FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 NASCAR Quizzes, Trivia and Puzzles
 NASCAR Quizzes, Trivia

NASCAR Trivia

NASCAR Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Motor Sports

Fun Trivia
Nascar was founded by William H.G. France in 1948 to organize and promote stock-car racing. The tracks at that time had different rules and facilities, and Bill France legitimized a sport that was, at best, an unorganized hobby. He also founded the International Speedway Corporation.

The NASCAR Championship is the championship held in the NASCAR stock car racing series. Since 1972, the NASCAR Championship is also known as the Winston Cup. Before that, it was named the Grand National. The series became the Nextel Cup in 2004 and the Sprint Cup in 2008.

400 NASCAR quizzes and 5,600 NASCAR trivia questions.
1.
Keep On Keeping On
  Keep On Keeping On    
Photo Quiz
 10 Qns
Time to go racing. Here are ten questions about NASCAR racing and its drivers. Let's see how much you know about this dangerous sport. Most, but not all, of the questions will deal with the NASCAR Sprint Cup series.
Average, 10 Qns, dcpddc478, Nov 11 21
Average
dcpddc478
Nov 11 21
580 plays
2.
  Daytona 500 History   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
An all multiple choice quiz on the history of Nascar's biggest race of the season. I hope you have fun with it. :-)
Average, 10 Qns, Nightmare, Nov 11 21
Average
Nightmare gold member
Nov 11 21
1306 plays
3.
  Nascar Drivers Along the Way   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
All multiple choice to see what kind of loyal Nascar fan you are. I hope that you have fun with it! :-)
Tough, 10 Qns, Nightmare, Jun 19 09
Tough
Nightmare gold member
1108 plays
4.
  They Sign the Checks    
Multiple Choice
 10 Qns
Drivers and crew chiefs receive most of the attention, but there would be no Sunday afternoon left turns without the sport's backbone. This is a general quiz about ten NASCAR team owners, past and present.
Average, 10 Qns, Coonielady, Sep 27 13
Average
Coonielady
371 plays
5.
  One More Pass    
Multiple Choice
 10 Qns
All about some of the closest finishes in NASCAR history.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Oct 10 15
Average
Shadowmyst2004
325 plays
6.
  2nd Place Daytona 500 Finishers [4]   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Anyone can name the winner of the Daytona 500, because it is forever a part of history. This quiz will feature questions regarding the second place finisher in each of the Daytona 500 races from 1989-1998.
Average, 10 Qns, straightedge20, Nov 08 11
Average
straightedge20
432 plays
trivia question Quick Question
How old was he when he won the Busch Series Championship?

From Quiz "Brian Vickers"





NASCAR Trivia Questions

2. Which championship winning car owner is known to competitors and fans as "The Cat in the Hat"?

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Jack Roush

Seldom seen without his signature Panama hat, the co-owner of Roush Fenway Racing entered the NASCAR scene in 1988 and is also well known for his engineering contributions to the auto industry. His teams have won championships in all three of the sport's top series, including his first Cup title in 2003 with driver Matt Kenseth. Jack Roush was inducted into the International Motor Sports Hall of Fame in 2006.

3. In 1989, Darrell Waltrip finally achieved his dream of winning the Daytona 500. Which driver finished in second on Waltrip's special day?

From Quiz 2nd Place Daytona 500 Finishers [4]

Answer: Ken Schrader

Ken Schrader started on the pole and led the most laps, but it was the second place starter of Waltrip that won the race. Waltrip inherited the lead and the win, when Kulwicki had to make a pit stop with four laps to go in the race. The win was the 74th of Waltrip's illustrious career.

4. Who was the first driver in Nascar history to win 20 races in a season?

From Quiz Nascar Drivers Along the Way

Answer: Richard Petty

Petty won an amazing 27 in 1967 to win his second championship. He did it again when he won 21 in 1971 for his third championship. Both times were in a Plymouth. In Nascar's 60 seasons, King Richard would be the only driver to ever reach 20 wins in a season.

