FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Misc Health Issues Quizzes, Trivia and Puzzles
Misc Health Issues Quizzes, Trivia

Misc. Health Issues Trivia

Misc. Health Issues Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues

Fun Trivia
28 quizzes and 280 trivia questions.
1.
  Brain Surgery, in Layman's Terms    
Match Quiz
 10 Qns
Doctor: "You need a craniectomy!" Patient: "But I already donated last week..." Doctor: "No, your brain surgery." Many a medical term has a much more understandable layman's term. Match them!
Very Easy, 10 Qns, LeoDaVinci, May 23 24
Very Easy
LeoDaVinci editor
May 23 24
766 plays
2.
  So you Wanna get a Tattoo?   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Years ago, you were considered to be a "goth," a "weirdo," or a "rebel" if you were to get a tattoo. These days, tattoos are a fashion statement. But there are certain tips that one should follow before one decides to ink. Take this quiz to find out :
Easier, 10 Qns, thegogga, Jan 13 21
Easier
thegogga
Jan 13 21
7109 plays
3.
  Doctor, Doctor   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
You just have to pick the correct doctor to treat the medical issues presented.
Very Easy, 10 Qns, nyirene330, Feb 11 17
Very Easy
nyirene330
1899 plays
4.
  In Short Supply   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
The following body conditions either represent a short supply of something or are created by the body not receiving what is required to function properly. Match the condition with the short supply.
Easier, 10 Qns, pollucci19, Jul 25 19
Easier
pollucci19 gold member
Jul 25 19
913 plays
5.
  What's It Called?   great trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
I will provide the scientific names for various health issues and you have to choose the correct common name.
Easier, 10 Qns, nyirene330, Jan 01 17
Easier
nyirene330
1174 plays
6.
  Ways To Promote a Healthier Lifestyle    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some things that I think are very important in promoting a more healthy lifestyle.
Easier, 10 Qns, Patton321, Jun 10 20
Easier
Patton321
Jun 10 20
7489 plays
7.
  Ailments' Scientific Names    
Match Quiz
 10 Qns
Match the scientific name with the correct ailment.
Easier, 10 Qns, nyirene330, Jul 21 18
Easier
nyirene330
Jul 21 18
817 plays
8.
  Sun Worshippers Beware! editor best quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Most everyone loves to bask in the warm sunshine, but as a dermatologist I worked with reminded me, nobody really realizes the dangers that too much exposure to UV rays poses! Is a nice tan really worth the risk? What do you think? Take this quiz and see
Tough, 10 Qns, Ballykissangel, Aug 25 15
Tough
Ballykissangel
6011 plays
9.
  What You Don't Know CAN Hurt You.   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Before you proceed, please be aware this quiz concerns bodily functions that provoke an "Ewwwwwwwwww!" reaction in some people. Nonetheless, it is just as important to be aware of what comes out of you as what goes in. Enjoy!
Average, 10 Qns, alexis722, Sep 11 16
Average
alexis722
1291 plays
10.
  Do You Suffer From Backache?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
If you're suffering from back pain, you're not alone. Many people seek medical attention for back pain every day. On the lighter side however, this "pain-free" quiz will test your knowledge of basic back pain facts and provide helpful data. Enjoy.
Average, 10 Qns, yency, Nov 21 16
Average
yency
911 plays
trivia question Quick Question
You should notice if the color or amount of urine you pass changes. What should you do if you experience pain when passing urine?

From Quiz "What You Don't Know CAN Hurt You."




