FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
South  Central America Quizzes, Trivia and Puzzles
South  Central America Quizzes, Trivia

South & Central American Sports Trivia

South & Central American Sports Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Mixed

Fun Trivia
2 quizzes and 30 trivia questions.
1.
  Jamaica at the Olympics    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's take a quick look at the Olympic Games participation of Jamaican athletes over the years.
Tough, 10 Qns, Rowena8482, Apr 06 23
Tough
Rowena8482 gold member
Apr 06 23
244 plays
2.
  Bid for Gold: Bahamas Olympians    
Multiple Choice
 20 Qns
The Bahamas has sent many world class athletes to the Olympics. This quiz is about the Bahamas Olympic tradition. Enjoy!
Average, 20 Qns, ladyhenry, Apr 06 23
Average
ladyhenry
Apr 06 23
266 plays
Related Topics
  Mexico & Central America Soccer [Sports] (13 quizzes)

  Central America [Geography] (114 quizzes)

  Mixed Central America and Caribbean [General] (6 quizzes)


South & Central American Sports Trivia Questions

1. A Jamaican team first competed at the 1948 Olympic Games. Where were they held?

From Quiz
Jamaica at the Olympics

Answer: London

Two Jamaican athletes won three medals between them in London, in 1948. Arthur Wint won gold in the Men's 400m and silver in the Men's 800m, and Herb McKenley took the silver medal in the Men's 400m. Since 1948, Jamaican athletes have competed in every Summer Olympics held.

2. In what year did the Bahamas first participate in the Olympics?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: 1952

The Bahamian Olympians traveled to Helsinki, Finland, to compete against 57 other countries in the XV Olympiad.

3. In 1960, Jamaican athletes went to the Olympic Games in Rome, but under what flag did they compete?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: West Indies Federation (Antilles)

The 13 athletes on the "Antilles" West Indies Federation team came from Jamaica, Barbados, Trinidad, and Tobago. They won bronze medals in the men's 800m, and the men's 4x400m Relay. The West Indies Federation existed between 1958 and 1962. It was an alliance of the British colonial states in the Caribbean, and was formed with the aim of becoming an independent nation with each island group being a province.

4. In what sport and Olympiad did the Bahamas first win a medal?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Sailing-XVI Olympiad-1956

Durward Knowles and Sloan Farrington sailed the "Gem IV" to Bronze Medal position behind the United States (Gold) and Italy (Silver) in the Star Class event.

5. In the 20th century, all but one of Jamaica's Olympic medals were won in track and field events. In which sport was their only non-athletics medal won?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: Cycling

David Weller took the bronze medal in the 1000m Time Trial cycling event, at the Moscow Olympics in 1980. He competed again in Los Angeles in 1984, but only managed sixth place.

6. The first ever Olympic Gold Medal for the Bahamas was won during the 1964 Olympic Games. In which sport did the Bahamas win the gold and where were these games held?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Sailing-Tokyo

Although the Bahamas has won medals in all these events, the first gold medal ever won was in the 1964 Tokyo Olympics by Durward Knowles and Cecil Cooke in the "Gem", defeating the United States (Silver) and Sweden (Bronze).

7. Perhaps the most famous female Jamaican athlete of all is Merlene Ottey. She won her first Olympic medal, a bronze, at the Moscow Games in 1980. In which Games did she win her first Olympic silver medal?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: Atlanta, 1996

Merlene took a bronze medal in the Women's 200m in Moscow, and followed it with bronze medals in both 100m and 200m in Los Angeles in 1984. She then won another 200m bronze in Barcelona in 1992, before finally taking the silver in both the 100m and 200m in Atlanta in 1996. In an amazingly long track career, Merlene went on to win the bronze for the 200m in Sydney in 2000, and also took home a silver medal for her part in the Women's 4x100m Relay. From 2002 onward, Merlene competed for Slovenia rather than her birth nation of Jamaica.

8. The Jamaican bobsleigh team made the news around the world when they first entered the Winter Olympics at Calgary in 1988. How did the team place that year?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: They crashed and never officially finished the event

At their first Games, the Jamaican team managed three of the four required timed runs successfully. On their fourth run they crashed, but fortunately all the team members were able to walk away uninjured. They picked up the sled and carried it down the remaining track to the finish line, although not on their shoulders as was later portrayed in the 1993 film, "Cool Runnings". Jamaica qualified for the Bobsleigh event at the Winter Olympics in Albertville in 1992, and also in Lillehammer in 1994. In 1994, they came in 14th place, and finished ahead of sleds from the USA, Russia, Norway, Italy, and Australia. (The Winter Olympics were held in 1992 and 1994 as this was the "changeover" period from them being held in the same year as the Summer Olympics to being held in-between.)

9. Although her distance of 57.36 meters did not qualify her for the Javelin Throw Finals in Beijing 2008, this Bahamian woman placed 6th in the finals in Athens 2004, with a mark of 62.77 meters.

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Laverne Eve

Tonique and Christine have competed in the women's 400 metre and Jackie has competed in the women's long jump.

10. Who was the first Jamaican born athlete (who competed for both Jamaica and Canada), to win a medal at the Winter Olympics?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: Lascelles Brown

Brown competed for Jamaica at the 2002 Winter Games, and was a member of the Jamaican bobsleigh team from 1999 until 2004. He met and married his Canadian wife, and took Canadian citizenship in time to compete for Canada from the 2006 Games in Turin onwards. In Turin, he won a silver medal, and in Vancouver in 2010 he won a bronze. The other three athletes mentioned have all been members of the Jamaican bobsleigh team.

