FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Arizona Wildcats Quizzes, Trivia and Puzzles
  Arizona Wildcats Quizzes, Trivia

Arizona Wildcats Trivia

Arizona Wildcats Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Basketball

Fun Trivia
University of Arizona Tucson, Arizona
4 Arizona Wildcats quizzes and 40 Arizona Wildcats trivia questions.
1.
  Wildcats in the NBA    
Multiple Choice
 10 Qns
Are you a Wildcat Basketball fan? If so, then you know that the U of A has sent numerous players on to the NBA. These players have all made their mark as Wildcats and in the NBA! Who do you remember?
Easier, 10 Qns, 3thornes, Feb 12 17
Easier
3thornes
660 plays
2.
  NCAA for Arizona Fans    
Multiple Choice
 10 Qns
For all you Arizona buffs out there, let's see how well you know these guys :)
Average, 10 Qns, Pennyive13, Sep 20 22
Average
Pennyive13
Sep 20 22
893 plays
3.
  University of Arizona Basketball    
Multiple Choice
 10 Qns
Coach Olsen has put a lot of players into the NBA. Are you a Wildcat fan? We'll see. Bear Down, Arizona!
Average, 10 Qns, golfcart6, Jun 04 08
Average
golfcart6
957 plays
4.
  Arizona Basketcats    
Multiple Choice
 10 Qns
For all of you Wildcat fans who think you know everything about Arizona basketball, here's a little quiz to test your knowledge.
Difficult, 10 Qns, shollod, Aug 13 04
Difficult
shollod
450 plays
trivia question Quick Question
He is one of two Major League Baseball players that played in the 2002 MLB season that also played basketball for Lute at Arizona.

From Quiz "University of Arizona Basketball"




Related Topics
  Arizona Diamondbacks [Sports] (5 quizzes)

  Arizona Famous People [People] (3 quizzes)

  Arizona Cardinals [Sports] (5 quizzes)

  Mixed Arizona [General] (5 quizzes)

  Arizona [Geography] (19 quizzes)

  Arizona History [History] (4 quizzes)

  Arizona Coyotes [Sports] (4 quizzes)


Arizona Wildcats Trivia Questions

1. He was the first Wooden Award winner to come out of Arizona.

From Quiz
University of Arizona Basketball

Answer: Sean Elliott

Elliott was the first player ever to come back from a liver transplant to play in the NBA. He made his dramatic return with the San Antonio Spurs, where he played most of his career (he had a brief stint with the Pistons).

2. Who led the 2000-2001 Arizona Wildcats in points per game?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Gilbert Arenas

Although Michael Wright seemed like the obvious answer, it was Gilbert Arenas who led the Wildcats in scoring, averaging 16.2 ppg.

3. Sean Elliott ended his career as the all time scoring leader. How many points did he have?

From Quiz Arizona Basketcats

Answer: 2555

Perhaps Lute Olson should recruit more players with the last name of "Elliott".

4. Who was the highest draft pick ever from Arizona in the 20th century?

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Mike Bibby

Bibby went number two in 1998 to the Grizzlies. Elliott went number three in 1989.

5. Who did number 2 seed Arizona lose to in the 2001 NCAA Finals held in Minneapolis?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Duke

Number one seeded Duke outplayed Arizona in the Finals, 82-72.

6. This starting backcourt led Arizona to the 1997 NCAA title.

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Bibby and Simon

Mike Bibby went on to play together in the Grizzlies backcourt. Jason Terry would come in for the Cats to provide Lute with a strong three guard line-up back in 1997.

7. How many consecutive tournaments did Arizona participate in, up to and including the 2000-2001 season?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: 17

Arizona has played in 17 straight NCAA tourneys, starting in the 1984-85 season.

8. Brian Williams changed his name to what when he played in the NBA?

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Bison Dele

Bison is a pretty cool name, eh? Dele played for several NBA teams throughout his career.

9. What other two colleges did Lute Olson coach before Arizona?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Iowa and Long Beach St.

Coach Olson started his coaching career at Long Beach St. in the 1973-74 season. After that season, he went on to coach at Iowa for nine years, including their Final Four season in 79-80.

10. Chris Mills transferred from what school before his Arizona and NBA success?

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Kentucky

UCLA got into trouble with the NCAA for recruiting violations trying to pursue Mills out of high school.

11. What Wildcat was picked the highest in an NBA Draft in Arizona history by the turn of the century?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Mike Bibby

Elliot was the former record-holder in highest draft pick third in the 1989 Draft, but Bibby beat him out by being selected second by the Vancouver Grizzlies in the 1998 Draft.

