FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
1930 Uruguay Quizzes, Trivia and Puzzles
1930 Uruguay Quizzes, Trivia

1930 Uruguay Trivia

1930 Uruguay Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. FIFA World Cup

Fun Trivia
5 1930 Uruguay quizzes and 50 1930 Uruguay trivia questions.
1.
  Take this 1930 FIFA World Cup Quiz   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The first ever FIFA World Cup, just a simple quiz on this cup held back in 1930.
Average, 10 Qns, tandaad, Aug 18 08
Average
tandaad
915 plays
2.
  1930 FIFA World Cup   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Welcome to this a quiz all about the first-ever World Cup.
Average, 10 Qns, ryan1996, Jun 24 08
Average
ryan1996
579 plays
3.
  The Ultimate 1930 FIFA World Cup Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
A small quiz on the first FIFA World Cup, held in Uruguay, in 1930.
Average, 10 Qns, rafeydaad, Jan 09 12
Average
rafeydaad
254 plays
4.
  The First World Cup    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you a football addict? Have you been following all the FIFA world cups? Test yourself on the first ever World Cup.
Tough, 10 Qns, ff501998, May 31 07
Tough
ff501998
1662 plays
5.
  Tales of World Cup: 1930    
Multiple Choice
 10 Qns
The Soccer World Cup was held for the first time in Uruguay in 1930. Some random questions from that edition..
Average, 10 Qns, ace_sodium, May 31 07
Average
ace_sodium
1084 plays
trivia question Quick Question
Who was the referee in the final between Uruguay and Argentina?

From Quiz "The First World Cup"




Related Topics
  1930s WS [Sports] (1 quizzes)

  NFL 1930s [Sports] (4 quizzes)

  1930s History [History] (18 quizzes)

  1930s Movies [Movies] (15 quizzes)

  1930s Music and before [Music] (31 quizzes)

  1930s Nostalgia [History] (4 quizzes)

  MLB 1930s [Sports] (7 quizzes)


1930 Uruguay Trivia Questions

1. Which team won this first FIFA World Cup?

From Quiz
1930 FIFA World Cup

Answer: Uruguay

The hosts defeated Argentina in a thrilling final that ended 4-2. Brazil went out of the Group Stage, in which only the winners of the four groups went through; they finished Group 2 with 2 points, having defeated Bolivia 4-0, but after losing 2-1 to Yugoslavia, who finished with 4 points, as they also beat Bolivia 4-0 to qualify for the semi-finals. Italy, like many European teams, chose not to enter due to the difficulty of travelling to South America.

2. Who won the 1930 Fifa World Cup?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Uruguay

Uruguay became the first-ever world champions by beating Argentina 4-2 in the final.

3. Where was the 1930 FIFA World Cup held?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Uruguay

Uruguay hosted the inaugural FIFA World Cup. A mere three stadiums were used: Estadio Centenario, Estadio Pocitos and Estadio Parque Central, all three were in Uruguay's capital, Montevideo (Estadio Pocitos has now been demolished but the other two remain). The FIFA World Cup has yet to be held in Oceania, let alone Australia itself. England would not host the FIFA World Cup until 1966, and Brazil didn't until 1950.

4. How many countries took part in this edition of the World Cup?

From Quiz The First World Cup

Answer: 13

The 13 countries were Argentina, Chile, France, Mexico, Yugoslavia, Brazil, Bolivia, Uruguay, Romania, Peru, USA, Paraguay and Belguim.

5. Where was the tournament held?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Uruguay

It was held in Uruguay because they had won the 1928 Olympics competition and were the 'unofficial' world champions. Also, this was their 100th year of independence from Brazil.

6. Which two teams reached the final?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Uruguay and Argentina

These two South American footballing giants battled it out in the final after Uruguay defeated Yugoslavia in one semi-final, and Argentina defeated USA in the other. Both semi-finals finished 6-1. England were not a part of FIFA at the time, and therefore were not eligible to take part. Belgium were eliminated in the group stage, losing both their games. Brazil did not make it past the group stage either, finishing second of three teams in Group 2.

7. The participation of Romania was largely due to the efforts of their king. He not only picked the team but also secured the release of some of the players from their employers. What was the name of this king?

