FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Washington Nationals Quizzes, Trivia and Puzzles
 Washington Nationals Quizzes, Trivia

Washington Nationals Trivia

Washington Nationals Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams

Fun Trivia
The Montreal Expos joined the ranks of the National League as an expansion team in 1969. In 2005, the franchise was moved to become the Washington Nationals. Just how much do you know about this franchise?

Montreal Expos 1969-2004
Washington Nationals 2005-

The logos which appear on this page and in each sub-category in MLB Teams are owned by the relevant Major League Baseball entity. They have been down-loaded and reproduced with the kind permission of MLB Pressbox.

6 Washington Nationals quizzes and 70 Washington Nationals trivia questions.
1.
  The Montreal Expos   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about my favourite baseball team from my youth, the Montreal Expos (Nos Amours/Our Beloved). They are gone but not forgotten. (Amusez-vous/Enjoy!)
Average, 10 Qns, GuyLafleur10, Feb 24 15
Average
GuyLafleur10
245 plays
2.
  The Washington Nationals!   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz for all D.C. and baseball fans alike about their Nationals' franchise. I hope you have fun with it.
Tough, 10 Qns, dg_dave, Sep 01 15
Tough
dg_dave gold member
229 plays
3.
  In the End, I Was an Expo    
Match Quiz
 10 Qns
These former Major League Baseball All-Stars may not all be remembered as Montreal Expos, but not only did they all play for Montreal, it was the last team they ever played for. Do you know who these players are based on the information provided?
Average, 10 Qns, notaratface, Jul 05 18
Average
notaratface
Jul 05 18
144 plays
4.
  The Trade Expo    
Multiple Choice
 25 Qns
This is a quiz on 25 trades made by the Montreal Expos organization from their inception in 1969.
Average, 25 Qns, Tony23, Jun 22 23
Average
Tony23
Jun 22 23
455 plays
5.
  Expos History    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz tests your knowledge of Montreal Expos' stats, records, and facts over the years before the franchise moved to Washington.
Difficult, 10 Qns, saveourteam, Nov 24 09
Difficult
saveourteam
609 plays
6.
  Expos Baseball    
Multiple Choice
 5 Qns
This will test you knwoledge on the Expos!
Tough, 5 Qns, jlt421, Apr 19 03
Tough
jlt421
696 plays
trivia question Quick Question
In May of 1989, the Expos traded Randy Johnson, Brian Holman, and Gene Harris, to Seattle for Mike Campbell and which pitcher?

From Quiz "The Trade Expo"




Related Topics
  Washington Commanders [Sports] (21 quizzes)

  Washington Capitals [Sports] (6 quizzes)

  Washington, DC [Geography] (6 quizzes)

  Washington, George [World] (7 quizzes)


Washington Nationals Trivia Questions

1. What was the original name of the Washington Nationals franchise?

From Quiz
The Washington Nationals!

Answer: Montreal Expos

The Expos were an expansion team in 1969 in the National League along with the San Diego Padres. The Expos moved to become the Nationals in 2005. In their first season in the Washington area, they went 81-81. The Expos went 67-95 in the previous season.

2. The Montreal Expos hold the distinction of being the first ever Major League Baseball franchise to be based outside of the USA. In what year did they begin playing MLB?

From Quiz The Montreal Expos

Answer: 1969

The Montreal Expos began operations in MLB's National League East Division as part of the expansion era of the 1960s. The team was named after the 1967 world's fair (Expo 1967) which had just been held in Montreal a few years prior.

3. In the first trade in franchise history, the Expos sent Don Clendenon and Jesus Alou to which team for future Expos great Rusty Staub?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Astros

After Clendenon refused to report to the Astros, the Expos were forced to take him back and send Skip Gunn and Jack Billingham to the Astros to complete the trade. Staub would go on to play for Montreal from 1969-1971, before coming back at the end of the 1979 season.

4. In 1968 at the NL expansion draft, The Expos selected me as no. 1, becoming the "first expo". Who am`I?

From Quiz Expos History

Answer: Manny Mota

Manny Mota was drafted from the Pittsburgh Pirates. Jones was drafted second from the Reds, Wills 11th from the Pirates, and Staub acquired in a trade from the Mets before the 1969 season

5. Who was the first Washington Nationals' manager?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: Frank Robinson

After playing for 21 seasons in the big leagues, retiring after the 1976 season, Robinson tried his hand as a permanent manager. The franchise hired Frank in 2002 in Montreal to helm the team and he made the franchise move to Washington in 2005. He also won a Manager of the Year Award with the Orioles in 1989. Robinson's managerial record was 1065-1176 over 16 seasons.

6. What was the name of the stadium/ball park in which the Montreal Expos would play most of their home games during their tenure in Montreal?

From Quiz The Montreal Expos

Answer: Olympic Stadium

Although they did play their very first game at Jarry Park stadium, they moved in 1977 into the larger stadium built by the City of Montreal to host the 1976 Summer Olympics. They called the "Big-O" their home ball park until the end of the 2004 MLB season (they moved to Washington in 2005). The Montreal Forum was the home of the NHL's Montreal Canadiens for many decades and the Percival Molson Stadium, on the campus of McGill University, is the home stadium for the Montreal Alouettes of the Canadian Football League.

