FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Indy Cars Quizzes, Trivia and Puzzles
 Indy Cars Quizzes, Trivia

Indy Cars Trivia

Indy Cars Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Motor Sports

Fun Trivia
The Indianapolis 500 covers 200 laps around the 2.5 mile 4-turns Indianapolis Motor Speedway. In terms of attendance, the Indy 500 is the largest single-day sporting event in the world. With more than 250,000 seats, the 'Brickyard' is the largest sports venue in the world. It hosted its first motor racing event in 1909 and its first Indy 500 in 1911.

The Indy Racing League absorbed CART in 2008. The trademark name INDYCAR was officially adopted in January 2011. The IRL became Indycar LLC in November 2013.

15 Indy Cars quizzes and 180 Indy Cars trivia questions.
1.
  2015 Indianapolis 500    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz will test your knowledge of the 2015 Indianapolis 500. Good luck!
Average, 10 Qns, Triviaballer, May 26 15
Average
Triviaballer gold member
244 plays
2.
  An IndyCar Assortment    
Multiple Choice
 10 Qns
Since 2007, when it merged with CART, the IndyCar Series (formerly the Indy Racing League) has been North America's pre-eminent open wheel racing series. Inside are 10 questions about everything IndyCar.
Average, 10 Qns, George95, Jul 05 20
Average
George95 gold member
Jul 05 20
139 plays
3.
  Indy 500    
Multiple Choice
 15 Qns
True fans only. This Indy 500 quiz is tough. It's historical. Multiple choice and fill-in-the-blank.
Average, 15 Qns, MizzLynn, May 31 05
Average
MizzLynn
2049 plays
4.
  Indianapolis 500 History   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
A wide range of questions from the early years through to the year 2000, on the history of the INDY 500. Some of these questions are going to make you think hard and some you will guess right away.
Difficult, 10 Qns, mortracing, Feb 13 07
Difficult
mortracing
1213 plays
5.
  Indy 500 Winner Nationalities    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about Indy 500 winners and where they are from.
Average, 10 Qns, Racegirl16, Jul 03 15
Average
Racegirl16
726 plays
6.
  The Ultimate Indianapolis 500 Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
The Indy 500 has returned to its old tradition. The real Indy drivers and teams have come back to the greatest race in the world. Have fun with my quiz and enjoy the race!
Very Difficult, 10 Qns, theracers, May 14 08
Very Difficult
theracers
1023 plays
7.
  Scott Dixon: Indy Car Champion    
Multiple Choice
 15 Qns
An introduction to the New Zealander, Scott Dixon, the rising star of world motor racing.
Average, 15 Qns, Veandercross, May 29 04
Average
Veandercross
259 plays
8.
  2005 Indianapolis 500    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the 89th running of the world's most famous motor race, the Indy 500. How closely did you watch it?
Average, 10 Qns, Blaynos, May 31 05
Average
Blaynos
507 plays
9.
  Test yourself! Indianapolis 500 Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
The questions in this quiz concern past and present Indy 500s.
Average, 10 Qns, JOHNNYLLOYD, May 31 05
Average
JOHNNYLLOYD
1085 plays
10.
  Indy Racing League 2003    
Multiple Choice
 20 Qns
To compliment my 2003 CART and F1 season quizzes, I decided to do one on the IRL Indycar series as well. Good luck!
Tough, 20 Qns, mattfeth, May 31 05
Tough
mattfeth
364 plays
trivia question Quick Question
Who was the 2004 Indy Racing League champion?

From Quiz "Indy Racing League 2004"




11.
  10 Questions on Indianapolis 500    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz in tribute to the greatest spectacle in motorsports, the Indy 500. Hope you enjoy it.
Average, 10 Qns, andydockery, Sep 15 04
Average
andydockery
962 plays
12.
  Indy 500: Last Place Finishes    
Multiple Choice
 10 Qns
At the Indianapolis 500, they say no one remembers who finished second. So how about who finished last? Take the quiz to see some surprising names at the bottom of the scoring pylon.
Tough, 10 Qns, Korin500, Nov 08 10
Tough
Korin500
172 plays
13.
  Indy Racing League 2004    
Multiple Choice
 20 Qns
Here is my quiz on the 2004 Indy Racing League (IRL) season. Good luck and enjoy!
Tough, 20 Qns, mattfeth, Jan 15 05
Tough
mattfeth
334 plays
14.
  Indy 500: Curse of the Middle    
Multiple Choice
 10 Qns
The middle of the front row at the Indy 500 has a curious history. Despite being the starting spot of the second-fastest car in the field, the position produced no winners for three complete decades: the 1970s, 1980s, and 1990s.
Tough, 10 Qns, Korin500, Dec 03 10
Tough
Korin500
192 plays
15.
  2006 Indianapolis 500    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the 90th running of the Indianapolis 500. Enjoy!
Difficult, 10 Qns, Racegirl16, Jun 08 06
Difficult
Racegirl16
535 plays

Indy Cars Trivia Questions

1. This Tennessee-born driver burst on the IndyCar scene in 2012 after claiming the Indy Lights championship the previous year. In 2017, he claimed the IndyCar title. Who is this American open wheel star?

