FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
 Sports Other Quizzes, Trivia and Puzzles
 Sports Other Quizzes, Trivia

Sports Other Trivia

Sports Other Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »

Fun Trivia
534 Sports Other quizzes and 7,476 Sports Other trivia questions.
1.
  All About Frisian Handball (Kaatsen)    
Multiple Choice
 10 Qns
How much do you know about Frisian handball (Kaatsen in Dutch)? Test your knowledge with this quiz of 10 questions and become a king of Kaatsen.
Average, 10 Qns, piet, Sep 27 23
Average
piet gold member
Sep 27 23
60 plays
2.
  Anyone for Croquet?   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Put on your whites, dust down your mallets and balls, and we'll head out to the croquet lawn for a quiz on what was once one of the world's most popular sports.
Average, 10 Qns, glendathecat, Jan 31 11
Average
glendathecat
461 plays
3.
  Are You in a Pickle? Pickleball Game That Is!    
Multiple Choice
 10 Qns
Pickleball is a sport that has quickly gained more followers. This quiz is to help you learn more about it.
Average, 10 Qns, dee1304, Sep 24 22
Average
dee1304 gold member
Sep 24 22
233 plays
4.
  Wakeboarding    
Multiple Choice
 10 Qns
Wakeboarding is a fun water sport for summer months. Take this quiz to see how much you know about wakeboarding.
Average, 10 Qns, salami_swami, May 05 11
Average
salami_swami gold member
284 plays
5.
  Jai Alai 101    
Multiple Choice
 10 Qns
Just a little introduction to the basics of the fast paced sport of Jai Alai.
Average, 10 Qns, Rowena8482, Dec 16 09
Average
Rowena8482 gold member
448 plays
6.
  The Game of Rounders    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge on the game of Rounders, in accordance with the rules of the National Rounders Association (UK).
Average, 10 Qns, demurechicky, Apr 28 09
Average
demurechicky gold member
409 plays
7.
  Splish Splash! The Dragon Boat    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about the international sport and cultural spectacle that is Dragon Boat Racing. All multiple choice. There's a Dragon Boat team near you, if you're keen ;-)
Average, 10 Qns, caffiend42, Jan 21 10
Average
caffiend42
267 plays
8.
  The Sport of Campdrafting    
Multiple Choice
 10 Qns
Campdrafting is a sport made popular by the drovers and stockmen in the early days of Australia. Never heard of it? Well, play my quiz and learn about this uniquely Australian sport.
Average, 10 Qns, Copago, Jul 29 04
Average
Copago gold member
239 plays
9.
  Do You Know Bocce?    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a tough quiz on Bocce as it is rarely played in America. Since there are many rules differences between US play and international, I will try to clarify as much as possible!
Average, 10 Qns, tampasuites, Jun 14 10
Average
tampasuites
268 plays
10.
  Doing it Detroit Style: Fowling    
Multiple Choice
 10 Qns
All about the truly unique sport of fowling.
Average, 10 Qns, Shadowmyst2004, Jul 29 15
Average
Shadowmyst2004
280 plays
trivia question Quick Question
What was the name of the first official fowling tournament?

From Quiz "Doing it Detroit Style: Fowling"