7. Who was the first Expos pitcher to ever record 20 wins in a season?

From Quiz Expos History

Answer: Ross Grimsley

Grimsley was the only one in the 20th century. Colon won 20 games in 2002, but he won 10 with the Expos and 10 with the Cleveland Indians. Even though Martinez won the Cy Young with Montréal in '97, he recorded only 17 wins. And Rogers`s best season was 1982, with 19 wins.

8. The franchise retired the jersey number 10 in honor of two players. Who did they honor besides Rusty Staub?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: Andre Dawson

Staub began his career in 1963 with six seasons for Houston. The Astros sent Staub to Montreal in 1969 via a multi-player trade and he spent four seasons there. Staub retired as a New York Met in 1985. Dawson was an Expo from 1976-1986. He won the Rookie of the Year Award and was MVP runner-up twice in 1981 to Mike Schmidt of the Phillies, and in 1983 to Dale Murphy of the Braves. Dawson signed as a free agent with the Cubs in 1987 and won the MVP for his efforts. Dawson was a Hall of Fame inductee in 2010. Gary Carter had the number 8 retired in his honor and the number 30 of Tim Raines was retired also.

9. In February of 1973, the Expos traded former Rookie of the Year Carl Morton to the Braves for how many players?

From Quiz The Trade Expo

Answer: 1

The Expos acquired pitcher Pat Jarvis from Atlanta for Morton. Morton would average 16 wins for the next three years, while Jarvis would go 2-1 in one season in Montreal, then retire.

10. One would think that fans would greet a new team to their area with open arms. Where did the Nationals finish in the attendance standings during their first season in the D.C. area amongst all the 16 National League teams?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: 8th

Robert F. Kennedy Stadium ranked number 8 of 16 National League teams in 2005. In contrast, the Expos of 2004 finished 16 out of 16 NL teams at Stade Olympique & Estadio Hiram Bithorn. In their final game on September 24, only 31,000 fans showed up to watch the Expos lose to the Marlins. In 2006, the Nationals dropped to 11 of 16 teams, then in 2007 dropped even further to 14th place while the Dodgers took the top spot and the Marlins finished 16th in attendance.

11. During the 1980s, the Montreal Expos fielded some impressive lineups, with several all-stars chosen from within their ranks. How many Expos were voted to the starting line-up for the National League for the 1982 MLB all-star game?

From Quiz The Montreal Expos

Answer: 4

Tim Raines, Andre Dawson, Gary Carter and Steve Rogers were all starters for National League during that July 13, 1982 midsummer classic. The game was fittingly played at the "Big-O" in Montreal, Quebec, Canada, making it also the first ever MLB all-star game to be played outside the USA. Al Oliver joined his fellow Expos' teammates in the NL lineup as a reservist. The National League used their experience with the large speedy Astro turf gaps in the outfield to beat their American League adversaries 4-1.

12. Veteran outfielder Willie Davis was acquired from Los Angeles in exchange for which pitcher before the 1974 season?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Mike Marshall

Marshall would go on to the 1974 NL Cy Young Award.

13. Who was the first Expos stopper to record 40 saves?

From Quiz Expos History

Answer: Jeff Reardon

Reardon recorded 41 saves in 1985. Wetteland had more in a season with 43, but did it in 1993. Urbina had 41 saves in 1999, and Rojas never saved 40 games.

14. How many HR's did Wil Cordero hit in 2002?

From Quiz Expos Baseball

Answer: 6

Cordero hit 6 dingers in the season, after he came over from the Indians.

15. Who was the first player in a Nationals uniform to hit 40 home runs in a season?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: Alfonso Soriano

In December 2005, the Texas Rangers traded Soriano to the Nationals for Armando Galarraga, Terrmel Sledge, and Brad Wilkerson. Soriano played in only one season for the Nationals in 2006 and blasted out 46 for Washington. He finished third in the National League for home runs. From there it was on to the Cubs, then went back to the Yankees after that. Sorianoo retired after 16 seasons in 2014 with 412 home runs.

16. MLB franchises have often used team mascots to help entertain the local fans during those inevitable pauses that are an intricate part of a baseball game. What was the name of the Montreal Expos mascot?

From Quiz The Montreal Expos

Answer: Youppi

Youppi joined the Montreal Expos in 1979, donning the number "!"and was employed as their furry family fun usher until the end of the 2004 season, regularly matching whits with other NL mascots such as the Phillie Phanatic and the infamous Sand Diego Chicken. Paying tribute to former beloved Expos outfielder Rusty Staub, whom the fans had affectionally nicknamed "Le Grand Orange"/"The Big Orange One", Youppi was a tall orange coloured muppet like furry creature. When the franchise was relocated to Washington in 2005, Youppi became unemployed. However, this colourful story has a happy ending as he was later signed to a long term contract by the NHL's Montreal Canadiens in 2005.

17. What person got to the plate 614 times for the Expos in 2002?

From Quiz Expos Baseball

Answer: Vladimir Guerrero

Vlad was up there in every statistacal category in baseball.

