FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
       West Indies Quizzes, Trivia and Puzzles
       West Indies Quizzes, Trivia

West Indies Cricket Trivia

West Indies Cricket Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Cricket

Fun Trivia
www.windies-online.com
the West Indies played their first Test match on 23rd June, 1928 at Lord's (England won by an innings and 58 runs), and their first ODI on 5th September, 1928 at Headingley (England won by 1 wicket)

5 quizzes and 50 trivia questions.
1.
  Famous Windies Cricket Captains   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Although evidence suggests the game originated in England, cricket has been dominated by West Indians in the past. During that period, some famous captains emerged. Can you identify these 'Windies greats' based on facts presented?
Easier, 10 Qns, yency, May 07 11
Easier
yency
397 plays
2.
  West Indian Cricketers   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz with ten questions about great cricketers from the West Indies.
Average, 10 Qns, deepakmr, Nov 01 08
Average
deepakmr
796 plays
3.
  West Indian Test Cricket    
Multiple Choice
 10 Qns
Here is a quiz to 'Test' your knowledge of the great West Indian Cricket greats of the past.
Tough, 10 Qns, Dalgleish, Apr 15 02
Tough
Dalgleish gold member
1370 plays
4.
  2003 Windy Days    
Multiple Choice
 10 Qns
West Indies were pitted against South Africa, New Zealand, Sri Lanka, etc., in Pool B of the ICC World Cup, 2003. How did they perform?
Tough, 10 Qns, ace_sodium, May 28 09
Tough
ace_sodium
754 plays
5.
  West Indies Cricket    
Multiple Choice
 10 Qns
Call yourself a cricket fan? Test your West Indies cricket knowledge then!
Difficult, 10 Qns, gladstone, Sep 21 04
Difficult
gladstone
1013 plays

West Indies Cricket Trivia Questions

1. This bespectacled Barbadian was known to be a hard hitting batsman. In 108 tests, he scored 7558 runs at an average of 44.72. Can you identify this former coach of Bangladesh?

From Quiz
West Indian Cricketers

Answer: Gordon Greenidge

Gordon Greenidge was one of the greatest opening batsmen in the history of cricket. Although he wore glasses, he didn't play cricket in them. He made a formidable partnership along with Desmond Haynes in both test and one day cricket and could hit the very first ball of the match for a six. He played for the West Indies from 1974 to 1991 in 108 tests scoring 7558 runs at an average of 44.72. He scored 19 centuries and 34 fifties with a top score of 226. He scored 5134 runs in 128 ODI's with an average of 45.03 with 11 centuries and 31 fifties. After his retirement, he successfully worked as coach for Bangladesh. He also worked as selector for the West Indies cricket board.

2. Chris Gayle is from which Caribbean nation?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: Jamaica

Chris Gayle was born in Kingston, Jamaica, in 1979.

3. Who was the first West Indian Test captain?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Karl Nunes

Nunes was given the nod. During the first WI test series, each game had a different captain to appease the local fans!

4. A tall fast bowler who was known for his stunning yorkers, he has a bowling average of 20.97 in 58 tests with 259 wickets. Can you identify this Barbadian?

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Joel Garner

Joel Garner was known as 'Big Bird'. He was 6 ft 8 in tall and one of the tallest and fastest bowlers in test cricket. He was known for his yorkers and also for his unplayable bouncers delivered from a height. He played 58 tests from 1977 to 1987 and took 259 wickets at an all-time great average of 20.97. He took 7 five wicket hauls in a match. In 98 ODI's he took 146 wickets with a stunning average of 18.84. He played for Somerset in county cricket.

5. In 1993, Brian Lara hit his first test century against Australia at the SCG. How many runs did he end up making and how was he out?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: 277 and run out

Lara came to the crease with the West Indies in trouble at 2/31 and proceeded to destroy an Australian attack with Richie Richardson (who made 109) as they shared a partnership of 293.

6. Which Somerset batsman scored 829 runs in the England v West Indies test series of 1976?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Vivian Richards

Slightly tricky. Viv played for Somerset in the County Championship, but his home country is Antigua.

7. Which West Indian openers played in the 2000 tour of Australia?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: Darren Ganga and Sherwin Campbell

The 2000 tour of Australia was a disaster for the West Indies - not only did Australia win 5-0, but arguably the best bowler of all time, Courtney Walsh, retired.

8. A legendary cricketer and part of the 'Three Ws', this great batsman had a very impressive batting average of 58.61 in test cricket. He received a knighthood in 1995, can you name him?

