FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Wilder Laura Ingalls Quizzes, Trivia and Puzzles
Wilder Laura Ingalls Quizzes, Trivia

Laura Ingalls Wilder Trivia

Laura Ingalls Wilder Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People T-Z

Fun Trivia
10 quizzes and 125 trivia questions.
1.
  Test yourself! Laura Ingalls Wilder Quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Although based on the remarkable life of Laura Ingalls Wilder, the television series of the 1970s and 80s will not help much with the answers here.
Tough, 10 Qns, ArleneRimmer, Mar 23 13
Tough
ArleneRimmer
3078 plays
2.
  Laura Ingalls Wilder Quiz for Experts   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 25 Qns
Welcome to my quiz about Laura Ingalls Wilder and her books.
Average, 25 Qns, tinakae, Feb 21 14
Average
tinakae
3877 plays
3.
  Questions on Laura Ingalls Wilder    
Multiple Choice
 20 Qns
Laura Ingalls Wilder is my favorite author. The information for this quiz came from "Laura Ingalls Wilder Country," by William Anderson. Have fun!
Average, 20 Qns, prichason, Mar 27 11
Average
prichason
2137 plays
4.
  The Real Laura Ingalls Wilder   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a look at the woman who brought children around the world a glimpse into the American frontier.
Average, 10 Qns, sammicat, Mar 11 12
Average
sammicat
2944 plays
5.
  Caroline "Ma" Ingalls   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Laura told many wonderful stories about her Ma in the Little House on the Prairie books. This quiz is based on Ma's real life. Good luck!
Tough, 10 Qns, raggdoll, Oct 08 10
Tough
raggdoll
1800 plays
6.
  The "Little House" Series: Life of Laura Ingalls    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the series of "Little House" books, written by other authors as well as Laura Ingalls Wilder. Have fun!
Tough, 10 Qns, kennell, Jan 12 17
Tough
kennell gold member
1266 plays
7.
  Laura's husband: Almanzo James Wilder    
Multiple Choice
 10 Qns
You probably know quite a lot about Laura, but how much do you know about her husband Almanzo. Let's find out. Have fun!
Average, 10 Qns, prichason, Jan 03 10
Average
prichason
1529 plays
8.
  Life of the Ingalls Family    
Multiple Choice
 10 Qns
This is based on the real Ingalls family, not the televison Ingalls family.
Average, 10 Qns, Wright1968, Aug 12 15
Average
Wright1968
394 plays
9.
  Charles "Pa" Ingalls    
Multiple Choice
 10 Qns
We know all about Laura Ingalls, but how much do we know about her Pa? Take my quiz and find out. Good luck and have fun!
Average, 10 Qns, raggdoll, Sep 16 14
Average
raggdoll
1905 plays
10.
  The Greatest Author of the American Frontier    
Multiple Choice
 10 Qns
Laura Ingalls Wilder is an amazing author! People of all ages read her books, including me!
Average, 10 Qns, nomargirl, Sep 18 15
Average
nomargirl
886 plays
trivia question Quick Question
Laura and Almanzo's final home was in Mansfield, Missouri. What did they name their farm?

From Quiz "Laura Ingalls Wilder"





Laura Ingalls Wilder Trivia Questions

1. What was Charles (Pa) Ingalls' middle name?

From Quiz
Life of the Ingalls Family

Answer: Phillip

Pa worked as a farmer, carpenter, and also did odd jobs to take care of his family. He was also the Justice of the Peace in DeSmet for awhile. Frederick was his son's middle name. Royal was Almanzo's older brother's name. Quiner was Caroline's maiden name.

2. How many generations does the "Little House" series cover? (This includes books by authors other than Laura Ingalls Wilder).

From Quiz The "Little House" Series: Life of Laura Ingalls

Answer: five

They cover from Laura's great grandmother to Laura's daughter, going from 1788 through to the 1920's.

3. What name was Laura given at birth?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Laura Elizabeth Ingalls

After Laura was married, her husband would call her 'Bess' as he had a sister called Laura of whom he was not fond. He was to call her this for the rest of their lives together.

4. What year was Laura Ingalls Wilder born?

From Quiz The Greatest Author of the American Frontier

Answer: 1867

She was born in 1867, two years after the Civil War ended.

5. What was Caroline's full name?

From Quiz Caroline "Ma" Ingalls

Answer: Caroline Lake Quiner

There were 7 children in the family. Caroline was the third.

