FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Los Angeles Kings Quizzes, Trivia and Puzzles
Los Angeles Kings Quizzes, Trivia

Los Angeles Kings Trivia

Los Angeles Kings Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NHL Teams

Fun Trivia
1967 saw the Los Angeles Kings join the National Hockey League. In their very first season, the team made it to the quarterfinals of the playoffs, but lost to the Minnesota North Stars.

Los Angeles Kings 1967-

4 quizzes and 45 trivia questions.
1.
  Hockey in the Sun    
Multiple Choice
 15 Qns
A history of the Los Angeles Kings from their entry into the NHL in 1967.
Tough, 15 Qns, angels2002, May 16 06
Tough
angels2002
311 plays
2.
  Los Angeles Kings   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The Los Angeles Kings have had a long history of ups and downs. This quiz covers from 1990 to 2005 in Kings history.
Tough, 10 Qns, gokings59, Jul 27 06
Tough
gokings59
384 plays
3.
  One For Kings    
Multiple Choice
 10 Qns
If you think you know what it takes about the LA Kings, continue ...
Average, 10 Qns, Hawkeyplyr9, Dec 09 08
Average
Hawkeyplyr9
948 plays
4.
  L.A. Kings    
Multiple Choice
 10 Qns
This is for true Kings fans. These Questions are from the time period of 1967 to the 2000-2001 Season.
Average, 10 Qns, deadmarsh, Mar 26 13
Average
deadmarsh
656 plays
trivia question Quick Question
Who became the first player to score more than 550 of their career goals as a member of the Kings?

From Quiz "Los Angeles Kings"




Related Topics
  Los Angeles Angels [Sports] (15 quizzes)

  Los Angeles Dodgers [Sports] (17 quizzes)

  Los Angeles Chargers [Sports] (9 quizzes)

  Los Angeles Rams [Sports] (10 quizzes)

  Los Angeles Area [Geography] (11 quizzes)


Los Angeles Kings Trivia Questions

2. Who was the Kings' first pick in the expansion draft of 1967?

From Quiz Hockey in the Sun

Answer: Terry Sawchuk

The Kings were the first of the 6 new teams to choose, and they selected Hall of Fame goaltender Terry Sawchuk.

3. What year did the Kings go to the Stanley Cup Finals ?

From Quiz L.A. Kings

Answer: 1993

The Kings were beaten 4 games to 1.

4. Which LA Kings player was the team's General Manager in 2000?

From Quiz One For Kings

Answer: Dave Taylor

Taylor played for the Kings in the 70s, 80s, and 90s.

5. During the 1993 Stanley Cup Finals game 2, a player committed a controversial penalty that many say swayed the series favor toward Montreal. Who was this player?

From Quiz Los Angeles Kings

Answer: Marty McSorley

In game 2, McSorley was caught with an illegal stick. On the ensuing powerplay, Montreal's Eric Desjardins scored to tie the game at 2. Desjardins added another in overtime to seal the victory 3-2. The Kings ultimately lost the series 4-1.

6. In their first season of existence, how many different arenas did the Kings call home?

From Quiz Hockey in the Sun

Answer: 3

The "Fabulous" Forum did not open until midway through their first season (in December, 1967), so until that time they played at the Los Angeles Sports Arena and the Long Beach Arena.

7. Who were the first three players to have their numbers retired for the Kings?

From Quiz L.A. Kings

Answer: Vachon, Dionne, Taylor

Vachon and Dionne are retired with the purple and gold jerseys, while Taylor has his in the silver and black.

8. What year in the 1990s did the Kings go to the Stanley Cup Finals?

From Quiz One For Kings

Answer: 1993 & 93

LA lost in the finals, four games to one against the Montreal Canadians.

9. Who made up the Kings Triple Crown Line?

From Quiz L.A. Kings

Answer: Dionne, Simmer, Taylor

They were a great line for the kings.

10. In 1999 the Kings moved to a new arena, named the ____________ ?

From Quiz One For Kings

Answer: Staples Center

It cost 375 million dollars to construct.

11. Who dropped the gloves to fight Geoff Courtnall after Courtnall charged the Kings goalie in round 1 game 3 of the 1998 playoffs against the Blues?

From Quiz Los Angeles Kings

Answer: Sean O'Donnell

This resulted in a five minute major for O'Donnell as Courtnall did not fight back. The Kings were down a man for 5 minutes, where the Blues racked up all 4 of their goals for the 4-3 victory. The Kings would lose the series 4-0.

12. Who was not a member of the high scoring line known as the "triple crown line" that set Kings' scoring records in the late 70s and early 80s?

From Quiz Hockey in the Sun

Answer: Bob Berry

While Berry was one of the club's top scorers in the 1970s, he was not a member of the triple crown line.

13. What year did the Kings enter the NHL?

From Quiz L.A. Kings

Answer: 1967

Before the Great Western Forum was built, the Kings played some games in the L.A. Sports Arena.