From Quiz Tales of World Cup: 1930

Answer: King Carol

Some of the players were working under an English oil company, who had threatened to sack them if they went for the World Cup. Romania went out in the group stage, with 1 win and 1 loss.

8. What was the World Cup trophy called?

From Quiz The First World Cup

Answer: Jules Rimet & Rimet

The first World Cup trophey was named The Jules Rimet Trophy after the founder of FIFA, and was awarded each year until it was won outright by Brazil when they won the cup for the 3rd time in 1970.

9. Which player finished as the top scorer of the tournament?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Guillermo Stabile

Argentinian Guillermo Stabile scored a whopping 8 goals in 5 games (as Argentina qualified out of the Group Stage from a group containing 4 times). This included a hat-trick in a win over Mexico. Uruguayan Pedro Cea finished second on the scoring chart with 5 from 4 games, Bert Patenaude of the United States finished with 4 goals from 4 games, and Brazilian Preguinho scored 3 goals.

10. Which teams had to qualify for the 1930 World Cup?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: None

This was the only World Cup that had no qualifying competition. All the teams were members of FIFA and had been invited. Many European teams withdrew because they had to travel a long way to get to Uruguay.

11. Who won the tournament?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Uruguay

Uruguay defeated Argentina 4-2 in the final. Pablo Dorado gave the hosts the lead after 12 minutes, but in the 20th minute, Carlos Peucelle equalised for Argentina. Guillermo Stabile gave the eventual runners-up the lead in the 37th minute, but 3 goals coming from Pedro Cea, Santos Iriarte and Hector Castro, coming respectively in the 57th, 68th and 89th minutes. Yugoslavia lost 1-6 to Uruguay at the semi-final stage, the USA lost to Argentina in the other semi, and Brazil did not make it past the group stage.

12. Group 1 was won by Argentina, how many goals did they score in the group phase?

From Quiz The First World Cup

Answer: 10

Group 1 comprised of Argentina, Chile, France and Mexico. Argentina won the group and scored 10 goals conceding 4.

13. Which player scored the first goal in this tournament, and so the first ever FIFA World Cup goal?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Lucien Laurent

Frenchman Lucien Laurent scored in the 19th minute of one of the first two simultaneously-held FIFA World Cup games, the first of 4 goals in a 4-1 thumping of Mexico. American Bart McGhee scored the second, in the 23rd minute of USA's 3-0 win over Belgium, which was held at the same time. Hector Castro scored the last goal of the tournament, in the 89th minute of the final, giving the hosts a 2-goal margin to crush Argentinian hopes.

14. What nationality was the player who scored the first-ever World Cup goal?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: French

A French player called Lucien Laurent scored in the first match against Mexico.

15. Who was the tournament's top scorer and with how many goals?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Guillermo Stabile (Argentina) with 8

Guillermo Stabile of Argentina netted an impressive 8 goals throughout the tournament: a hat-trick in their Group Stage 6-3 victory over Mexico, 2 goals against Chile in the Group Stage (a 3-1 victory for Argentina), two in the semi-final 6-1 victory over USA and one in the final against Uruguay. Carlos Peucelle was also Argentinian and he finished the tournament with 3 goals: 2 in their semi-final match and 1 in the final. American Jim Brown scored just 1, and that was USA's only goal in their crushing semi-final defeat at the hands of Argentina. Yugoslavia's Ivan Bek scored 3 goals: one in the 2-1 victory over Brazil in the group stage and two against Bolivia in the group stage.

16. In the high scoring group match between Argentina and Mexico, there were a plethora of penalties. How many penalties were awarded during the course of this match?

From Quiz Tales of World Cup: 1930

Answer: 5

The referee was a Bolivian, by the name of Mr. Ulysses Saucedo. Argentina won the match 6-3. In their earlier match against the French, the referee had stopped play 6 minutes before time (the mistake was rectified after French protests, and the match restarted).

17. Yugoslavia won group 2. Which were the other two teams, who went home after the group phase?

From Quiz The First World Cup

Answer: Brazil and Bolivia

Yugoslavia went into the next round, while Brazil and Bolivia went home.

18. Aside from Uruguay, four other countries applied to host the tournament. These unsuccessful teams were Italy, Spain, the Netherlands and one other. What was this one other?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Sweden

Sweden were subsequently awarded the 1958 world cup finals. France hosted the 1938 finals and then again in 1998, where they were victors.

