FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Maine Quizzes, Trivia and Puzzles
  Maine Quizzes, Trivia

Maine Famous People Trivia

Maine Famous People Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.S.A. People

Fun Trivia
3 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  The Maine Man    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about famous men who were born in the state of Maine. Enjoy!
Average, 10 Qns, zebra101, Jan 11 14
Average
zebra101
445 plays
2.
  Take this Famous People From Maine Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Maine is the Pine Tree State and it has Vacationland on its license plates. Maine is also about more than just yummy lobster!
Average, 10 Qns, cinbadl, Feb 06 22
Average
cinbadl
Feb 06 22
459 plays
3.
  Famous People From Maine Test Your Knowledge   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
See how well you know some of the better known residents of the great state of Maine!
Tough, 10 Qns, Youadoodledoo, Jul 07 16
Tough
Youadoodledoo
623 plays
trivia question Quick Question
Which of these athletes, who was born in Portland, Maine, won three Olympic gold medals in swimming between 2000 and 2008?

From Quiz "The Maine Man"




Related Topics
  Maine [Geography] (8 quizzes)

  Maine History [History] (2 quizzes)


Maine Famous People Trivia Questions

1. What is the name of the founder of L.L. Bean?

From Quiz
Famous People From Maine

Answer: Leon Leonwood

Yikes, I remember when L.L. Bean's was just a small house in Freeport! Now, it's well, huge. There are no locks on the doors at the main store in downtown Freeport, it's open 24/7!

2. This author penned such novels as "Carrie" and "Pet Sematary".

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Stephen King

Stephen King is considered one of the world's premier authors. He makes his home in Bangor, Maine.

3. Which Maine resident invented earmuffs?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Chester Greenwood

He was only 15 when he invented earmuffs. He came up with the idea while ice skating. A little fur and some wire and voila! Dec 21 is Chester Greewnood Day in Farmington, Maine. He had other patents and his invention created jobs for the people of Farmington.

4. Which member of O.J. Simpson's dream team makes/made his home in Maine?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: F. Lee Bailey

Mr. Bailey lives near Bar Harbor on Mt. Desert Island.

5. Born in Howland, Maine, this man invented the first microwave oven. Who is he?

From Quiz The Maine Man

Answer: Percy Spencer

Percy Spencer was born on July 19, 1894. He was an engineer and inventor best known for inventing the microwave oven. The microwave was first patented in 1945 by Raytheon, the company Percy worked for. He died on September 8, 1970 at the age of 76.

6. Which Maine artist's most famous painting is "Christina's World"?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Andrew Wyeth

Andrew Wyeth was the youngest of five children. His father was N.C. Wyeth, who was an illustrator and artist. Andrew spent summers on Monhegan Island painting. Christina was a neighbor in Cushing, Maine. She was disabled and could not walk.

7. What movie producer graduated from the University of Maine with a degree in civil engineering?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Lawrence Bender

Lawrence Bender has gone on to produce such movies as Reservoir Dogs, Pulp Fiction, and Good Will Hunting.

8. Born in 1908 in Bar Harbor, Maine, this man was the 41st Vice President of the United States under President Gerald Ford. Who is he?

From Quiz The Maine Man

Answer: Nelson Rockefeller

Nelson Rockefeller was born on July 8, 1908. He was the grandson of John D. Rockefeller, who founded Standard Oil in 1870. Nelson was the 49th Governor of New York from 1959 to 1973. He was then the 41st Vice President of the United States from 1974 to 1977. He was married twice and had seven children. In 1979, he died of a heart attack at the age of 70.

9. Who was the first woman to be elected to both the House of Representatives and the U.S. Senate?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Margaret Chase Smith

Margaret Chase Smith broke barriers for women when she was the first woman elected to both the House of Representatives and the U.S. Senate. She was also the first woman from Maine to serve in either house and the first woman to be placed for nomination for President at the 1964 Republican Convention.

10. Who makes their summer residence at Walker's Point in Kennebunkport, Maine?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: The Bush Family

The Walker's Point compound has drawn many comparisons to the Kennedy compound in Hyannisport, Massachusetts.

11. Who wrote the bestseller, "The Beans of Egypt, Maine"?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Carolyn Chute

It's a story about a poor family in rural western Maine. Ms. Chute is an advocate for the poor of rural Maine. She is also a strong defender of the 2nd amendment. Her other works include "Letourneau's Used Auto Parts" and "Merry Men", both of which are situated in the fictional town of Egypt.

