FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Colorado Avalanche Quizzes, Trivia and Puzzles
Colorado Avalanche Quizzes, Trivia

Colorado Avalanche Trivia

Colorado Avalanche Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Teams

Fun Trivia
The National Hockey League added the Quebec Nordiques to the league in 1979. The franchise moved to Colorado to become the Avalanche in 1995, and the team won the Stanley Cup finals in that season.

Quebec Nordiques 1979-1995
Colorado Avalanche 1995-

20 Colorado Avalanche quizzes and 245 Colorado Avalanche trivia questions.
1.
  Colorado Avalanche Playoff History   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz shouldn't be that hard if you know your Colorado Avalanche.
Tough, 10 Qns, pooman41, Jun 13 07
Tough
pooman41
512 plays
2.
  Les Nordiques de Quebec - History   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 20 Qns
The Quebec Nordiques were a hockey force in the capital city of the province of Quebec, Canada. First a member of the WHA, then of the NHL, the Nordiques created much excitement in Quebec City in the 1970s and 80s, before moving in the 90s.
Tough, 20 Qns, Redfoxx, Jul 24 04
Tough
Redfoxx
860 plays
3.
  Who Am I? 2002-03    
Multiple Choice
 15 Qns
This is a quiz for all you Avalanche fans out there, to see just how well you know the team. I'll give a clue pertaining to a player from the Av's 2002-03 team, and you guess who it is.
Average, 15 Qns, avsluver71, Dec 04 09
Average
avsluver71
1289 plays
4.
  Avalanche 2001 Playoffs    
Multiple Choice
 15 Qns
2001 Stanley Cup playoffs, and other trivia about the Colorado Avalanche.
Tough, 15 Qns, AvFan19, Mar 27 08
Tough
AvFan19
970 plays
5.
  Colorado Avalanche 2005-06    
Multiple Choice
 10 Qns
If you watched the Colorado Avalanche in the 2005-06 season, you could do pretty well. Good luck!
Tough, 10 Qns, pooman41, Jan 10 09
Tough
pooman41
172 plays
6.
  Average Colorado Avalanche Quiz - 10 Questions    
Multiple Choice
 10 Qns
Gotta love the Avs.
Average, 10 Qns, jason33, Jul 24 06
Average
jason33
1247 plays
7.
  Test yourself! Colorado Avalanche Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Tests on the Colorado Avalanche.
Average, 10 Qns, boney_59047, May 04 02
Average
boney_59047
1911 plays
8.
  Avalanche Through the Years    
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know your AVS? Click here and find out.
Average, 10 Qns, Bendex, Apr 13 05
Average
Bendex
456 plays
9.
  Avs Numbers: 2001-02    
Multiple Choice
 15 Qns
This Quiz will show if you know the numbers of the Avs players.
Average, 15 Qns, jake2899, Mar 27 08
Average
jake2899
1006 plays
10.
  Colorado Avalanche 2003-04    
Multiple Choice
 10 Qns
Better than 2002-2003!
Average, 10 Qns, jason33, Mar 27 08
Average
jason33
653 plays
trivia question Quick Question
Who led the team with 87 points in the season?

From Quiz "Colorado Avalanche 2003-04"




11.
  Colorado Avalanche 2002-03    
Multiple Choice
 10 Qns
Colorado's season was interesting, to say the least. This is a quiz over their 2002-2003 regular season. Enjoy! Thanks to http://www.coloradoavalanche.com
Tough, 10 Qns, Bobbers, Mar 27 08
Tough
Bobbers
765 plays
12.
  Avalanche Part One    
Multiple Choice
 10 Qns
Some trivia about a few things I've seen over the years in following the Colorado Avalanche.
Very Difficult, 10 Qns, bevis_cartwright, Feb 05 06
Very Difficult
bevis_cartwright
1036 plays
13.
  The Awesome Avalanche    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz about the best team in the NHL, the Colorado Avalanche.
Average, 10 Qns, trevapownall, Jun 17 08
Average
trevapownall
548 plays
14.
  Colorado Avalanche: The Early Days    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about early Avs history, just after their appearance in Colorado. Go Avs!
Tough, 10 Qns, gocrush7, Sep 27 03
Tough
gocrush7
526 plays
15.
  Avalanche Offseason Moves 2003    
Multiple Choice
 15 Qns
This is for Avalanche fans, who check for news about the team all through the summer, and know everything that is going on with the team.
Average, 15 Qns, avsrule, Mar 27 08
Average
avsrule
495 plays
16.
  The Colorado Avalanche    
Multiple Choice
 15 Qns
Random questions about the great team in the NHL, covering from 2000-01 season through the 2003-04 season.
Tough, 15 Qns, loxlee, Apr 20 09
Tough
loxlee
511 plays
17.
  Colorado Avalanche: 2002-03    
Multiple Choice
 10 Qns
Mostly 02-03 questions.
Tough, 10 Qns, Avl19Col5, May 29 09
Tough
Avl19Col5
430 plays
18.
  Avalanche Part Deux    
Multiple Choice
 10 Qns
Here are some more little-known or forgotten facts about the Colorado Avalanche.
Difficult, 10 Qns, bevis_cartwright, Feb 05 06
Difficult
bevis_cartwright
622 plays
19.
  Avalanche Numbers    
Multiple Choice
 20 Qns
This quiz is to test your knowledge of numbers worn by Avalanche players. **IMPORTANT** The answers apply only to regular season games unless otherwise stated in the question.
Difficult, 20 Qns, avsrule, Feb 05 06
Difficult
avsrule
636 plays
20.
  2001 Stanley Cup Champion Avalanche    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is all about the 2001 Stanley Cup Champions, Colorado Avalanche.
Difficult, 10 Qns, penaltybox19, Dec 04 09
Difficult
penaltybox19
309 plays
Related Topics
  Colorado Rockies [Sports] (5 quizzes)

