FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Sins Quizzes, Trivia and Puzzles
Sins Quizzes, Trivia

Sins Trivia

Sins Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Religion Trivia
  6. »
  7. Roman Catholicism

Fun Trivia
The concept of sin has been understood in a variety of ways over the centuries and around the globe, but a contemporary definition would describe a state of estrangement from God resulting from a thought or action which violates God's will. Traditionally, Roman Catholics have classified certain types of sin as mortal (meaning the the estrangement from God is so sever that an unrepentant death will lead to eternal damnation) and venial (meaning that the relationship with God has been damaged, but not completely broken).
4 Sins quizzes and 40 Sins trivia questions.
1.
  Seven Deadly Sins    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is to test your knowledge on the seven deadly sins. Good luck with the quiz.
Average, 10 Qns, diamondjim68, Apr 09 22
Average
diamondjim68
Apr 09 22
5905 plays
2.
  The Seven Deadly Sins    
Multiple Choice
 10 Qns
'Midway upon the journey of our life I found myself within a forest dark, For the straightforward pathway had been lost...' (Dante, Inferno, Canto 1)
Very Difficult, 10 Qns, blackmaggot, Jun 24 17
Very Difficult
blackmaggot
Jun 24 17
5149 plays
3.
  The Seven Deadly Sins: Gluttony    
Multiple Choice
 10 Qns
Just like my last quiz on Sloth, this one will focus solely on gluttony. Much of the info comes from the History Channel series "Seven Deadly Sins". Again keep an eye out for the other five sins and be sure to check out Sloth if you haven't already.
Tough, 10 Qns, animefreak1124, Mar 18 19
Tough
animefreak1124
Mar 18 19
758 plays
4.
  The Seven Deadly Sins: Sloth    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz focuses solely on Sloth. Keep an eye out for my quizzes on the other 6 sins. Much of the info comes from the History Channel series "Seven Deadly Sins".
Very Difficult, 10 Qns, animefreak1124, Apr 07 09
Very Difficult
animefreak1124
1100 plays

Sins Trivia Questions

1. For which one of the Deadly Sins is the punishment to be put in freezing water?

From Quiz
The Seven Deadly Sins

Answer: Envy

Envy is the desire of others' traits, status, abilities, or situation. It is ruled by the celestial sign of the Moon, and it is linked with the dog and the color green.

2. Which two of the original 8 temptations were combined to become sloth?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: apathy and sadness

Pope Gregory the Great refined Evagrius Ponticus' list in 590 AD to include sloth. He combined acedia (apathy) and tristitia (sadness) to create Sloth. Sloth is considered to be a sin because it keeps you from worshipping God (according to Gregory).

3. What animal and color does the sin envy link to?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: dog, green

The horse and violet are linked with the sin of pride. The pig and orange symbolize gluttony, and the goat and light blue are for sloth.

4. Which animal is linked to the sin of 'Pride'?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Horse

Pride is the excessive belief in one's own abilities, which interferes with the individual's recognition of the grace of God. It has been called the sin from which all others arise. Pride is also known as Vanity. Pride is ruled by the celestial sign of the Sun and it is linked with the color violet. The punishment for Pride is to be broken on the wheel.

5. What did St. Thomas Aquinas add to his food as a means of keeping himself from committing the sin of gluttony?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Gluttony

Answer: Ashes & ash

Aquinas sprinkled ash on his food to keep himself from enjoying it. Had he totally refrained from eating, which he considered the best way to avoid gluttony, he might have seemed ungrateful when at the tables of people who had given him food and lodging for the night.

6. What is the punishment for gluttony?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: You'll be force-fed toads, rats and snakes.

Broken on the wheel is for pride. The punishment for anger is to be dismembered alive. Smothering in fire and brimstone is for lust.

7. Sometime between 1308 and 1321 AD, Dante Alighieri gave his vision of Hell, Purgatory, and Heaven in his "Divine Comedy". In which of the nine circles of Hell did he place slothful sinners?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: fifth

Dante also placed anger on this level. In his "Divine Comedy" the slothful were made to lie in the river Styx. One of the slothful sinners spoke to Dante and said, "We who were sullen in life now have a pit to be sullen in."

8. Purity is a virtue for which sin?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: Lust

The virtue for anger is kindness, for greed is generosity. The virtue for gluttony is faith and temperance.

9. For which one of the Deadly Sins is the punishment to be broken on the wheel?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Pride

For Sloth the punishment is to be thrown in snake pits. For Gluttony, to be forced to eat rats. And for Covetousness, to be put in cauldrons of boiled water.

10. Sometime between AD 1308 and AD 1321, Dante Alighieri gave his vision of Hell, Purgatory, and Heaven in his "Divine Comedy". On which of the nine rings of Hell did Dante place the gluttonous?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Gluttony

Answer: third

On the third circle, the gluttonous are guarded by Cerberus and forced to lie in a slush made of freezing rain, black snow, and hail. The slush is symbolic of the waste that the gluttonous people made of themselves when they were alive.

