FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Earth Science Quizzes, Trivia and Puzzles
 Earth Science Quizzes, Trivia

Earth Science Trivia

Earth Science Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »

Fun Trivia
Quizzes about geology and science as it relates to the earth and its composition are located here. Dig in and see what's around.
96 Earth Science quizzes and 1,344 Earth Science trivia questions.
Sub-Categories:
1.
  Twenty Questions About Earth   top quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
Here is the third twenty question quiz on objects in our solar system. This one is about Earth. What do you think you know about our planet?
Average, 20 Qns, almach, Oct 01 23
Recommended for grades: 8,9,10
Average
almach
Oct 01 23
25766 plays
2.
  The Earth: What's Right; What's Wrong?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much much are you aware of about the planet we live on, the third planet from the Sun? Take this true/false quiz, and see how much you know.
Average, 10 Qns, achernar, May 06 14
Recommended for grades: 8,9,10
Average
achernar
21317 plays
3.
Ring of Fire
  Ring of Fire   best quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
You've undoubtedly heard references to this area, so let's explore some of its geologic features.
Average, 10 Qns, looney_tunes, Jan 19 23
Recommended for grades: 8,9,10
Average
looney_tunes editor
Jan 19 23
4121 plays
4.
  Punny Geology editor best quiz   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I know what you're thinking, and, yes-- I did get myself into geology just for the puns! A delightful selection of puns and geology trivia is included in this quiz.
Average, 10 Qns, pu2-ke-qi-ri, Jun 20 21
Average
pu2-ke-qi-ri
Jun 20 21
11897 plays
5.
  Geology 101: The Rock Cycle   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give you the definition, you pick the term.
Average, 10 Qns, ladymacb29, Jun 13 24
Average
ladymacb29 editor
Jun 13 24
15714 plays
6.
Rock But No Roll
  Rock But No Roll   popular trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Have you got rocks in your head? If so, you can work out the names of these rocks from the photo clues given.
Average, 10 Qns, Creedy, Jun 08 24
Average
Creedy gold member
Jun 08 24
1784 plays
7.
  Why on Earth?   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The prefix "Why on Earth" has been uttered by exasperated parents the world over, but the literal interpretation does lead to some interesting questions. Do you know why things on Earth exist or are the way they are?
Easier, 10 Qns, qrayx, Oct 15 22
Recommended for grades: 8,9,10
Easier
qrayx
Oct 15 22
1874 plays
8.
  A Geological Tour of the World   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
While visiting a few natural wonders, which are famous tourist attractions around the world, let's take a look at the geological processes that led to their formation.
Average, 10 Qns, zorba_scank, Oct 12 22
Average
zorba_scank gold member
Oct 12 22
8584 plays
9.
  Igneous, Sedimentary, or Metamorphic?   top quiz  
Classification Quiz
 15 Qns
There are three types of rock: igneous, sedimentary, and metamorphic. Igneous rocks are formed from molten rock, sedimentary from settled particles, and metamorphic by heat, pressure, or reactive fluids. Can you categorize each rock in your pile?
Average, 15 Qns, Terry, Aug 23 22
Recommended for grades: 6,7,8,9,10,11,12
Average
Terry editor
Aug 23 22
484 plays
10.
  Plate Tectonics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This topic is all about the subject of plate tectonics, which revolutionised the study of earth science.
Average, 10 Qns, mick_is_god, Oct 12 22
Recommended for grades: 8,9,10
Average
mick_is_god
Oct 12 22
7202 plays
trivia question Quick Question
MESOZOIC: What is the popular name for this era?