11.
  Occupational Hazards   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz takes a look at some conditions or ailments associated with various activities and occupations, some old and some new.
Average, 10 Qns, suomy, Dec 03 17
Average
suomy
Dec 03 17
962 plays
12.
  Why Does My Head Hurt?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz explores various reasons you could have pain anywhere above the neck. See how much you know about these ailments.
Average, 10 Qns, reeshy, Nov 02 14
Average
reeshy gold member
1448 plays
13.
  Watch Your Head   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Questions about sports related concussions and how to recognize and deal with them from a coaching standpoint.
Easier, 10 Qns, Nealzineatser, Mar 21 22
Easier
Nealzineatser gold member
Mar 21 22
1266 plays
14.
  Intellectual Disabilities   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In the US, according to the Centers for Disease Control and Prevention, up to 15% of children are diagnosed with some form of intellectual disability. How much do you know about this health-related area?
Average, 10 Qns, austinnene, Oct 07 15
Average
austinnene
518 plays
15.
  Health Matters   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz relates to a number of medical complaints and the answers will include the most appropriate expert to have an appointment with, the appropriate treatment, or discovery of some aspect. Enjoy the quiz.
Average, 10 Qns, KATE211, Apr 12 15
Average
KATE211
1081 plays
16.
  A Rash Decision    
Match Quiz
 10 Qns
In "the good old Summertime" you or your kids may suddenly be plagued by red itchy bumps, rash or worse. The doctor calls it some scary sounding name but don't panic! Can you match the rather "ominous" term with its common name?
Easier, 10 Qns, sally0malley, Sep 21 19
Easier
sally0malley gold member
Sep 21 19
545 plays
17.
  Good Day Sunshine   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Here comes the sun -- the source of light, warmth, vitamin D and cancer-causing rays. Luckily, there are products to protect you. Let's take a look at the basic facts and some of the controversies of sunscreen.
Average, 10 Qns, PDAZ, Mar 08 10
Average
PDAZ gold member
934 plays
18.
  Bizarre Medicine   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The human body is a fascinating machine. Sometimes things go awry, and leave medical professionals scratching their heads in disbelief. In this quiz I will introduce you to some of the more bizarre medical tales I have come across.
Tough, 10 Qns, ninjalou, Nov 25 15
Tough
ninjalou
1058 plays
19.
  Snoring: A Nightly Symphony    
Multiple Choice
 10 Qns
"Laugh and the world laughs with you, snore and you sleep alone." - Anthony Burgess.
Average, 10 Qns, cherubrokker, Apr 15 23
Average
cherubrokker
Apr 15 23
1830 plays
20.
  I was saying "Boo-urns"!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Silly title (thanks, Author Challenges) but a serious subject. Burns kill an estimated 300,000 people each year. How much do you know?
Average, 10 Qns, lorance79, Nov 17 22
Average
lorance79
Nov 17 22
364 plays
21.
  Diarrhea - What Do You Know?   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Diarrhea- do you really want to know about it? Don't run when you see the title, sit down and see how much you know about one of the most universal digestive disorders known to man.
Difficult, 10 Qns, satguru, Feb 08 12
Difficult
satguru gold member
1177 plays
22.
  Nursing Home Resident's Rights    
Multiple Choice
 10 Qns
For those who are unfamiliar with nursing home life in the United States, this might help to clue you in on what residents can and cannot do. I thought this could help pass along some info.
Average, 10 Qns, pearlieoboebotto, Feb 01 22
Average
pearlieoboebotto
Feb 01 22
4161 plays
23.
  General Psychiatry Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on general psychiatric topics.
Average, 10 Qns, NikkidT, May 02 15
Average
NikkidT
908 plays
24.
  Techniques for Better Sleep    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know how to achieve better sleep? Do you have problems getting to sleep, staying asleep, or feeling rested after sleeping? Take this quiz to prove your knowledge, or to gain hints for better sleep.
Tough, 10 Qns, MandyL, Feb 09 21
Tough
MandyL
Feb 09 21
1882 plays
25.
  Pain and Pain Control    
Multiple Choice
 10 Qns
Pain is what the patient states it is. Pain and pain control are what I deal with being a RN in oncology. I hope this will enlighten you.
Average, 10 Qns, brewer362, Nov 06 18
Average
brewer362
Nov 06 18
3461 plays
26.
  Oscar the Slouch    
Multiple Choice
 10 Qns
Oscar the Slouch, who claims to be a distant cousin of Oscar the Grouch, has some things he'd like to tell you about posture. He also thinks you might be surprised to find that it's not the "minor issue" many people think it is.
Average, 10 Qns, Jakeroo, Sep 07 12
Average
Jakeroo
545 plays
27.
  Tattoo - for Me and You    
Multiple Choice
 10 Qns
Athletes, military folks, gang members and others are known for a propensity for tattoos. But today you see them on lawyers, politicians, sales folk and respectable people too.
Tough, 10 Qns, roncha35, Apr 04 18
Tough
roncha35
Apr 04 18
321 plays
28.
  Hiccups    
Multiple Choice
 10 Qns
What do you call a hitchhiker with the hiccups? Yeah, that's right, a hic-hiker! Ha ha ha...ha. Ok, enough of the jokes...on with the quiz!
Difficult, 10 Qns, killinguguy, Sep 22 14
Difficult
killinguguy
1367 plays

Misc. Health Issues Trivia Questions

1. Also known as scrivener's palsy, what is the condition that afflicts the muscles in the hand or arm, causing pain to those performimg fine motor activities?

