FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about All About Frisian Handball Kaatsen
Quiz about All About Frisian Handball Kaatsen

All About Frisian Handball (Kaatsen) Quiz


How much do you know about Frisian handball (Kaatsen in Dutch)? Test your knowledge with this quiz of 10 questions and become a king of Kaatsen.

A multiple-choice quiz by piet. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Author
piet
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
413,221
Updated
Sep 27 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
60
Last 3 plays: Guest 107 (8/10), mazza47 (10/10), panagos (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. How many players are there in a Kaats team? Hint


Question 2 of 10
2. What is the name of the ball that is used for Kaatsen? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the scoreboard that keeps track of the scoring? Hint


Question 4 of 10
4. What is the name of the most important Kaats competition for men that is held every year in Franeker? Hint


Question 5 of 10
5. What's the name of the glove that the perkspelers (fieldplayers) wear to protect their hand? Hint


Question 6 of 10
6. An eerst is a unit of score that is equivalent to four points. How many eersten does a team need to win to win a game? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of the wooden block that is used to mark an undecided hit? Hint


Question 8 of 10
8. What is the name of the hit that sends the ball over the bovenlijn (top line)? Hint


Question 9 of 10
9. Who is the player who serves the ball first? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the prize that is awarded to the best player of a Kaats competition? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 15 2024 : Guest 107: 8/10
Feb 12 2024 : mazza47: 10/10
Jan 26 2024 : panagos: 9/10
Jan 23 2024 : PurpleComet: 5/10
Jan 15 2024 : rupert774: 2/10
Jan 03 2024 : haydenspapa: 6/10
Jan 03 2024 : moonraker2: 3/10
Jan 03 2024 : trail123: 2/10
Jan 01 2024 : rainbowriver: 7/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many players are there in a Kaats team?

Answer: 3

A Kaats team consists of three players: an opslager (server), a voorinse (front player), and an achterinse (back player). The opslager is the player who serves the ball to the other team, the voorinse is the player who stands closest to the net, and the achterinse is the player who stands furthest from the net. Each player has a specific role and position in the team, and they have to work together to score points and win the game.
2. What is the name of the ball that is used for Kaatsen?

Answer: Haarbal

A Haarbal and is made of leather and stuffed with horsehair. The ball is about 8 cm in diameter and weighs about 70 grams. The ball is hard and can cause injuries if it hits the players.
3. What is the name of the scoreboard that keeps track of the scoring?

Answer: Telegraaf

The Telegraaf is a wooden board with pegs and numbers that indicate the score of each team. The score is based on a system of eersten (firsts), zessen (sixes), and punten (points).
4. What is the name of the most important Kaats competition for men that is held every year in Franeker?

Answer: PC

PC stands for Permanente Commissie (Permanent Committee). The PC is a prestigious event that has been held every year since 1854 in Franeker, a city in Friesland, a province of The Netherlands. The PC attracts thousands of spectators and is considered the highlight of the Kaats season.
5. What's the name of the glove that the perkspelers (fieldplayers) wear to protect their hand?

Answer: Nap

A nap is a leather glove that covers the palm and fingers of the hand, and has a metal plate on the back to deflect the ball.
6. An eerst is a unit of score that is equivalent to four points. How many eersten does a team need to win to win a game?

Answer: 6

A team needs to win six eersten to win a game of Kaatsen. A team can score a point by hitting the ball over the bovenlijn (top line), or by making the other team miss the ball or hit it out of bounds. The score of each eerst is indicated by the numbers on the scoreboard.
7. What is the name of the wooden block that is used to mark an undecided hit?

Answer: Kaats

A Kaats is a small piece of wood that is placed on the ground where the ball lands after being hit by the opslager (server). The Kaats determines the boundary for the next hit, and the team that hits the ball beyond the Kaats scores a point.
8. What is the name of the hit that sends the ball over the bovenlijn (top line)?

Answer: Bovenslag

A Bovenslag is a powerful and precise hit that aims to make the ball fly over the top line of the field, which is about 6 meters high. A Bovenslag is a difficult and risky hit, but it can score a point for the team that performs it.
9. Who is the player who serves the ball first?

Answer: Opslager

An opslager is the player who stands in the opslagvak (serving area), and hits the ball to the other team's perk (field). The opslager has to hit the ball over the voorlijn (front line), and within the zijlijnen (side lines). The opslager can also try to hit the ball over the bovenlijn (top line), which is a bovenslag (hit that scores a point).
10. What is the name of the prize that is awarded to the best player of a Kaats competition?

Answer: Koning

A Koning is a title that means "King", and it is given to the best player of the winning team. The Koning is chosen by a jury of experts, and receives a silver pin and a bouquet of flowers.
Source: Author piet

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Totally Dutch 3:

Quizzes about Dutch History and Culture

  1. Amusement Parks in the Netherlands Average
  2. Ilse DeLange Lyrics Average
  3. History of the Dutch East India Company (VOC) Average
  4. Dutch Prime Ministers - 1945 to 2010 Average
  5. All About Frisian Handball (Kaatsen) Average

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us