5. The 2002 Daytona 500 was red flagged in the closing laps of the race, so Nascar could clean up after an accident. Which driver got out of his car while on the track and attempted to pull his right front fender off his tire?

From Quiz Daytona 500 History

Answer: Sterling Marlin

Jeff Gordon and Sterling initiated the dominoes when they were jostling for position in the front of the pack, creating a multi-car accident. On nationwide TV, Sterling then did the deed. Nascar placed Marlin to the back of the lead lap as a result. Ward Burton won the race which Sterling could have possibly won.

6. The DieHard 500 in 1993 saw Dale Earnhardt best Ernie Irvin by just 0.005 seconds. What track was the race held at?

From Quiz One More Pass

Answer: Talladega Superspeedway

The race was held July 25, 1993. Prior to being called Talladega the track was known as Alabama International Motor Superspeedway. The track was also the host of the 2006 film "Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby".

7. Known for a colorful past that includes a prison term for manufacturing moonshine, which inaugural Hall of Fame inductee won fifty races as a driver before beginning his full time career as team owner in 1966?

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Junior Johnson

The Wilkes County, North Carolina native began competing in 1955 and quickly became one of the sport's most well known figures. As a team owner, he enjoyed six titles, three each with Darrell Waltrip and Cale Yarborough, before closing his operation in 1995. Junior received a pardon from President Reagan in 1986 and in 2007, he became part owner in a North Carolina distillery. His "Midnight Moon" is now sold (legally) across the US.

8. In 1990, Derrick Cope pulled off the upset and won the 32nd Great American Race. Which driver finished second to Cope in the race?

From Quiz 2nd Place Daytona 500 Finishers [4]

Answer: Terry Labonte

Dale Earnhardt cut a tire in turn three while leading the race, this propelled Derrick Cope into the lead for his first career victory. Terry Labonte in an Oldsmobile capitalized on Earnhardt's misfortune and finished second to Cope. Dale Earnhardt led 155 laps in the race but couldn't hang on to lead the last lap.

9. Who was the first Rookie of the Year to win more than two races in that season?

From Quiz Nascar Drivers Along the Way

Answer: Tony Stewart

Stewart won three times in 1999 to earn the Rookie of the Year award. He had 12 top-five and 21 top-ten finishes in the season. Allison was the Rookie of the Year in 1987 with his two wins, and Harvick was another Rookie of the Year winner and won two races in 2001.

10. Who ran second to Dale Earnhardt at the Cracker Barrel Old Country Store 500 in 2000? The race ended up being an inverse of the championship standings which saw Earnhardt finish second.

From Quiz One More Pass

Answer: Bobby Labonte

Earnhardt finished first by 0.010 seconds over Labonte in the mid-March race. The two would battle it out all season with Labonte winning his first series championship at the end of the season. In the end it was Earnhardt who needed one last pass on the season, but he never quite got there.

11. For the first time in nearly twenty years, the 2011 Sprint Cup championship was won by a driver/owner. Name this outspoken and somewhat controversial Indiana native.

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Tony Stewart

After winning two championships with Joe Gibbs Racing, Stewart left the organization at the end of the 2008 season. His partnership with entrepreneur Gene Haas formed Stewart Haas Racing and the organization won four races in its first season, all with Stewart's team. "Smoke's" reputation for doing things his own way was further magnified in 2012, when he introduced a third team into the top series, the number 10 Go Daddy Chevrolet, piloted by former IRL star Danica Patrick.

12. The 1991 Daytona 500 saw an upset by the Morgan-McClure Motorsports team, with Ernie Irvan driving. Which future Morgan-McClure driver finished second to Irvan in the race?

From Quiz 2nd Place Daytona 500 Finishers [4]

Answer: Sterling Marlin

Marlin driving for Junior Johnson led seven laps on his way to a second place finish in the Daytona 500. The race which ended under caution, was the second victory of Irvan's career.

