FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
NASCAR Awards Quizzes, Trivia and Puzzles
NASCAR Awards Quizzes, Trivia

NASCAR Awards Trivia

NASCAR Awards Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NASCAR

Fun Trivia
7 NASCAR Awards quizzes and 90 NASCAR Awards trivia questions.
1.
  15 Nascar Champions Questions    
Multiple Choice
 15 Qns
Think you know all about Winston Cup champions? Take this quiz and find out just how much you know. There are a few oldies but goodies in there too.
Average, 15 Qns, marinegirl, May 25 07
Average
marinegirl
1700 plays
2.
  Average NASCAR Champions Trivia    
Multiple Choice
 15 Qns
Welcome to my NASCAR Champions quiz. I will give you the year and you tell me who won the Winston Cup championship in that year. Good Luck.
Average, 15 Qns, iroc_kingtrivia, May 25 07
Average
iroc_kingtrivia
898 plays
3.
  Take this NASCAR Champions Quiz    
Multiple Choice
 25 Qns
Do you know your NASCAR Champions? I will give you the year and some choices, you give me the CHAMPION. Hard for a NASCAR Fan, impossible for a NASCAR Fan wanna be.
Average, 25 Qns, grogg718, May 25 07
Average
grogg718
639 plays
4.
  Nascar Rookies of the Year    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the Rookie of the Year awards throughtout Nascar Cup history. I will give you the year, and you give me the winner of the Rookie of the Year.
Tough, 10 Qns, sillyboy, Jan 01 08
Tough
sillyboy
425 plays
5.
  NASCAR Most Popular Driver Award    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quick little quiz about NASCAR's Most Popular Driver Award.
Difficult, 10 Qns, todd226, Jan 25 10
Difficult
todd226
554 plays
6.
  Rookies of The Year    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about drivers who have won the Rookie of The Year Award in Nascar's top levels.
Tough, 10 Qns, catch can man, May 25 07
Tough
catch can man
476 plays
7.
  Multiple Choice Quiz about NASCAR Champions    
Multiple Choice
 5 Qns
These are all questions relating to former NASCAR Winston Cup Champions.
Average, 5 Qns, nascarfan02, May 25 07
Average
nascarfan02
1015 plays
trivia question Quick Question
Who was honored as the top rookie in 1996?

From Quiz "Rookies of The Year"





NASCAR Awards Trivia Questions

1. What was the first year NASCAR presented the Most Popular Driver Award?

From Quiz
NASCAR Most Popular Driver Award

Answer: 1956

The Most Popular Driver Award is determined by ballots cast by NASCAR fans. It is one of many awards handed out during the awards banquet after the last race of the season.

2. Who was the first driver to win the Rookie of The Year in the Nascar Grand National Series?

From Quiz Rookies of The Year

Answer: Ken Rush

The Rookie of The Year Award was not introduced until the 1957 season. Rush won the honor that year, garnered one top five and six top tens.

3. Who won the championship in 2003?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Matt Kenseth

Matt Kenseth won the championship by only 86 points over Jimmie Johnson.

4. Who was the 1997 Winston Cup Champion?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Jeff Gordon & Gordon

Jeff Gordon won his 2nd Championship in 1997. Jeff won 10 races in '97 and won the championship by 14 points over Dale Jarrett.

5. Who was the first recognized Champion in 1949?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Red Byron

Lee Petty finished second, Bob Flock third, and Bill Blair fourth.

6. Who was the first Winston Cup Champion?

From Quiz Nascar Champions

Answer: Red Byron

Red Byron was the first champion and won only {$1250.00} for winning the title.

7. Who was the first recipient of the NASCAR Most Popular Driver Award?

From Quiz NASCAR Most Popular Driver Award

Answer: Curtis Turner

While Chris Turner won the Most Popular Driver Award, he never won a championship. Buck Baker, Ned Jarrett and Lee Petty all won championships, but none of them ever won the Most Popular Driver Award.

8. Who won the ROY award in 2000?

From Quiz Nascar Rookies of the Year

Answer: Matt Kenseth

Matt Kenseth finished 14th in the standings and had 1 win, 4 top fives, and 11 top tens.