18. Who was the first Washington Nationals' player to hit for the cycle?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: Brad Wilkerson

Wilkerson hit for the cycle on April 6, 2005, against the Phillies in a 7-3 Nationals win. Cristian Guzman also hit for the cycle in a Nationals' uniform on August 8, 2008. After the 2005 season, Wilkerson was traded to the Rangers in part of a trade for Alfonso Soriano. It was the second time in his career that Brad hit for the cycle as he first did it for the Expos in 2003.

19. The Expos produced several Golden Glove fielding winners from the fast/hard Astroturf at their home field in Montreal. Which Expo won an incredible 6 consecutive National League Golden Glove awards for fielding excellence at his position.

From Quiz The Montreal Expos

Answer: Andre Dawson

The 1977 NL Rookie of the Year award winner, Andre "The Hawk" Dawson, won six consecutive Golden Gloves from 1980 to 1985. He was also no slouch at the plate winning three Silver Slugger awards during that same span while suiting up for 4 MLB all-star games as an Expo. His throwing arm was well respected by opponents and he led the NL three times in put-outs from the outfield. You had to be fast to get a double on the Hawk back in those days, and few would even dare to try to defy his throwing arm by stretching out an extra base from a hit or by tagging up on a fly ball to the outfield.

20. In December of 1976, the Expos acquired which part of the Big Red Machine in exchange for Dale Murray and Woodie Fryman?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Tony Perez

Perez and Will McEnaney were traded by the Reds as their dynasty began to be dismantled.

21. In which season did the Nationals find themselves in the post-season for the first time?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: 2012

The Nationals won a franchise high of 98 games in 2012 under the management of Davey Johnson. Washington faced the Cardinals in the NLDS who had won 10 games less in the season, but lost to St. Louis three games to two. The 2012 Giants downed the Cardinals in the NLCS and won the World Series over the Tigers. The Nationals would also make it to the NLDS in 2014 against the Giants but lost three games to one. The Giants again would go to the World Series and defeat the Royals.

22. Which stolen base threat was acquired from Detroit in December of 1979, for pitcher Dan Schatzader?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Ron LeFlore

LeFlore would only spend one year in Montreal before moving on to the White Sox.

23. Who was the first Washington National pitcher to win 20 games in a season?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: Gio Gonzalez

Grimsley was a 20-game winner in 1978 with the Expos. Gonzalez came out firing in 2012 as a National and finished the season with a 21-8 record from the mound. After playing in four seasons with the Athletics, Oakland traded him to the Nationals in December 2005. Gio fit right in after his 16-12 previous Oakland season. He finished in third for the Cy Young Award in his first Nationals' season behind R.A. Dickey and Clayton Kershaw.

24. The 1994 MLB players strike put an end to another Montreal Expos season on August 12. What was their win-loss record at that time?

From Quiz The Montreal Expos

Answer: 74 wins 40 losses

On August 11, 1994, the Montreal Expos had the best record in MLB with 74 wins and 40 losses, with a 9 game lead in first place in the NL East division and were looking like a serious contender for the National League Pennant. However, the outbreak of a players strike would eventually put an end to that dream.

25. Which future relief ace was picked up from the Mets with Dan Norman for Ellis Valentine?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Jeff Reardon

Reardon and Norman were picked up as the Expos made a run for the first division title in team history.

26. Who was the first pair of brothers to play with the Expos at the same time?

From Quiz Expos History

Answer: Vladimir & Wilton Guerrero

In 1998, Montréal got Wilton Guerrero from the Dodgers, forming their first pair of brothers ever. The Perez brothers both pitched for the Expos but never at the same time. The Hernandez's reunited for the 2003 season, but "el duque" Orlando, was injured the whole season, and even though Jesus Alou was selected by the Expos at the expansion draft, he never played in Montréal.

27. Which team traded Al Oliver to the Expos for the 1982 season, in exchange for Larry Parrish and Dave Hostetler?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Rangers

Oliver would go on to win the NL Batting Title in 1982 for the Expos, and finish 3rd in the MVP Voting behind Dale Murphy and Pedro Guerrero.

28. Who was the first Expo to hit 30 home runs in a season?

From Quiz Expos History

Answer: Rusty Staub

"Le Grand Orange" hit 30 homers in 1970, and Bailey came close with 28.

29. Who was the first Nationals' pitcher to throw a no-hitter?

From Quiz The Washington Nationals!

Answer: Jordan Zimmermann

No runs, no hits, no errors, but one base on balls stood in the way of Zimmerman. He had his stuff on September 28, 2014 against the Miami Marlins. His only blunder was walking Marlins first baseman Justin Bour. The Nationals combined for 11 hits in the game, but their solo run came from a home run by shortstop Ian Desmond in the second inning off Miami's Henderson Alvarez. The Nationals squeaked the win 1-0.

30. In August of 1984, which player was traded to Cincinnati for Tom Lawless?

From Quiz The Trade Expo

Answer: Pete Rose

The all-time hits leader was traded back to the Reds so he could become their player-manager.

This is category 1370
Last Updated Mar 03 2024 1:07 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.