From Quiz
An IndyCar Assortment

Answer: Josef Newgarden

After touring around Europe in various racing series, Josef Newgarden returned to North America to compete in Indy Lights in 2011. Not only did he win his debut race on the Streets of St. Petersberg, but he notched 5 wins and 10 podiums in 14 races en route to the title. Moving up to the IndyCar Series, Newgarden had mixed results in five seasons racing for Sarah Fisher and Ed Carpenter Racing, but a 2017 shift to Team Penske elevated his career to the next level. Newgarden won four races in 2017 and edged teammate Simon Pagenaud to claim the title. He repeated the performance with a championship in 2019.

2. The seeds of the Curse of the Middle may have been sown the year before. Who won the Indy 500 from the middle of the front row in 1969 and famously failed to ever win again?

From Quiz Indy 500: Curse of the Middle

Answer: Mario Andretti

After winning in his fifth start in 1969, Mario Andretti made 24 more starts without capturing a second win. The litany of misfortune that plagued Mario and the rest of his family at Indianapolis, came to be known as the Andretti Curse. The Curse of the Middle began at the same time and lasted nearly as long.

3. Who was the first driver to finish last in the Indianapolis 500 three different times?

From Quiz Indy 500: Last Place Finishes

Answer: Salt Walther

Walther's three last places came in a four-year span in 1972, 1973, and 1975. In 1974, he finished a comparatively creditable 19th.

4. 1935 Indy winner Kelly Petillo was born in which country?

From Quiz Indy 500 Winner Nationalities

Answer: USA

Cavino Michelli Petillo was born in Pennsylvania. His nickname was "Kelly". He went to school after moving to America. The teacher thought that he was saying Me Kelly, instead of Michelli, the name that he went by.

5. What is Scott's full name?

From Quiz Scott Dixon: Indy Car Champion

Answer: Scott Ronald Dixon

Born to parents Ron and Glenys Dixon, both of whom were also race car drivers.

6. What were Ray Harroun's race earnings for winning the very first INDY 500 in 1911?

From Quiz Indianapolis 500 History

Answer: $14,250

Ray Harroun earned $14,250 dollars out of a $27,550 total purse in the 1911 Indy 500.

7. What is the official name of the location of the Indianapolis Motor Speedway?

From Quiz Indianapolis 500

Answer: Speedway, IN

Contrary to popular belief, the Indianapolis Motor Speedway is located in Speedway, IN, a sub-city of Indianapolis.

8. Who holds the record for most laps lead in one Indy 500 race?

From Quiz Indianapolis 500

Answer: Billy Arnold

Billy Arnold was leader for an unbelievable 198 laps in the 1930 Indy 500 race!

9. Who has won the most poles in the Indy 500?

From Quiz Indianapolis 500

Answer: Rick Mears

Rick has won 6 poles in an amazing history at Indianapolis.

10. What is the first thing the winner traditionally drinks after winning the race?

From Quiz Indy 500

Answer: milk

I'm sure both Coke and Pepsi would like to be the answer, but milk is the traditional drink.

11. In the entire decade of the 1970s, only one number 2 starter was running at the checkered flag, a flag that came after only 102 laps because of rain. What former and future winner finished 3rd in 1976?

From Quiz Indy 500: Curse of the Middle

Answer: Gordon Johncock

Johncock led 18 laps in the race but faded to 3rd behind Rutherford and Foyt.

12. All these Indy winners have finished last, but who was the first one to do it as defending champion?

From Quiz Indy 500: Last Place Finishes

Answer: Johnny Rutherford

Rutherford followed first place in 1976 with last place in 1977. Andretti, Sneva, and Sullivan finished last in 1968, 1986, and 1993, respectively.

13. 2003 Indy 500 winner Gil de Ferran was born in which country?

From Quiz Indy 500 Winner Nationalities

Answer: France

Gil de Ferran was born in France, but as his parents were Brazilian, they moved back to Brazil when he was quite young.

14. When was Scott born?

From Quiz Scott Dixon: Indy Car Champion

Answer: July 1980

Born on the 22nd of July 1980 in Brisbane Hospital. He grew up in New Zealand.

15. In what year was the track built?

From Quiz Indianapolis 500

Answer: 1909

The Indianapolis Motor Speedway is the oldest track in operation today.

16. Which driver won back to back 500s in the 1970s?

From Quiz Indianapolis 500

Answer: Al Unser,Sr.

Big Al accomplished this feat in 1970 and 1971.

17. Who was the first 4-time winner?

From Quiz Indy 500

Answer: A. J. Foyt

A. J. Foyt became a 4-time winner in 1977. Rick Mears is the third 4-time winner. Johnny Rutherford is a 3-time winner. Mario Andretti only won once (in 1969)!