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Everton Weekes

Walcott, Weekes and Worrell formed 'The Three Ws' who played for the West Indies in the 1950s. Everton Weekes made his debut in 1948 against England along with Worrell and Walcott. He retired in 1958 and in his test career played 48 tests scoring 4455 runs with 15 centuries and 19 fifties at an excellent average of 58.61. Richie Benaud compared his batting with that of Don Bradman. He was Wisden cricketer of the year in 1951 and was knighted in 1995. Since his retirement, he worked for some time as ICC match referee.

9. What is Sir Garfield Sobers' favourite pastime (which he has often been criticised for doing too much of)?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Playing Golf

It was often said (unfairly) that Sobers spent too much time playing golf, to the detriment of his cricketing performances. In hindsight, a quick rundown of his career seems to refute this view, don't you think?

10. He hails from Antigua. Nicknamed "The Master Blaster", this West Indian captain was one of the best batsman in his day. He led the team from 1980 to 1991 and always played without a helmet. To which West Indian captain does this data pertain?

From Quiz Famous Windies Cricket Captains

Answer: Sir Vivian Richards

Sir Isaac Vivian Alexander Richards, KNG, OBE (born St John's, Antigua on 7 March 1952) was commonly known as "Viv Richards". He was an excellent fielder and worthy off-spin bowler but it was his batting skills that made him famous. In 2000, he was declared by Wisden as the greatest batsman of all time in ODI and the third greatest batsman of all time in Test cricket. Sir Viv made his Test debut in 1974. His Test career statistics include 8540 runs in 121 matches, with a batting average of 50.2 runs. He scored a total of 24 Test centuries which included the fastest Test century, being made off 56 balls only. He hit 84 Test sixes and his highest score was 291. As captain, he won 27 of 50 matches and was the only West Indies captain who never lost a series (50 Tests, 27 wins 8 losses, 15 draws).

11. This diminutive Trinidadian batsman played 52 tests and scored 2470 runs at an average of 35.79. He was known as a good fielder at short leg and since retirement has been coach for the West Indies and the Canada teams. Who is he?

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Gus Logie

Gus (Augustine) Logie was a member of the great West Indian team of the 1980s. He played 52 tests scoring 2470 runs at an average of 35.79 with 57 catches many of which were taken at forward short leg. He played 158 ODIs, scoring 2809 runs at an average of 28.95 with 61 catches. After his retirement, he coached the West Indies, Canada and also Bermuda.

12. For which English county did Curtly Ambrose play for?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: Northamptonshire

One of the fastest and best bowlers in history, Ambrose played over 200 first class matches for the Leeward Islands, Northamptonshire and the West Indies. His partnership with Courtney Walsh was one of the key reasons for the West Indies' success in the late 1980s and 1990s.

13. Which country on the South American mainland is a member of the West Indian Cricket Board?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Guyana

Guyana has produced some outstanding players over the years. (NB - not many people realise that Argentina competes in the ICC Trophy for associate members).

14. During the late 70s and 80s, one of the stars of the West Indian team was Joel Garner. He was affectionately known as 'Big ______ ' ?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Bird

At 6ft 8in., what else would he be called?

15. An all-time great West Indian cricketer, this Trinidadian scored over 11000 runs in his test career with a stupendous average of 52.88. I am sure you can guess who he is.

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Brian Lara

Brian Charles Lara is one of the greatest batsmen in the history of cricket. He made his debut in 1990 and retired in 2007. In his 131 tests for the West Indies, the 'Prince of Trinidad' scored 11,953 runs at an average of 52.88 with 34 centuries and 48 fifties. His top score is 400 not out. He broke Gary Sobers record to score 375 and when it was subsequently broken by Hayden, he scored 400 with both his triple centuries coming against England at Antigua. He has numerous records to his name including 28 runs in an over in test cricket, centuries against all test playing nations and many more. He played 299 one dayers and scored 10,405 runs with 19 centuries at an average of 40.48. His total first class run score is 22,156. He also has scored 501 in first class cricket (for Warwickshire), thus being the first to score a quadruple century in test and a quintuple century in first class cricket. Since his retirement, he has played in the 20-20 competition organised by the rebel ICL.

16. Against which country did Carl Hooper - "Cool Carl" - make his test debut?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: India

When he debuted in Bombay in 1987, Hooper had unbelievable potential as a cricketer. While he'll still be remembered as a cricketing great, it is fair to say that he underachieved in his career - a batting average of just over 36 and a bowling average of 49 does not do him justice. Nevertheless, he still played 102 tests for the West Indies and was one of the best all-rounders in the world for much of his career.

