FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
MLB in the 1930s Quizzes, Trivia and Puzzles
MLB in the 1930s Quizzes, Trivia

MLB 1930s Trivia

MLB 1930s Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB by Season

Fun Trivia
Major League Baseball seemed pretty balanced through their 16 teams. That is until the New York Yankees took over and won the last four World Series of the decade. There were an amazing nine Triple Crown awards handed out in the decade also. See what you know about the 1930s!
7 MLB 1930s quizzes and 70 MLB 1930s trivia questions.
1.
  Decade in a Box: 1930s   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Another in a series of baseball decades. What do you know about the 1930s? More than you think! Good luck! :-)
Easier, 10 Qns, Nightmare, Jul 27 09
Easier
Nightmare gold member
663 plays
2.
  Sturdy Thirty Baseball   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Another quiz on a great decade of baseball! This time the 1930s. I hope that you enjoy it. :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Apr 26 05
Average
Nightmare gold member
620 plays
3.
  1930s in a Bucket   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice with questions from the bottom of the bucket that have sitting for decades. This quiz is about the 1930s, and will be a challenge. One question for each season. Good luck! :)
Average, 10 Qns, Nightmare, Feb 18 11
Average
Nightmare gold member
243 plays
4.
  Great Sluggers of the 1930s   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Please take this quiz on the top 10 home run leaders from the seasons 1930-1939. Good luck!
Average, 10 Qns, mrgrouchy, Sep 26 09
Average
mrgrouchy
363 plays
5.
  Decades on the Diamond: 1930s    
Multiple Choice
 10 Qns
Another all multiple choice quiz about some decades in Major League baseball. This is the 1930s. :-)
Easier, 10 Qns, Nightmare, Sep 26 06
Easier
Nightmare gold member
386 plays
6.
  1930s on the Diamond    
Match Quiz
 10 Qns
Another in a series of decades matching quizzes. I hope that you enjoy the 1930s of baseball.
Tough, 10 Qns, dg_dave, Dec 21 16
Tough
dg_dave gold member
199 plays
7.
  Baseball History: The 1935 Season    
Multiple Choice
 10 Qns
It was the middle of the thirties and the middle of the Depression, but nothing could stop baseball! Try some queries on the interesting facts about the 1935 season.
Tough, 10 Qns, mickeygreeneyes, Nov 10 06
Tough
mickeygreeneyes
751 plays
trivia question Quick Question
Al Simmons was a star ballplayer with the Philadelphia Athletics who hit 190 home runs during the 1930s. What was his nickname?

From Quiz "Great Sluggers of the 1930s"




Related Topics
  1930s WS [Sports] (1 quizzes)

  NFL 1930s [Sports] (4 quizzes)

  1930 Uruguay [Sports] (5 quizzes)

  1930s History [History] (18 quizzes)

  1930s Movies [Movies] (15 quizzes)

  1930s Music and before [Music] (31 quizzes)

  1930s Nostalgia [History] (4 quizzes)


MLB 1930s Trivia Questions

1. The last home run in baseball history that was allowed after 'bouncing' over the fence was hit in September 1930. New rule changes made this action a 'ground rule double', as it is seen today. Who hit this last 'home run'?

From Quiz
1930s in a Bucket

Answer: Al Lopez

For years past, any ball that bounced over the fence was considered a home run, but new rule changes in 1930 made this only a double. The Brooklyn Robin (later Dodgers) Lopez hit his record-book shot on September 12 against former Yankee outfielder and Cincinnati Red Bob Meusel, and off pitcher Ken Ash.

2. The great Jimmie Foxx belted 415 home runs during the 1930s. He started the decade with the Philadelphia As. Which American League team purchased Foxx from the Athletics?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: Boston Red Sox

Jimmie Foxx is one of the greatest sluggers in big league history. Between 1930 and 1935, Foxx slammed 253 home runs with the Philadelphia Athletics. Connie Mack, hurting for cash, sold Foxx to the Boston Red Sox prior to the 1936 season. "The Beast" continued his slugging ways for the Bosox, connecting for 162 round trippers between 1936 and 1939. Foxx is one of the few players ever to have a 50+ home run season with two different teams: 58 with the Athletics in 1932, and 50 with the Red Sox in 1938. Foxx's 534 career home runs enabled him to be inducted into the Baseball Hall of Fame in 1951.

3. 1931 saw the birth of four future Hall of Famers. Eddie Mathews, Mickey Mantle, Ernie Banks, and which 1951 National League Rookie of the Year?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Willie Mays

The others listed were born when Willie won it 20 years later. Mays also won two NL MVP awards and retired with 660 home runs. He played 20 seasons with the Giants, and his final two as a Met. 14 of his 660 career home runs were as a Met. His induction was in 1979.