  Colorado Buffaloes [Sports] (4 quizzes)

  Colorado [Geography] (17 quizzes)

  Colorado History [History] (2 quizzes)


Colorado Avalanche Trivia Questions

1. Who did the Avalanche play in the 1996 Stanley Cup finals?

From Quiz
Colorado Avalanche Playoff History

Answer: Florida Panthers

The Avalanche faced off against the Panthers in the 1996 Stanley Cup Finals. The Avs actually won the series 4-0.

2. Who was the captain of the Colorado Avalanche when they won the 2001 Stanley Cup?

From Quiz The Awesome Avalanche

Answer: Joe Sakic

Joe Sakic has played most of his career in Colorado and is a sure-fire bet to be in the Hockey Hall of Fame in the future. In 1995-96, he accumulated 120 points with the Avalanche in the season.

3. Who were the first three players on Colorado that came from the Quebec Nordiques?

From Quiz Avalanche Through the Years

Answer: Joe Sakic, Peter Forsberg, Adam Foote

Joe Sakic, Peter Forsberg, and Adam Foote, all came from the Quebec Nordiques to the Colorado Avalanche in 1996.

4. Who was number 33 for the Avalanche in 2003?

From Quiz The Colorado Avalanche

Answer: Patrick Roy

One of the greatest goalies of all-time, wore that number in Montreal too.

5. Who was the starting goaltender for the Avalanche in their first game in Colorado in 1995?

From Quiz Colorado Avalanche: The Early Days

Answer: Stephane Fiset

Stephane Fiset was the starter for that game, a holdover from the Nordiques days. Patrick Roy didn't come on the scene until later, after a fight with his coach, Mario Tremblay. Thibault was the backup for that game, and by the time the Avs moved to Colorado, Hextall was long gone.

6. Who scored the first goal in a regular season game at Pepsi Center in October 1999?

From Quiz Avalanche Part One

Answer: Milan Hejduk

He put it top shelf stick side against the Boston Bruins. Adam Foote scored the second goal.

7. Who were the Colorado Avalanche before they were the Avalanche?

From Quiz Colorado Avalanche

Answer: Quebec Nordiques

They became the Avs in the 95-96 season.

8. The World Hockey Association (WHA) was formed in 1971. Charter franchise were awarded to 10 cities. One of those franchise eventually moved to Quebec City before the inaugural season of the WHA. Which one?

From Quiz Les Nordiques de Quebec - History

Answer: San Francisco

3 other franchise moved before the inaugural season. The Calgary Broncos moved to Cleveland, The Miami Screaming Eagles moved to Philadelphia and the Dayton Aeros moved to Houston.

9. Where did the club originally hail from?

From Quiz Colorado Avalanche

Answer: Quebec

They were the Nordiques.

10. Who won the Conn Smythe trophy for the Avalanche in 1996?

From Quiz Colorado Avalanche Playoff History

Answer: Joe Sakic

The Conn Smythe trophy is awarded each year to the most valuable player in the playoffs. Joe Sakic won his first Conn Smythe trophy in 1996. He scored 18 goalsand 16 assists in the playoffs for 34 points.

11. What player was not traded for Eric Lindros in the infamous 1992 deal?

From Quiz The Awesome Avalanche

Answer: Jocelyn Thibault

Jocelyn Thibault was not traded to the Nordiques. The Flyers did trade a draft pick to the Nordiques and that draft pick was used to select Jocelyn Thibault.

12. During the 2002-03 season, who led the team in penalty minutes?

From Quiz The Colorado Avalanche

Answer: Bryan Marchment

When you add the totals from when he was playing with the Leafs, he led the team with a total of 141 minutes.

13. Who did the Avs play in their first game in Colorado, and what was the result?

From Quiz Colorado Avalanche: The Early Days

Answer: win over Detroit Red Wings

The rivalry was just beginning...

