FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Central America Quizzes, Trivia and Puzzles
Central America Quizzes, Trivia

Central America Trivia

Central America Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »

Fun Trivia
This sub-category is for general quizzes on the Americas, as well as for quizzes on Central American countries and the Caribbean. Quizzes dealing with USA, Canada and South American countries are to be found in the appropriate sub-category. Quizzes about Mexico are in the North America subcategory.
115 Central America quizzes and 1,610 Central America trivia questions.
Sub-Categories:
Belize Belize (3 quizzes)
Caribbean Caribbean (73)
Costa Rica Costa Rica (3)
El Salvador El Salvador (4)
1.
  Mapping North and Central Americas    
Label Quiz
 10 Qns
Home to some of the world's largest nations, North and Central Americas are uniquely known to be part of the Mesoamerican biodiversity hotspot. Can you correctly label the ten North and Central American nations on the map? Enjoy!
Easier, 10 Qns, Matthew_07, May 05 22
Easier
Matthew_07 gold member
May 05 22
661 plays
2.
  Capitals Latin America   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Can you tell which countries got these places as their capitals? Good luck and have fun...!
Easier, 10 Qns, Vermic, Jun 08 17
Recommended for grades: 6,7,8
Easier
Vermic
13873 plays
3.
  Central American Capitals    
Multiple Choice
 15 Qns
Not many quizzes on Central America and the Caribbean, so I decided to do one! Good Luck!
Easier, 15 Qns, Warren_g, Mar 08 21
Easier
Warren_g
Mar 08 21
4431 plays
4.
  Crossing the Darién Gap   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this Author Challenge / Challenge Categories 3, we explore the Darién Gap which is is a little known anomaly in the modern geography of Central and South America.
Average, 10 Qns, 1nn1, Apr 02 20
Average
1nn1 gold member
Apr 02 20
255 plays
5.
  Central American Countries   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is a general quiz on the geography of the seven countries in Central America. Good luck!
Average, 10 Qns, Rizeeve, Sep 05 23
Average
Rizeeve gold member
Sep 05 23
378 plays
6.
  Name That Country In North America!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is another one of my Name That Country quizzes. This one is about North and Central America and the Caribbean. Some facts about a country will be given, and you have to identify which country the facts are about.
Tough, 10 Qns, AlMonkey, May 14 20
Tough
AlMonkey
May 14 20
5918 plays
7.
  Countries of Central America    
Match Quiz
 10 Qns
Have fun! This quiz is about the countries of Central America.
Average, 10 Qns, SriniKapa, Nov 18 17
Average
SriniKapa
Nov 18 17
510 plays
8.
  Geography of Central America    
Multiple Choice
 10 Qns
Quiz on the physical geography of the Central American nations.
Tough, 10 Qns, stldsf1, Dec 28 20
Tough
stldsf1
Dec 28 20
1272 plays
9.
  Central American Vacation   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, we will take a look at the seven nations that reside in Central America.
Average, 10 Qns, RedHook13, Feb 07 19
Average
RedHook13 gold member
Feb 07 19
278 plays
10.
  Tropical Capitals II    
Multiple Choice
 10 Qns
A quiz on the capitals of some tropical countries.
Average, 10 Qns, Vermic, Dec 17 23
Average
Vermic
Dec 17 23
5436 plays
trivia question Quick Question
How many provinces does the country Costa Rica have?

From Quiz "Costa Rica Main"




Related Topics
  Mexico & Central America Soccer [Sports] (13 quizzes)

  Mixed Central America and Caribbean [General] (6 quizzes)

  South & Central American Sports [Sports] (2 quizzes)


Central America Trivia Questions

1. Arriving from the United States, we land at an airport dubbed the second "most extreme" airport in the world. Named Toncontin International Airport, which city does it serve?

From Quiz
Central American Vacation

Answer: Tegucigalpa, Honduras

Toncontin International Airport serves the city of Tegucigalpa, Honduras. It was ranked the second "most extreme" airport in the world by The History Channel. The airport is located adjacent to a mountain range which makes landing at the airport challenging. Aircraft will often have to make a tight turn just before making their final approach. The runway is also fairly short, which makes landing at Toncontin even more difficult. There have been several incidents involving aircraft overrunning the runway.

2. The world's longest "motorable road" stretches from the northern coast of Alaska to the Tierra del Fuego National Park in Argentina. What is the collective name of this series of roads and highways?