18. Which former Formula One driver came to IndyCar in 2016 and shocked the field when he won the Indianapolis 500 as a rookie?

From Quiz An IndyCar Assortment

Answer: Alexander Rossi

Rossi competed in five Formula One events in 2015 for the Marussia team, but made the shift to IndyCar after parting ways with the team. A late deal with Andretti Autosport led Rossi to start the 2016 season with almost no experience testing an IndyCar. After a slow start, Rossi was able to save enough fuel in the dying stages of the 2016 Indianapolis 500 to make it to the checkered flag, running out of gas as he crossed the finish line to win the historic 100th running of the race. It took until the season finale for Rossi to finish in the top 5 again, and 16 months until he claimed his second career victory. Rossi is from Nevada City, California.

19. In total there were four former Indianapolis 500 winners in the 2015 field. Which former winner of the 2001, 2002, and 2009 races started in fifth position and finished seventh?

From Quiz 2015 Indianapolis 500

Answer: Hélio Castroneves

Hélio Castroneves was born in São Paulo, Brazil in 1975 and he joined the IndyCar Series in 2001. In addition to his three wins at the Indianapolis 500 Castroneves finished second in 2003 and 2014. Castroneves is famous for his winning celebrations of climbing the fence to celebrate with fans. He actually led for two laps of the 2015 Indianapolis 500 but lost his lead when he pitted on lap 102.

20. It took 15 races for a number 2 starter to finish a race that went the full distance. What teammate of the 1984 polesitter, limped to a 13th-place finish, 15 laps down?

From Quiz Indy 500: Curse of the Middle

Answer: Howdy Holmes

While his teammate Tom Sneva contended for the lead all day before falling out with suspension failure, Holmes went backwards from the drop of the green flag and was the last car running at the finish.

21. Six members of the famous Unser family have raced at Indianapolis. Three of them have won. How many of them had finished last?

From Quiz Indy 500: Last Place Finishes

Answer: 2

Bobby Unser finished last as a rookie in 1963, but went on to become a three-time winner. The Brickyard was less kind to Johnny Unser, son of Bobby's late brother Jerry. Johnny also finished last as a rookie in 1996, but could do no better than 18th in four further starts.

22. 1990 and 1997 winner Arie Luyendyk was born where?

From Quiz Indy 500 Winner Nationalities

Answer: Holland

Arie Luyendyk was born in Sommelsdyk, Holland.

23. How old was he when he first drove in the NZ Grand Prix?

From Quiz Scott Dixon: Indy Car Champion

Answer: 15

Scott won the Formula Vee class at the age of 13 in 1994, after getting special dispensation to compete. He won 13 out of 14 races in the 1995 Formula Ford 2 series, and in 1996 won the Formula Ford Class 1 series.

24. Juan Montoya was the ______ rookie to win the Indy 500, when he won the 2000 race?

From Quiz Indianapolis 500 History

Answer: 7th

The previous 6 rookies were: Ray Harroun in 1911, Jules Goux in 1913, Rene Thomas in 1914, Frank Lockhart in 1926, George Sounders in 1927, and Graham Hill in 1966.

25. Who was the last driver to win Indy with a front engine car?

From Quiz Indianapolis 500

Answer: A.J.Foyt

Foyt did it last in 1964. Clark won in 1965 in a rear engine Lotus, and the trend has followed ever since.

26. The Indy 500 is known as 'The Greatest ________ in Racing'.

From Quiz Indy 500

Answer: spectacle

27. Starting in 1997, Italian firm Dallara supplied which specific piece to all competing teams in the IndyCar Series?

From Quiz An IndyCar Assortment

Answer: Chassis

In the Series' first year (1996), leftover CART series chassis were supplied until a deal with Dallara was reached for a more unique design the following season. The success of Dallara chassis on the racetrack saw it gain a larger market share on the circuit and, by 2012, they were the exclusive provider of the season. Engines are provided by both Chevrolet and Honda. Goodyear was the initial series tire supplier, until ceding to Firestone in 2000.

28. The most infamous number 2 starter was Kevin Cogan, who in 1982 triggered a multi-car crash even before the green flag waved. Who was the only driver involved not to be eliminated from the race?

From Quiz Indy 500: Curse of the Middle

Answer: A J Foyt

As the field approached the starting line, Cogan suddenly side-swiped Foyt and rebounded into the path of Andretti. As other drivers swerved to avoid the melee, Whittington lost control and spun into Mears. All but Foyt's car were too badly damaged to take the restart.

29. 2000 Indy winner Juan Montoya called this country his homeland.

From Quiz Indy 500 Winner Nationalities

Answer: Colombia

Juan Pablo Montoya was born in Colombia in 1975.

30. Scott attended which South Auckland school?

From Quiz Scott Dixon: Indy Car Champion

Answer: James Cook High School.

Scott had an impressive school record with most teachers pushing him to go to University, but racing was already well deep into the bones. The school and home in Manuwera was only a 10 minute drive from the Pukekohe race circuit.

This is category 674
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.