FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Austen Jane Quizzes, Trivia and Puzzles
Austen Jane Quizzes, Trivia

Jane Austen Trivia

Jane Austen Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People A-B

Fun Trivia
5 Jane Austen quizzes and 65 Jane Austen trivia questions.
1.
  Jane Austen's Biography    
Multiple Choice
 15 Qns
The only dates in this quiz are the ones I'll give you in the answers! So - do you know the details of JA's life? I hope you enjoy this first in a series of biography questions on Jane Austen.
Tough, 15 Qns, Janeite, Aug 25 08
Tough
Janeite
598 plays
2.
  Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
This quiz is based on the life of Jane Austen, her works and some of the film adaptations (made before the year 2000) of her novels. For the serious Janeite who loves the novels, films and life of Jane Austen.
Tough, 15 Qns, Janeite, Nov 27 11
Tough
Janeite
1218 plays
3.
  The Life and Family of Jane Austen    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is mainly about Jane Austen and her family, but it also has a couple of questions about her writing.
Average, 10 Qns, alliefarrell, Sep 14 09
Average
alliefarrell
747 plays
4.
  The Life of Jane Austen    
Multiple Choice
 15 Qns
Jane Austen was an amazingly witty, observant writer. I hope you will be able to answer most of these questions!
Average, 15 Qns, aechica3133, Jan 02 20
Average
aechica3133
Jan 02 20
1280 plays
5.
  Jane Austen's Life    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on one of my most favorite authors - Jane Austen. I hope you enjoy it!
Average, 10 Qns, Legola12, Nov 27 11
Average
Legola12
1232 plays
trivia question Quick Question
Jane was born during the Georgian period but which period is she most closely linked to?

From Quiz "Jane Austen's Biography"





Jane Austen Trivia Questions

1. Where was Jane Austen born?

From Quiz
Jane Austen's Biography

Answer: Steventon, Hampshire, England

Jane Austen was born in 1775 in the Steventon rectory. Steventon is a small village in Hampshire, England.

2. Jane Austen was born in Steventon, Hampshire, England in what year?

From Quiz Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations

Answer: 1775

She was born December 16, 1775.

3. In what year was Jane Austen born?

From Quiz The Life and Family of Jane Austen

Answer: 1775

Jane Austen was born in 1775 in Hampshire, England. She lived in a pleasantly rural area with an affectionate and loving family. Jane had six brothers and one sister.

4. When was Jane Austen born?

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: 1775

She was born to Rev. George and Cassandra Austen in Hampshire, England. Here, Jane and her sister Cassandra stayed until they were sent to boarding school.

5. Jane Austen was born in _______.

From Quiz The Life of Jane Austen

Answer: 1775

She was born during a very troubled time in England. In fact, the colonies were revolting against England at the time of her birth.

6. Jane Austen was the daughter of a country parson, and was the second youngest child of the family. How many sisters did Jane Austen have?

From Quiz Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations

Answer: 1

This sister was older than she and figured very largely in JA's life.

7. What was the profession of Jane Austen's father?

From Quiz The Life and Family of Jane Austen

Answer: Minister

The Reverend George Austen was an Anglican clergyman. He was the Rector of Steventon, Hampshire, and also of Deane, Hampshire. The Austen family lived in Steventon Rectory, and Jane was born there.

8. Of what disease did Jane and her sister nearly die when she was around eight?

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: Typhus

Jane and Cassandra were at the boarding school in Southampton when they caught the disease.

9. When Jane was 25 years old, her father made the sudden decision to retire and remove to a larger city. To which city did the family move? (Hint - this city also features in two of her novels).

From Quiz Jane Austen's Biography

Answer: Bath

Austen family tradition holds that JA and her sister had been away visiting when the decision was made by her parents to move to Bath. When JA heard the news she fainted, which was very out of character for her. Her parents liked Bath. Not only had they been married there at Walcot Church, Mrs. Austen's brother and his wife lived there part of the year. It seemed an excellent place to retire to, but Jane herself did not care for living in a city and wasn't enthusiastic about Bath.

10. Like many women of her day, Jane Austen was a prolific letter writer. The letters that have survived have been published and show her razor wit. Though she corresponded with many people, the person she corresponded most with was whom?

From Quiz Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations

Answer: Cassandra

By far the bulk of her surviving letters were to her sister Cassandra. Before Cassandra died, according to the custom of the day, she destroyed or censored many of the letters.

11. Of which of her characters did Jane say "I must confess that I think her as delightful a creature as ever put in print, and how I shall ever be able to tolerate those who do not like her at least I do not know."

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: Elizabeth Bennet

12. Jane's beloved older sister with whom she shared much correspondence during her lifetime was _______________.

From Quiz The Life of Jane Austen

Answer: Cassandra

Cassandra later destroyed many of the letters from Jane, probably believing they were too private to risk having them read by others.

13. One of Jane Austen's brothers was adopted by cousins of Mr. Austen. He subsequently changed his surname, as was the custom, in order to inherit their large estate. What was his new name?

From Quiz Jane Austen's Biography

Answer: Edward Austen Knight

Edward was formally adopted by the childless Mr. and Mrs. Thomas Knight II in 1783. He changed his name to Knight many years later after Mr. Knight was deceased as part of the agreement in order to inherit the Knight properties.