From Quiz
Occupational Hazards

Answer: Writer's cramp

Also known as mogigraphia, writer's cramp affects such activities as writing or playing musical instruments, especially for prolonged periods. It has been known, strangely, to strike many students whose homework is due in the next day. Question submitted by louisehaim.

2. The patient is suffering from chest pain. Which is the most appropriate person to consult?

From Quiz Health Matters

Answer: Cardiologist

The correct answer is cardiologist, the specialist who deals with the human heart. This specialism took off in the 1950s. The depth of anaesthesia required for a lengthy operation to repair heart defects was one problem. In the 1950s and 1960s 'open heart surgery' meant removing the heart from the body to operate. By the twenty-first century, with the development of laser and keyhole surgery, such operations became less intrusive.

3. When was the earliest known tattoo created?

From Quiz Tattoo - for Me and You

Answer: 3300 BC

A mummy, dated to about 3300 BC, had a series of lines and crosses on his lower back and elsewhere on his body. These lines and other markings (about 50 in all) were found on a mummified male discovered in the ice of the Austrian Tyrol in the 1990s. At the time it was the oldest known example of a tattoo to be found.

4. What is the classification of burns into first degree, second degree and so forth based on?

From Quiz I was saying "Boo-urns"!

Answer: How deep into the skin the burn penetrates

First degree burns are superficial, affecting only the topmost layer of skin (the epidermis). Second degree burns extend into the dermis, and may be superficial or deep. Burns that penetrate the full layer of the dermis are classified as third degree, while the most severe (fourth degree burns) extend through the full skin thickness into underlying tissue such as fat, muscle and bone.

5. What is a concussion?

From Quiz Watch Your Head

Answer: A TBI (traumatic brain injury) resulting from a blow to the head or any jolt which causes sudden head movement or shaking of the brain within the skull

Although there is still not a perfect consensus about how to define concussions, medical experts agree that the brain injury resulting from head trauma can, and frequently does, occur without loss of consciousness. It can occur without any direct blow when the brain bangs against the skull, for instance with violent shaking or having the neck snapped back suddenly.

6. Oscar sits in a hunched forward position in his garbage can for long periods of time. This could be a cause of what condition that is associated with a form of cancer of the digestive tract?

From Quiz Oscar the Slouch

Answer: Acid Reflux

When your body is not aligned properly, it can cause constriction of internal organs, including your stomach. Sometimes people with CHRONIC acid reflux (GERD) over long periods of time develop cancer of the esophagus. We can only hope that Oscar will change his habits.

7. Which physical process best describes the cause of diarrhea?

From Quiz Diarrhea - What Do You Know?

Answer: Excessive speed of peristalsis

A sudden fright can cause an almost instant need to go, but this is part of the survival mechanism to lose weight before running away. This was clearly instituted before man wore clothing. The physical reason for loose motions is the peristalsis has speeded up, for whatever reason, not allowing enough absorption of water before it reaches the rectum. There is a far rarer syndrome of very weak peristalsis where the food does not get passed along the gut naturally but flows through using mainly gravity, and does cause a similar result with most solid food, and requires a special diet to control.

8. The terms "sunscreen", "sunblock" and "suntan lotion" are often used interchangeably. Which term is an inaccurate description of what the product does?

From Quiz Good Day Sunshine

Answer: Sunblock

Sunblocks do not block all rays from the sun; according to the Skin Cancer Foundation, no product does this. They actually serve the same purpose as a sunscreen, limiting (but not completely preventing) the penetration of dangerous rays from the sun. Suntan lotions are meant to help acquire a tan; most do not provide any protection against harmful rays or provide such a low amount of protection that they cannot be considered to be sunscreens.

9. What is the guideline for eating before bedtime for the best sleep?

From Quiz Techniques for Better Sleep

Answer: Eat a small amount of carbohydrates or sugary foods before bed.