From Quiz "Earth's Ages - Random Facts"




11.
  Earth's Ages - Random Facts   great trivia quiz  
Multiple Choice
 15 Qns
Take a brief tour through the geological eras of the Earth. Good luck!
Tough, 15 Qns, Mr5, Feb 16 14
Tough
Mr5
3605 plays
12.
  Up Through The Atmosphere   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
You are sitting on a rocket ready to journey into space. When you launch you will pass through the various layers of Earth's atmosphere. Let's see what you know about them.
Easier, 10 Qns, RedHook13, Feb 16 21
Recommended for grades: 8,9,10
Easier
RedHook13 gold member
Feb 16 21
543 plays
13.
  Atmospheric Phenomena   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
I will give a description of some type of atmospheric phenomenon and you determine the answer.
Average, 10 Qns, almach, Apr 03 14
Average
almach
6413 plays
14.
  Classic Clastics   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you understand sand? Mull over boulders? Love mud? Are you a big fan of alluvium? If you are thinking, "My sediments exactly!" or "At long clast!" well, take this quiz!
Average, 10 Qns, pu2-ke-qi-ri, Sep 20 21
Average
pu2-ke-qi-ri
Sep 20 21
2665 plays
15.
  Earth's Spheres: Random Facts    
Multiple Choice
 15 Qns
Analyzing the Earth inside out.
Tough, 15 Qns, Mr5, Nov 18 17
Tough
Mr5
Nov 18 17
3084 plays
16.
  Caves    
Multiple Choice
 10 Qns
Join me on an expedition to explore and study a cave.
Average, 10 Qns, qcobb, Aug 23 21
Average
qcobb
Aug 23 21
1887 plays
17.
  Ancient Earth!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about the Earth's history? Put your knowledge to the test with this quiz!
Tough, 10 Qns, wyoming93, Feb 23 16
Tough
wyoming93
2706 plays
18.
  Beware Of Global Cooling!    
Multiple Choice
 10 Qns
One of the hottest topics nowadays is global warming, but that has not always been the case. Let's look at the cool topic of more frigid conditions throughout the earth's history.
Average, 10 Qns, logcrawler, Aug 15 23
Average
logcrawler gold member
Aug 15 23
581 plays
19.
  Some Geological Parts Of the State of Washington    
Multiple Choice
 10 Qns
Geologically, the state of Washington began to be formed about 570 million years, plus or minus a few millennia. How many of these questions, which deal mostly with the geology of twenty-first century Washington, can you answer?
Average, 10 Qns, lowtechmaster, Dec 04 22
Average
lowtechmaster
Dec 04 22
645 plays
20.
  The Most Boring Quiz Ever!    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz explores boreholes, bore-making equipment, and scientific cores, including ice cores and soil cores.
Average, 10 Qns, ecohansen, Oct 12 22
Average
ecohansen
Oct 12 22
336 plays
21.
  All About Longitude (1)    
Multiple Choice
 10 Qns
A general quiz on the concept of longitude, its history, some measurements, and other interesting (I hope) information. Good luck and have fun.
Average, 10 Qns, Triviaballer, May 10 19
Average
Triviaballer gold member
May 10 19
1222 plays
22.
  Earth and Sky    
Multiple Choice
 10 Qns
See how much you know about Earth Science and Astronomy.
Difficult, 10 Qns, debodun, Apr 07 18
Difficult
debodun
Apr 07 18
1226 plays
23.
  Dust is Everywhere    
Multiple Choice
 10 Qns
Even if you didn't care about dust, the fact is it is all around you.
Average, 10 Qns, elainerichards, Aug 05 16
Average
elainerichards
6640 plays
24.
  Challenging Earth Trivia    
Multiple Choice
 15 Qns
We all call it home, but how much do you really know about this planet we call Earth? This quiz is very challenging, and only for those who consider themselves down to Earth.
Difficult, 15 Qns, Natsirt, May 05 22
Difficult
Natsirt
May 05 22
4446 plays
25.
  The Cenozoic Era    
Multiple Choice
 5 Qns
Enjoy my quiz about the time of life after the dinosaurs.
Tough, 5 Qns, Gamemaster1967, Aug 11 04
Tough
Gamemaster1967 gold member
1488 plays
26.
  It's all about Drilling    
Multiple Choice
 10 Qns
See how well you know drilling terms and equipment.
Difficult, 10 Qns, virgogirl, Jul 10 20
Difficult
virgogirl
Jul 10 20
1411 plays
Related Topics
  Our Solar System [Sci / Tech] (148 quizzes)