4. In 1931 during an exhibition preseason game, a female pitcher from a Double A league entered a game against the New York Yankees, and struck out both Babe Ruth and Lou Gehrig on seven pitches. Who was she?

From Quiz 1930s in a Bucket

Answer: Jackie Mitchell

The game occurred on April 2, when the Double A Chattanooga Lookouts went up against the Bronx Bombers. Mitchell was only 17 years old, and her only bread and butter pitch was a huge dropping curve ball. It did the trick by embarrassing both the Babe and the Iron Horse.

5. Lou Gehrig of the New York Yankees slugged 347 home runs during the 1930s. The Iron Horse had an amazing 1934 season. What was so special about that season for Gehrig?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: He won the batting Triple Crown

Lou Gehrig is one of the most admired baseball players in history. In 1934, the Yankee slugger had a season for the ages. He batted .363, belted 49 home runs, and collected 165 RBI to win the Triple Crown. Gehrig once hit four home runs in a single game during the 1932 season. The Iron Horse never had a 60-HR season. In fact, 49 home runs was his single season high. Despite Gehrig's heroics in 1934, the Yankees finished in second place to the Tigers in the American League pennant chase. Gehrig was elected to the Baseball Hall of Fame in 1939.

6. Which team made five appearances in the World Series in the 1930s?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Yankees

The others never made it to the World Series in the 1930s. The Yankees went to the promised in 1932 against the Cubs. Then they went dry until the season following Babe Ruth's retirement from baseball in 1935. From 1936-1939, the Yankees ran a streak of four consecutive World Series victories, including two against their crosstown rival Giants.

7. The Bambino's last great game occurred on May 25th, when he hit three homers in one game. Where did Babe Ruth hit homers 712, 713 and 714?

From Quiz Baseball History: The 1935 Season

Answer: Forbes Field, Pittsburgh

One of his blasts was the first to clear the right-field stands at Forbes Field. Only one remnnant of Forbes survived into the 21st century: the far left section of the brick outfield wall.

8. Mel Ott of the New York Giants slammed 308 home runs from 1930 to 1939. Which uniform number did Ott wear?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: 4

"Master Melvin" Ott played his entire Major League career (1926-1947) with the New York Giants, belting 511 total home runs. Ott became famous for his high right leg kick as the pitcher was delivering the ball. The lefty slugger wore uniform number 4, and this number was retired by the Giants in 1949. Ott was elected to the Baseball Hall of Fame in 1951. Willie Mays wore uniform number 24, Juan Marichal was number 27, and Willie McCovey wore number 44.

9. In 1932, nicknamed "The right-handed Babe Ruth", Jimmie Foxx almost reached Babe Ruth's season home run record of 60 by hitting 58 for the Athletics. Foxx won the AL MVP. Who won it in the National League?

From Quiz Decades on the Diamond: 1930s

Answer: Chuck Klein

Klein played most of his 17 seasons with the Phillies. In 1933, he broke out for a Triple Crown also. Chuck was inducted into the hall in 1980.

10. Which American Leaguer won three season MVP awards in the decade?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Jimmie Foxx

The others were all career National Leaguers and never won a season MVP award. Nicknamed 'Double XX', Jimmie won two with the Philadelphia Athletics in 1932 and 1933, then another with the Boston Red Sox in 1938. Foxx was the second player in history to hit over 500 career home runs, behind Babe Ruth. After 20 seasons, Foxx retired with 534 in 1945. He was immortalized in the Hall of Fame in 1951.

11. In 1935, Babe Ruth knew he was past his prime in spite of his three-homer game, and he decided to call it a career on June 2nd. Name the ballpark and city where he played his last game.

From Quiz Baseball History: The 1935 Season

Answer: Baker Bowl, Philadelphia

The Baker Bowl was never much of a ballpark even when it was new. It was small, ugly, and didn't have great facilities. For example, players had to hang their clothes on nails in the clubhouse! It would be abandoned by the Phillies in the middle of the 1938 season, when they moved to Shibe Park, then the home of the Athletics, who later moved to Kansas City and Oakland. Prior to the 1953 season Shibe Park's name was changed to Connie Mack Stadium to honor the long-time owner and manager of the A's. 1970 was the Phils' final season there before they moved to Veterans' Stadium, AKA "The Vet." The site of Baker Bowl was later used for a gas station and a crab restaurant. The site of Shibe Park/Connie Mack Stadium was later home to a large church.