19. How many teams entered the tournament?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: 13

It was originally supposed to be 16, but some teams withdrew so only 13 entered eventually. It was supposed to be a knockout tournament, but as only 13 entered, they made it into 4 groups, 1x4 and 3x3 with the winners of each group going through to the semi-finals.

20. What was the top-scoring game of the tournament?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Argentina vs. Mexico

The game produced a staggering 9 goals as the group stage encounter ended Argentina v Mexico 6-3. The scorers being Mexican Manuel Rosas with 2, Mexican Roberto Gayon with 1, Argentinian Guillermo Stabile with a hat-trick, Argentinian Adolfo Zumelzu with 2 and Argentinian Fransisco Varallo with 1.

21. Which team conceded the most goals during the 1930 World Cup?

From Quiz Tales of World Cup: 1930

Answer: Mexico

Mexico went out during the group stage, having lost all their three games. In those three games, they conceded 13 goals (6 to Argentina, 3 to Chile and 4 to France) and scored 4 goals, far and away the most goals conceded by any team in 1930.

22. Uruguay won Group 3. Romania and Peru were the unfortunate losers. How many goals did Uruguay score against the two teams combined?

From Quiz The First World Cup

Answer: 5

Uruguay defeated Peru 1-0 and Romania 4-0 to top the group.

23. Who was the tournament's top scorer?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Guillermo Stabile

Guillermo Stabile was the top scorer with 8 goals for Argentina.

24. Which Yugoslavian player was included in the 1930 FIFA World Cup "Dream Team", chosen by journalists and football experts?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Milutin Ivkovic

The Yugoslavian defender earned a place in the journalist-and-expert-chosen "Dream Team" of the 1930 FIFA World Cup. The others were Uruguayan goalkeeper Enrique Ballesteros, Uruguayan defender Jose Nasazzi, Argentian midfielder Luis Monti, Uruguyan midfielder Alvaro Gestido, Uruguayan midfielder Jose Andrade, Uruguayan forward Pedro Cea, Uruguayan forward Hector Castro, Uruguayan forward Hector Scarone, Argentinian forward Guillermo Stabile, and American forward Bert Patenaude.

25. Which team scored the most goals during the 1930 World Cup?

From Quiz Tales of World Cup: 1930

Answer: Argentina

Argentina scored a total of 18 goals during the World Cup, as against 15 by Uruguay. 10 of these goals came in the group stage, 6 in the semi-final win over the USA, and 2 in the final, when they lost 2-4 to Uruguay.

26. Which player scored a hat-trick on July 19th?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Guillermo Stabile

Guillermo Stabile of Argentina scored a hat-trick on 19th July 1930 in a 6-3 Group Stage victory over Mexico. Uruguayan Pedro Cea also scored a hat-trick in the 6-1 semi-final win over Yugoslavia. Hector Castro finished the tournament with 2 goals (1 in the final and 1 in the 1-0 Group Stage victory over Peru). There was some dispute as to whether Bert Patenaude scored a hat-trick or not on July 17th in a 3-0 Group Stage win over Paraguay (some sources credited one of the goals as an own goal by Aurelio Gonzalez). Patenaude's milestone was officially recognised by FIFA as the first hat-trick in World Cup history on 10th November 2006, 76 years later, when Florie's goal was re-attributed to Patenaude. FIFA cited 'evidence from various historians and football fans, as well as lengthy research and confirmation from the US Soccer Federation.

27. The scores for both the semi-finals were identical. What was it?

From Quiz Tales of World Cup: 1930

Answer: 6-1

Argentina defeated USA 6-1 while Uruguay defeated Yugoslavia by the same scoreline.

28. In the semi-final between Uruguay and Yugoslavia, what was the end score?

From Quiz The First World Cup

Answer: 6-1

Uruguay defeated Yugoslavia 6-1 in front of a home crowd of 93,000.

29. What was the highest-scoring game of the tournament?

From Quiz 1930 FIFA World Cup

Answer: Argentina v Mexico

Although both semi-finals between Argentina and USA, and Uruguay and Yugoslavia, ended 6-1, the Group Stage match between Argentina and Mexico ended in a stunning 6-3 victory for Argentina. The Group Stage game between Chile and France was one of the lowest-scoring games of the tournament, ending 1-0 to Chile.

This is category 5034
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.