FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Meteorites Quizzes, Trivia and Puzzles
Meteorites Quizzes, Trivia

Meteorites Trivia

Meteorites Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Earth Science

Fun Trivia
7 Meteorites quizzes and 65 Meteorites trivia questions.
1.
  A Deep Impression editor best quiz   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Impact Craters On Earth
The planet earth is pockmarked by its encounters with meteorites that originated in outer space and that survived their long journey to leave a mark on our world. Let's take a look at ten of these fascinating scars. Match the crater to the description.
Easier, 10 Qns, KayceeKool, Dec 08 23
Easier
KayceeKool gold member
Dec 08 23
112 plays
2.
Space Rocks
  Space Rocks!    
Photo Quiz
 10 Qns
There are many types of space rocks floating around in our galaxy with us. They are an integral part of our universe. Let's see how much you know!
Average, 10 Qns, dcpddc478, Jul 04 17
Average
dcpddc478
Jul 04 17
900 plays
3.
  Meteorites #1    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a fairly easy quiz on meteorites and craters.
Tough, 10 Qns, almach, Mar 26 09
Tough
almach
2099 plays
4.
  A Few Facts on Meteorites    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are a few facts about meteorites. I hope you learn something new about them. Good luck!
Average, 10 Qns, Lpez, Jul 10 22
Average
Lpez gold member
Jul 10 22
363 plays
5.
  Meteorites for Dummies    
Multiple Choice
 10 Qns
Editor kyleisalive is at it again! How dare he ask for quizzes on subjects that I know so little about? I hope that this quiz, with a lot of help from the Natural History Museum, will help us all remove the Dummy tag.
Average, 10 Qns, zippolover, Apr 15 22
Average
zippolover
Apr 15 22
473 plays
6.
  Meteorites #2    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is a little harder, but give it a try.
Difficult, 10 Qns, almach, Dec 04 14
Difficult
almach
1348 plays
7.
  Antarctic meteorites    
Multiple Choice
 5 Qns
This is a quiz about meteorites found in Antartica, so hopefully it will cool you off!
Difficult, 5 Qns, almach, Mar 24 21
Difficult
almach
Mar 24 21
641 plays
trivia question Quick Question
Most meteorites come from?

From Quiz "Meteorites #1"





Meteorites Trivia Questions

1. A meteorite is a solid rock from space that survives impact with Earth, but how is it called before the impact?

From Quiz
A Few Facts on Meteorites

Answer: Meteoroid

A meteorite can have many different sizes, from being very small to being extremely large! A meteoroid is a small rocky body that travels through space, and it then becomes a meteorite when it hits the surface of planet Earth.

2. Down to basics, what exactly is a meteorite?

From Quiz Meteorites for Dummies

Answer: A chunk of rock or metal that falls to earth

It is the "falling to earth" part that is important. Earth in this case means the surface of the planet, including water.

3. Who is often credited with discovering the first meteorite found in Antarctica in 1911?

From Quiz Antarctic meteorites

Answer: Douglas Mawson

Mawson was leader of the Australasian Antarctic Expedition during 1911-1914.

4. What is the object that apparently exploded over Siberia in 1908?

From Quiz Meteorites #2

Answer: Comet or meteor

The object is believed to have been a comet or meteor that never impacted the ground. It is known as the Tunguska event.

5. Most meteorites come from?

From Quiz Meteorites #1

Answer: The asteroid belt

The vast majority of meteorites come from the Asteroid belt, others come from the Moon, Mars and Comets.

6. What was the object that exploded (and then landed) over Siberia in 1947?

From Quiz Meteorites #2

Answer: Iron meteorite

In fact, the Sikhote-Alin iron meteorite was a witnessed event, on February 12, 1947. Mr. Medvedev was painting the Sikhote-Alin mountains when he saw the blazing streak of light at 10:38 AM, he included it in his painting.

7. What is the object called after it hits the ground (Providing it survives!)?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Meteorite

Meteorites are of great interest to science as they can tell us much about the early Solar System.

8. What is the main criterion to name meteorites?

From Quiz A Few Facts on Meteorites

Answer: The place where they were found

Usually, meteorites are named after the places they were found in, or after a close region. If more than one meteorite should fall in the same place, they are given the same region name but with different numbers in them to set them apart.

9. In 1984, evidence of what was believed to have been found in an Antarctica meteorite?

From Quiz Antarctic meteorites

Answer: Microfossils

The Allan Hills 84001 was of an unusual nature and some scientists believed it to have originated on Mars. There was much excitement at the time about evidence of life on Mars, but the theory has been debunked since.

10. What was one way meteorites used to be named?

From Quiz Meteorites #2

Answer: The nearest Post Office.

Another way a meteorite got its name was from a nearby geographic structure, such as Meteor Crater, AZ or the Sikhote-Alin mountains in Russia. Today, it's done by committee, what a shame!