12. The All-Star Game first saw play in 1933. Who hit the first-ever RBI in the game's history in 1933?

From Quiz 1930s in a Bucket

Answer: Babe Ruth

The inaugural game was held on July 6, 1933. The first-ever RBI all happened in the third inning with Detroit Tiger Charlie Gehringer sitting on first base. The following batter, none other than Babe Ruth, hit a shot to clear the right field fence which scored himself and Gehringer. This made the Babe the first-ever to hit an All-Star Game home run also. The American League won the inaugural game by a score of 4-2.

13. Wally Berger of Boston hit 242 round trippers during the 1930s. In 1930, Berger connected for 38 home runs, a record for a National League rookie. Which Reds' rookie would tie Berger's NL mark in 1956?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: Frank Robinson

Wally Berger of the Boston Braves broke into the Major Leagues with a bang. He slammed 38 home runs in his rookie season. Berger, a centerfielder, hit 242 career home runs, 198 of them with Boston. In 1956, a rookie outfielder for Cincinnati named Frank Robinson tied Berger's mark of 38 home runs. Robinson would go on to belt 586 career home runs. Wally Post began his Major League career in 1949, Gus Bell started in 1950, and Vada Pinson made his debut in 1958.

14. In 1934, which pitcher won his 270th and final victory, and was the last pitcher to legally throw a spitball?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Burleigh Grimes

The others did not start their MLB careers until the 1950s. In 19 seasons, Grimes played for seven teams in his career. Five times he won 20 games in a season. He had a record of 3-4 in four World Series, and won a ring with the Cardinals in 1931. He was inducted into the hall in 1964.

15. The Cubs clinched the NL pennant on September 27th by beating a future Hall of Fame pitcher. Who was he?

From Quiz Baseball History: The 1935 Season

Answer: Dizzy Dean

Dean is the only NLer among the choices. Ruffing pitched for the Red Sox and Yankees, then spent his last year with the White Sox. Gomez pitched for the Yankees and did his last year with the Senators. Grove pitched for the A's and the Red Sox. Dean was one of the top pitchers of the 1930s. He won 30 games in 1934 and 28 in 1935. He was quite a character as well. He earned his nickname! The Cubs took the flag in 1929, '32, '35, and '38. Every three years. Easy to remember. They would win another in 1945, and after that none for the rest of the century. And the Red Sox fans think they have problems!

16. April 1934 saw this Major League team play their first home game on a Sunday. They were the last team to be banned from playing home games on Sundays due to 'Blue Laws'. Which National League team was this?

From Quiz 1930s in a Bucket

Answer: Pittsburgh Pirates

The Senators was an American League team. The Blue Law occurred in many Major League team home cities, and was repealed slowly as time went on. Pittsburgh was the last team city to repeal it, and they met the Cincinnati Reds on April 29. The Pirates won the game 9-5.

17. This lefty-batting outfielder played during the 1930s with the Phillies and the Cubs, connecting for a total of 238 home runs during the decade. Can you identify this Hall of Fame ballplayer?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: Chuck Klein

Chuck Klein is one of the best ballplayers to ever don a Phillies' uniform. The left-swinging outfielder hit 180 home runs for the Phils during the 1930s, including 40 HRS during the 1930 season. Klein, elected to the Baseball Hall of Fame in 1980, had 300 career round trippers. Cubs' greats Gabby Hartnett and Kiki Cuyler batted right-handed. Dolph Camilli was a first baseman with Brooklyn.

18. Which National League team led the Major Leagues in the decade by losing 115 games in a season?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Boston Braves

The Athletics won the most in a season during the decade with 107 in 1931. The Braves in 1935 rostered Babe Ruth in his final season of baseball. The Braves lost 32 fewer games in 1934 prior to the Babe, lost 115 with the Babe, then lost 22 fewer after he left.

19. The Pittsburgh team won the Negro National League crown for 1935. What was the name of their team?

From Quiz Baseball History: The 1935 Season

Answer: Crawfords

The Crawfords, who were named for their owner, had a pretty decent team, fielding three of the greatest players ever, of any color: Josh Gibson, Cool Papa Bell, and Oscar Charleston. A World Series between them and the Yankees would have been something to see.

20. Earl Averill was an outstanding outfielder who slammed 218 home runs during the 1930s. Which team did Averill represent in six consecutive All-Star games during that decade?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: Cleveland Indians

Earl Averill, a left-handed hitting outfielder, was a star player for the Cleveland Indians during the 1930s. Averill represented Cleveland in the first six All-Star games from 1933-1938. His number three uniform was retired by the Indians in 1975. Averill, who slammed 238 home runs during his Major League career, was elected to the Baseball Hall of Fame in 1975.