17. Who was the bowler that bowled the last over of the Tied Test in 1960?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Wes Hall

If anyone has heard Wes Hall's recounting of this over, I'm sure you'll agree it is absolutely hilarious.

18. This great fast bowler who took 249 wickets in his 60 match career was known as 'Whispering Death'. Can you guess who he is?

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Michael Holding

Michael Holding was one of the all-time great fast bowlers who played for the West Indies in 60 tests (from 1975 to 1987) taking 249 wickets with a bowling average of 23.68. He took 5 wickets in an innings 13 times. He was known as 'Whispering Death' because of his silent bowling run up, which would some time make umpires to look back to see as they could not hear his foot steps. Since his retirement, he is a popular commentator working regularly with Sky Sports and also with Ten Sports.

19. Which West Indian was the first spin bowler to take 300 test wickets?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Lance Gibbs & Gibbs

Lance Gibbs was the last great West Indian spinner before the great pace battery of the 70s and 80s came on the scene.

20. This Guyanese player brought variety to the team in his exemplary fielding, catching, bowling, and batting. He was the total package and captained his team between 2001 and 2003. Who is this?

From Quiz Famous Windies Cricket Captains

Answer: Carl Llewellyn Hooper

Carl Llewellyn Hooper was born on December 15, 1966 in Guyana's capital, Georgetown. He was a right-hand batsman and off-spin bowler, also an excellent fielder and catcher. He was the first cricketer in the world to score 5000 runs, take 100 wickets, hold 100 catches and receive 100 caps in ODI and Tests. Hooper's Test debut was in December 1987 against India. His career Test statistics include 5762 runs in 120 matches with a batting average of 36.46. He scored 13 Test centuries with a top score of 233. In the span of his Test career, he bowled 13,794 balls and took 114 wickets with a bowling avarage of 47.42 which included four 5-wicket hauls (22 Tests, 4 wins, 11 losses, 7 draws).

21. This great West Indian batsman of East Indian origin, played 79 tests and scored 6227 runs at an average of 47.53. Sunil Gavaskar has named his son after this great West Indian, can you name him?

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Rohan Kanhai

Rohan Kanhai was one of the great West Indian batsmen who played from 1957 to 1975. He played 79 tests and scored 6227 runs at an average of 47.53 with 15 centuries and 28 fifties, with a top score of 256. Kanhai also played successfully for Warwickshire in English county cricket with an extremely impressive average of 51.62. Legendary Indian batsman Sunil Gavaskar was a great fan of Kanhai and has named his son Rohan Gavaskar after Kanhai.

22. Against which nation did Courtney Walsh take his highest innings wicket haul (7 for 37)?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: New Zealand

Walsh took his best innings figures when the West Indies played New Zealand in Wellington in 1995. Not only did he take 7-37 in the first innings, but in the second he took 6-18, giving him unbelievable figures of 13-55 for the match!

23. Who was the West Indian Test captain during the 'Packer Revolution'?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: Alvin Kallicharran & Kallicharran

Kallicharran was the class player in what was virtually a West Indian 'second eleven'. It did, however, produce such names as Malcolm Marshall, Larry Gomes, Sylvester Clarke etc.

24. This wicket keeper took 267 catches in his test career spanning 81 tests and also scored 3000+ runs. Can you identify this Jamaican?

From Quiz West Indian Cricketers

Answer: Jeff Dujon

Jeffrey Dujon was one of the greatest wicket keepers in the history of West Indies cricket. Dujon played for the Windies from 1981 to 1991. In his test career spanning 81 tests, he took 267 catches and scored 3322 runs at an average of 31.94 with 5 centuries to his name. He kept wickets to great fast bowlers like Marshall, Holding, Roberts and Garner. Since his retirement, he worked as assistant coach for the West Indies and has also been a commentator.

25. In the same match, Junior Murray scored his only test century for the West Indies - 101 not out. What else was special about that innings?

From Quiz West Indies Cricket

Answer: It came from only 88 balls

It turned out to be quite a match for the West Indies. Other than the aforementioned feats by Walsh and Murray, Brian Lara (147) and Jimmy Adams (151) shared in a partnership of 221. The West Indies won by a massive margin - an innings and 322 runs!

26. In the 1970s, the West Indies broke the record for the most consecutive drawn tests. How many?

From Quiz West Indian Test Cricket

Answer: 10

This was during their rebuilding period from 1970 to 1973. They sure made up for it in later years!

This is category 3948
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.