6. Where was Charles Ingalls born?

From Quiz Charles "Pa" Ingalls

Answer: New York

He was born in Cuba, New York, on January 11, 1836.

7. When was Almanzo born?

From Quiz Laura's husband: Almanzo James Wilder

Answer: February 13, 1857

Almanzo James Wilder was born on February 13, 1857 near Malone, NY. He was the 5th of six children.

8. When was Laura Elizabeth Ingalls Wilder born?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: February 7, 1867

Mary Amelia Ingalls was born on January 10, 1865. Caroline Celestia (Carrie) Ingalls was born on August 3, 1870. Charles Frederick Ingalls was born on November 1, 1875. Grace Pearl Ingalls was born on May 23, 1877. These were the children of Charles and Caroline Ingalls. In real life they did not adopt any children.

9. Where was Laura Ingalls Wilder born?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Wisconsin

This was the setting for 'Little House in the Big Woods'

10. How many books did Ms. Wilder write for her 'Little House' series?

From Quiz The Real Laura Ingalls Wilder

Answer: 9

There were nine books in the 'Little House' series starting with 'The Little House in the Big Woods', and concluding with 'The First Four Years'.

11. Who was Laura's great grandmother?

From Quiz The "Little House" Series: Life of Laura Ingalls

Answer: Martha Morse

Martha Morse was born in Glencaraid ("Friendly Valley"), Scotland on January 1, 1782. She was the daughter of Allen Alexanader (Lord Glencaraid) & Margaret Drummond Morse. She married Lewis Tucker, and they had 10 children. Sadly, only 5 of those children lived. I've always been curious as to how Martha's parents reacted to her marriage, as Lewis Tucker was the son of the blacksmith in the nearby town of Clachan. Back in those days, it was frowned upon for the daughter or son of nobility to wed someone who was not. Lewis came to America 6 months before Martha did. Once he had settled, Martha joined him and they married then. Martha died in 1862.

12. Where was Laura born?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Pepin, Wisconsin

The Ingalls family were later to live in Walnut Grove and DeSmet, and Laura and Almanzo would settle in Mansfield after a dozen years of marriage, to stay for the rest of their lives. Their farm is open as a museum where a good number of Ingalls and Wilder property is on view.

13. What month was Laura Ingalls Wilder born?

From Quiz The Greatest Author of the American Frontier

Answer: February

Laura was born on February 7, 1867.

14. Caroline's father died when she was young. What tragedy caused his death?

From Quiz Caroline "Ma" Ingalls

Answer: disappeared in a shipwreck

Indians fed the family through the winter. Which is odd that later in life, Caroline hated Indians.

15. What was his full name?

From Quiz Charles "Pa" Ingalls

Answer: Charles Phillip Ingalls

Charles was the 3rd of 10 children.

16. How many siblings did Almanzo have?

From Quiz Laura's husband: Almanzo James Wilder

Answer: 5

Their names are (from oldest to youngest): Laura, Royal, Eliza Jane, Alice, Almanzo (himself), and Perley. Laura was not included in "Farmer Boy" because Laura thought it would cause too much confusion. Perley was not born at the time "Farmer Boy" took place.

17. Who were Laura's parents?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Charles and Caroline Ingalls

Charles Phillip Ingalls was born on January 10, 1836. Caroline Lake Quiner Ingalls was born on December 12, 1839. They were married on February 1, 1860.

18. What was Laura's 'Pa's name?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Charles & Charles Ingalls

Laura's Pa was Charles Ingalls, her Ma was Caroline Quiner Ingalls.

19. When was Laura Ingalls Wilder born?

From Quiz The Real Laura Ingalls Wilder

Answer: February 7, 1867

Laura Elizabeth Ingalls (Wilder) was born February 7, 1867, in a log cabin in the forests, surrounding Pepin,Wisconsin. Mary Ingalls was born in 1865, Carrie Ingalls (Swanzey) was born on August 6, 1870 and Grace Ingalls (Dow) was born in 1877.

20. How many children did Charles and Caroline have?

From Quiz Life of the Ingalls Family

Answer: five

Mary, Laura, Carrie, Freddie and Grace were their names. Freddie died at 9 months old. Mary died in 1928 at 63 years old. Laura died in 1957 at 90 years old. Carrie died in 1946 at 75 years old. Grace died in 1941 at 64 years old.

