FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bandy  Basics
Quiz about Bandy  Basics

Bandy Basics Trivia Quiz


Bandy? Haven't you heard of it? Come on! You must have. OK, maybe not. It's played in Scandinavia mainly, but the Russians are good as well and some other eastern European countries. The U.S. is going up. This is a general quiz about the basic stuff.

A multiple-choice quiz by spadertre. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Author
spadertre
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
221,731
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
184
- -
Question 1 of 10
1. Bandy is played on which type of surface? Hint


Question 2 of 10
2. How many players are allowed from each team to play at one time? Hint


Question 3 of 10
3. Do all the players use a stick?


Question 4 of 10
4. How many periods/halves are there in a game? Hint


Question 5 of 10
5. How long time is each period/half? Hint


Question 6 of 10
6. How often is the World Championship in bandy played? Hint


Question 7 of 10
7. In which year was the first World Championship played? Hint


Question 8 of 10
8. Bandy is played with what type of ball? Hint


Question 9 of 10
9. What color is a bandy ball? Hint


Question 10 of 10
10. In which country did bandy originate? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Bandy is played on which type of surface?

Answer: Ice

That's why Africa was slow to catch on to the sport. It is also played while wearing skates.
2. How many players are allowed from each team to play at one time?

Answer: 11

Bandy used only one goalkeeper. Youth league can play with as little as 7 players.
3. Do all the players use a stick?

Answer: No

The goalkeeper doesn't use a stick. They are supposed to catch the ball and throw it to a player on their team.
4. How many periods/halves are there in a game?

Answer: 2

Two halves, just like soccer or NCAA basketball.
5. How long time is each period/half?

Answer: 45 minutes

Like most soccer games, it consists of two halves which are 45 minutes each. Organized youth leagues are shorter.
6. How often is the World Championship in bandy played?

Answer: Every year

Between 1957 and 2003 it was held every second year. In 2004, it was changed to an annual format.
7. In which year was the first World Championship played?

Answer: 1957

It was held in Finland. The Soviet Union won. Three countries competed, Soviets, Finland, and Sweden.
8. Bandy is played with what type of ball?

Answer: Cork and rubber

The center is of cork, covered with hard rubber. It's the size of a tennis ball and is really fast moving.
9. What color is a bandy ball?

Answer: Orange

It's easier to see an orange ball on the white ice. In the past, neither the fans or goalkeeper could see the white ball until it was changed to orange.
10. In which country did bandy originate?

Answer: England

Bury Fen is considered the home of bandy. The National Bandy Association was established in 1891.
Source: Author spadertre

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us