From Quiz Crossing the Darién Gap

Answer: The Pan-American Highway

The Pan-American Highway is a series of roads and highways measuring approximately 19 000 mi or 30 000 km. It is not a single road but a series of roads and highways with some parallel sections and some spurs. It was first proposed at the First Pan-American Conference in 1889 but as a railroad. This proposal was never realised. The concept of a highway was discussed at the Fifth International Conference of American States in 1923. This led to a specific conference in 1925 on the construction of such a highway but it took a further twelve years for Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Canada, and the United States to sign the Convention on the Pan-American Highway. Each country agreed to pay for the highway within their own boundaries. Mexico completed their section first in 1950. In 1966, the US Federal Highway Administration designated the entire Interstate Highway System to be an integral part of the Pan-American Highway System. There are spurs from the South American Pacific countries into Brazil and Uruguay.

3. This country's capital is near its highest peak, Pico Orizaba. The capital is on the site of an ancient city.

From Quiz Name That Country In North America!

Answer: Mexico

Mexico City is built the ruins of Tenochtitlan, the Aztec capital. When the Spaniard Hernando Cortes saw this island city, he called it 'the most beautiful city in the world'.

4. Hamilton is the capital of?

From Quiz Tropical Capitals II

Answer: Bermuda

5. San Juan is the capital of?

From Quiz Capitals Latin America

Answer: Puerto Rico

6. Which Central American country was formerly known as British Honduras?

From Quiz Central American Countries

Answer: Belize

British Honduras was originally a territory under the administration of the United Kingdom, from 1862 to 1964. After 1964, British Honduras was self-governing, and the name of the country changed to Belize in 1973. It is believed that the name Belize came from a Mayan term for "muddy waters", in reference to the Belize River.

7. There is a noticeable break in the highway called the Darién Gap. Between which two counties does the gap traverse?

From Quiz Crossing the Darién Gap

Answer: Colombia and Panama

The Darién Gap consists of undeveloped mountains, swamp land and jungle forest in Panama's Darién Province in Central America, and the northern portion of Colombia's Chocó Department in South America. The highway from the north stops abruptly on the northern side at Yaviza in Panama and then the highway commences again in Turbo in Colombia.

8. Much of Central America is mountainous, but what is the highest point in this region?

From Quiz Geography of Central America

Answer: Mt. Tajumulco

At 13,845 ft, Mt. Tajumulco just edges out Mt. Tacana for the highest peak in Central America. Both can be found in Guatemala. Chirripo Grande rises 12,530 ft in Costa Rica, while Baru is 11,400 ft and can be found in Panama.

9. This country contains a large lake which has the same name as the country. Its capital is on another lake, which has the same name as the capital.

From Quiz Name That Country In North America!

Answer: Nicaragua

Nicaragua's capital, Managua, is on Lake Managua.

10. Willemstad is the capital of?

From Quiz Tropical Capitals II

Answer: Curacao

11. Managua is the capital of?

From Quiz Capitals Latin America

Answer: Nicaragua

12. Which country is home to at least 30 volcanoes, including Central America's highest elevation at Volcán Tajumulco?

From Quiz Central American Countries

Answer: Guatemala

Panama and Honduras each have a few volcanoes, and El Salvador has nearly two dozen, but it is Guatemala that has at least 30 volcanoes, including Volcán Tajumulco, which contains Central America's highest elevation at 4 202 meters (13 786 feet). Tajumulco has two summits, and one includes a crater more than 50 meters wide. The chain of volcanoes stretching along the Pacific coast of Central America is called the Central American Volcanic Arc (CAVA).

13. Given the "non-connectedness" of the highway system, how wide is the Darién Gap?

From Quiz Crossing the Darién Gap

Answer: 66 miles or 106km

On the Colombian side the Gap is dominated mainly by the Atrato river delta which creates a flat 50 mile wide marshland most of which is swamp. On the Panama side the terrain is the opposite with a mountainous rainforest. The terrain varies between 60 m (197 ft) in the valley floor to 1,845 m (6,053 ft) Cerro Tacarcuna which is the tallest peak in the Panamanian jungle, in the middle of the Gap.

14. A visitor will find the island of Coiba on the Pacific Coast of Panama. In what gulf is this island located?

From Quiz Geography of Central America

Answer: Gulf of Chiriqui

Chiriqui lies on the northern Pacific Coast of Panama, while the Gulf of Panama lies further south and is where one may find an entrance into the Panama Canal. Fonseca is on the Pacific Coast of Honduras and Nicaya lies on the Pacific Coast of Costa Rica.