21. How many pitchers won more than one Cy Young award in the 1930s?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: 0

The Cy Young award did not begin until 1956, with Don Newcombe of the Brooklyn Dodgers being the first recepient.

22. This team was the holdout, and would finally play a home game on a Sunday in 1934. They were the last team who had not hosted at home on a Sunday. Which team hosted this event?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Pittsburgh Pirates

The other teams listed did not exist in 1934. Pittsburgh lifted its 'blue law', then saw the Pirates host the Cincinnati Reds at Forbes Field. The Pirates won 9-5.

23. Who led the American League in slugging average in 1935?

From Quiz Baseball History: The 1935 Season

Answer: Jimmy Foxx

Foxx, known as "Double X" and "The Beast" was an incredible slugger, similar to Babe Ruth. He played first base for the A's in 1935 and played later for the Red Sox, Cubs, and Phils. His 1935 SA was .636, Greenberg's .628, Gehrig's .583, Vosmik's .537. Vosmik, who played for the Indians, is remembered by few fans, but he had quite a year in 1935, leading the league in hits, doubles, and triples and batting .348, only one point behind batting champ Buddy Myer of the Senators.

24. The immortal Babe Ruth hit 198 home runs during the 1930s. Ruth finished his Major League career with the Boston Braves in 1935. Who was Ruth's final big league manager?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: Bill McKechnie

Babe Ruth ended his Major League career in 1935 by playing for the Boston Braves. The Bambino's final big league manager was Bill McKechnie, a Hall of Famer who won a total of 1896 Major League regular season contests in a National League career which lasted from 1922-1946. McKechnie was elected into the Baseball Hall of Fame in 1962. During the 1935 season, Charlie Grimm managed the Cubs, Bill Terry managed the Giants, and Frankie Frisch managed the Cardinals. By the way, Babe Ruth hit just six home runs with the Braves.

25. 1937 would see the Yankees win the second of four consecutive World Series under manager Joe McCarthy. In the National League, this hated Cardinal player won the NL MVP and the Triple Crown. Who was this outfielder?

From Quiz Decades on the Diamond: 1930s

Answer: Joe Medwick

Medwick was once removed from a game in 1932 by umpires for his own safety. He was being pelted with bottles and other garbage by fans. Medwick played in 17 seasons with four teams, all in the National League.

26. Like the 1940s, this pitcher had the highest season strikeout total during the 1930s. Who was it?

From Quiz Decade in a Box: 1930s

Answer: Bob Feller

The others did not begin their careers yet in the 1930s. Before leading the 1940s by striking out 348 in 1946, Feller led the 1930s with his 246 in 1939. Bob was a career 18-season Cleveland Indian.

27. The 1935 season was a watershed in baseball history, marking the end of one era and the beginning of another. The first night game in ML history was played May 24, 1935 at Crosley Field in Cincinnati. What team lost that first night game?

From Quiz Baseball History: The 1935 Season

Answer: Phillies

The final score was Reds 2, Phils 1. The winning pitcher was Paul Derringer. President Roosevelt pressed a gold telegraph key at the White House which signalled a man at Crosley Field to turn on the lights for the first night ML game but far from the last since night games have become much more common than daylight contests over the years. Lots of interesting info and photos of the game can be found at www.foertmyer.com

28. In August 1938, this future Hall of Fame great hit his final grand slam home run of his career. His record of 23 would stand for over 70 seasons. Who was this slugger?

From Quiz 1930s in a Bucket

Answer: Lou Gehrig

On August 20, the Iron Horse hit number 23 off the Philadelphia Athletics in a Yankee win of 11-7. Gehrig would step down from baseball and his consecutive game playing streak of 2130 games in 1939, due to illness. He died just two year later. Baseball inducted Gehrig into the Hall of Fame in 1939.

29. Al Simmons was a star ballplayer with the Philadelphia Athletics who hit 190 home runs during the 1930s. What was his nickname?

From Quiz Great Sluggers of the 1930s

Answer: Bucketfoot

Al "Bucketfoot" Simmons was a Hall of Fame outfielder who played for five different teams during the 1930s. Simmons was nicknamed "Bucketfoot" because he put his foot "in the bucket", baseball slang for a batter who has an exaggerated stride toward third base while swinging the bat. Simmons' greatest season occurred in 1930 when he was a member of the Philadelphia Athletics. He batted .381, hit 36 HRS, and drove in 165 runs. "Ol' Bucketfoot" was elected to the Baseball Hall of Fame in 1953.

This is category 8255
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.