FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Olympic Winter Games Quizzes, Trivia and Puzzles
Olympic Winter Games Quizzes, Trivia

Olympic Winter Games Trivia

Olympic Winter Games Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Olympic Games

Fun Trivia
The first Winter Olympic Games were held in Chamonix, France, in 1924. Every four years, nations compete with their top athletes against one another. Every Winter Olympic Games is here. See if you can get the gold by defeating these quizzes!
79 quizzes and 1,106 trivia questions.
1.
  Bracing For The Brakeman    
Match Quiz
 10 Qns
The last man or woman into a bobsled is called the 'brakeman'. They stop the sled at the end of the run, as well as to provide the final push at the start. This quiz will have you match champion brakemen (listed on the right) with their drivers.
Average, 10 Qns, maripp2002, Oct 16 23
Average
maripp2002
Oct 16 23
43 plays
2.
  Gold In The Snow    
Match Quiz
 10 Qns
Match these 10 winners of Olympic gold medals in Alpine skiing events to the countries they represented.
Easier, 10 Qns, darksplash, Nov 17 16
Easier
darksplash
269 plays
3.
  Golden Girls of the Winter Games    
Multiple Choice
 10 Qns
Though all of these ladies may not be household names, their accomplishments have paved the way for future generations of young athletes.
Easier, 10 Qns, brewster76, May 15 12
Easier
brewster76
477 plays
4.
  A Life on Ice    
Multiple Choice
 10 Qns
I always enjoy the winter Olympics with its skiing and skating. I thought an Ice Skating Quiz might be fun. I love to watch the Ice Skating competition on television. Do you know some of these medal winners and other tidbits?
Average, 10 Qns, cathyR88, Jun 11 23
Average
cathyR88
Jun 11 23
432 plays
5.
  Winter Olympic "Back-to-Back" Winners    
Multiple Choice
 10 Qns
See if you know the back-to-back Winter Olympians?
Average, 10 Qns, ctownron, Mar 01 10
Average
ctownron
358 plays
6.
  Winter Olympic Sports    
Multiple Choice
 10 Qns
Identify the Winter Olympic sport after being given a brief description of it. No, bribing judges is not yet an official sport.
Average, 10 Qns, kevinatilusa, Dec 12 09
Average
kevinatilusa
1247 plays
7.
  Winter Olympics History    
Multiple Choice
 10 Qns
The Olympics bring the world together by sport. Do you know where the Olympics have been held? Let's find out....
Average, 10 Qns, nucks_allstarz, Dec 12 09
Average
nucks_allstarz
1101 plays
8.
  Olympic Ice Hockey    
Multiple Choice
 10 Qns
Every fours years gives young men and women a chance to play ice hockey for their country. This is a quiz on the great hockey tournament.
Tough, 10 Qns, warddw1526, Dec 12 09
Tough
warddw1526
322 plays
9.
  Olympic Speed Skating    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about one of the sports of the Wintergames: Speed Skating. What do you know about the Speed Skating races from the Olympics?
Tough, 10 Qns, MuerteVillafuerte, Jun 01 15
Tough
MuerteVillafuerte
409 plays
trivia question Quick Question
The 1924 winners of which sport were officially confirmed to be true Olympic medal winners, in 2006?

From Quiz "1924 Chamonix: Olympic Winter Games"





Olympic Winter Games Trivia Questions

1. Figure Skating wasn't always a competitive sport in the Olympics. Do you know when it became an official Winter Olympic sport?

From Quiz
A Life on Ice

Answer: 1924 in France

In 1901, Sweden held the first multi-sport event called the Nordic Games. Figure skating was first performed in the summer Olympics held in London in 1908. It was held indoors so there was no reason it couldn't be contended during the summer games. There wasn't an actual winter Olympics held until 1924 in Chamonix, France.

2. Norway's queen of the ice, Sonja Henie, set a record as the first Olympian (man or woman, Summer or Winter games) to achieve which feat?