14. A trip to Bath to visit her Uncle James and Aunt Cassandra Perrot is generally accepted to be the catalyst for one of her earliest novels. By which name do we know this novel?

From Quiz Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations

Answer: Northanger Abbey

A spoof on the then popular Gothic "horrid" novels, it was submitted and accepted by a publisher, Crosby & Co., in 1803.

15. What was the name of Jane's elder and only sister?

From Quiz The Life and Family of Jane Austen

Answer: Cassandra

Cassandra was nearly three years older than Jane. Their mother was also called Cassandra.

16. In Austen's title of 'The History of England', she calls herself a "partial, prejudiced, and __________ historian?"

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: ignorant

This book with very few dates was published when Jane was just sixteen.

17. Which illness was Jane recorded as catching in 1783?

From Quiz The Life of Jane Austen

Answer: Typhus

Many characters in Charlotte Bronte's novel "Jane Eyre" died from disease while at school. (Until about 1850 death from disease at boarding schools was shockingly common).

18. Jane Austen started writing short stories from the time she was very young. Collectively, what are these short stories now known as?

From Quiz Jane Austen's Biography

Answer: "The Juvenilia"

Written during the years 1787-1793, these stories include "The Beautifull (sic) Cassandra", "Catherine, or the Bower", "The Visit - A Comedy in 2 Acts", "The History of England from the reign of Henry the 4th to the death of Charles the 1st", A Collection of Letters", "Love and Freindship (sic)", "Frederic and Elfrida" and "Lesley Castle". They are all perfectly hilarious and often have mock dedications to friends and family members.

19. Jane Austen's novels underwent style and title changes before being published. Which novel is thought to have been originally written in epistolary form and was first called "First Impressions"?

From Quiz Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations

Answer: Pride and Prejudice

The epistolary form of novel writing is when the novel and plot unfolds in a series of letters between the characters. This form was losing popularity and when JA re-wrote "First Impressions" she dropped the epistolary form and changed the title to "Pride and Prejudice".

20. In 1801, the Austen family moved to:

From Quiz The Life and Family of Jane Austen

Answer: Bath

The move occurred due to Mr. Austen's abrupt decision to retire, possibly because of declining health. Bath was a health spa, where one "took the waters". Mr. Austen died in 1805, so it is difficult to say whether Bath did him any good or not. Jane was devastated by the move away from her familiar territory. Only a well-off family like the Austens could have afforded to make such a move to a spa town.

21. What was Jane's sister's name?

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: Cassandra

Cassandra was born just two years before Jane and was the Austens' fifth child, but first daughter.

22. What was the occupation of Jane's father?

From Quiz The Life of Jane Austen

Answer: clergyman

23. The first published biography of Jane Austen was written by her nephew. What was his name?

From Quiz Jane Austen's Biography

Answer: James Edward Austen-Leigh

James Edward Austen-Leigh's "Memoir" of Jane Austen was published in 1870, over 50 years after her death. He, together with his sisters Anna and Caroline, used their collective memories of their aunt to write a loving memoir of her life. Anna, James and Caroline were the children of Jane Austen's eldest brother, James. Anna was his eldest, born to James Austen and his wife Anne (nee Mathew). James was next, then Caroline, both born to James' second wife, Mary (nee Lloyd). The younger James Austen changed his name to Austen-Leigh after inheriting from his Great Uncle and Aunt Leigh.

24. Jane Austen's birthday was on:

From Quiz The Life and Family of Jane Austen

Answer: December 16

Jane Austen was born on December 16th, 1775, and I have always wondered why international Jane Austen fans don't have huge celebrations like Joyce fans and Mozart fans do. We should start something.

25. What was the original title of 'Sense and Sensibility'?

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: Elinor and Marianne

'Elinor and Marianne' was originally a book of letters, but Jane later changed it to 'Sense and Sensibility'. The first edition was published in 1811.

26. With whom did Jane fall in love in 1795?

From Quiz The Life of Jane Austen

Answer: Tom Lefroy

His family found Jane unsuitable, believing that he should marry a richer woman.

27. In which two novels did Jane Austen's admiration of the Navy show much evidence?

From Quiz Jane Austen's Life, Novels and Film Adaptations

Answer: Persuasion/Mansfield Park

"Persuasion" is filled with solid naval men with much to be admired. Captain Wentworth, Captain Benwick and Captain Harville figured strongly in that novel. In "Mansfield Park", the heroine of the novel adores her sailor brother, William.

28. Where were "Pride and Prejudice", "Sense and Sensibility", and "Mansfield Park" first drafted?

From Quiz The Life and Family of Jane Austen

Answer: Godmersham Park

The first drafts of these books were written at Godmersham Park, the home of Jane's niece, Anna LeFroy. Jane spent just over two months there, and had a lot of quiet time to write. In other words, she wrote the first drafts of three novels in a two-month period? What a pace!

29. With whom did Jane have a youthful flirtation when she was around twenty?

From Quiz Jane Austen's Life

Answer: Tom Lefroy

Around Jane's twentieth birthday, she enjoyed a youthful flirtation, but they could not have married as the Austens weren't sufficiently rich for the Lefroy family.

This is category 24550
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.