Because your blood sugar drops during sleep, you should have a small amount of sweet food before bed. This could be something as simple as a cracker and a small glass of juice.

10. What kind of pain is felt in areas other than those stimulated by injury or disease?

From Quiz Pain and Pain Control

Answer: referred pain

This occurs most often with damage or injury to the visceral organs, and the pain is referred to cutaneous surfaces.

11. What part of the body is involved with the condition 'otitis externa', which typically affects children and young adults who swim frequently?

From Quiz Occupational Hazards

Answer: Ears

Characterised by inflammation of the external ear canal, itching and tenderness, swimmer's ear (as it is often called) is a bacterial infection which can also be caused by allergies, fungal infections, and irritations in the ear. Don't let me put you off swimming though, it's still an extremely healthy way to keep fit and burns off more calories than walking or cycling. Question submitted by BanalAppeal.

12. What does "DT" stand for in the context of alcohol withdrawal?

From Quiz General Psychiatry Quiz

Answer: Delirium Tremens

DTs are a serious, and potentially fatal, consequence of withdrawal from alcohol. The state includes fitting and loss of consciousness. It can occur when someone whose metabolism is physically dependent on alcohol stops taking it, and is the most severe of the withdrawal symptoms that can occur.

13. Mary, Queen of Scots, Queen Anne and George III are all believed to have suffered from a disease which looks like insanity. What is it?

From Quiz Health Matters

Answer: Porphyria

Mary Queen of Scots was an ancestor of Anne and George. Porphyria is an inheritable disease which mimics insanity in the sense of irrational behaviours. George III suffered torments such as being strait jacketed by his doctors. This disease is not fully understood.

14. Tattoos, as done in the 20th century, consist of areas or lines of inks or dyes inserted in the skin. In what layer(s) of the skin are they placed?

From Quiz Tattoo - for Me and You

Answer: Dermis

Sub-cutaneous means below the skin and is most often referenced as a location for certain types of medical injections. The epidermis is the outermost layer of skin. It is marked by the ink or dye of a tattoo, but the epidermis is shed frequently and the portion that picks up some of the tattoo is shed early in the healing process. The dermis, the second and principal layer of the skin holds the inks and dyes of a tattoo. The pericardium is part of the heart. While hearts are a frequent subject of tattoos it would be difficult to tattoo one.

15. During the First World War many soldiers suffered debilitating burns from chemical weapons deployed on the field of battle. What is the common name of the poison first used in mass quantities by the German army in 1917?

From Quiz I was saying "Boo-urns"!

Answer: Mustard gas

All four options are chemical weapons whose use in warfare is prohibited under international law. Tear gas, phosgene and mustard gas were deployed in WWI while sarin is a more recent invention. Mustard gas, also known as mustard agent or sulfur mustard, causes first and second degree chemical burns to a victim's skin, lung and eyes. While phosgene was responsible for many more fatalities during the war, mustard gas was a source of great fear due to the extremely painful blisters that develop as much as 24 hours after exposure. Long after the war ended scientists also discovered that victims of mustard gas attacks experienced elevated rates of cancer later in life.

16. In a sporting context, in what circumstances can concussions happen?

From Quiz Watch Your Head

Answer: During any organized or unorganized sport or activity

Unfortunately, the intense discussion of concussions at every level, from the National Football League down to youth sports, is not just media hype. Sports participation is at an all time high, and so are concussions. Fortunately, as scientists better understand brain function, awareness and treatment procedures are also much improved.

17. Which parasite is likeliest to cause diarrhea?

From Quiz Diarrhea - What Do You Know?

Answer: Amoeba

Amoebic dysentery is a major killer in the third world, caused by drinking infected water. Tapeworms cause few symptoms unless the type which can form dangerous cysts in various tissues elsewhere, while plasmodiums cause malaria and pinworms cause anal itching as the major symptom.

18. Sunscreens provide protection against UVB rays, but what other rays are now being targeted?

From Quiz Good Day Sunshine

Answer: UVA

Sunscreens work by absorbing or reflecting rays. Short wave ultraviolet B (UVB) rays were the original target of sunscreens, since these rays were considered the ones that led to sun damage and skin cancer. Long wave ultraviolet A (UVA) rays have since been found to also be harmful, so the best sunscreens target both types of rays.