12. Brian Williams transferred from the University of Maryland to play two seasons at Arizona. He also played at the same high school as another wildcat. Who was it?

From Quiz Arizona Basketcats

Answer: Matt Othick

Brian Williams played one year of high school basketball with Matt Othick in Las Vegas.

13. Brian Williams transferred from what school before his Arizona and NBA success?

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Maryland

14. What was the score in the 1997 NCAA Championship versus the Kentucky Wilcats?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: 84-79

Arizona defeated defending champs Kentucky Wildcats in a nail-biting overtime led by Final Four MVP Miles Simon's 30 points.

15. This Arizona Wildcat was a featured player in the movie, "Hoop Dreams", a documentary about inner city basketball. Who is he?

From Quiz Arizona Basketcats

Answer: Corey Williams

Corey Williams, the 'go to' guy from Batavia, Illinois, was mentioned several times during the state tournament in this documentary. Check him out if you haven't seen this movie.

16. Loren Woods transferred from what school before his Arizona and NBA experience?

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Wake Forest

Woods left because the pressure to succeed Tim Duncan at center was too much for him.

17. Who was the first Wildcat to win the John Wooden Award?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Sean Elliot

In 1989, Sean Elliot became the first player in Arizona history win the prestigious John Wooden Award.

18. A product of Moon Valley High in Phoenix, I became known as an athletic defensive stopper who had the potential to score big numbers. I had an immediate impact in the NBA, and played for the 2004 Olympic team.

From Quiz Wildcats in the NBA

Answer: Richard Jefferson

Richard Jefferson joined the U of A in 1998 and was known for his defensive intensity. However, he could also score. He left the Cats after his junior year, and was picked 13th by the Houston Rockets. He never played a game for the Rockets, being traded to New Jersey almost immediately. There he emerged as a surprising offensive weapon, and was selected to the National Team. In 2004, he was picked for the Olympic team as well.

19. He is one of two Major League Baseball players that played in the 2002 MLB season that also played basketball for Lute at Arizona.

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: Tony Clark

Kenny Lofton is the more famous one, he was the Sixth Man on Lute's 1988 Final Four team. Clark transferred to San Diego State to get more playing time.

20. How many Pac-10 titles did Lute Olson win?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: 11

Olson won his first Pac-10 title in the 1985-86 season, and was tied first with Stanford in 1999-2000 to win his ninth title. His eleventh and final title came in 2004-05.

21. Known in my playing days as a dynamic sixth man with defensive energy, I could change the momentum of a game. I chose to play baseball professionally. In baseball, I became known for my ability to get on base and steal.

From Quiz Wildcats in the NBA

Answer: Kenny Lofton

Kenny Lofton was the explosive sixth man on Arizona's 1988 Final Four team, and was a point guard with the U of A from 1986 to 1989. He started at point in 1989, and finished his career with the PAC-10 record for career steals with 116 and as an NCAA player of the year. He began playing baseball for the Wildcats in 1988, and was drafted by the Houston Astros. In his first game as an Astro, he went 3 for 4 and scored 3 runs. He made his mark with the Cleveland Indians, becoming the one of baseballs most feared lead-off hitters, and set an AL rookie record of 66 steals his rookie year (1992). Beginning in 1993, his incredible speed helped lead him to four straight Golden Glove awards.

22. This Wildcat became the first player ever to score more than 800 points in one season. Who is he?

From Quiz Arizona Basketcats

Answer: Khalid Reeves

Khalid Reeves scored 845 points his senior year during the 1993-94 season.

23. Whose name has been added on the Lute Olson Court?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Bobbi Olson

After Lute's wife passed, University of Arizona honored her by placing her name next to her husband's, renaming the court 'Lute and Bobbi Olson's Court.'

24. Between 1988 and 2002, how many Wildcats were drafted in the NBA draft, not including Robertas Javtokas, who played at Arizona as a freshman and left to play in Europe.

From Quiz University of Arizona Basketball

Answer: 23

Tolbert, Kerr, Elliott, Cook, Buechler, Williams, Rooks, Mills, Stokes, Reeves, Stoudamire, Blair, Davis, Geary, Bibby, Dickerson, Simon, Terry, Bramlett, Jefferson, Arenas, Wright, & Woods.

25. Who tied the school record on February 4th, 2000 with the most blocks in a game?

From Quiz NCAA for Arizona Fans

Answer: Loren Woods

On February 4, 2000, 7-1 junior center Loren Woods put up a triple-double versus the Oregon Ducks, including the record-tying 14 blocked shots.

This is category 4204
Last Updated Jun 22 2024 5:46 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.