  Physical Geography [Geography] (356 quizzes)

  Where on Earth? [Geography] (254 quizzes)


Earth Science Trivia Questions

1. About 75,000 years ago, Mt. Rainier reached its maximum height. In which geological period did that occur?

From Quiz
Some Geological Parts Of the State of Washington

Answer: Pleistocene

The Pleistocene Period reaches back in time nearly two million years. The Pliocene Period was about 2-10 million years ago, the Miocene approximately 13-16 million, and the Eocene roughly 40-50 million. In 2014 the summit of Mt. Rainer was measured at 14,411 feet, down from the more than 16,000 feet 75,000 years ago. In 1899, Mt. Rainier became the fifth national park in the United States, and in 2014 had over two million visitors.

2. In 2008, India launched the Moon Impact Probe, becoming the fifth nation to reach the moon. The probe burrowed deep into the lunar pole. What did it find?

From Quiz The Most Boring Quiz Ever!

Answer: Water ice.

The MIP provided the first conclusive proof of water on the moon. It was a major victory for India in its space race with China, and it also arrived at the moon shortly before a similar NASA mission. Costing only 58 million dollars, it has been hailed as one of the most cost-effective lunar exploration programs in history. Both the Indian and the NASA missions could be seen as much smaller versions of Project A119, a rejected American Cold War plan to set off a nuclear detonation on the moon that would have been visible to the naked eye.

3. A logical place to begin looking at Earth's cooling might be to study a bit about the Ice Age. Who was the German botanist who first coined the term, "Ice Age", in 1837 as a reference to a theory about global cooling?

From Quiz Beware Of Global Cooling!

Answer: Karl Friedrich Schimper

Karl Friedrich Schimper discussed his findings and theories with a contemporary, Louis Agassiz, who later published the theories and related works and claimed them as his own ideas. Schimper, however, was the man who first coined the term "Ice Age."

4. What metallic element gives the brilliant red and green color to rubies and emeralds?

From Quiz Earth and Sky

Answer: chromium

Chromium, is considered an impurity in Aluminum oxide (Corundum) and Beryllium aluminosilicate (Beryl). However, it gives these gemstones their attractive shades of red and green, respectively. Don't we just adore Dorothy in Chromium Beryllium Silicate City wearing her Chromium aluminium oxide slippers.

5. What is the name of the only large landmass (super continent) to be found in the Triassic, before breaking up during the Jurassic period?

From Quiz Ancient Earth!

Answer: Pangea

Pangea was the only continent on the Earth from the late Carboniferous time period until the early - mid Jurassic time period, when it started to break up and slowly form the continents we have today.

6. Which person was the first to publish and publicise his view that a single continent existed about 300 million years ago?

From Quiz Plate Tectonics

Answer: Alfred Wegener

Wegener, a German, first published his theory back in 1912, and Du Toit and Holmes were two people who supported it. However, most people thought that his theory was ridiculous, and it met with scepticism. It wasn't until 20 or 30 years after his death (1930) that Wegener's theory was taken seriously. Francis Bacon was an English scientist, who was the first person to notice this, but he and others at the time (early 17th century) discounted the theory, as the idea was considered to be absurd.

7. The tour begins at the Grand Canyon in Arizona, USA. This deep gorge was carved out by the Colorado River over several thousand years. What geological process can be used to describe its formation?

From Quiz A Geological Tour of the World

Answer: Erosion

Canyons or gorges are formed when the sediment is continuously eroded by the action of rivers or glaciers. The walls of the canyons are usually made up of harder rocks which are able to resist the erosive action of the water.

8. What did I yell after dropping a rather large crystal right smack on my foot?

From Quiz Punny Geology

Answer: Garnet!

It was dark red and dodecahedral as well. Did I mention that garnet is dense? Actually, conversion of some of the minerals in oceanic crust into garnet is responsible for subducted plates sinking all the way to the core-mantle boundary! So it really would have hurt, that is, if I weren't just making this all up for the purpose of the joke!

9. A line of constant longitude on Earth is synonymous with what measurement of Earth?

From Quiz All About Longitude (1)

Answer: One-Half the Circumference

A meridian is approximately 12,430 miles on Earth.

