FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Danish Royals Quizzes, Trivia and Puzzles
Danish Royals Quizzes, Trivia

Danish Royals Trivia

Danish Royals Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs

Fun Trivia
9 Danish Royals quizzes and 95 Danish Royals trivia questions.
1.
  Ten Danish Kings Named Frederik    
Multiple Choice
 10 Qns
Select the correct regnal number for the King Frederik to which the question refers.
Average, 10 Qns, RedheadDane, May 05 24
Average
RedheadDane
May 05 24
29 plays
2.
  Ten Danish Kings Named Christian    
Multiple Choice
 10 Qns
Select the correct regnal number for the King Christian the question refers to.
Average, 10 Qns, RedheadDane, May 02 24
Average
RedheadDane
May 02 24
53 plays
3.
  Europe's Father-In-Law   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Ten Questions on King Christian IX of Denmark and his descendants.
Average, 10 Qns, alan03, Jul 22 10
Average
alan03
817 plays
4.
  Mary, Crown Princess of Denmark    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the princess that went from Down Under to Denmark.
Average, 10 Qns, emmco, Apr 08 10
Average
emmco
395 plays
5.
  Which Monarch of Denmark?    
Multiple Choice
 15 Qns
The monarchy of Denmark has seen many interesting characters in its rich tapestry.
Average, 15 Qns, LuH77, Sep 15 21
Average
LuH77
Sep 15 21
122 plays
6.
  The Danish Royal Family    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz about the Danish Royal Family. Enjoy!
Average, 10 Qns, royalty101, Aug 12 10
Average
royalty101
403 plays
7.
  Queen Margrethe and Denmark    
Multiple Choice
 10 Qns
Queen Margrethe of Denmark heads one of Europe's oldest monarchies. Try this quiz to find out more.
Average, 10 Qns, bridget3, Jan 13 08
Average
bridget3
1443 plays
8.
  Royal Kids of Denmark    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the next generation, the eight grandchildren of Her Majesty Queen Margrethe II of Denmark.
Average, 10 Qns, RedheadDane, Aug 03 12
Average
RedheadDane
260 plays
9.
  The Answer is Always Christian    
Match Quiz
 10 Qns
Between the fifteenth and twentieth centuries, Denmark had ten Kings named Christian. In the quiz, match the correct Christian with the fact.
Tough, 10 Qns, bernie73, Feb 14 21
Tough
bernie73 gold member
Feb 14 21
102 plays
trivia question Quick Question
Margrethe's father was King Frederik IX, who is her mother?

From Quiz "Queen Margrethe and Denmark"




Related Topics
  Denmark Football [Sports] (8 quizzes)

  Mixed Denmark [General] (4 quizzes)

  Denmark [Geography] (9 quizzes)


Danish Royals Trivia Questions

1. There are many accounts of legendary Kings of Denmark. Reigning from around 936-960, who is the first historically recognised King of Denmark?

From Quiz
Which Monarch of Denmark?

Answer: Gorm the Old

Gorm the Old conducted his reign from Jelling, which is now a railway town of Denmark. He orchestrated the making of the first Jelling stones, large runestones, in honor of his wife, Thyra, also known as Thyre or Thorvi. Gorm was reportedly the son of semi-legendary Danish King Cnut I, or Harthacnut, both of whom followed the religion of Norse paganism.

2. How are the grandchildren of the Queen ordered when it comes to succession to the throne?

From Quiz Royal Kids of Denmark

Answer: Crown Prince Frederik's children are ahead of Prince Joachim's children - Gender equal

The children are ordered thus: Christian, Isabella, Vincent, Josephine, Nikolai, Felix, Henrik, Athena. Denmark has absolute primogeniture which means that the eldest child takes precedence regardless of gender.

3. Which daughter of Frederick IX became Queen of Denmark in 1972?

From Quiz The Danish Royal Family

Answer: Princess Margrethe

Princess Margrethe of Denmark became the Queen of Denmark on January 14, 1972, after her father, King Frederick, died of an illness. Margrethe was born on April 16, 1940 to the Crown Prince Frederick and his wife, the Crown Princess Ingrid.