15. This country, whose highest mountain is Pico Duarte, occupies the eastern half of the island of Hispaniola.

From Quiz Name That Country In North America!

Answer: Dominican Republic

Pico Duarte is also the highest point on the Caribbean islands, at 10417 feet.

16. Bridgetown is the capital of?

From Quiz Tropical Capitals II

Answer: Barbados

17. Tegucigalpa is the capital of?

From Quiz Capitals Latin America

Answer: Honduras

18. The largest lake in Central America shares its name with the country in which it is located. Which country and lake is this?

From Quiz Central American Countries

Answer: Nicaragua

At 8 264 sq km, Lake Nicaragua is, by far, the largest lake in Central America. It is nearly eight times the size of Nicaragua's second largest lake, Lake Managua. Lake Nicaragua has fascinating fish in its waters, such as the sawfish and bull shark (a species known to swim in freshwater regions elsewhere).

19. The unhelpful terrain has made travelling through the gap difficult. What type of vehicle made the first crossing of the Darién Gap in 1960?

From Quiz Crossing the Darién Gap

Answer: Land Rover/Jeep

The first crossing of the Darién Gap was by 4WD. A Jeep and a Land Rover made the crossing in 1959-60. The expedition took 136 days and averaged 201 meters per day. In December 1960 a motorcycle journey was attempted. The motorbike had to be abandoned but the expedition was completed on foot. Also in 1961, three Chevrolet Corsairs (ie 2WD) attempted the journey. Two of the three cars completed the journey. The first totally overland crossing (boats were used previously for some sections) of the Gap was by British cyclist Ian Hibell, who rode from Cape Horn to Alaska between 1971 and 1973 including the entire Darién Gap.

20. The famous Mosquito Coast can be found in Central America. In which two countries can this coast be found?

From Quiz Geography of Central America

Answer: Honduras & Nicaragua

The Mosquito Coast is named for the Miskito Indians who originally inhabited the region. It was not named for mosquitoes, although you will certainly find those pests as well.

21. This self-governing territory in the Lesser Antilles once contained the islands of Curacao and Bonaire.

From Quiz Name That Country In North America!

Answer: Netherlands Antilles

This territory's capital was Willemstad, on Curacao. The Netherlands Antilles was dissolved in 2010.

22. Grand Turk, also known as Cockburn Town, is the capital of?

From Quiz Tropical Capitals II

Answer: Turks and Caicos Islands

23. Port-au-Prince is the capital of?

From Quiz Capitals Latin America

Answer: Haiti

24. The southernmost point on mainland Central America, Punta Mariato, is a cape in which canalized country?

From Quiz Central American Countries

Answer: Panama

Punta Mariato is a cape in the western half of Panama. It is mainland North America's southernmost point, just more than seven degrees north of the Equator. Punta Mariato is uninhabited and part of a large nature reserve.

25. Given the distance of the Darién Gap is not too large, which is a factor why the gap has *NOT* been traversed by road?

From Quiz Crossing the Darién Gap

Answer: A United Nations ban

The land is difficult as it alternates between high mountains on the Panama side to swampy land on the Colombian side. The area is also home to a wide variety of diverse fauna and flora which rivals the Amazon basin in terms of diversity. Creation of a road would destroy the habitats of some of these species. The community of Yaviza at the southern terminus of the North American component of the Pan-American Highway was created to accommodate the construction of the highway. The destruction of the road though the rainforest to reach Yaviza is proof positive road construction destroyed natural habitats in the area.

26. The Coco River helps create the boundary of which two Central American countries?

From Quiz Geography of Central America

Answer: Nicaragua & Honduras

The Coco is only about 485 miles, although only about 140 miles are navigable. The Coco River has also been known as the Segovia River and the Wanks River.

27. This country contains the second-largest coral reef in the world and an extensive cave system, Chiquibul. It also is the site of many Mayan ruins.

From Quiz Name That Country In North America!

Answer: Belize

Belize is the only Central American country where English is the official language.

28. Kingston is the capital of?

From Quiz Tropical Capitals II

Answer: Jamaica

29. San Salvador is the capital of?

From Quiz Capitals Latin America

Answer: El Salvador

30. Which Central American country is an outlier in that it has English as its official language rather than Spanish?

From Quiz Central American Countries

Answer: Belize

Spanish and Kriol (a Belizean creole patois) are widely spoken in Belize, but, since Belize was a British colony, English is the official language of the country. The six remaining countries in Central America all have Spanish as an official language.

This is category 329
Last Updated Jul 20 2024 5:44 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.