FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Hiccups
Quiz about Hiccups

Hiccups Trivia Quiz


What do you call a hitchhiker with the hiccups? Yeah, that's right, a hic-hiker! Ha ha ha...ha. Ok, enough of the jokes...on with the quiz!

A multiple-choice quiz by killinguguy. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Health Issues
  8. »
  9. Misc. Health Issues

Author
killinguguy
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
214,690
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1367
Last 3 plays: ZWOZZE (4/10), mazza47 (5/10), Guest 76 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. Let's start with the basics. What is a hiccup? Hint


Question 2 of 10
2. Now there are different types of hiccups that can be classified into different categories. What is it called when a hiccup lasts from several days to a month? Hint


Question 3 of 10
3. Alright, next question. What is the frequency of hiccups in hpm (hiccups per minute)? Hint


Question 4 of 10
4. There are many home remedies for the hiccups, but which of these is the best? Hint


Question 5 of 10
5. Did you know that a fetus can get hiccups too? What is the purpose of fetal hiccups? Hint


Question 6 of 10
6. Many pet owners have experienced their pets with the hiccups. What should you do if you find your pet having the hiccups? Hint


Question 7 of 10
7. A hiccup is also known by two other names, one being singultus. What is the other name? Hint


Question 8 of 10
8. It takes 35 milliseconds for this part of the body to close, producing the "hic" noise. What is this part of the body? Hint


Question 9 of 10
9. A hiccup has been known as many names, including: hickot, hickock, hitchcock, and hiccough before the accepted spelling and pronunciation changed to hiccup. What were hiccups known as in Old English, before all these crazy names? Hint


Question 10 of 10
10. The record for the longest hiccupping fit is 69 years and is held by a PIG farmer named Charles Osborne. When did he first start hiccupping? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 31 2024 : ZWOZZE: 4/10
May 28 2024 : mazza47: 5/10
May 23 2024 : Guest 76: 4/10
May 23 2024 : Ajs1770: 4/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Let's start with the basics. What is a hiccup?

Answer: An involuntary spasm of the diaphragm

Hiccups occur when the diaphragm involuntarily contracts causing a person to take a quick breath of air into the lungs. The sudden rush of air into the lungs causes the glottis to close, creating the "hic" noise.
2. Now there are different types of hiccups that can be classified into different categories. What is it called when a hiccup lasts from several days to a month?

Answer: A persistent hiccup

There are two other categories: A hiccup bout and an intractable hiccup. A hiccup bout is the most common kind of hiccup that lasts from several seconds to several days. An intractable hiccup is a rare case in which hiccups last for years (or recurs frequently over an extended period of time).
3. Alright, next question. What is the frequency of hiccups in hpm (hiccups per minute)?

Answer: 4-60hpm

Can you imagine hiccupping once every second?
4. There are many home remedies for the hiccups, but which of these is the best?

Answer: Breathing into a paper bag

One suspected cause for the hiccups is a shortage of carbon dioxide in the blood. Many people believe that breathing into a paper bag is the best way to stop hiccupping since you are re-breathing carbon dioxide.
5. Did you know that a fetus can get hiccups too? What is the purpose of fetal hiccups?

Answer: To strengthen the diaphragm

In a fetus, hiccups strengthen the diaphragm and prepare the baby for breathing. Hiccups can begin as early as the first trimester, although the mother will often be unaware of them at this stage.
6. Many pet owners have experienced their pets with the hiccups. What should you do if you find your pet having the hiccups?

Answer: Do nothing

You don't need to do anything if your pet gets the hiccups since they usually go away after a minute or two. Some people believe that young pets having hiccups is a sign that they are about to get a growth spurt (in dogs and cats).
7. A hiccup is also known by two other names, one being singultus. What is the other name?

Answer: Diaphragmatic spasm

Singultus and diaphragmatic spasm are two medical terms for the word "hiccup". "Singultus" is derived from the Latin singult, which means "the act of catching one's breath while sobbing" and obviously, "diaphragmatic spasm" is a spasm of the diaphragm.
8. It takes 35 milliseconds for this part of the body to close, producing the "hic" noise. What is this part of the body?

Answer: Glottis

Within 35 milliseconds the glottis closes off the windpipe, producing the famous "hic" noise. Once you start hiccupping, you will usually hiccup at least 63 times before you stop.
9. A hiccup has been known as many names, including: hickot, hickock, hitchcock, and hiccough before the accepted spelling and pronunciation changed to hiccup. What were hiccups known as in Old English, before all these crazy names?

Answer: yox

Hiccups were know as yox (which also meant sob) in the days of Old English. Later, it was changed to hickot, hickock, hitchcock, and hiccough. By the late 16th century, the accepted spelling and pronunciation changed to "hiccup".
10. The record for the longest hiccupping fit is 69 years and is held by a PIG farmer named Charles Osborne. When did he first start hiccupping?

Answer: While he was weighing a pig

The record for the longest hiccupping fit is held by a pig farmer named Charles Osborne from Anton, Iowa. He began hiccupping in 1922 and continued until 1990. He was unable to find a cure but led a normal life, marrying twice and fathering eight children.
Source: Author killinguguy

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us