11.
  Racquetball Rules    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz gives the basic rules for racquetball. Perfect for beginners.
Average, 10 Qns, Rbanimal, Jan 28 18
Average
Rbanimal
Jan 28 18
336 plays
12.
  World's Strongest Man Competition    
Multiple Choice
 10 Qns
These questions are based on the World's Strongest Man Contest.
Average, 10 Qns, quentard, Dec 05 10
Average
quentard
330 plays
13.
  Horseshoe Pitching Fun    
Multiple Choice
 10 Qns
Almost everyone has played horseshoes at one time or another, but how much do you know about it as an official sport in North America?
Average, 10 Qns, squeakyknees1, Mar 09 10
Average
squeakyknees1
309 plays
14.
  Skeet Shooting    
Multiple Choice
 10 Qns
Let's see what you know about this interesting and popular shooting sport.
Tough, 10 Qns, Gunch, Nov 05 11
Tough
Gunch
214 plays
15.
  Bandy Basics    
Multiple Choice
 10 Qns
Bandy? Haven't you heard of it? Come on! You must have. OK, maybe not. It's played in Scandinavia mainly, but the Russians are good as well and some other eastern European countries. The U.S. is going up. This is a general quiz about the basic stuff.
Average, 10 Qns, spadertre, Dec 06 05
Average
spadertre
183 plays
16.
  Basic Trampolining    
Multiple Choice
 10 Qns
Bounce bounce bounce. How much do you know about the history of and competitive trampolining?
Average, 10 Qns, TheCharmedOnes, Jun 22 11
Average
TheCharmedOnes
272 plays
17.
  Mascot Grand National 1999    
Multiple Choice
 10 Qns
In 1999 history was made. The champions of the mascot world headed to the racetrack to see who would be crowned king of mascots! Club mascots (wearing full mascot gear) race over one furlong (220 yds) and involves 6 hurdles.
Average, 10 Qns, burtfro, Jun 12 04
Average
burtfro
222 plays
18.
  Sports Focus - Pelote Basque    
Multiple Choice
 5 Qns
Often called the fastest ball game in the world, it is primarily played in South-West France.
Tough, 5 Qns, ace_sodium, Jan 27 03
Tough
ace_sodium
213 plays
19.
  Hurling and Gaelic Football    
Multiple Choice
 10 Qns
An introduction to the GAA's two biggest sports, hurling and Gaelic football, which are Ireland's national sports.
Tough, 10 Qns, tfc123, May 06 02
Tough
tfc123
495 plays
20.
  Real Tennis    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on a very rare medieval sport of Real Tennis. It is still played today, though not enough people know about it. This quiz covers some of the basic rules. Enjoy this quiz!
Tough, 10 Qns, dippy_13, May 29 04
Tough
dippy_13
313 plays
21.
  Drum Corps International Champions    
Multiple Choice
 10 Qns
In the 35 year DCI history there have been 8 different champions. Here are 10 questions about those champions and their championships. have fun
Tough, 10 Qns, Scorpions, Mar 28 09
Tough
Scorpions
517 plays
22.
  Shinty    
Multiple Choice
 10 Qns
Shinty is one of the oldest sports played today and can trace its origins back over 2000 years.
Tough, 10 Qns, sway80, Aug 13 05
Tough
sway80
229 plays
23.
  Canoe Polo    
Multiple Choice
 10 Qns
Canoe Polo is a relatively new sport. See how much you know about it.
Average, 10 Qns, georgie_734, Dec 23 07
Average
georgie_734
182 plays

Sports Other Trivia Questions

1. How many players are there in a Kaats team?

From Quiz
All About Frisian Handball (Kaatsen)

Answer: 3

A Kaats team consists of three players: an opslager (server), a voorinse (front player), and an achterinse (back player). The opslager is the player who serves the ball to the other team, the voorinse is the player who stands closest to the net, and the achterinse is the player who stands furthest from the net. Each player has a specific role and position in the team, and they have to work together to score points and win the game.

2. We'll start simple: Fowling, is a mash-up of two other sports. Which two were combined to make the new sport?

From Quiz Doing it Detroit Style: Fowling

Answer: Football and Bowling

In fowling, invented in 2001, players grab a football and toss it down a lane toward a set of bowling pins. The object is the be the first player (or team depending on how many players) to knock down all 10 pins.

3. The word "Skeet" describes:

From Quiz Skeet Shooting

Answer: A shooting game

Skeet is a formal game with distinct rules, traditions and history. Unfortunately, many people in the US confuse the game name "Skeet" with the targets used. Throwing targets out on the farm with a hand held device may be good practice for wingshooting, but is not "Shooting Skeet".