14. In what year did the Kings join the NHL?

From Quiz One For Kings

Answer: 1967 & 67

The Kings entered the NHL in 1967 to add to the original six.

15. What former King's center drafted third overall, was traded in the deal to get Ziggy Palffy?

From Quiz Los Angeles Kings

Answer: Olli Jokinen

The Kings acquired star right wing Zigmund Palffy and veteran center Bryan Smolinski on June 20, 1999, in exchange for center prospect Olli Jokinen, forward prospect Josh Green, defenseman prospect Mathieu Biron, and the Kings' first-round pick in the 1999 NHL Entry Draft.

16. Who scored the most goals in a season for the Kings?

From Quiz L.A. Kings

Answer: Bernie Nichols

He did that in 1988.

17. What two colors were the Kings first jerseys?

From Quiz One For Kings

Answer: Purple and yellow

It did not take the Kings orginization long to change their ugly jerseys.

18. Who was not involved in the trade that brought Wayne Gretzky to the Kings from the Oilers?

From Quiz Hockey in the Sun

Answer: Charlie Huddy

Defenseman Huddy came to Kings a couple years after the Gretzky deal. Gretzky came to the Kings with McSorley and Krushelnyski, while Carson, Martin Gelinas, cash, and draft choices went to Edmonton.

19. Who did the Kings play in their first Stanley Cup Finals appearance?

From Quiz L.A. Kings

Answer: Montreal Canadiens

1992-93 season- the Kings won the first game then fell and lost the next 4.

20. What King's star of the late 1990s and early 2000s went by the nickname of 'lucky'?

From Quiz One For Kings

Answer: Luc Robitaille

Luc is not lucky, he is pure skill.

21. What is former King Luc Robitaille's career high in goals in a single season?

From Quiz L.A. Kings

Answer: 63

That year Robitaille had 63 goals and 62 assists.

22. What Kings alumni star attended Bowling Green University?

From Quiz One For Kings

Answer: Rob Blake

Blake was a late draft pick out of this Ohio school.

23. Who was the first King to win one of the NHLs annual awards given at the end of each season?

From Quiz Hockey in the Sun

Answer: Bob Pulford

Dionne won the Art Ross Trophy (leading scorer) and Lady Byng trophy (sportmanship), Robitaille won the Calder trophy (rookie of the year), and Gretzky won the Art Ross trophy and Hart Trophy (MVP). Pulford was the first King to win a postseason honor as he won the Jack Adams Award as coach of the year in 1975.

24. What is the Kings record for most goals in a season by one player?

From Quiz L.A. Kings

Answer: 70

Nichols scored 70 during Wayne Gretzky's first year as a King.

25. What Kings legend has a brother named Gilbert?

From Quiz One For Kings

Answer: Marcel Dionne

Gilbert played against the Kings for the Montreal Canadians in the 1993 Stanley Cup Finals.

26. What unwanted unofficial record did the Kings come close to breaking in the 2002-03 season, and then easily break in the 2003-04 season?

From Quiz Los Angeles Kings

Answer: Man Games Lost

In the 2002-03 NHL season, the Kings just missed breaking the unofficial NHL record for the most man-games lost to injury in a season with 536. But with injuries to key players such as Adam Deadmarsh, Ziggy Palffy, and Jason Allison, they would easily surpass the record in the 2003-04 NHL season with 629 man-games lost.

27. What is Felix Potvins' nickname?

From Quiz L.A. Kings

Answer: The Cat

Felix Potvin came over to the Kings from the Canucks in the middle of the 00-01 season and led them into the playoffs.

28. What former King's defenseman was playing for the Dallas Stars in the early 2000s?

From Quiz One For Kings

Answer: Darryl Sydor

Sydor's struggling carrer took a good turn once he hit Dallas.

29. Who became the first player to score more than 550 of their career goals as a member of the Kings?

From Quiz Los Angeles Kings

Answer: Luc Robitaille

On the night of January 19, 2006, during a game against the Atlanta Thrashers, "Lucky" Luc Robitaille surpassed Marcel Dionne on the Kings' all-time franchise scoring list with his second goal of the night, his (551st) goal in a Kings uniform. He would go on to add an empty netter for the hat-trick.

30. In the playoff game that become known as "The Stunner at Staples", what team did the Kings defeat 4-3 in overtime after trailing 3-0 with only 5 minutes remaining in the game?

From Quiz Hockey in the Sun

Answer: Detroit Red Wings

In the first round of the 2001 Stanley Cup playoffs, the Kings trailed the heavily favored Red Wings 2 games to 1, and trailed in game four by a score of 3-0 with five minutes remaining. The Kings scored to make it 3-1, and with just under 3 minutes to go, the Red Wings drew a penalty. Kings coach Andy Murray gambled and pulled goalie Felix Potvin to give the Kings a 2-man advantage. They scored on the power play to make it 3-2 and scored again in the last minute to force overtime. They won in OT and went on to win the series on Adam Deadmarsh's overtime goal in game 6.

This is category 1447
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.