10. The Core: What is it made up of?

From Quiz Earth's Spheres: Random Facts

Answer: nickel and iron

Earth's radius measured at the equator is 6378 km, while at the poles it's 6356 km. The internal structure of our planet was discovered by analyzing the compression (P) and shear (S) waves that pass through the Earth after earthquakes. The core is the part of the planet which starts at 2900 km and runs all the way down to the center. The core includes the outer core (2900-5000 km), a liquid molten core of nickel and iron, a transition zone (5000-5200 km) and the inner core (5200-km), a solid core made up of the same two metals. The three parts of the core are delimited by two discontinuities, Lehmann (5000 km) and Oldham-Gutenberg (5200 km). The core's density is 8-12 g/cubic cm.

11. Earth rotates in about how many hours?

From Quiz Twenty Questions About Earth

Answer: 24

Actually, it is 23 hours, 56 minutes and 4 seconds.

12. The Cenozoic Era produced the largest land mammal of all time. The 25 foot long _____________ weighed more than 5 elephants and roamed all over Asia until it became extinct 20 million years ago.

From Quiz The Cenozoic Era

Answer: Indricotherium

The basilosaurus was an early relative of modern humpback whales. The other two are words I made up.

13. They usually happen after a rainstorm.

From Quiz Atmospheric Phenomena

Answer: Rainbows

14. How many kilometers, on average, is Earth away from the Sun?

From Quiz Challenging Earth Trivia

Answer: 149,600,000

The actual answer is that on average the Earth is 149,597,870.691 km away from the Sun, or 1 astronomical unit (AU). To put this in perspective if a alien UFO travelled at the speed of 100 miles per hour (160 kph) it would take our little green friends over 100 years to go 1 AU.

15. The wearing away of soil and rock by the action of streams, glaciers, waves, wind, underground water, and gravity.

From Quiz Geology 101: The Rock Cycle

Answer: Erosion

One type of erosion is the freeze-thaw erosion. This happens when water seeps into cracks and we all know when water freezes, it expands. This makes the crack bigger so next time, even more water seeps in and freezes, and pieces can break away.

16. The day-night cycle is not the only cycle on Earth (the Earth has lots of cycles). While it may not be as noticeable near the equator, the Earth does experience a change of seasons throughout the year. Why does the Earth have seasons?

From Quiz Why on Earth?

Answer: Because the Earth's axis is tilted relative to the orbital plane.

Most globes you see do not have the Earth spinning on an axis pointed straight at the ground. Usually it's angled at about 23 degrees. This is to better reflect reality, where the Earth has an axial tilt (most planets do, to varying degrees). In the winter, the axis points away from the sun, and in the summer, the axis points towards the sun. This will change how much sun any given part of the Earth will experience during the day. It's also why the sun goes overhead in summer, while in winter it sometimes seems to barely get over the horizon. Near the equator, there is not much noticeable change. Farther away, the Earth experiences seasons and different amounts of daylight. It can become so extreme near the poles that in summer, daylight can last a whole month, and in winter there is a month-long night. The opposite ends of the Earth experience the opposite effects. If it is winter in the northern hemisphere, then it is summer in the southern hemisphere. If the north is experiencing spring and getting ready for warm weather, then those in the south are going through fall, and are bundling up. If the Earth did not have its tilt, then the weather and climate would not change throughout the year. It would always be hot at the equator and get gradually, predictably colder the closer you got to the poles.

17. Much of present day Washington sits atop black basalt rock. Which description bests fits "black basalt rock"?

From Quiz Some Geological Parts Of the State of Washington

Answer: A dark fine grained igneous volcanic rock

Basalt is a dark volcanic rock that is mostly labradorite and pyroxene. Bauxite is a volcanic rock primarily made of aluminum oxide. Granite is an igneous rock that consists mostly of feldspar and quartz. And schist is a metamorphic rock containing mica.

18. In 2015, Iceland had five large boreholes that provide an important service to the nation. What do they do?

From Quiz The Most Boring Quiz Ever!