4. In British and international competitions, how many routines does a competitor initially perform?

From Quiz Basic Trampolining

Answer: 2

The first routine is the 'set' routine, which means everyone in that category perform the same set of 10 moves. The second is the 'voluntary' routine. This routine is created by the competitor, they can do whatever they want as long as the tariff doesn't exceed the limit for that category. As the competitors progress through the categories, the tariff becomes higher.

5. The modern game of croquet is said to derive from an earlier sport that has given its name to which part of London?

From Quiz Anyone for Croquet?

Answer: Pall Mall

The game of pall mall (or paille-maille) was popular during the 17th and 18th centuries and survived into the 19th century. The name derives from the Italian words for ball and mallet and was played along a long alley. Similar street names in other European countries include the Rue du Mail (Paris), the Palmaille (Hamburg), and the Maliebaan (Utrecht). As the game's popularity waned, the space vacated was often taken over by traders and a new phrase was born, the shopping mall.

6. What is the last event in a Strongest Man Contest?

From Quiz World's Strongest Man Competition

Answer: Atlas stones

Atlas stones is an event in which strong men have to lift a set of atlas stones on to pillars. The pillars and stones get higher and heavier as they go.

7. The word "bocce" comes from which language?

From Quiz Do You Know Bocce?

Answer: Italian

The Italian word is boccia, which is plural, means "to bowl". However, the singular form used in Italy, is bocce.

8. From which populous Asian country does the sport of dragon boat racing originate?

From Quiz Splish Splash! The Dragon Boat

Answer: China

It is thought that the sport originated over 2000 years ago in China, although there have been some suggestions it could go back as far as 5000 years. It is very popular throughout Asia, and its popularity has spread throughout the rest of the world as well.

9. Where in the world did the sport of jai alai originate?

From Quiz Jai Alai 101

Answer: The Basque region of Spain

Jai alai actually means "merry festival" in the Basque language, and was first used for this derivative of the game "pelota vasqua" or Basque pelota, when it was introduced to Cuba. The name comes from the times when the game was played on festival days, often using the walls of the church as part of the playing area.

10. What is the Irish version of rounders called?

From Quiz The Game of Rounders

Answer: Cluiche Corr

The game is regulated in Ireland by the Gaelic Athletic Associaton (GAA), and in England by the National Rounders Association (NRA).

11. To begin the game, the server must hit which wall first?

From Quiz Racquetball Rules

Answer: Front wall

If the server hits any wall but the front wall first, he will automatically lose his serve.

12. On what two sports is Canoe Polo based on?

From Quiz Canoe Polo

Answer: Basketball and Waterpolo

Although it is played in the water, it is loosely based on basketball. The water part is taken from Waterpolo.

13. Who was the first Drum Corps International (DCI) champion in 1972?

From Quiz Drum Corps International Champions

Answer: Anaheim Kingsmen

Anaheim Kingsmen who folded in the 80s have formed an alumni corps.

14. In a singles game, how many total shoes are pitched in an inning?

From Quiz Horseshoe Pitching Fun

Answer: 4

Each player pitches two shoes from each end of the court. This is known as an inning.

15. Bandy is played on which type of surface?

From Quiz Bandy Basics

Answer: Ice

That's why Africa was slow to catch on to the sport. It is also played while wearing skates.

16. Which club were the first constituted shinty club in 1861?

From Quiz Shinty

Answer: Aberdeen University

Aberdeen University also produced the earliest documented rules of play.

17. Where is the game played?

From Quiz Real Tennis

Answer: In a special hall indoors

It is played in a special hall today, although predecessors of this game were played on grass.

18. Where was the 1999 Mascot Grand National held?

From Quiz Mascot Grand National 1999

Answer: Huntingdon Racecourse

The 2000, 2001, 2002, and 2003 Mascot Grand Nationals, had been held at Huntingdon. The home mascot Hugo Hound has competed in all four.

19. How did the game 'Pelote' gets its name?

From Quiz Sports Focus - Pelote Basque

Answer: Pelote is the name of the ball

The ball has a centre made of rubber and this core is bound by cotton. Finally it is covered by two fine leather skins (sewn together). The diameter of the ball is 65 millimeters and it usually weighs 125 grams. It can usually reach speeds in excess of 250 km/hr.