21. Who was Laura's grandmother?

From Quiz The "Little House" Series: Life of Laura Ingalls

Answer: Charlotte Tucker Holbrook

Charlotte Tucker was born in 1809 after her parents came to the United States, in the small village of Roxbury, near Boston. She married Henry Quiner, and they had seven children. It is said that Laura named the rag doll she received for Christmas when she was five after her Grandmother. Henry died at sea in 1844, during a storm when he was a passenger on a merchant ship. Charlotte moved her family to Concord, Wisconsin in 1847. There, she met Frederick Holbrook. They married in 1845, and had one child, Charlotte, whom they called "Lottie". This was the Aunt Lottie that Laura wrote of in her book, "Little House In The Big Woods". Maria Wilkes (who authored "The Caroline Years"), was incorrect in saying that Charlotte had been a dressmaker before marrying Henry Quiner and moving from Boston to Brookfield, Wisconsin. Laura Ingalls Wilder mentioned in two books that Charlotte had been a school teacher. I believe the confusion came because this author missed doing some research, because in the book, "Little House In The Big Woods", Laura mentioned in the chapter, "Sugar Snow": "Ma's delaine dress was very beautiful ... A dressmaker had made it, in the East, in the place where Ma came from when she married Pa and moved out west to the Big Woods in Wisconsin. Ma had been very fashionable, before she married Pa, and a dressmaker had made her clothes." I think Laura would have mentioned that Charlotte had been the dressmaker, since she was her Grandmother. The other time Laura mentioned it was in the book "By The Shores Of Silver Lake". In the chapter, "Wings Over Silver Lake", she writes: "Another, thing, Laura," said Pa, "You know Ma was a teacher, and her mother before her." Since Ma's mother is Charlotte, she must have been a teacher, not a dressmaker. Maria Wilkes also misspelled Lewis Tucker's first name. (She spelled it "Louis"). Charlotte died in 1884.

22. How many sisters did Laura Ingalls Wilder have?

From Quiz The Greatest Author of the American Frontier

Answer: 3

Laura had an older sister Mary and two younger sisters, Carrie and Grace.

23. What was Caroline's heritage?

From Quiz Caroline "Ma" Ingalls

Answer: Scottish

She was from Dutch nobility and had roots in New England.

24. What were his parents names?

From Quiz Charles "Pa" Ingalls

Answer: Lansford and Laura Ingalls

Laura was named after Charles mother, Laura.

25. Who were Almanzo's parents?

From Quiz Laura's husband: Almanzo James Wilder

Answer: James and Angeline Day Wilder

Charles and Caroline Ingalls was Laura's parents. Rose was Almanzo and Laura's daughter. Perley and Alice were Almanzo's brother and sister.

26. Laura lived near Pepin, Wisconsin in which book?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Little House in the Big Woods

The town of Pepin was first built on the lake shore and then extended up the bluffs that rise to the east. Lake Pepin is an expansion of the Mississippi River, thirty miles long and three miles wide at its widest. When Laura wrote about one trip to town she said, "Laura gathered so many pebbles from the shore of Lake Pepin that they tore the pocket from her dress."

27. What was Laura's youngest sister's name?

From Quiz Laura Ingalls Wilder

Answer: Grace

Grace was the baby of the family who became lost on the prairie in 'By the Shores of Silver Lake'. Laura found her in what she thought was a fairy ring, in reality it was a buffalo wallow.

28. Laura had three sisters named....

From Quiz The Real Laura Ingalls Wilder

Answer: Mary, Carrie, and Grace

29. What was Rose's husband's name?

From Quiz Life of the Ingalls Family

Answer: Clare Gillette

Henry Odin was Laura's uncle, Ma's brother. George Whiting was also Laura's uncle, Pa's brother. James Mason was Almanzo's father. Clare Gillette Lane and Rose married in 1909 in San Francisco. They divorced in 1918. They had one son in 1910, who did not survive.

30. Who was Laura's mother?

From Quiz The "Little House" Series: Life of Laura Ingalls

Answer: Caroline Quiner

Caroline Lake Quiner, whom we all know as "Ma Ingalls", was born in 1839 in Brookfield, Wisconsin, the fifth of Charlotte's seven children. She married Charles Ingalls and gave birth to five children: Mary, Laura, Caroline (Carrie), Charles, Jr. (who unfortunately died at age 9 months), and Grace. Laura left her only brother out of her books. The publishers believe that it was too painful for Laura to write about. Charles Ingalls died in 1902, and Caroline died in 1924.

This is category 24553
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.