FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
  Arizona Cardinals Quizzes, Trivia and Puzzles
  Arizona Cardinals Quizzes, Trivia

Arizona Cardinals Trivia

Arizona Cardinals Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams

Fun Trivia
5 Arizona Cardinals quizzes and 45 Arizona Cardinals trivia questions.
1.
  The St. Louis Football Cardinals: 1975-1987    
Multiple Choice
 10 Qns
My years as a fan
I've been a Cardinals fan since 1975 and lest we be accused of re-writing history, much of the Cardinals 125 year history is wrought with heartache. This quiz is from their time in St. Louis from 1975 until their final season in St. Louis of 1987. Good l
Tough, 10 Qns, Rockhound6165, Mar 17 24
Tough
Rockhound6165
Mar 17 24
72 plays
2.
  St. Louis Cardinals Football   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the NFL Cardinals during their tenure in St. Louis from 1960-1987.
Average, 10 Qns, Dizart, Aug 14 09
Average
Dizart gold member
534 plays
3.
  All About the Cardinals   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
My goal is for you to learn one fact about the Arizona Cardinals. Enjoy!
Average, 10 Qns, jaknginger, Aug 08 09
Average
jaknginger gold member
818 plays
4.
  Cardinals    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about the Cardinals from their days in St. Louis to Arizona.
Difficult, 10 Qns, pitt_pride12, Mar 09 06
Difficult
pitt_pride12
976 plays
5.
  Arizona Cardinals    
Multiple Choice
 5 Qns
This quiz is about one of my favorite teams, the Cardinals.
Average, 5 Qns, honeywell, Mar 09 06
Average
honeywell
1861 plays
trivia question Quick Question
Who became the first Cardinal to catch passes for over 1,500 yards in one season?

From Quiz "Cardinals"




Related Topics
  Arizona Diamondbacks [Sports] (5 quizzes)

  Arizona Famous People [People] (3 quizzes)

  Arizona Wildcats [Sports] (4 quizzes)

  Mixed Arizona [General] (4 quizzes)

  Arizona [Geography] (19 quizzes)

  Arizona History [History] (4 quizzes)

  Arizona Coyotes [Sports] (4 quizzes)


Arizona Cardinals Trivia Questions

1. Prior to arriving in St. Louis in 1960, in which city did the Cardinals play their home games?

From Quiz
St. Louis Cardinals Football

Answer: Chicago

The Cardinals were founded in 1898 in Chicago, and underwent a number of name changes, including Morgan Athletic Club and Racine Normals. As the Chicago Cardinals, they won two NFL championships in 1925 and 1947. Despite those two successes, losing seasons were the norm for the Cardinals, along with low attendances, as they tried to compete with the crosstown Bears. With the new AFL looking to expand into St. Louis, the NFL and the team owners agreed a deal to move the team to the Missouri city.

2. What year did the Cardinals move to Arizona from St Louis?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: 1988

The Cardinals relocated to Arizona after the attempts at getting an all-football stadium in St. Louis failed. They were in St. Louis from 1960-1987.

3. Which Cardinal was NFC MVP of the league in 1974?

From Quiz Cardinals

Answer: Jim Hart

In '74, Hart threw for 2,411 yards and 20 TDs, with only 8 Ints.

4. Which player wore number 16 in the 2000 season?

From Quiz Arizona Cardinals

Answer: Jake Plummer

5. The Cardinals first home game in St. Louis was a 35-14 loss to the New York Giants and took place at which stadium?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Busch Stadium

Formerly known as Sportsman's Park, Busch Stadium was also home to the baseball Cardinals. Until 1953, it had also hosted the home games of the St. Louis Browns baseball team. The Cardinals recorded their first win there in week 5 over the Dallas Cowboys. They ended the season with a 6-5-1 record, their first winning season since 1956. In 1966, the Cardinals would move to the new Busch Memorial Stadium.

6. What city claimed the Cardinals prior to St. Louis?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: Chicago

Dating back to 1898 and as an amateur club in Chicago, the Cardinals are the oldest existing football club in the U.S. They turned professional by 1913.

7. Which Cardinal never recorded 1,000 rushing yards in a single season?

From Quiz Cardinals

Answer: MacArthur Lane

Lane came closest when he totaled 977 rushing yards and 13 combined TDs. Anderson set a franchise record with five 1,000-yard years from '79 to '84 (excluding the '82 strike season), including 1,605 in his rookie year. Mitchell had 1,006 rushing yards in '85. Hearst had 1,070 in 1995.

8. Who was the first coach in Cardinals NFL history?

From Quiz Arizona Cardinals

Answer: Paddy Driscoll

He was coach at the Chicago Cardinals. In their first season, 1920, the Cardinals came 4th with a 6-2-2 record. John 'Paddy' Driscoll was coach from 1920 to 1924 and finished with 17-8-4 during those seasons.

9. The Cardinals remained competitive throughout most of the 1960s, behind the arm of which Pro Bowl quarterback?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Charley Johnson

Johnson, from New Mexico State University, wasn't drafted until the 10th round of the 1960 NFL draft, but proved to be a major player for the Cardinals. He passed for over 3000 yards in both 1962 and 1963, going to the Pro Bowl in the latter season.

10. What stadium did the Cardinals called home in 2007?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: University of Phoenix Stadium

After moving to Arizona, the Cardinals called Sun Devil Stadium in Tempe, home until moving to the new University of Phoenix Stadium located in Glendale in 2006. The stadium is in name-only for the University's corporate sponsorship as they did not have any intercollegiate athletics programs. The stadium featured a retractable roof, roll-out grass field, and air conditioning system in order for the games to be played in the hot desert weather.