19. Which choice is the loudest?

From Quiz Snoring: A Nightly Symphony

Answer: Jackhammer

The average snore is about 40db, which is about the same amount of noise you would hear in a library. The loudest snore ever recorded according to the Guinness Book of Records was 92dB by Melvin Switzer of England. The other decibel ratings are: Food Blender 90db. Jackhammer 130db. Chainsaw 110db.

20. How does alcohol affect your sleep?

From Quiz Techniques for Better Sleep

Answer: It will impair my restorative sleep.

Alcohol may seem to help you sleep, but it impairs your ability to reach the deep stages of sleep. You will feel less rested, even if you get a lot of sleep.

21. Pain that appears to have a greater psychological basis than physical one is known as what?

From Quiz Pain and Pain Control

Answer: psychogenic pain

Distinguishing between physical and emotional components of pain is difficult, and it is important to remember that all pain is real.

22. If a diabetic in a nursing home wants to have a piece of cake against physician's orders, what should the nurse do?

From Quiz Nursing Home Resident's Rights

Answer: allow them to have it

If a diabetic desires sugar the staff should encourage diabetic alternatives but, if they continue to insist, it is their right to have the sugar.

23. Which volatile metal was at the root of mad hatter disease, a condition prevalent mainly during the Victorian era?

From Quiz Occupational Hazards

Answer: Mercury

Inorganic mercury compounds were used by felt workers in the hatmaking process, mainly in the 18th and 19th centuries. The mercury vapours given off caused a neurological disorder known as erethism, with symptoms potentially including tremors, irritability, shyness, delirium and memory loss. This is the source of the expression 'mad as a hatter'. Question submitted by suomy.

24. Who described the theory of the collective unconscious?

From Quiz General Psychiatry Quiz

Answer: Jung

Jung was a contemporary of Freud and, like him, described theories of the working of the human mind. The collective unconscious is a controversial idea that there are elements of the unconscious part of the mind which are shared between people. This is the opposite of the idea that the human mind is a tabula rasa or blank slate upon which experiences act, saying instead that there are elements of the mind which are universal and already present in all people.

25. Which medical professional would it be most appropriate to see if you were suffering from the same condition as John Milton (1608-1674)?

From Quiz Health Matters

Answer: Optician/opthalmologist

Milton went blind. He was Secretary to Oliver Cromwell in the Commonwealth period and a famed poet. He had been used to being at his books from early morning until late at night. In the seventeenth century, candlelight was the only available artificial light and this, in itself may have contributed to the deterioration in Milton's sight.

26. What are some signs of a concussion a coach can identify?

From Quiz Watch Your Head

Answer: Athlete appears stunned or dizzy; confused/unsure of present situation; slow to respond to questions

One or more of the correct answer symptoms, such as being stunned, dizzy, confused, or having slow or slurred speech, are fairly common with concussions and must be noted. Extreme symptoms from incorrect answers are unusual and indicate a more serious problem which requires immediate emergency care.

27. In the United States, sunscreens are classified based on their SPF. What does the term "SPF" mean?

From Quiz Good Day Sunshine

Answer: Sun Protection Factor

The Sun Protection Factor (SPF) is a rating system used to indicate the strength of a sunscreen. It theoretically indicates the amount of time that a person can stay out in the sun before burning. Thus an SPF of 15 indicates that a person can stay fifteen times longer in the sun than it would take to get a sunburn without sunscreen. This is confusing however, since it doesn't take into consideration sweating, water activity or other factors that can affect sunscreen performance. Perhaps the best way to use the SPF measurement is as the percentage of UVB rays blocked by the product, with an SPF of 15 blocking an estimated 94 percent of the rays and an SPF of 30 blocking 97 percent of the rays (American Academy of Dermatology).

28. What kind of pain arises from injury to the nervous system and can occur in different forms?

From Quiz Pain and Pain Control

Answer: neuropathic pain

Sharp, spasm-like pain can occur along the course of one or more nerves, such as the trigeminal nerve in the face and the sciatic nerve in the lower back.

29. Alright, next question. What is the frequency of hiccups in hpm (hiccups per minute)?

From Quiz Hiccups

Answer: 4-60hpm

Can you imagine hiccupping once every second?

This is category 11854
Last Updated Jun 08 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.