From Quiz Golden Girls of the Winter Games

Answer: Win a gold medal at three different Olympic games

Sonja Henie won Olympic titles at St. Moritz, Switzerland (1928), Lake Placid, USA (1932), and Garmisch-Partenkirchen in Bavaria (1936). Her father was a wealthy Oslo furrier who was able to provide Sonja with skating teachers in Germany, England, Switzerland and Austria, as well as studying ballet in London. Hungarian Aladar Gerevich won fencing gold medals at six games - he took the championship in Team Sabre in 1932, 1936, 1948, 1952, 1956 and 1960 and the Individual Sabre gold in 1952.

3. In the 1988 and 1992 Winter Olympics, which alpine skier won the Men's Giant Slalom in both Olympics?

From Quiz Winter Olympic "Back-to-Back" Winners

Answer: Alberto Tomba - Italy

Tomba appeared in 4 Winter Olympics: 1988 Calgary; 1992 Albertville; 1994 Lillehammer; and 1998 Nagano. He won 5 total medals including 2 gold in Calgary (Slalom and Giant Slalom), 1 gold (Giant Slalom) and 1 silver (Slalom) in Albertville, and 1 silver in Lillehammer (Slalom). He appeared in the 1998 Winter Olympics in Nagano but failed to medal.

4. Who was the first player who competed in the Olympics that had previously played in the National Hockey League?

From Quiz Olympic Ice Hockey

Answer: George Geran

George had played 4 games with the Montreal Wanderers in the 1916-1917 season. He also returned with the USA team to win a second silver medal in 1924.

5. The 2002 Salt Lake City games were the ______ Winter Olympics?

From Quiz Winter Olympics History

Answer: 19th

The 19th Winter Olympic games were held in Salt Lake City, Utah, United States.

6. Which sport involves athletes riding down an ice track seated two or four to a sled?

From Quiz Winter Olympic Sports

Answer: bobsleigh & bobsled & bobsledding

The 'bob' comes from the motion of the rider's heads used to accelerate the early versions of the sleigh. Women competed for the first time at the 2002 Winter Olympics. (Bobsleigh, not bobsled, is the technical term for the event, but is sometimes also referred to as bobsled, e.g. the USOC site).

7. The 1908 London Summer Olympics was the first time figure skating was offered on the competition program. What were the names of the competition classes offered?

From Quiz A Life on Ice

Answer: Men's Singles, Women's Singles, Men's Special Figures and Mixed Pairs

1908 was the only year the class "Men's Special Figures" was offered. It was discontinued after that. Russian, Nikolai Panin was the only man to ever win the gold medal for this event. After 1908, the program consisted of Men's Singles, Women's Singles, and Mixed Pairs until Ice Dancing became part of the program in 1976.

8. Which figure skating gold medalist from the 1948 games in St. Moritz was known as "Canada's Sweetheart"?

From Quiz Golden Girls of the Winter Games

Answer: Barbara Ann Scott

Barbara Ann Scott was the first non-European to win a World Championship in figure skating and the first woman to land a double lutz in competition. In her 40s, Scott became an accomplished equestrienne. Australia's Evonne Goolagong won 14 Grand Slam tennis tournaments in the 1970s and 80s. Peggy Fleming is the women's figure skating champion from the 1968 Winter Games in Grenoble, France - the only US athlete to win a gold medal at those games.

9. American Shaun White won back-to-back gold medals in snowboarding half-pipe in the 2006 and 2010 Winter Olympics. Where was White born?

From Quiz Winter Olympic "Back-to-Back" Winners

Answer: San Diego, California

Known as "The Flying Tomato" due to his long flowing red hair, White was born on September 3, 1986.

10. At the 1928 Olympics at St. Moritz, how many goals did Team Canada allow in their three games?

From Quiz Olympic Ice Hockey

Answer: 0

When the team from Canada arrived at the Olympics, officials realized that the rest of the countries would be outclassed by Team Canada. The changed the structure of the tournament, and advance Team Canada directly to the Final Round.

11. Where was the 1988 Winter Olympics held?

From Quiz Winter Olympics History

Answer: Calgary, Canada

The 15th Winter Olympics were held in Calgary, Alberta, Canada. The games generated more revenue than anticipated and created dreams for many people in Canada and around the world.