13. In 2007, Jimmie Johnson won his second consecutive Nascar championship. Who owned this number 48 Lowe's machine?

From Quiz Nascar Drivers Along the Way

Answer: Jeff Gordon

In 2007, crew chief Chad Knaus who helped Jimmie double his win total of five races the previous season, racked up 10 wins to win the 2007 championship.

14. The inaugural Daytona 500 in 1959 ended in a photo finish and took three days to declare the winner. Which driver was finally made the victor in this race?

From Quiz Daytona 500 History

Answer: Lee Petty

The photo finish was between Petty and driving rival Johnny Beauchamp. The two drivers were at the finish line together, but a third driver, Joe Weatherly, was also there even though he was laps down. Beauchamp had blamed Joe Weatherly for him losing the race.

15. What six time series champion finished runner-up to Carl Edwards during Edwards first career win?

From Quiz One More Pass

Answer: Jimmie Johnson

Among the options only Johnson was a multiple time champion. The race, the 2005 Golden Corral 500 was decided by 0.028 seconds. Johnson just couldn't complete that one last pass during the race.

16. Which organization won the title in 1999 with Hall of Fame driver Dale Jarrett?

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Robert Yates Racing

After its inception in 1989, Robert Yates Racing formed an alliance with Ford and enjoyed success with several drivers, including Ricky Rudd, Jarrett, Ernie Irvan, and the late Davey Allison. Robert retired in 2007. Two years later, economic woes prompted his son Doug to merge the team with Richard Petty Motorsports. The younger Yates remained active as one of the sport's top engine builders.

17. Davey Allison won the 1992 Daytona 500, but which driver who never won the Daytona 500 came up just short of the victory?

From Quiz 2nd Place Daytona 500 Finishers [4]

Answer: Morgan Shepherd

Morgan Shepherd led seven laps and finished just two car lengths short of the Daytona 500 victory. Davey Allison who lost to his father in 1988, finally got a Daytona 500 victory of his own in impressive fashion. Allison led 127 laps en route to his 14th career victory.

18. The first sanctioned Nascar championship season was in 1949. Driver Red Byron won the first championship. What kind of car did he drive?

From Quiz Nascar Drivers Along the Way

Answer: Oldsmobile

Byron drove for Raymond Parks in the season. He won only two races, but was enough to win the championship.

19. Which driver set a record for appearing in 32 consecutive Daytona 500 races?

From Quiz Daytona 500 History

Answer: Dave Marcis

Daytona and Dave Marcis went together like peanut butter and jelly. Marcis actually made 33 starts, and 32 were consecutive. His #71 was a cornerstone of the 500 from 1968-1999. Dave nicknamed himself, "Everybody's favorite Nascar underdog". He raced his entire career without million dollar sponsorships, and kept his race team running on a shoestring. After five Nascar wins (none at Daytona) and 883 starts, Dave finally retired in 2002.

20. The 1994 Winston Select 500 saw Dale Earnhardt and Ernie Irvin battle it out in another close battle. Which driver fell one pass short in this time?

From Quiz One More Pass

Answer: Irvin

For a second time Earnhardt bested Irvin by less than a half second. The margin of victory this time was 0.067 seconds. The race was held at Talladega, the same spot Earnhardt had won by 0.005 seconds in 1993.

21. In 2006, it was announced that Toyota would enter Sprint Cup competition with a team owned by which former Daytona 500 winner?

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Michael Waltrip

Toyota made its Cup series debut at the beginning of the 2007 season with cars piloted by Waltrip, Dale Jarrett and David Reutimann. The first two years brought very limited success and the team was not without its share of controversy in the garage. The organization began a turnaround in 2010 with the addition of Martin Truex, Jr., who was joined two years later by Clint Bowyer and veteran Mark Martin.

22. In 1993, Ned Jarrett experienced a dream, watching his son Dale win the Daytona 500. Which driver lost the lead and the race to Dale Jarrett on the last lap?

