FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Splish Splash  The Dragon Boat
Quiz about Splish Splash  The Dragon Boat

Splish Splash! The Dragon Boat Quiz


This quiz is about the international sport and cultural spectacle that is Dragon Boat Racing. All multiple choice. There's a Dragon Boat team near you, if you're keen ;-)

A multiple-choice quiz by caffiend42. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other

Author
caffiend42
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
321,744
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
267
Last 3 plays: Guest 122 (4/10), Guest 118 (5/10), Howardman49 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. From which populous Asian country does the sport of dragon boat racing originate? Hint


Question 2 of 10
2. Dragon boat racing is also a significant cultural event in the Chinese calendar. What ceremony takes place at the start of a dragon boat racing carnival? Hint


Question 3 of 10
3. The sport of dragon boat racing celebrates the life of a renowned warrior poet. What was his name? Hint


Question 4 of 10
4. The Chinese have many holidays, of which the Dragon Boat Festival is one. When does this take place? Hint


Question 5 of 10
5. How many paddlers are in a standard dragon boat when racing in international competition? Hint


Question 6 of 10
6. There are two non-paddling positions in a dragon boat. What are they? Hint


Question 7 of 10
7. What distances are usually raced in international dragon boat competitions? Hint


Question 8 of 10
8. The World Dragon Boat Championships are held how often? Hint


Question 9 of 10
9. Where were the sixth World Dragon Boat Championship held in 2003? Hint


Question 10 of 10
10. Dragon boat racing is similar in a number of respects to what other paddle sport? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 19 2024 : Guest 122: 4/10
Feb 02 2024 : Guest 118: 5/10
Jan 23 2024 : Howardman49: 5/10
Jan 16 2024 : xchasbox: 2/10
Jan 16 2024 : Guest 47: 1/10
Jan 06 2024 : Guest 187: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. From which populous Asian country does the sport of dragon boat racing originate?

Answer: China

It is thought that the sport originated over 2000 years ago in China, although there have been some suggestions it could go back as far as 5000 years. It is very popular throughout Asia, and its popularity has spread throughout the rest of the world as well.
2. Dragon boat racing is also a significant cultural event in the Chinese calendar. What ceremony takes place at the start of a dragon boat racing carnival?

Answer: The Dotting of the Eyes ceremony

The Dotting of the Eyes ceremony (Hoi Gong) is often undertaken by a local identity, and requires him or her to paint a red dot in each eye of the dragon at the front of each boat in the competition to awaken the dragon spirit.
3. The sport of dragon boat racing celebrates the life of a renowned warrior poet. What was his name?

Answer: Qu Yuan

Lee Kuan Yew was Singapore's first Prime Minister from 1959 to 1990, Chow Yun Fat was the lead actor in the 2003 movie "Crouching Tiger, Hidden Dragon", and Mao Zedong (Mao Tse-Tung) was the leader of China from 1949 to 1976.
4. The Chinese have many holidays, of which the Dragon Boat Festival is one. When does this take place?

Answer: The fifth day of the fifth month

The Dragon Boat Festival is also known as the Double Fifth or the Duen Ng or Duanwu Festivals.
5. How many paddlers are in a standard dragon boat when racing in international competition?

Answer: 20

There may be up to 100 people present in some traditional longboat competitions, and the small boats in international competitions have up to 10 paddlers.
6. There are two non-paddling positions in a dragon boat. What are they?

Answer: Drummer and sweep

The drummer assists paddlers to keep in time, and the sweep or steerer has the job of keeping the boat in a straight line, which is not always easy.
7. What distances are usually raced in international dragon boat competitions?

Answer: 250 metres, 500 metres and 1000 metres

Dragon boat racing is usually a sprint race, and quite spectacle with multiple boats, colours, and frenzied splashing of water.
8. The World Dragon Boat Championships are held how often?

Answer: Every two years

The World Championships are held every alternating year to the World Club Crew Championships. The world champs are for national teams from each country participating, and the club crew champs are the best club teams from each country competing against each other.
9. Where were the sixth World Dragon Boat Championship held in 2003?

Answer: Poznan, Poland

Shanghai was the site for the 2004 World Dragon Boat Racing Championship. The 1999 World World Champs were held in Nottingham and Sydney hosted the 2007 world champs.
10. Dragon boat racing is similar in a number of respects to what other paddle sport?

Answer: Outrigger canoe racing

Outrigger canoeing is thought to have originated amongst the Pacific islands tens of thousands of years ago, but it was not until 1917 that the first race was held in Hawaii. There are sprint and marathon races in single, two-person and six person canoes.
Source: Author caffiend42

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/5/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us