14. Patrick Roy's career with the Avalanche got off to an inauspicious start. The team lost to the Edmonton Oilers. What was the score?

From Quiz Avalanche Part Deux

Answer: 5-3

Although he gave up five in his first game, he rebounded to win, and Stanley Cup in 1995-96.

15. Who was the number one star in game seven of the Stanley Cup Finals against the New Jersey Devils in 2001?

From Quiz Avalanche Part One

Answer: Alex Tanguay

Tanguay scored the first two goals, including the game winner, and had an assist on the third goal.

16. Who was #1 goalie before the Avalanche got Patrick Roy in the 95-96 season?

From Quiz Colorado Avalanche

Answer: Stephane Fiset

17. What was the planned name of the franchise that moved to Quebec City before the inaugural season of the WHA?

From Quiz Les Nordiques de Quebec - History

Answer: SeaHawks

18. What team upset the Avalanche in the first round of the 2003 NHL playoffs?

From Quiz Colorado Avalanche Playoff History

Answer: Minnesota Wild

The Avalanche yielded a 3-1 series lead on the Wild in 2003, only to lose the next three games and lose the series 4-3. After this series, the Wild made it to the Conference finals, only to get swept by the Ducks. The Stanley Cup eventually went to New Jersey.

19. What team drafted Rob Blake?

From Quiz The Awesome Avalanche

Answer: Los Angeles

He was drafted by the Kings (70th overall in 1988) and played their until he was traded to the Avalanche in 2001.

20. How many goals did Alex Tanguay register in the 2003-04 season?

From Quiz Avalanche Through the Years

Answer: 25

Joe Sakic had 33, Milan Hejduk had 35, and Peter Forsberg had 18 despite missing 43 games.

21. Who wore number 40 for the Avs at the beginning of the 2003-2004 season?

From Quiz Avalanche Numbers

Answer: Marek Svatos

Alex Tanguay changed his number from 40 to 18 before the 2003-2004 season. 18 was his junior number, and since Deadmarsh and Drury who had previously occupied 18, were both traded, Tanguay snatched it up. Marek Svatos was a rookie entering camp and although was a long shot to make the team, he survived final cuts. He wore number 40 in his first NHL game.

22. What was the technical problem in the arena during their first game?

From Quiz Colorado Avalanche: The Early Days

Answer: the goal light did not come on

The Red Wings scored first against Colorado, and although they scored and the goal judge turned the red signal light on, the light did not appear. Steve Yzerman was credited with the goal anyway.

23. What is the official capacity of the Avs' home arena, Pepsi Center?

From Quiz Avalanche Part One

Answer: 18,007

Although most games have a paid attendance somewhat higher than 18,007, the official capacity is 18,007. 16,061 was the capacity at the Avs' old home, McNichols Arena.

24. Who did Quebec trade for Forsberg in 1994?

From Quiz Colorado Avalanche

Answer: Eric Lindros

Linrdos never actually played for the Nordiques.

25. The Quebec City group who bought the San Fransisco franchise had 'to pay the price'. What was it?

From Quiz Les Nordiques de Quebec - History

Answer: $215,000

26. Who made the game-winning goal in the Stanley Cup finals of 1995-96 for the Avs?

From Quiz Colorado Avalanche

Answer: Uwe Krupp

Colorado beat Florida 4-0.

27. Who was the primary goaltender for the Avalanche in the 2006 playoffs?

From Quiz Colorado Avalanche Playoff History

Answer: Jose Theodore

Jose Theodore played all nine games for the Avalanche in the 2006 NHL playoffs. The Avs started out with a 4-1 series win against the Dallas Stars but in the second round, they lost 4-0 to the Mighty Ducks of Anaheim. The Hurricanes went on to win the cup that year.

28. Who was Colorado's first pick in the 2005 draft?

From Quiz The Awesome Avalanche

Answer: Ryan Stoa

Ryan Stoa was their first pick in the draft. He was one of four picks in the second round.

29. Which arena did the Colorado Avalanche play in 2005?

From Quiz Avalanche Through the Years

Answer: Pepsi Center

Phillips Arena: Atlanta Thrahers. Pengrowth Saddledome: Calgary Flames. HP Pavillion: San Jose Sharks.

30. Which number was worn by 5 different Avalanche players in 4 seasons starting in the 2000-2001 season to the 2003-2004 season?

From Quiz Avalanche Numbers

Answer: 11

Chris Dingman wore 11 in 2000-2001. To start the 2001-2002 season, 11 was worn by Pascal Trepanier, but when the Avs got Darius Kasparaitis from the Penguins at the trade deadline, he wore 11 and Trepanier took 3. Jeff Shantz wore it in 2002-2003. Andrei Nikolishin wore 11 for 2003-2004.

This is category 1442
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.