12. The only Maine college to produce a future President of the United States was Bowdoin. Who was the President?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Franklin Pierce

Franklin Pierce was the 14th President of the United States, serving only one term.

13. Which U.S. Vice President was born in Bar Harbor?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Nelson A. Rockefeller

He was VP under Gerald Ford. He was also John D. Rockefeller's grandson.

14. Mt. Hope cemetery in Bangor, Maine has Abraham Lincoln's first Vice-President buried there. Who is it?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Hannibal Hamlin

Hamlin was replaced on the ticket for the 1864 election by Andrew Johnson.

15. This painter, best known for his paintings of the Hudson River, including "Storm King on the Hudson", was born in Portland, Maine in 1832. Who is he?

From Quiz The Maine Man

Answer: Samuel Colman

Samuel Colman was born on March 4, 1832. His work was first exhibited in 1850 at the National Academy of Design, and in 1854, he opened his own art studio in New York City. He was one of the founders and first president of the American Watercolor Society. Later in life, he also became an interior designer. He died on March 26, 1920.

16. Which poet was born in Portland, Maine in 1807?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Henry Wadsworth Longfellow

There is a statue of him on Congress Street. "The Village Blacksmith" (1841) and "Paul Revere's Ride" (1863) are some of my childhood favorites.

17. What classic American novel was penned in Brunswick, Maine in 1851?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Uncle Tom's Cabin

Harriet Beecher-Stowe's husband, Calvin, was a professor at Bowdoin College in Brunswick.

18. This Maine man won the Academy Award for Best Director four times in his life, the first of which was for "The Informer" in 1935. Who is this movie director?

From Quiz The Maine Man

Answer: John Ford

John Ford was born in Cape Elizabeth, Maine on February 1, 1894. He began directing silent films in 1917 with his first movie "The Tornado". He began directing films with sound in 1928. He is best known for his westerns. After winning the Academy Award for Best Director for "The Informer" in 1935, he won it again for "The Grapes of Wrath" (1940), "How Green Was My Valley" (1941), and "The Quiet Man" (1952). He died on August 31, 1973, in Palm Desert, California.

19. Which Maine author has kept people up late at night with his creepy stories?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Stephen King

Stephen King has donated a lot of money to local libraries. He has a house in Bangor that is swarmed on Halloween by his many fans. "The Stand" is one of my favorites. I actually dated a guy who went to high school with him!

20. Who accepted the formal surrender of General Robert E. Lee, at the request of General U.S. Grant?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: General Joshua Lawrence Chamberlain, 20th Maine

Gen. Chamberlain was a professor of theology and the classics at Bowdoin prior to the outbreak of war in 1861. He was highly motivated by the writings of the wife of fellow Bowdin professor, Calvin Stowe. Her name was Harriet Beecher-Stowe, author of Uncle Tom's Cabin.

21. Which actor, part of the 1980s brat pack, was born in Portland, Maine in 1959?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Judd Nelson

He is probably best known for his role of John Bender in "The Breakfast Club" (1985).

22. What civil-war general from Maine was also considered the father of prohibition?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: General Neil H. Dow

General Dow was the founder of the temperence movement, the predecessor of prohibition.

23. This actor, best known for his role as Dr. Derek Shepherd on the TV show "Grey's Anatomy", was born in Lewiston, Maine. Who is he?

From Quiz The Maine Man

Answer: Patrick Dempsey

Patrick Dempsey was born on January 13, 1966. He first began acting on screen in 1985. He began playing Dr. Derek Shepherd on "Grey's Anatomy" in 2005. Some movies he's been in include, "Sweet Home Alabama" (2002) and "Enchanted" (2007). Along with acting, he is also very interested in car racing and has taken part in some races.

24. Who created the first generation of mental asylums?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Dorothea Dix

There is a fountain in Boston for thirsty horses that was given to the city by Dorothea. She was born in Hampden in 1802 and is best known for her work to improve the treatment of the insane.

25. What Senator and Representative from Maine was the first woman to have seats in both houses of the United States Congress?

From Quiz Famous People From Maine

Answer: Margaret Chase-Smith

Margaret Chase-Smith first entered the United States Congress following the death of her husband.

This is category 21572
Last Updated Apr 08 2024 12:56 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.