11. At the Olympic Games in Beijing 2008, Bahamian Leevan Sands won a Bronze in what event?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Men's Triple Jump

This win marked the first medal won by the Bahamas in the 2008 Olympic Games.

12. In which track and field event did James Beckford win the silver medal at the Atlanta Games in 1996?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: Long jump

Beckford's medal was the first Jamaican Olympic athletics medal not to have been won on the track. He and David Weller were the only Jamaicans to win medals for anything other than running in the 20th century.

13. Its official, Michael Phelps has won 8 Olympic Gold medals, but who was the Bahamian swimmer who also competed in the initial heats for the 100m Individual Medley, 100m Butterfly, and 200m Butterfly?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Jeremy Knowles

Born in 1981 in Nassau, Bahamas, Jeremy Knowles competed in the 2000 Sydney Olympics, 2004 Athens Games, and the 2008 Beijing Olympiad.

14. The year 2000 saw the Olympic debut of "The Golden Girls", no not the tv show, but rather 4 Bahamian women who won gold in Sydney. What was their event?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Women's 4x100 m relay (track and field)

Pauline Davis-Thompson, Debbie Ferguson, Savatheda Fynes, and Chandra Stirrup first earned the name "Golden Girls" after winning gold in the 1999 World Championships.

15. Tanto Campbell won a bronze medal at the 2008 Paralympic Games, held in Beijing. In which event did he compete?

From Quiz Jamaica at the Olympics

Answer: Discus

Tanto Campbell competed in the Discus F55/56 class competition. At the Paralympics, each athlete is "classified" according to their particular disability, so they can compete equally and fairly against their peers. The 55/56 part is for athletes with a spinal cord disability, and the F stands for Field. Other classifications use T for Track and P for Pentathlon. Jamaican athletes first competed at the Paralympic Games in Tel Aviv in 1968.

16. The Association of National Olympic Committees is the governing body for the individual National Olympic Committees. The ANOC is divided into five continental associations. To which does the Bahamas NOC belong?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Pan American Sports Organization

The ANOC represents the National Olympic Committees of the American continents. Both the United States NOC and the Canadian NOC are represented by this organization.

17. The Bahamas' third gold medal was won in Athens in 2004. Who won the medal and in what event?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Tonique Williams-Darling (women's 400 meters)

Debbie Ferguson won bronze in the women's 400 meters in Athens 2004. Frank Rutherford won bronze in the men's triple jump in Barcelona 1992. Cecil Cooke was on the gold medal sailing team in Tokyo 1964.

18. In Beijing 2008, after defeating Grenada and the Ukraine, Bahamian Toureano Johnson was headed for a medal. In what sport did he compete?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Men's welterweight boxing

After defeating Rolande Moses of Grenada and Olexandr Strets'kyy of the Ukraine, Toureano Johnson's quest for a medal was ended in the bout against China's Hanati Silamu.

19. In Beijing 2008, Bahamian Donald Thomas placed 12th in the qualifying round in which sport?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Men's High Jump

Born in Freeport, Grand Bahama Beijing 2008 marked Donald Thomas' first Olympic Games.

20. The Bahamas National Olympic Committee was formed in 1952. In what year was the United States National Olympic Committee formed?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: 1894

The United States Olympic Committee is the oldest member of the Pan American Sports Organization.

21. Olympic Gold Medalist, Sir Durward Knowles competed in 8 Olympiads. His eighth and final appearance was at the age of 70. Seven times Sir Durward sailed for the Bahamas. Under which country's flag did he sail in his Olympic debut in 1942?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: England

In his Star "Gem", Sir Durward has been a past world champion in 1947, in addition to winning a bronze medal in the 1956 Melbourne Olympics, and the Bahamas first ever Olympic gold medal at the Tokyo Olympics in 1964. Sir Durward's Olympic career spanned 40 years, from 1948 to 1988.

22. Bahamian sprinter and 100m specialist Derrick Atkins, is the cousin of what former world record holder and fellow Olympian?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Asafa Powell-Jamaica

At the 2007 World Championships, Atkins came second, beating the world record holder and favourite for the event, Asafa Powell. Derrick Atkins' parents are of Jamaica descent.

23. During the opening ceremonies of the Olympic Games, the Bahamian flag was proudly carried past the crowds. What are the colours of the flag?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: Blue, Black and Yellow

The black triangle on the left represents the unity and determination of the people of the Bahamas. The triangle points toward three equal-width stripes symbolizing the sea (blue) and the sun (yellow). The flag was adopted on July 10, 1973, following the Bahamas becoming an independent member of the British Commonwealth.

24. During the medal ceremony, what song would play when the Bahamas won gold?

From Quiz Bid for Gold: Bahamas Olympians

Answer: March on Bahamaland

Composed by Timothy Gibson March On Bahamaland was adopted as the National Anthem of the Bahamas in 1973. Lift up your head to the rising sun, Bahamaland; March on to glory, your bright banners waving high. See how the world marks the manner of your bearing! Pledge to excel through love and unity. Pressing onward, march together to a common loftier goal; Steady sunward, tho' the weather hide the wide and treachrous shoal. Lift up your head to the rising sun, Bahamaland, 'Til the road you've trod lead unto your God, March on, Bahamaland.

This is category 20760
Last Updated Mar 03 2024 1:13 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.