FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Washington George Quizzes, Trivia and Puzzles
Washington George Quizzes, Trivia

George Washington Trivia

George Washington Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. U.S. Presidents

Fun Trivia
7 George Washington quizzes and 75 George Washington trivia questions.
1.
The Whole Truth
  The Whole Truth   great trivia quiz  
Photo Quiz
 10 Qns
Unfortunately, very little has been historically documented regarding George Washington's youth, except for an incident that illustrates his honesty. Let's see if we can find "The Whole Truth"!
Average, 10 Qns, ponycargirl, May 24 13
Average
ponycargirl editor
959 plays
2.
  George Washington, America's First President   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the life of George Washington. Have fun!
Easier, 10 Qns, skevino, Mar 22 23
Easier
skevino gold member
Mar 22 23
895 plays
3.
  George Washington - Fact or Fiction    
Multiple Choice
 10 Qns
There are many legends and stories of the first U.S. President. Do you know what's real and what's not?
Average, 10 Qns, seamax, Oct 09 20
Average
seamax
Oct 09 20
2197 plays
4.
  President George Washington and His Times   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
"First in war; first in peace; and first in the hearts of his countrymen".........words written by Light Horse Harry Lee for the funeral oration for George Washington given by John Marshall to Congress.
Tough, 10 Qns, socalmiguel, Sep 06 12
Tough
socalmiguel
856 plays
5.
  Life of George Washington    
Multiple Choice
 10 Qns
A fairly difficult quiz on the life and times of one of America's most famous men.
Tough, 10 Qns, kristian88, Sep 13 12
Tough
kristian88
1327 plays
6.
  George Washington    
Multiple Choice
 15 Qns
A quiz on the Commander in Chief of the Continental Army and 1st president of the United States, George Washington.
Very Difficult, 15 Qns, AdmiralShark, Nov 18 11
Very Difficult
AdmiralShark
1284 plays
7.
  George Washington Before The American Revolution    
Multiple Choice
 10 Qns
George Washington, the first President of the United States), had quite a history in the military when he was very young. Hope you enjoy the various aspects of his life before the Revolutionary War.
Tough, 10 Qns, lynnstigger, Nov 25 09
Tough
lynnstigger
486 plays
Related Topics
  Washington Commanders [Sports] (21 quizzes)

  Washington Nationals [Sports] (6 quizzes)

  Washington Capitals [Sports] (6 quizzes)

  Washington, DC [Geography] (6 quizzes)


George Washington Trivia Questions

1. Every person has a birthplace. That is certainly true for America's first president. Can you name the state where George Washington was born?

From Quiz
George Washington, America's First President

Answer: Virginia

Virginia has been the birthplace of several U.S. presidents including Thomas Jefferson, James Monroe and Woodrow Wilson among others. Washington himself was born on February 22, 1732 in Westmoreland County.

2. In 1746, George was offered a position as what in the Royal Navy?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: Midshipman

George was only 14 when this opportunity was offered to him. Fortunately, for the United States, his mother said no. History might well have been quite different if he had pursued a Royal Navy career.

3. In 2008, archaeologists announced the discovery of Washington's boyhood home in which Virginia location?

From Quiz President George Washington and His Times

Answer: Fredericksburg

Ferry Farm is the exact location in Fredericksburg near the banks of the Rappahannock River. Washington's birthplace is Colonial Beach, Virginia. The family moved from there to Fredericksburg when Washington was 6 years old.

4. Through his paternal grandmother, Washington was related to what English monarch?

From Quiz George Washington

Answer: Edward III

Edward III was born in 1312, and ruled England from 1327-1377.

5. One of the most influential men connected with the birth of the Constitution of the United States is undoubtedly George Washington. But do you know in which state he was born?

From Quiz Life of George Washington

Answer: Virginia

Born in Bridges Creek in Westmoreland County in 1732 and one of 10 children (and two half-brothers).