4. What is the first name of the Prince that Mary married?

From Quiz Mary, Crown Princess of Denmark

Answer: Frederik

Mary married Frederik, Crown Prince of Denmark in May 2004 in a lavish ceremony in Copenhagen. They met in 2000 during the Sydney Olympic games at a hotel named the Slip Inn.

5. Margrethe's father was King Frederik IX, who is her mother?

From Quiz Queen Margrethe and Denmark

Answer: Ingrid

Her mother was Princess Ingrid of Sweden, daughter of King Gustav Adolf of Sweden

6. This King of Denmark introduced Christianity to the nation. Who was he?

From Quiz Which Monarch of Denmark?

Answer: Harald "Bluetooth" Gormsson

The facts surrounding King Harald Bluetooth's conversion to Christianity are somewhat debated. Medieval Saxon Chronicler, Widukind of Corvey, and German Chronicler Adam of Bremen, gave different accounts. Widukind of Corvey wrote during the lifetime of Harald, that a Christian cleric named "Poppa" proved his divinity by carrying a heavy and heated weight, without becoming burned. Danish historian Saxo Grammaticus, later claimed that he performed this miracle for Harald's son, who was having second thoughts about his own baptism. 100 years after Harald had died, Adam of Bremen suggested that Harald's conversion was forced, at the hands of Otto I, Holy Roman Emperor.

7. Sixth child born, close to his sister. Holds conquest in his name.

From Quiz Royal Kids of Denmark

Answer: Vincent

HRH Prince Vincent Frederik Minik Alexander, born on January 8 2011, is the oldest of Crown Prince Frederik and Crown Princess Mary's twins. When they were leaving the hospital with the twins the Crown Princess told the media that he would always look around to see where his sister was. His name, Vincent, has French roots and means conquering.

8. Who did Princess Margrethe marry in 1967?

From Quiz The Danish Royal Family

Answer: Henri

The Princess married Count Henri de Laborde de Monpezat, a French Diplomat, on June 10, 1967 at the Naval Church in Copenhagen. He became HRH the Prince Henrik of Denmark because of his position as husband of the Heiress Presumptive.

9. Which Australian university did Mary complete a double degree at?

From Quiz Mary, Crown Princess of Denmark

Answer: University of Tasmania

Mary completed a double Commerce and Law degree at the University of Tasmania between 1989 and 1994. She had a number of jobs prior to her engagement including sales director for a real estate firm in Australia and teaching business English at a language school in Paris.

10. Whom did Christian IX succeed as king of Denmark?

From Quiz Europe's Father-In-Law

Answer: Frederick VII

Although Christian was selected as the heir during the reign of Christian VIII, this was as heir to that king's son. It was, therefore, not until the death of Frederick VII in 1863 that Christian of Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glucksburg ascended the Danish throne as Christian IX. 1863 was a momentous year for Christian and his family. Not only did he become king of Denmark but his son Vilhelm became king of Greece, and his daughter Alexandra married Albert Edward, Prince of Wales.

11. What is Margrethe's title?

From Quiz Queen Margrethe and Denmark

Answer: Margrethe II

Her title is Margrethe II - although she is the first ever ruling Queen in her own right. The first Queen Margrethe was a queen regent in the 14th century.

12. Which King of Denmark overthrew his father and drove him into exile in the middle of the 980s?

From Quiz Which Monarch of Denmark?

Answer: Sweyn Forkbeard

Sweyn Forkbeard was the son of Harald "Bluetooth" Gormsson, who died in exile after his son's revolt. Sweyn was a violent warlord and fighter and was said to have allied with legendary pagan chieftain, Palnatoke, who is said to have helped raise him. He is also said to have convinced Sweyn to revolt against his father, and sometimes is even claimed to have killed Harald himself. However, the history of Palnatoke is highly legendary - the factuality of accounts of his life are historically questionable. Sweyn Forkbeard led a campaign of fear and violence against England, raiding and laying waste to parts of it. In response King Æthelred the Unready of England ordered the execution of all Danes living in England. This culminated in the St. Brice's Day massacre of 1002. There is no solid evidence of the official death toll, but historians suggest that a lot of life was lost.

