rockefeller served under Gerald Ford, a left-handed President. Other left-handed Vice Presidents include Henry Wallace (VP under Franklin Roosevelt) and George H.W. Bush (Ronald Reagan's VP).

23. What author did NOT use his left hand to pen novels? Hint: Nana would be proud.

From Quiz Southpaws

Answer: J.M. Barrie

Here again, we seem to have a disproportionate number of great writers who used their left hands. Of the choices above, only J.M. Barrie, of "Peter Pan" fame, is a righty. James Baldwin ("Go Tell It on the Mountain"), Lewis Carroll ("Alice's Adventures in Wonderland") and Douglas Adams ("The Hitchhiker's Guide to the Galaxy") all used their left hands to produce their works (unless they used a typewriter or computer).

24. This Canadian left-hander played the roles of Dr. Raymond Stantz, Sgt. Joe Friday, and Yogi Bear.

From Quiz Famous Left Handers

Answer: Dan Aykroyd

Dan Aykroyd was born in Ottawa, Canada in 1952. He was an original cast member of "Saturday Night Live" and has acted, written, and directed in numerous movies throughout a career that has spanned several decades. One quick fun fact: Mr. Aykroyd was born with complete heterochromia; his right eye is blue and his left eye is brown.

25. Which talk show host is the Chairwoman and CEO of Harpo Productions?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Oprah Winfrey

Oprah Winfrey is best known for the Oprah Winfrey Show which aired from 1986 to 2011. She was known to always give the audience gifts during the show and on the season premiere in 2004, she gave each member of the audience a new car!

26. Which musician who was a member of The Police and also appeared in a number of films including "Bee Movie" (2007) and "Brüno" (2009) is left handed?

From Quiz Notable Left Handers

Answer: Sting

Sting was born Gordon Matthew Thomas Sumner in 1951. He was a member of the band The Police between 1977 and 1983, during which time the band released five albums and had multiple hits including "Every Breath You Take" and "Every Little Thing She Does Is Magic". After he left the band he produced a number of solo albums.

27. Several famous Olympic athletes are left-handed. Which is NOT?

From Quiz Go Left

Answer: Eric Heiden

Dorothy Hamill won an Olympic gold medal for figure skating in 1976. Swimmer Mark Spitz is the winner of nine gold medals including a record seven won during the 1972 games in Munich. Diver Greg Louganis won four gold medals. Decathelete Bruce Jenner is another left-handed Olympic gold medalist.

28. This actress played a character in a movie who had to pretend to be herself in order to commit a crime.

From Quiz Famous Left Handers

Answer: Julia Roberts

In the movie "Ocean's 12" Julia Robert's character Tess, had to pretend to be Julia Roberts to rob a museum. During the movie, "Tess" claimed that she looked nothing like Julia Roberts. They would have gotten away with the crime had "Tess" remembered that Julia was left-handed when she signed an autograph in front of the police.

29. Which movie star played John McClane in the "Die Hard" movies?

From Quiz Left Handed Legends

Answer: Bruce Willis

Bruce Willis appeared as John McClane in the "Die Hard" movies. Soem of his other more notable roles was Dr. Malcolm Crowe in the "Sixth Sense", Harry Stamper in "Armaggedon" and James Cole in 12 Monkeys.

This is category 23687
Last Updated Apr 13 2024 5:50 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.