FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Polo Quizzes, Trivia and Puzzles
Polo Quizzes, Trivia

Polo Trivia

Polo Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Fun Trivia
3 Polo quizzes and 30 Polo trivia questions.
1.
  The Sport of Kings   popular trivia quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Believed to be one of the oldest team sports, the game of polo probably began as a training game played by nomadic horsemen in Central Asia. Over time it became associated with kings, as they became patrons of the sport. Today, though, you can play!
Very Easy, 10 Qns, ponycargirl, Nov 04 18
Very Easy
ponycargirl editor
Nov 04 18
365 plays
2.
  Elephant Polo: Why?    
Multiple Choice
 10 Qns
Aware that Scotland were once World Champions (and that's not something you can say very often) at this sport? I hope you enjoy this quiz about Elephant Polo.
Average, 10 Qns, Quiz_Beagle, Jul 27 09
Average
Quiz_Beagle gold member
230 plays
3.
  Polo    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is made by a polo player for polo players or people wishing to play polo.
Average, 10 Qns, nasarr, Mar 23 18
Average
nasarr
Mar 23 18
393 plays

Polo Trivia Questions

1. Under whose auspices is elephant polo in Nepal played?

From Quiz
Elephant Polo: Why?

Answer: World Elephant Polo Assocation

The World Elephant Polo Association was formed in 1982 by Mr. A. V. Jim Edwards after a few drinks, in St. Moritz of all places. Elephant polo is also played in India and Sri Lanka by independent associations. The FEI is the Fédération Équestre Internationale. Sadly, A. V. Jim Edwards died in 2008.

2. How many players are on a team?

From Quiz Polo

Answer: 4

There are four positions on a polo team, named No. 1, No. 2, No. 3, and No. 4.

3. Not everybody agrees with elephant polo. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) do not, and there is a specific group against it called UNEP. What does this stand for?

From Quiz Elephant Polo: Why?

Answer: United Against Elephant Polo

Most of the logical arguments seem to centre around the use of the ankus, an ancient hooked tool used to control the elephant.

4. What are the time periods called?

From Quiz Polo

Answer: Chukkas

In New Zealand, normally 4 chukkas are played. A chukka is normally 7 minutes long, with 30 seconds added to finish a play.

5. How many chukkas does an elephant polo game consist of?

From Quiz Elephant Polo: Why?

Answer: Two

There are two 10-minute chukkas, with a 15-minute interval. Contrast that with ordinary polo, where eight chukkas of seven minutes are played.

6. What are the players mounts called?

From Quiz Polo

Answer: Polo Ponies

Polo pony is the traditional name for the riders mounts.

7. In an effort to make elephant polo more acceptable, Alternative Elephant Polo (AEP) has been developed in India. When do AEP matches take place?

From Quiz Elephant Polo: Why?

Answer: Winter evenings

There are approximately 15,000 captive elephants in India that can never go back to the wild. Many of them are chained in concrete enclosures. AEP helps them get exercise. Ankuses are not used, and all matches take place in the relative cool of winter evenings, on soft fields. The elephants are not forced to run and swerve either.

8. What is the term, Penalty 1?

From Quiz Polo

Answer: Automatic goal

There are 6 penalties, with #1 being an automatic goal, given for a severe offence.

9. How long is a chukka?

From Quiz Polo

Answer: 7 minutes

A chukka is 7 minutes long, with an addition of 30 seconds to finish the play.

10. In 2007, an elephant playing polo went wild at a tournament and crushed the Spanish team's minibus after throwing his mahout (rider). In which island country was this?

From Quiz Elephant Polo: Why?

Answer: Sri Lanka

Abey, an 18-year old elephant 'got confused' according to the organiser of the annual Ceylon Elephant Polo Association Bowl. Against this, it should be pointed out that in 2006, 50 people were killed in Sri Lanka by wild elephants straying into villages, looking for food. 150 wild elephants were killed for the same reason. Neither Abey or any people were killed in this incident.

11. What sort of bridle do most players use?

From Quiz Polo

Answer: Gag

12. What is a surcingle used for in polo?

From Quiz Polo

Answer: Back up girth

If a girth breaks, the surcingle keeps the saddle there so you can go and get a new one.

13. Scotland has been World Champions multiple times since 2000, but which team won the WEPA World Championship in 2008?

From Quiz Elephant Polo: Why?

Answer: England

All the others have won at least once. Scotland was beaten by 'Air Tusker', England, with the final score England 6 v Chivas Scotland 1.

14. How many umpires are there?

From Quiz Polo

Answer: 3

There is only three umpires in a polo game, two of which are mounted. There is the third umpire that sits in the crowd, and decides on hard calls.

15. What safety equipment do players need?

From Quiz Polo

Answer: Helmet, Kneepads, boots.

These are the three basic saftey requirements. They protect you from falls, knocks and bangs and crashes.

This is category 19428
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.