11. What is the object called before it enters our atmosphere?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Meteoroid

Meteoroids are mostly small objects the size of a grain of sand or a pea. They can, of course, be much larger!

12. Meteorites are not useless after falling on Earth. What is one use humans have given them?

From Quiz A Few Facts on Meteorites

Answer: To make dog bowls

As strange as this can sound, there have been people who have unknowingly found meteorites and used them as a blacksmith for making anvils, to prop up cars, and even to make dog bowls!

13. ANSMET is a program designed to locate meteorites. For what does the letter S stand?

From Quiz Antarctic meteorites

Answer: Search

The letters stand for Antarctic Search for Meteorites and was established by America's Nation Science Foundation.

14. What is the object called when we see the streak of light in the sky?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Meteor

The light is the result of friction as the object passes through the atmosphere.

15. A meteorite landed in Mbale, Uganda in 1992. What was unusual about this meteorite?

From Quiz Meteorites for Dummies

Answer: It injured a child

In 1911 a dog was killed by the Nakhla meteorite in Egypt. In 1920 a 66-ton meteorite was found by a farmer in Grootfontein, Namibia. It set a record for size. The child hit by the 1992 meteorite was only slightly injured and is the only person ever reported to have been injured by a meteorite.

16. The first Antarctica meteorites were found where?

From Quiz Antarctic meteorites

Answer: Yamato Mountains

17. What are the three major types of meteorites?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Iron, Stone, Stony-Iron

All these categories have many subcategories.

18. In which continent of the world do meteorites most frequently fall?

From Quiz A Few Facts on Meteorites

Answer: Antarctica

Thousands of meteorites have been found in Antarctica, most of them small-sized. In 2004, a meteorite hit Antarctica, which left 2 million pounds of dust in the area. That was enough to affect climate on the other side of the world!

19. In most countries around the world, if you find a meteorite, to whom does it belong?

From Quiz Meteorites for Dummies

Answer: The land owner

Unless something else is written into the local laws, meteorites belong to the owner of the land where it landed. The Gambia, Australia, Switzerland, Denmark, Argentina and India all have laws about meteorite ownership (according to discovery.com).

20. Who is considered to be the Father of American Meteoritics?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Nininger

Harvey H. Nininger did intensive studies at Meteor Crater between 1939 and 1946. He discovered silica bombs (also known as impactites) and was the first to use a metal detector to find meteorites.

21. Meteorites have been found on other bodies of the solar system. Can you name the planet where they have proved to have been found?

From Quiz A Few Facts on Meteorites

Answer: Mars

Meteorites have been found on Mars, and on the Moon as well. These meteorites, as well as the ones that fall on Earth, contain minerals that do not exist on our planet.

22. How wide is Meteor Crater, AZ at the rim?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Four fifths of a mile in diameter

The meteorite that struck the Arizona desert was estimated to have been only 100 to 150 feet in diameter.

23. On 1965, a big meteorite fell on a village of England. Which village, in Leicestershire, was it?

From Quiz A Few Facts on Meteorites

Answer: Barwell

On 1965, a big meteorite fell on Barwell and Earl Shilton, causing no deaths but property damage. The meteorite was called the "Barwell meteorite", and a piece of it can be found in a museum at Coventry.

24. Marcasite nodules are sometimes mistaken for meteorites. What is the easiest way to tell the two apart?

From Quiz Meteorites for Dummies

Answer: Colour

A marcasite nodule will have a yellow tinge despite having the alternate name of white iron pyrite. If your find is metallic, it could be a meteorite.

25. How deep was Meteor Crater right after the impact?

From Quiz Meteorites #1

Answer: 700'

The current depth is about 600', silt from the past 50,000 years has filled in about 100' of the crater.

26. The Widmanstatten pattern appears in which type of meteorite?

From Quiz Meteorites #2

Answer: Iron Octahedrite

The Widmanstatten pattern is brought out in the meteorite by an etching process using Nitric Acid and Alcohol. It was first used to see if it would retard oxidation in meteorites. It didn't help stop rust, but shows a nice crosshatch pattern of kamacite and taenite crystals that are present in Octahedrite meteorites.

27. Meteor Crater was at one time thought to have been formed by a?

From Quiz Meteorites #1

Answer: Volcano

The discovery of shocked quartz at Meteor Crater more or less confirmed that Meteor Crater was formed by an impact event. This crater was the first meteorite crater identified as such.

28. Calcium aluminum inclusions are usually found in?

From Quiz Meteorites #2

Answer: Carbonaceous chondrites

Calcium aluminum inclusions (CAI's)are believed to have formed before the Sun, but out of the same Solar nebula. These CAI's are then the oldest material known in our Solar System.

29. Most asteroids formed when?

From Quiz Meteorites #1

Answer: 4.5 billion years ago

The asteroids formed, along with the Sun, Planets, Moons, and Comets at the beginning of the Solar System, some 4.5 billion years ago.

This is category 20668
Last Updated Feb 25 2024 9:12 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.