9. Who won the award in 1960?

From Quiz Rookies of The Year

Answer: David Pearson

Pearson finished 23rd in the standings in his freshman year, with seven top ten finishes.

10. The year is 1988. Who won it that year?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Bill Elliott

That was Bill Elliott beating out Rusty Wallace by a mere 22 points.

11. What driver was the 1998 Winston Cup Champion?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Jeff Gordon

Gordon won his 3rd Championship in 1998.

12. Who won in 1950?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Bill Rexford

Curtis Turner was fifth, Cotton Owens thirteenth, and Fonty Flock fourteenth.

13. What future Winston Cup champion scored his first win at Michigan in 1991?

From Quiz Nascar Champions

Answer: Dale Jarrett

14. Lee Petty was the first repeat winner of the Most Popular Driver Award (1952, 1953 and 1954). Who was second repeat winner?

From Quiz NASCAR Most Popular Driver Award

Answer: Richard Petty

The King (Lee's son) won his first Most Popular Driver Award in 1962, and again in 1964. Fred Lorenzen was the third repeat winner, taking the award in 1963 and again in 1965.

15. Which driver won the ROY award in 1988?

From Quiz Nascar Rookies of the Year

Answer: Ken Bouchard

Ken Bouchard finished the year 25th in the standings, and with only 1 top ten to his credit.

16. Which driver won the award in 1972?

From Quiz Rookies of The Year

Answer: Larry Smith

Smith finished 23rd in points with no top ten finishes.

17. Who won the very first Winston Cup Championship in 1949?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Red Byron

The winner that year was Red Byron by 117.5 points over Lee Petty.

18. Who won in 1951?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Herb Thomas

Fonty Flock was second, Tim Flock third, and Lee Petty was fourth.

19. Who was the first and only Champion to win rookie of the year and the WC championship in back to back years?

From Quiz Nascar Champions

Answer: Dale Earnhardt

Dale was rookie of the year in 1979 and WC champion in 1980. He is still the only driver to do this!

20. How many times did Jeff Gordon win the Most Popular Driver Award in his first ten seasons of racing at NASCAR's highest level?

From Quiz NASCAR Most Popular Driver Award

Answer: 0

Despite winning Rookie of the Year in 1993 and championships in 1995, 1997, 1998, and 2001, Jeff Gordon was never voted Most Popular Driver during his first ten seasons.

21. Who won the ROY award in 1994?

From Quiz Nascar Rookies of the Year

Answer: Jeff Burton

Jeff Burton finished the year 24th in points, and had 2 top fives and 3 top tens.

22. Who won it all in 1965?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Ned Jarrett

Unbelievably, Ned Jarrett won the Championship by an amazing 3034 points over Dick Hutcherson.

23. Who won the Championship in 2000?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Bobby Labonte

This was Bobby's first Championship in the Interstate Batteries car.

24. Who won in 1952?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Tim Flock

Buck Baker was twelfth, Bub King was fifteenth, and Iggy Katona was thirty-third.

25. The 1990 WC championship was won by who?

From Quiz Nascar Champions

Answer: Dale Earnhardt

This was Dales 4th title!

26. Who was the first driver to win the Most Popular Driver Award in consecutive years?

From Quiz NASCAR Most Popular Driver Award

Answer: Bobby Allison

Not only was Bobby Allison the first person to win the award in consecutive years, he won the award four years in a row, on two separate occasions - from 1970 to 1973 and again from 1980 to 1983.

27. The 1998 Rookie of the Year award was won by which driver?

From Quiz Nascar Rookies of the Year

Answer: Kenny Irwin

Kenny Irwin finished the year 28th in points and with 1 pole, 1 top five, and 4 top tens.

28. Which driver was recognized with the Award in 1981?

From Quiz Rookies of The Year

Answer: Ron Bouchard

Bouchard earned 21st place in the final points standings in 1981, with one victory and 12 total top tens.

29. The year was 1980. Who won it that year?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Dale Earnhardt

Dale Earnhardt appeared to try everything he could to lose the championship with all the team's problems, and still won by 19 points over Cale Yarborough.

30. Who won the Championship in 2001?

From Quiz NASCAR Champions

Answer: Jeff Gordon

Gordon won again in 2001 making it his 4th Winston Cup Championship.

This is category 16619
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.