From Quiz 2nd Place Daytona 500 Finishers [4]

Answer: Dale Earnhardt

Dale Jarrett, driving for Joe Gibbs, led only eight laps in the race. Dale Earnhardt who took the white flag as the race leader, suffered a disappointing second place finish to Jarrett in the race.

23. From 1974-1982, car owner Junior Johnson won five championships. Three championships were by the same man behind the wheel, Cale Yarborough. Which driver was behind the wheel for the other two?

From Quiz Nascar Drivers Along the Way

Answer: Darrell Waltrip

Cale Yarborough won three consecutive championships from 1974-1976. Waltrip won two in 1981 and 1982. Waltrip would go on to win another one with Johnson in 1985.

24. The 1979 Daytona 500 ended with a crash on the last lap, then a fist fight for the fans in the stands and the television world. Who were these two drivers that duplicated Ali-Frazier on the track?

From Quiz Daytona 500 History

Answer: Cale Yarborough and Donnie Allison

The two were fighting for the lead, and while scraping each others doors, the two crashed in turn three. The door was open for a duel between Darrell Waltrip and Richard Petty, with Petty nosing out Waltrip for the win. The fight between Cale and Donnie ensued shortly after the checkered flag.

25. Which "powerhouse" team originated in 1984 and has won multiple Cup titles with Terry Labonte, Jimmie Johnson, and Jeff Gordon?

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Hendrick Motorsports

The Concord, NC based organization has employed a number of popular drivers, including Darrell Waltrip, Ken Schrader, Kyle Busch, and Dale Earnhardt Jr. Team owner Rick Hendrick founded the non-profit Hendrick Marrow Program in 1997. A Charlotte area road bears the name of his father "Papa" Joe, who passed away in 2004. Both men are past recipients of North Carolina's Order of the Long Leaf Pine Award, an honor given to state citizens for contributions and extraordinary service.

26. Which driver finished second to 1994 Daytona 500 race winner Sterling Marlin?

From Quiz 2nd Place Daytona 500 Finishers [4]

Answer: Ernie Irvan

In a reverse of the 1991 Daytona 500 finish, Ernie Irvan finished second to Sterling Marlin who drove the Morgan-McClure Motorsports car to the victory. The win was Marlin's first career victory. Marlin won the race by a margin of 0.19 seconds.

27. This 1959 Rookie of the Year had six top-five and nine top-ten finishes. Who was this?

From Quiz Nascar Drivers Along the Way

Answer: Richard Petty

Richard drove for father Lee. It was the second Rookie of the Year award that was presented. Shorty Rollins won the inaugural award in 1958. Richard would go on to win seven championships in his career.

28. Who won the 1990 Daytona 500, later named the 'biggest upset race in history'?

From Quiz Daytona 500 History

Answer: Derrike Cope

In a race that saw Dale Earnhardt nearly have the entire field lapped, Dale cut a rear tire on the final lap, kept his car on the track, but couldn't hold off Cope and Terry Labonte. Cope and Labonte battled it out with Labonte finishing second.

29. In just his third career NASCAR start, Kevin Harvick bested what multiple-time series champion in what was then the second-closest finish in series history?

From Quiz One More Pass

Answer: Jeff Gordon

Among the options only Gordon was in the race. The race was the 2001 Cracker Barrel Old Country Store 500. Harvick won by 0.006 seconds. It was Harvick's third start after taking over for beloved champion Earnhardt who died in his car three weeks earlier.

30. Trevor Bayne won the 2011 Daytona 500 in a part time ride owned by which brothers?

From Quiz They Sign the Checks

Answer: Glen and Leonard Wood

Wood Brothers Racing began in 1950 and started the 2013 season as the oldest active team on the circuit. During its long relationship with Ford Motor Company, the 21 car has been driven by many NASCAR greats including Donnie Allison, Neil Bonnett, and David Pearson. Both Glen and Leonard have been inducted into the NASCAR Hall of Fame.

This is category 671
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.