Answer: They provide geothermal heat to over 80% of the buildings in Iceland.

Iceland derives almost all of its energy from geothermal and hydroelectric power, making it one of the least fossil-fuel dependent nations in the world. Iceland's position in a highly geologically-active region makes it uniquely well-suited for geothermal power. In addition, geothermal energy works best in cold countries like Iceland, where hot water can be piped directly to houses, rather than being inefficiently converted to electricity and then back to heat. Although no other country remotely approaches Iceland in terms of percent of energy derived from geothermal, both China and the United States produce far more geothermal energy in absolute terms.

19. The North America Nebula appears to be in what constellation as seen from Earth?

From Quiz Earth and Sky

Answer: Cygnus

This nebula, which many people think roughly resembles an outline of North America, is found close to the bright star Deneb in the constellation of Cygnus the Swan (a.k.a. Northern Cross). Its New General Catalog number is 7000 (NGC 7000). It is relatively large (about four times the size of the full moon) but so dim that binoculars and very dark skies are even needed to observe it as a fuzzy patch. Time exposure photographs with a UHC filter help to bring out its unique shape. It's distance is not known with any certainty, but some astronomers estimate it is close to 1800 light years away.

20. "Laurasia" is the correct name for what?

From Quiz Ancient Earth!

Answer: The large northern continent created by the breakup of Pangea.

"Laurasia" as defined by the Merriam-Webster Online Dictionary: Main Entry: Lau·ra·sia Pronunciation: lȯ-ˈrā-zhə, -shə Function: geographical name hypothetical land area believed to have once connected the landmasses of the northern hemisphere except for the Indian subcontinent

21. What was the name that the author of the plate tectonics theory gave to the super continent?

From Quiz Plate Tectonics

Answer: Pangaea

Both Laurasia and Gondwanaland are the names for the continents that formed after the separation of Pangaea. Laurasia is the name for the North American, European and Asian parts, and Gondwanaland is the name for the Indian, African, South American and Antartican part. Nazca is the name of a plate that exists to the west of South America.

22. One degree of longitude is equal to approximately how many miles at the Earth's poles?

From Quiz All About Longitude (1)

Answer: Unmeasurable; Degrees of longitude converge at the poles

The 360 degrees of longutude converge to a single point at the poles.

23. The landscape around the cave has flat bare patches, with narrow fissures, dolines, disappearing streams and springs. What is this type of landscape called?

From Quiz Caves

Answer: Karst

Karst is from the Slovenian "rocky place". Karst areas have soluble bedrock, cracks and water. The slightly acidic rain and surface water is able to dissolve and erode small amounts of rock and carry them away. When water gets into cracks, it dissolves the rock and forms caves and caverns. The Yorkshire Dales, Burren (Co. Claire, Ireland) and Gottesackerplateau (Germany) are all examples of Karst landscapes.

24. Mantle: What's the lower limit of the mantle?

From Quiz Earth's Spheres: Random Facts

Answer: 2900 km

The mantle begins at the lower limit of the crust. It is also divided into two layers, separated by a transition zone. The lower mantle extends from the Repetti discontinuity (980 km) to the mantle-core boundary, marked by the Gutenberg discontinuity (2900 km). It is mostly solid. The transition zone is located between the Jeffreys (410 km) and Repetti discontinuities. Above comes the upper mantle, made out of liquid molten material, with an average density of 5 g/ cubic cm.

25. Who formulated the geocentric theory?

From Quiz Twenty Questions About Earth

Answer: Ptolemy

Claudius Ptolemy, who wrote the Almagest. He was born about 85 A.D. in Egypt and died about 165 in Alexandria, Egypt. The Almagest gives in detail the mathematical theory of the motions of the Sun, Moon, and planets. His geocentric theory stood unchallenged for about 1400 years.

26. The largest placental carnivore of this era had hoofed feet and crocodile-like jaws. What was it called?

From Quiz The Cenozoic Era

Answer: Andrewsarchus

Placental mammals are those that carry their young in the womb.

This is category 64
Last Updated Jun 22 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.