11. Who became the first Cardinal to catch passes for over 1,500 yards in one season?

From Quiz Cardinals

Answer: Roy Green

Green had 1,555 receiving yards and 12 TDs in '84 for St. Louis. Boldin had 1,377 in 2003 for Arizona.

12. When did the Cardinals move to Phoenix?

From Quiz Arizona Cardinals

Answer: 1988

The Cardinals last season at St. Louis was 1987.

13. The Cardinals had a number of head coaches during their stay in St. Louis, but the arrival of which one in 1973 transformed the club into a playoff contender?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Don Coryell

After a successful stint with the San Diego State Aztecs, Coryell arrived in St. Louis in 1973. After a disappointing debut campaign, he led the team to successive division titles in the following two seasons.

14. What are the main team colors?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: Red and white

The team has had red and white as the dominant colors since early 1900s. With the hot desert weather to contend with, they mainly wore the white jersey for home games, but after the stadium was opened in 2006, they were able to have the choice of wearing red or white without having to deal with the elements.

15. The Cardinals had one of the best front fours in the in 1998. Who led the Cardinals in sacks during the 1998 season?

From Quiz Cardinals

Answer: Simeon Rice

Rice had ten sacks that year, one more than Smith. Wadsworth finished third on the team with five and Swann only had four.

16. From 1920 to 2000: who had the most career rushing yards in Cardinals history?

From Quiz Arizona Cardinals

Answer: Ottis Anderson

He rushed 7,999 yards from 1979 to 1986. He also holds the single season record (1920 to 2000) with 1,605 yards in 1979.

17. The Cardinals failed to progress in the playoffs in both 1974 and 1975, losing their opening game to which two teams?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Minnesota Vikings & LA Rams

The Vikings and Rams were two of the most dominant franchises in the mid-1970s, and the Cardinals also had the disadvantage of playing both of them on the road. Minnesota won 30-14 in 1974, and Los Angeles prevailing 35-23 the following season.

18. After moving to Arizona, how many seasons did the Cardinals make the playoffs in their first 20 seasons?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: 1

From 1988-2007 in Arizona, The Cardinals saw playoff action only once in 1998. They survived the first round Wild Card game by beating the Dallas Cowboys 20-7, then were defeated in the Divisional Playoffs by the Minnesota Vikings 41-21.

19. Who was the Cardinals first round draft pick in 1965?

From Quiz Arizona Cardinals

Answer: Joe Namath

He went on to become famous with the Jets.

20. A key player in the mid-1970s Cardinal team was which offensive tackle, who would later go on to have a successful TV broadcasting career?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Dan Dierdorf

Dierdorf was a second round draft pick out of Michigan in 1971. He played his entire NFL career with the Cardinals and was selected to six Pro Bowls. After retiring, he was part of "ABC's Monday Night Football" team for 12 years.

21. Which Cardinal was nicknamed "The Snake"?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: Jake Plummer

In college, quarterback Jason "Jake" Plummer was tough to tackle, so he was nicknamed "Jake the Snake". He played for the Cardinals from 1997-2002, and retired in 2006.

22. Who became the first Cardinals tight end to gain 1,000 receiving yards in one season?

From Quiz Cardinals

Answer: Jackie Smith

In 1967, Smith 1,205 receiving yards, a 21.5 average, and 9 TDs.

23. After Coryell left St. Louis in 1978 to take over at the San Diego Chargers, the Cardinals fortunes slumped, before a brief revival in the early 1980s under which coach?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Jim Hanifan

A former assistant with the Cardinals under Don Coryell, Hanifan took over the head coaching post in 1980. He led them to one playoff spot in 1982, when they lost 41-16 to Green Bay.

24. What college did Jake Plummer attend prior to being drafted by the Cardinals?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: Arizona State University

Jake attended ASU and was a second round, 47th overall draft pick by the Cardinals in 1997.

25. The Cardinals didn't make many appearances on Monday Night Football during their final years in St. Louis, but one notable exception was in 1983, when they were involved in a rare tied game with which NFC East rival?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: New York Giants

The Cardinals and Giants met in week eight in St. Louis. Both teams had struggled to 2-5 records at this point in the season. In a rivalry stretching back to 1926, the teams had only played to a tie once before, in 1964, in the days before overtime existed. With the score tied at 20-20 at the end of regulation, Neil O'Donoghue had three chances to kick a winning field goal for St. Louis in overtime, but missed them all.

26. What Arizona Cardinal turned down a 3-year deal to enlist in the U.S. Army?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: Pat Tillman

Pat was killed by friendly fire in Afghanistan in April 2004. His jerseys from college and the Cardinals were retired. Tillman was a career Cardinal safety from 1998-2001.

27. How many playoff appearances did the Cardinals make during their years as the Phoenix Cardinals, from '88 to '93?

From Quiz Cardinals

Answer: Zero

The closest they came was in 1988, when they went 7-9.

28. Which quarterback drafted out of Portland State in 1981, did much to keep the Cardinals competitive during their last few seasons in St. Louis?

From Quiz St. Louis Cardinals Football

Answer: Neil Lomax

Lomax was selected in the second round of the 1981 draft, and became the team's starting QB in 1982. He threw for over 22,000 yards and 136 touchdowns in a Cardinal uniform in a career which ended in Phoenix in 1988.

29. Who was the coach during the first season in Arizona?

From Quiz All About the Cardinals

Answer: Gene Stallings

Gene Stallings was coach from 1986-1989. He has also had coaching jobs with Alabama and Texas A&M.

30. Which team did the Cardinals merge with, during the World War II in 1944?

From Quiz Cardinals

Answer: The Pittsburgh Steelers

The team went 0-10 under the coaching of Hall of Famer Walt Kiesling and Phil Handler.

This is category 1396
Last Updated May 18 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.