6. George Washington surrounded himself with men who would have a significant impact on American policy and the future of the country, including his Cabinet. Can you name the future president that Washington named as his Secretary of State?

From Quiz George Washington, America's First President

Answer: Thomas Jefferson

Thomas Jefferson served as Secretary of State from 1790 to 1793. He was succeeded by Edmund Jennings Randolph. Of course, Jefferson is best known as the third president of the United States of America.

7. Which governor of Virginia appointed George to the post of adjutant of the Virginia militia?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: Robert Dinwiddie

Governor Dinwiddie appointed George as one of four adjutants to replace George's brother, Lawrence, who had passed away.

8. As a British lieutenant colonel, Washington led an expedition in 1755 to drive the French from Fort Duquesne during the French and Indian (Seven Years) War. Fort Duquesne became which American city?

From Quiz President George Washington and His Times

Answer: Pittsburgh

The site was named Pittsburgh in 1758 to honor Sir William Pitt.

9. What day did Washington celebrate as his birthday?

From Quiz George Washington

Answer: February 11th

Washington was born (according to the Julian calender then in effect) on February 11, 1732. When the colonies changed from the Julian to the Gregorian calender in 1752, Washington's birthday became February 22nd but he continued to celebrate the 11th as his birthday. April 5, 1732 was the date of his christening.

10. George Washington was a third cousin twice removed of what famous Civil War General?

From Quiz George Washington - Fact or Fiction

Answer: Robert E. Lee

Yes, the infamous Confederate General who surrendered to General Grant during the Civil War was a Washington relative.

11. What was the first profession George Washington participated in after his mother said no to the Royal Navy?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: Surveyor

By the age of 15, George became quite skillful with his father's surveying equipment. In February of 1748, he accepted an invitation from Lord Fairfax to explore the northwest region of Virginia. He received a surveyor's commission from the College of William and Mary.

12. The surrender of Lord Charles Cornwallis to Washington at Yorktown in 1781 ended the Revolutionary War. In which state is Yorktown located?

From Quiz President George Washington and His Times

Answer: Virginia

The battle was won by the combined forces of Washington, French General Comte de Rochambeau and French Admiral Francois Joseph Paul de Grasse. Cornwallis never received reinforcements from Major-General Henry Clinton in New York and was overpowered.

13. Who was responsible for the legends of the cherry tree and Washington's inability to tell a lie?

From Quiz George Washington

Answer: Mason Weems

Parson Mason Locke Weems created the legends of Washington in two books that were published in 1800 and 1806. Weems lived from 1756 to 1825.

14. His half brother Lawrence ran the family estate and George trained and worked outside of the family business. Do you know what his first profession was?

From Quiz Life of George Washington

Answer: Surveyor

He actually helped plan the building of Washington DC and the location of the presidential White House, which he never actually lived in. (It wasn't completed during his time in office.)

15. Washington's skills as a surveyor came into play when he was sent on a mission to deliver a message to the French, who were starting to push their way eastward. What rivers converged in an area that was to become Fort Pitt?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: The Monongahela and Allegheny

Washington discovered this area while he was delivering a message to and from the French regarding their incursion into the Ohio area.

16. How did Washington come to be the owner of Mount Vernon?

From Quiz President George Washington and His Times

Answer: Inheritance from his half-brother Lawrence

Washington inherited part of the estate at the death of his half-brother Lawrence and came to full ownership upon the death of Lawrence's wife Anne Fairfax Washington Lee in 1761.

17. During the French and Indian War, what fort did Washington supervise the construction of?

From Quiz George Washington

Answer: Necessity

The British and colonial armies were forced to surrender the fort to French and Indian forces in 1754.

18. What size shoe did George Washington have?

From Quiz George Washington - Fact or Fiction

Answer: 13

George Washington was a huge man for his day standing over 6 feet 2 inches and weighing over 200 pounds.

19. He became a Colonel in the army and commanded during the French-Indian War, aged just 23. But what title did he hold during the War of Independence?