11. The ultimate result of the sin of sloth was suicide. Suicide is considered a grave sin in the Catholic Church. In which of Dante's nine rings of Hell were the people who had committed suicide placed?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: seventh

Dante envisioned that those who committed suicide were turned into trees and had their corpses hung from their branches. The corpses were then torn at by Harpies. The suicidal people were not allowed to speak unless the tree that they had been turned into was broken in any way.

12. What is a virtue for pride?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: Humility

Love is the virtue for envy. Faith and temperance is for Gluttony and Zeal is for sloth.

13. 'Self Control' is a virtue against which sin?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Lust

Lust is the inordinate craving for the pleasures of the body. Lust is ruled by the sign of Venus and is linked with the cow and the color blue.

14. The slothful could also be found in Purgatory. According to Dante, what did the slothful have to do to be purged of their sin and ascend to Heaven?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: run continuously

Dante envisioned that the running purged the sinners because they could only stop to ascend to Heaven after they showed a genuine desire to go to Heaven. As with all of the Purgatory punishments, sloth has a unique beatitude that goes "blessed are they that mourn, for they shall be comforted".

15. Who is the demon of 'Lust' and marital discord?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Asmodeus

Mammon is the demon of riches and Covetousness. Belfegor is the demon of Sloth. Lucifer is the demon of Pride.

16. In 1589, Peter Binsfeld published as book called "Binsfeld's Classification of Demons". Each sin was given a demonic lord. What was the name of gluttony's demon?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Gluttony

Answer: Beelzebub

In the book each Demon was assigned a place in Satan's army and was commanded by a demonic lord. And just like gluttony each of the demonic lords was in command of a sin. As is typical of Demons, they also all possess the ability to possess humans.

17. Which demon was in charge of sloth?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: Belphegor

In 1589 AD, Peter Binsfeld was the first to classify the sins as demonic lords who commanded the legions of Satan's army. Beelzebub is the demon of gluttony. Amon is the demon of anger. Asmodeus is the demon of lust.

18. Which sin, also known as Wrath, is symbolized by the bear and color red?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: Anger

The reason for anger, or wrath, is because you are wired for it.

19. Beelzebub or Baal Zebub, the demon of 'Gluttony' is also known as the lord of what?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: The Flies

Gluttony is an inordinate desire to consume more than that which one requires. It is ruled by the sign of Jupiter and it is linked with the pig and the color orange.

20. What animal symbolizes gluttony?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Gluttony

Answer: Hog

The hog is the symbol of gluttony because they are well known for eating anything. The pig is also a symbol of gluttony because like the hog they will eat anything that is placed in front of them.

21. What color is associated with sloth?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: light blue

Sloth is associated with light blue because the sin is associated with "feeling blue," an excuse for doing nothing. Red is for anger, green is for envy and yellow is for greed; there will be more on why in the later quizzes.

22. Getting thrown in snake pits is the punishment for which sin?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: Sloth

Sloth is the sin in which people avoid physical or spiritual work.

23. Leviathan, the great serpent demon of Hell and ruler of the oceans, represents which one of the Deadly Sins?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Envy

24. What color is symbolic of gluttony?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Gluttony

Answer: Orange

Orange is a common color of gluttony because the color itself represents fall or the harvest season, a time when food would be abundant. Orange also acts as an appetite stimulant.

25. Which animal is said to represent sloth?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Sloth

Answer: Donkey

The donkey is associated with sloth because donkeys are slow-moving, stubborn and lazy. The goat is also a common symbol for sloth. The horse is for pride, the cow is for lust, and the pig is (appropriately enough) for gluttony; those will be covered more in future quizzes.

26. Who was the author of "The Divine Comedy", a chapter clarifying the seven deadly sins?

From Quiz Seven Deadly Sins

Answer: Dante Alighieri

Dante was an Italian layman from the 13th century. He considered these actions offenses against love. He divided this novel into three chapters and ranked the sins accordingly.

27. The supreme Lord of Hell and all its demons, Satan represents which one of the Deadly Sins?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Anger & Wrath

28. What heavenly virtue counteracts gluttony?

From Quiz The Seven Deadly Sins: Gluttony

Answer: Abstinence

In this case, abstinence means to abstain from food or fast. Therefore, fasting is the modern interpretation of abstinence, since Jesus resisted the temptation of gluttony by fasting, Catholics often give up something for Lent as a tribute to this.

29. Thomas Aquinas wrote that all sins that are due to ignorance are due to which one of the Deadly Sins?

From Quiz The Seven Deadly Sins

Answer: Sloth

Sloth is the avoidance of physical or spiritual work. It is ruled by the sign of Saturnus and it is linked with the goat and the color light blue.

This is category 18871
Last Updated Feb 21 2024 2:01 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.