12. Who won the 500 metres female silver medal in Salt Lake City?

From Quiz Olympic Speed Skating

Answer: Monique Garbrecht-Enfeldt (GER)

Garbrecht won silver, Lemay won gold and Voelker came third. Chris Witty was champion on the 1000 m.

13. Who was the first Men's Singles Olympic Gold Medalist? This name may sound familiar for more than one reason.

From Quiz A Life on Ice

Answer: Ulrich Salchow

Ulrich Salchow was the first man to complete the jump which was thereafter named for him. He competed in the 1908 summer Olympics in London. He was competing for his home country of Sweden. he "Salchow" jump has been part of figure skating ever since.

14. Two-time Olympic champion Lyudmila Belousova and her partner Oleg Protopopov of the USSR are credited with creating three variations on which move, that is unique to pairs figure skating?

From Quiz Golden Girls of the Winter Games

Answer: The death spiral

In a death spiral the man holds the lady's hand to support her while her body is almost parallel to the ice with her head dropped back so it is almost touching the surface. The Protopopovs, as they were known after they married, are cited as inventing the Cosmic, Life and Love spirals. Their Olympic wins were in 1964 and 1968 in Innsbruck, Austria and Grenoble, France, respectively. They continued to perform well into their 60s.

15. In the 1992 and 1994 Winter Olympics, which woman won the 1000m speed skating event in both Olympics?

From Quiz Winter Olympic "Back-to-Back" Winners

Answer: Bonnie Blair - United States

Blair appeared in 4 Winter Olympics: 1984 Sarajevo; 1988 Calgary; 1992 Albertville; and 1994 Lillehammer. After winning no medals in Sarajevo, she won 6 total medals including 1 gold (500m) and 1 bronze (1000m) in Calgary, 2 gold (500m and 1000m) in Albertville, and 2 gold (500m and 1000m) in Lillehammer. At the time of her retirement in 1994, she was the most decorated Winter Olympic woman from the United States.

16. In the 1948 Winter Games, the silver medal winning team from Czechoslovakia had a player who went on to become a famous tennis player. Name the forward who went on to win a Wimbeldon singles title.

From Quiz Olympic Ice Hockey

Answer: Jaroslav Drobny

He was a big part of the World Amateur Hockey Championship team in 1947, scoring 3 goals in the final game.

17. How many times did Lake Placid host the Winter Olympics, in the 20th century?

From Quiz Winter Olympics History

Answer: 2

Lake Placid hosted the Winter Olympics in 1932 and 1980.

18. Who won the 5000 metres men in Salt Lake City?

From Quiz Olympic Speed Skating

Answer: Jochem Uytdehaage (HOL)

Jochem Uytdehaage beat the rest in a spectacular world record of 6.14.66. Derek Parra became second, the German Jens Boden got the bronze.

19. Which sport is a two day event, involving both ski jumping and cross country skiing?

From Quiz Winter Olympic Sports

Answer: Nordic Combined & Nordic Combination

At the 2002 Winter Olympics, Todd Lodwick took 5th, the highest finish ever for an individual from the USA in the history of the Winter Olympics. The USA finished a close 4th in 2002's team event.

20. One woman holds the record for three consecutive Women's Singles Olympic wins. She was Norwegian and held the title from 1928-1936. She later appeared in movies. She was the most well known figure skater of her era. Who was she?

From Quiz A Life on Ice

Answer: Sonja Henie

Sonja Henie (April 8, 1912 - October 12, 1969) was a Norwegian figure skater and film star. She was a three-time Olympic Champion (1928, 1932, 1936) in Ladies Singles, a ten-time World Champion (1927-1936) and a six-time European Champion (1931-1936). Henie won more Olympic and World titles than any other ladies figure skater. At the height of her acting career she was one of the highest-paid stars in Hollywood.

21. Together with her partner Christopher Dean, this Brit rocked the ice dancing competition at the Sarajevo games of 1984. Their free program danced to "Bolero" earned the pair twelve perfect 6.0 scores for artistry. Can you name this English lass?