From Quiz Life of George Washington

Answer: Commander-in-Chief of all American troops

After the end of the French-Indian War he served as a member of Virginia's House of Burgesses for 15 years.

20. What was the name of George Washington's home in Virginia? It was here that Washington had a beautiful mansion and plantation that has now become a historic landmark visited by many every year.

From Quiz George Washington, America's First President

Answer: Mount Vernon

Mount Vernon is located in Virginia. It was built by Washington's father, Augustine, in 1735. He took control of it in 1754. Mount Vernon would be a part of Washington's life for the next 45 years.

21. Mount Vernon was originally named what?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: Little Hunting Creek

Little Hunting Creek was named after the creek nearby the estate. It was named by Augustine Washington (George's father). It was renamed Mount Vernon by Lawrence Washington (George's brother) in honor of Vice Admiral Edward Vernon, whom he served under while in the military.

22. What county did Washington represent in the Virginia House of Burgesses?

From Quiz George Washington

Answer: Frederick

Washington was one of two men that represented Frederick County in the House of Burgesses. Washington served in that position from 1759 to 1774.

23. He married in 1759 to a rich widow with two children, after being refused twice before by a different woman. What was the full name of his wife prior to their marriage?

From Quiz Life of George Washington

Answer: Martha Dandridge Custis

He twice proposed marriage to Betsy Fauntelroy and was twice rejected. He later adopted two of his step-grandchildren but never fathered any children of his own. Some sources give her name as Martha Dandridge Curtis.

24. When George married Martha Custis, he married into a ready made family. What were the names of Martha's children?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: Jacky and Patsy

Patsy died in 1773 from an epileptic seizure. Jacky died in 1781.

25. Washington's first inauguration as President took place in New York City in 1789. Where did his second inauguration take place?

From Quiz President George Washington and His Times

Answer: Philadelphia

Philadelphia was the capitol of the United States from December 6, 1790 to May 14, 1800. Washington took the oath of office in the Senate Chamber of Congress Hall on March 4, 1793. He also gave the shortest inaugural speech in the history of US inaugurals on this occasion.

26. Whose speech to the Continental Congress in 1775 was in so much praise of Washington that he had to leave the room?

From Quiz George Washington

Answer: John Adams

Washington served on different committees with the first and second Continental Congress involved with getting the colonies ready for war. It was Adams' speech recommending Washington for the command of the continental army that caused Washington to rush from the room.

27. Washington disapproved of what famous incident that helped cause the Revolutionary War?

From Quiz George Washington - Fact or Fiction

Answer: Boston Tea Party

Washington disagreed with this action while he was a member of the House of Burgesses in 1773. He was against the tax but thought this action sent the wrong message to King George III.

28. He was a very striking man, tall and muscular and a very imposing figure. But the one thing you would have noticed, had you met him, was his badly scarred face. What caused this?

From Quiz Life of George Washington

Answer: Smallpox

Having suffered from smallpox himself, he vaccinated his entire army against it in 1777, when most doctors did not believe in vaccination. One thing he is also famous for is his false teeth.

29. It has been recorded that Washington had a number of potential romantic interests before becoming president. However, he was only married one time. What was the name of George Washington's wife?

From Quiz George Washington, America's First President

Answer: Martha Custis

Martha Dandridge Custis and George Washington were wed on January 6, 1759. At the time of the wedding, Custis was a widow with two children. As the president's wife, Martha Washington hosted many affairs of state at both New York and Philadelphia. She passed away on May 22, 1802.

30. For sixteen years, Washington enjoyed the life of a gentleman farmer. Which was his first major crop?

From Quiz George Washington Before The American Revolution

Answer: tobacco

Due to the fragile nature of tobacco, Washington started crop rotation with his next crop being wheat. He became America's first "scientific farmer."

This is category 13713
Last Updated Jun 18 2024 11:28 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.