13. Eighth child born, a first to parents. Wisdom carried in a name.

From Quiz Royal Kids of Denmark

Answer: Athena

HRH Princess Athena Marguerite Françoise Marie, born on January 24 2012, is the daughter of Prince Joachim and Princess Marie. She is her parents' first daughter. She is named for the Greek goddess of wisdom.

14. What was the name of Mary's first child?

From Quiz Mary, Crown Princess of Denmark

Answer: Christian

Prince Christian Valdemar Henri John was born at Copenhagen University Hospital on October 15, 2005. His name Christian was chosen as the kings of Denmark are usually named either Christian or Frederik.

15. In 1842 whom did Christian marry?

From Quiz Europe's Father-In-Law

Answer: Princess Louise of Hesse-Kassel

By marrying Louise, a niece of King Christian VIII, Christian strengthened his position as heir to the throne.

16. Margrethe's consort is Prince Henrik, what is his original nationality?

From Quiz Queen Margrethe and Denmark

Answer: French

He is a former French count and diplomat who changed his name from Henri to Henrik.

17. In 1016, what Danish Prince became King of England, and later acquired the titles of King of Denmark, Norway and England?

From Quiz Which Monarch of Denmark?

Answer: Cnut the Great

When Cnut was ruling all three countries, they were often referred to together as the "North Sea Empire", and considering his victory against Sweden and Norway in 1026, Cnut proclaimed himself "King of all England and Denmark and the Norwegians and of some of the Swedes". When Harald II died in 1018, Cnut traveled to Denmark to confirm his succession to the Danish throne. Cnut's rise to power in England and treatment of those he conquered made his relationship with the Church awkward. The Catholic Church also did not approve of Cnut having two wives: Ælfgifu of Northampton and Emma of Normandy. To appease the Church, Cnut had the monasteries and churches that had been damaged and looted via Viking plunder restored, and also gave money to the Church. Cnut died in 1035 Shaftesbury, England.

18. Fourth child born, filled with life. Always ready for a party.

From Quiz Royal Kids of Denmark

Answer: Isabella

HRH Princess Isabella Henrietta Ingrid Margrethe, born April 21 2007, is the oldest daughter of Crown Prince Frederik and Crown Princess Mary. She's known for be quite the little charmer who enjoys a good little dance.

19. What are the names of Queen Margrethe's children?

From Quiz The Danish Royal Family

Answer: Frederik and Joachim

HRH the Prince Frederik of Denmark (as he was at birth; his mother had not become Queen at that point, hence he was not the Crown Prince Frederik until 1972) was born on May 26, 1968, and HRH the Prince Joachim was born on June 7 1969.

20. In April 2007 Mary gave birth to her second child Princess Isabella Henrietta Ingrid Margrethe. Which of her daughter's names is also shared by Mary's mother?

From Quiz Mary, Crown Princess of Denmark

Answer: Henrietta

Mary's mother Henrietta worked for a number of years at the University of Tasmania but unfortunately died in 1997 after a heart operation. Both of Mary's parents migrated from Scotland to Australia in 1963, 9 years before Mary was born.

21. In 1866 which future European ruler did Christian's daughter, Princess Dagmar, marry?

From Quiz Europe's Father-In-Law

Answer: Alexander III of Russia

Dagmar had previously been betrothed to Alexander's elder brother, the Tsarevich Nicholas Alexandrovich. However, he died in 1865 and she married Alexander instead. Her full name was Marie Sophie Frederikke Dagmar. She converted to the Russian Orthodox faith in order to marry Alexander and adopted the name Maria Fedorovna. When he became Tsar Alexander III in 1881 she became known as the Empress Maria. She was the mother of the last tsar, Nicholas II. She survived the Bolshevik revolution and only left Russia in 1919, two years after the monarchy was overthrown. She died in Denmark in 1928.