From Quiz Golden Girls of the Winter Games

Answer: Jayne Torvill

After their gold medal performance at Sarajevo, Torvill and Dean became professional dancers. They also won a bronze medal at the 1994 games in Lillehammer when rules on professional participation were changed. Jayne Torvill was named an OBE (Officer Of the Order of the British Empire) in 2000. Six years later she and Dean began starring in the British television program "Dancing on Ice." Virginia Wade is a former professional tennis player from the U. K. and a member of the Tennis Hall of Fame. Tenley Albright won the figure skating gold in 1956 in Cortina d'Ampezzo, Italy, the first American to do so. Australian Margaret Smith Court is one of professional tennis' most lauded players.

22. In the 1968 and 1972 Winter Olympics, who won the men's 20K biathlon in both Olympics?

From Quiz Winter Olympic "Back-to-Back" Winners

Answer: Magnar Solberg - Norway

The biathlon combines cross country skiing with rifle shooting. Solberg appeared in 2 Winter Olympics: 1968 Grenoble and 1972 Sapporo. He won 3 total medals including 1 gold (20km) and 1 silver (30km relay) in Grenoble, and 1 gold (20km) in Sapporo.

23. Who won the rights to host the 20th Winter Olympics, in 2006?

From Quiz Winter Olympics History

Answer: Torino, Italy

Salt Lake City were hosts in 2002. Vancouver won the rights to host the 2010 Winter Olympics, and Beijing the 2008 Summer Olympics.

24. How many world records were broken in the Olympic Oval of Salt Lake City during the Olympics?

From Quiz Olympic Speed Skating

Answer: 8 & eight

All records were broken at these Olympics, except two: both 500 metres men and women times kept standing. The most impressive world record fell on the 10 kilometres men, Jochme Uytdehaage from Holland was the first to cross the 13 minute barriere to set a astounding record of 12.58.94.

25. In which sport do athletes ski cross country with pauses to shoot at targets, with competitors skiing penalty loops or receiving a time penalty?

From Quiz Winter Olympic Sports

Answer: Biathlon & Biathalon

The sport was originally named 'Military Patrol', but the name was changed after World War II.

26. One of the most decorated Olympians in history, Bonnie Blair of the USA, competed in four consecutive Winter Games, capturing a total of six medals. In which sport did she dominate?

From Quiz Golden Girls of the Winter Games

Answer: Speed skating

Blair made her Olympic debut in 1984, though she did not medal. She won gold in the 500 meters race in 1988, 1992 and 1994. She also won the 1000 meters in 1992 and 1994, as well as a bronze in that event in 1988. When Blair was inducted into the U.S. Olympic Hall of Fame (2004) she was the most decorated Winter Olympian of all time.

27. In the 1992 and 1994 Winter Olympics, which woman won the 500m short track speed skating gold metals in both Olympics?

From Quiz Winter Olympic "Back-to-Back" Winners

Answer: Cathy Turner - United States

The short track speed skating oval measures 111.12m compared to the long track speed oval which measures 400m. Turner appeared in 3 Winter Olympics: 1992 Albertville; 1994 Lillehammer; and 1998 Nagano. She won 4 total medals including 1 gold (500m) and 1 silver (3000m relay) in Albertville, and 1 gold (500m) and 1 bronze (3000m relay) in Lillehammer. She appeared in the 1998 Winter Olympics in Nagano but failed to medal.

28. At the 1964 games, David Bauer was injured at a game when he was bashed on the head with a stick. What position did David Bauer have on the team?

From Quiz Olympic Ice Hockey

Answer: Head Coach

The outrage for the incident was so strong, that the referee was suspended for 2 games, as he had not called a penalty on the play.

29. What was the name of the American speed skater who captured the hearts of many during the Salt Lake City games, with a gold medal performance?

From Quiz Winter Olympics History

Answer: Apolo Anton Ohno

Apolo Anton Ohno won gold and a silver in various short track speed skating events.

30. What was the sponsor of the outfits that the Dutch and the American were wearing during the Olympics?

From Quiz Olympic Speed Skating

Answer: Nike

This is category 744
Last Updated Jul 20 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.