20. What two animals are involved in the sport of campdrafting?

From Quiz The Sport of Campdrafting

Answer: Horses and cattle

Stockmen and drovers started campdrafting to show off their skills of horse riding and cattle work. I'm sure it was also used to settle the arguments as to who was the better rider and who had the better horse!

21. What is the name of the ball that is used for Kaatsen?

From Quiz All About Frisian Handball (Kaatsen)

Answer: Haarbal

A Haarbal and is made of leather and stuffed with horsehair. The ball is about 8 cm in diameter and weighs about 70 grams. The ball is hard and can cause injuries if it hits the players.

22. How long has the game of pickleball been played?

From Quiz Are You in a Pickle? Pickleball Game That Is!

Answer: Invented in 1965

The game was invented in 1965 by Joel Pritchard, Bill Bell, and Barney McCallum in Bainbridge Island, Washington, to entertain their children. The game is now played by people from 6 to 64 or older. By 2019, the USA alone had over two million players with many more players worldwide.

23. A player steps up to the foul line and launches the ball toward the opponent's side of the play. When can the opposing team play defense?

From Quiz Doing it Detroit Style: Fowling

Answer: From the moment the ball touches down on the other end

Defense is not allowed before the football makes contact with the opposite end of the field of play. Players can not interfere with the toss or initial ball landing. Players can however intercept the ball before it rebounds and knocks down extra pins.

24. The machine used to throw the targets is called a:

From Quiz Skeet Shooting

Answer: trap

Traps come in many styles from many manufacturers and may be operated by hand or remotely.

25. How many moves are in a British and international competition routine?

From Quiz Basic Trampolining

Answer: 10

A move starts and finishes with the competitor touching the trampoline. So a move could be a simple shape jump or a quadriffus which is a quadruple somersault with at least one half twist.

26. Wakeboarding is called wakeboarding for a reason. You take the board over "wakes". What are wakes?

From Quiz Wakeboarding

Answer: Waves made by a boat

Motor boats leave little waves behind them as they travel through the water, which are known as wakes. In wakeboarding, you use these little waves to jump to perform tricks in the air. Or, if you prefer, you can ease over the wakes and not get any air, if you don't want to crash.

27. One of the events is called the Truck Pull. How far do they have to pull the truck in the 2010 group event?

From Quiz World's Strongest Man Competition

Answer: 100 feet

This event requires the strong men to pull a truck over 100 feet. The Strongmen have to wear a harness in this is grueling event.

28. The most intricate arena for bocce in the US is the Palazzo di Bocce, in the town of Orion Hills. Which state is this located in?

From Quiz Do You Know Bocce?

Answer: Michigan

Located in Orion Hills, it has hosted the 2005 World Bocce Championships.

29. Dragon boat racing is also a significant cultural event in the Chinese calendar. What ceremony takes place at the start of a dragon boat racing carnival?

From Quiz Splish Splash! The Dragon Boat

Answer: The Dotting of the Eyes ceremony

The Dotting of the Eyes ceremony (Hoi Gong) is often undertaken by a local identity, and requires him or her to paint a red dot in each eye of the dragon at the front of each boat in the competition to awaken the dragon spirit.

30. The wicker basketry-work scoop shaped playing equipment is worn strapped to the forearm during a game. What is the correct term for this piece of equipment?

From Quiz Jai Alai 101

Answer: Cesta

The cesta, often called a "cesta-punta" in Spanish speaking countries, is made of woven wicker and is between 30 and 70 centimetres long. It was designed and first made in the 19th century by a Basque player named Gantchiqui Diturbide. The Basque word for a cesta is a "xistera". The small hard ball used is called a pelota. The top jai alai players have their cesta specially handmade individually to their exact specifications. A cesta must be no longer than 60cm measured straight, and 110cm measured around the curve. Traditionally the wickerwork is woven of reeds and the framework is made of steamed chestnut wood.

This is category 225
Last Updated Feb 21 2024 1:55 PM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.