22. Queen Margrethe has two sons, what are their names?

From Quiz Queen Margrethe and Denmark

Answer: Frederik and Joachim

They are Crown Prince Frederik (named after the previous King) and Prince Joachim.

23. Which King of Denmark died at a wedding as he was toasting the newlywed bride?

From Quiz Which Monarch of Denmark?

Answer: Harthacnut

Harthacnut was the son of Cnut the Great and his second wife, Emma of Normandy. He struggled to hold firm the lands that Cnut the Great had acquired during his reign. Magnus I, also known as Magnus the Good, had taken hold of Norway. Harthacnut did, however, maintain the Danish throne from 1035-1042 and was King of England from 1040-1042. In 1042, Harthacnut was a guest at a wedding in Lambeth, London. It was the wedding of Tovi the Proud, a Danish thane and Gytha, the daughter of an Anglo-Saxon noble, Osgod Clapa. His death was attributed to drinking too much alcohol, which perhaps gave him a stroke. However, it has also been speculated that he was murdered - though no proof exists of this.

24. Third child born, playing with the other boys. A special fate awaits this one.

From Quiz Royal Kids of Denmark

Answer: Christian

HRH Prince Christian Valdemar Henri John, born on October 15 2005, is the oldest child of Crown Prince Frederik and Crown Princess Mary. While his parents try to ensure that he has as normal a life as possible, he is destined to become King Christian XI of Denmark one day.

25. What was the name of the woman the Crown Prince married in 2004?

From Quiz The Danish Royal Family

Answer: Mary Donaldson

HRH the Crown Prince Frederik of Denmark married Miss Mary Elizabeth Donaldson, an Australian, on May 14, 2004. They had met at the 2000 Sydney Olympics. Mary was born on February 5, 1972, to Dr. John Donaldson and Mrs. Henrietta Donaldson.

26. In 1863 Christian's son Vilhelm accepted an offer to become king of Greece. What regnal name did he take on doing so?

From Quiz Europe's Father-In-Law

Answer: George I

Vilhelm was only 17 at the time. He was the grandfather of Prince Philip, Duke of Edinburgh, husband of Elizabeth II of the United Kingdom. He was also the great-grandfather of Queen Sofia, wife of King Juan Carlos of Spain.

27. Where does Queen Margrethe officially reside?

From Quiz Queen Margrethe and Denmark

Answer: Amalienborg

Amalianborg, Christiansborg and Schackenborg are all homes of different members of the royal family. However, most of Christiansborg is used by the Danish parliament, and the Royal Family has only a few rooms there. Dannebrog is the royal yacht.

28. What King of Denmark commanded the creation of the Throne Chair of Denmark in around 1662-1671?

From Quiz Which Monarch of Denmark?

Answer: Frederick III

After the completion of an established absolute monarchy in Denmark and Norway, Frederick III ordered the creation of the Throne Chair of Denmark. The creator was Bendix Grodtschilling, a Danish carpenter and artist. Construction of the throne took 9 years, and its design, which features 3 lions guarding it, was inspired by the throne of biblical King Solomon, whose throne had 12 lions guarding it. Frederick III was the second-oldest son of Christian IV and Anne Catherine of Brandenburg.

29. Second child born, a rather big boy. Happiness is in his name.

From Quiz Royal Kids of Denmark

Answer: Felix

HH Prince Felix Henrik Valdemar Christian born July 22 2002 is the younger son of Prince Joachim and his former wife, Alexandra Christina, Countess of Frederiksborg. At almost ten years he is not really a little boy anymore, his name, Felix, means happy and prosperous.

30. Prince Joachim married Alexandra Manley in 1995, and they had two sons. What were their names?

From Quiz The Danish Royal Family

Answer: Felix and Nikolai

Prince Nikolai was born on August 28, 1999, and Prince Felix was born on July 22, 2002.

This is category 14144
Last Updated Jun 15 2024 5:49 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.